Hirdetés
- március 16
- Home server / házi szerver építése
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
Doky586 #5091 üzenetére
wolframalpha-ba bepötyögve meg
0.19886, 0.538652, 2.39379, 12.5958
[ Szerkesztve ]
-
TDX
tag
-
válasz
Doky586 #4778 üzenetére
A két egyenlet nálam: [a-egyenlet] [b-egyenlet] [alternatíva]
Win7 esetén: [a-egyenlet] [b-egyenlet] [alternatíva]
Helyes eredmények: [kép] [kép]
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz
Doky586 #4769 üzenetére
En amit leirtam az ahogy beirtam a szamologepbe... csak lusta voltam kepet csinalni, feltoltogetni. Azaz 32 [+- gomb] [x^y gomb] (3/5) [itt megjelenik, hogy 0.6] es = jel. Az -8.
Az informatikus nem tudom miert ne ugyanezt gondolna a -3^2-rol jo, csak magamrol nyilatkozok, de a precedenciat csak kene tudni es annak megfeleloen kodolni (=leirni).
Ha arrol van szo, hogy hatvanharom osztva harom szor he't, akkor is helyzetfuggoen irsz 63/3*7 vagy 63/(3*7)-t.
A zarojelekkel teljesen egyetertek (kulonos tekintettel azon kreten nyelvekre, ahol a << es >> shiftelo utasitasok a legalacsonyabb precedenciaval futnak, pedig valahol a szorzas es a hatvanyozas kozotti az "erzesre" besorolasuk - na ezzel spec. szivtam mar parszor...)
A legutolso linked eleg durva, de en ezt olyasmi hibanak erzem, mint amit te fentebb gondoltal rolam hogy elrontottam (a kepletleiras nem tukrozi, hogy milyen aktualis ertekre milyen muveleti gombot nyomtunk).
Ha azt irom, hogy 3 [+- gomb] [negyzetre emeles], akkor (-3) van a kijelzon amikor emelem negyzetre, es 9 lesz az eredmeny. Ha azt irom (a kitorolt tartalomra), hogy - 3 [negyzetre emeles] [egyenlo], akkor a kijelzon a - (pontosabban 0-) nem jelenik meg, csak az, hogy 3 es elvegzodik a negyzetre emeles (kiirva: 9), majd az =-re kiertekelodik az eleje, lesz -9. [Termeszetesen ha ugy allitjuk elo a -3-at, hogy - 3 [egyenlo], es utana jon a negyzetre emeles, akkor az megint rendesen 9 lesz.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Doky586 #4769 üzenetére
A mostani zsebszámológépek jól számolnak, de van régebbi 1soros számológépem ami nem -9 et hanem hibásan 9 et ad eredményül. ugyanilyen eltérések vannak PC és Android számológépek közt is, Az egyik 9 et ad rá eredményül míg a másik -9 et... [link] [link]
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
-
axioma
Topikgazda
válasz
Doky586 #4763 üzenetére
1. nem ertem az elnezeskerest, nem tortent semmi
2. Sejtem, mi lehet a problemad: mivel negativ valos szamok eseten az altalanos gyokvonas kivezet a valos szamkorbol, ezert egyszerubb az egeszet komplex feladatnak kezelni, legalabbis ugy tunik, az altalad emlitett programok igy tesznek... De ez csak annak kerdese, hogy mit feltetelezunk egy negativ szam gyokvonasakor. Lehet, hogy bizonyos esetekben valos parameternel azt varnank, hogy van-e valos gyok, es abban az esetben azt megkapni, de ez nem a matematika oldalan kerdes (ott a gyokvonas vagy valos vagy komplex gyokvonas, es ez a feladatnal mindig egyertelmu), hanem tulajdonkeppen az adott programok probalnak intuitive segiteni a kezelonek, hogy ha mar nem adta meg hogy milyen eredmenyt var, akkor kitalaljak, hogy hogyan ertelmezzek.
Nyilvan ha azt irtad volna, hogy (-32+0*i)^(3/5), akkor nem lepodsz meg, hogy komplex eredmenyt kapsz, mert az egy jelzetten komplex szam. A negativ valos hatareset, hogy most valos akart direkte lenni. Egy szot a program iroinak vedelmeben: mivel a valos szamkoron beluli paratlan kitevos gyokvonasnal az elojel nem valtozik, szerintem nem nagy hiba feltetelezni, hogy aki a valos gyokot akarja az a minuszt kiemeli es a maradek gyoket keri el. Persze ha a -32 mar egy keplet eredmenye, akkor ezert a kiemelesert mar kuzdeni kell... de megoldhato.
A szamologep meg ugy muxik ahogy te varod, mert (a tobbseguk) nem szamol komplex szamokkal, csak a valos terben keres megoldast. Sztem a szamologep a (-32)^(1/4)-re nem fogja azt mondani, hogy -(32^(1/4)), hanem hibat (nullaval osztast). Bar szamologepnel ugye logaritmuson keresztul mukodik (nem vizsgalja, hogy racionalis-e a kitevo, nyilvan 2. es 5. gyokot se keplettel vagy kozelitessel von).[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz
Doky586 #4761 üzenetére
Hol merul fel a "principal"-sag? Attol fugg.
Nyilvan arcsin eseten az elso periodusba [0,2*Pi) eso megoldasokat szoktak megjeleniteni, de pl. tangensnel a -Pi/2, Pi/2 koze eso ertek a logikusabbnak tuno (ert.tart. nem folytonos plusz itt kihasznalhato a monotonsag meg lehet me'g peldakat adni).
A konkret esetben ahol negativ valos szambol vonsz paratlan gyokot, es csak egy valos gyok van de a feladat definiative komplex, en ugyanugy a legkisebb nemnegativ szogelfordulasu gyokot adnam meg. De ez csak ugymond sajat szeperzek, sokkal fontosabb a dontesnel az, hogy mire hasznalod. -
axioma
Topikgazda
válasz
Doky586 #4757 üzenetére
Komplex szamok eseten gyokvonasnal a vegeredmeny a teljes halmaz, ami teljesiti: altalaban trigonometrikus alakban, azon belul is parameteresen irva a szoget: alfa+k*2*Pi/7 (k=0,1,..,6)
Gondolj arra, hogy hogyan adod meg egy sin alfa = 0.5 alaku egyenlet eredmenyet! Ott is lesz benne, csak ott tetszoleges k egeszre, egy k*2*Pi resz.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest