- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Steam Deck
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen notebookot vegyek?
Aktív témák
-
-
aurum
senior tag
válasz
mr_ricsi #208 üzenetére
/*
A bemenetükön lévő 2 db nagy elkó önmagában drágább, mint 1000Ft. És a márkás tápokban lévő 400V-os változat is 2x-3x drágább, mint az olcsó tápok 200-250V-os kondijai. És akkor még a 6-7db kapcsolótranyót és a trafókat nem is említettem. Ezek szintén nem 2 fillérbe kerülnek
*/
mint irtam ezek filleres tetelek. meg kiskerben is. a 600V-os fetek amik 1..2kW-t kepesek kapcsolni par szaz forintba kerulnek. nagy tettelben ez az szam 100 alatt van. ugyanigy a kondiknal.
/*
''sot nagyreszt a belsejuk is azonos''
Kétlem, hogy belenéztél volna két eltérő árkategóriájú tápba.
*/
az alapfelepites mindnel azonos. az alkatreszek ara nem tenyezo. meg ha nagyobb fet es trafo kerul is bele az sem indokolja a 10x-es arat. akkor mirol is beszelsz???
/*
''tok mindegy, hogy 100W-os vagy 2kW-os alkatreszarban nem nagyon van elteres.''
Ezalapján már azt is kétlem, hogy az elméleti alapokon kívül értenél a témához.
*/
hmm... cc 1..masfel eve volt egy fejlesztesem 12..24V-rol mukodo pc tapokat keszitettem. megrendelesre. en 70kpenz/db-ot kaptam ertuk, de ebben benne van a fejlesztes koltsege meg nem 10db-ot kertek. nagy tetelben olyan 2khuf-ra ki lehetne hozni.
szoval halgatlak....
/*
(Mást ne említsek: 65%-os hatásfok mellett a 100W-os tápnál 54W-ot, a 2kW-osnál pedig ~1kW hőt kell elvezetni. Nekem csak az 1 kW-ra alkalmas bordá(ka)t és a ventillátorokat add ide, szívesen fizetnék érte egy Codegen táp bolti árának megfelelő összeget.)
*/
a preimer oldali kapcsolo uzemu tapok hatasfoka 70..88%. a veszteseg tobb tenyezobol tevodik ossze, ugymint rezveszteseg, magnesezesi veszteseg, ohmikus veszteseg. vagyis ezekbol az ohmikus veszteseg egy resze alakul hove a kapcsolo elemben. tehat nem kell az egesz vesztesegre meretezni a bordat.
a borda meg filleres tetel, akkora mennyisegben. pl tobb fet jarathato parhuzamosan es mind mukodhet kulon kis olcso bordaval. -
mongruz
csendes tag
válasz
mr_ricsi #211 üzenetére
Mond, Javítottál te már tápot ? Úgy javítassz ki, hogy nem láttál ATX kapcsolási rajzot?
Vegyél elő egy multimétert és mérj rá a tl494-re!
A készenléti áramkör kialakítására több megoldást láttam már. Az a 90% legfeljebb a gagyi kategóriára igaz!
Nálam hegyekbe áll a javíthatatlan tápok garmadája, mert a készenléti ág meghajtó tranzisztora bezárlatosodott, és mivel a biztosíték nem olvadt ki, a trafó szépen leégett,menetzárlatos lett vagy megszakadt a primer köre.És épeszű javítási árba nem fér bele az újratekercselés és lakkozás.Ezek mennek a levesbe.
A bemeneti pufferek (220uF- 470uF 250V) nagyon ritka esetben mennek tönkre.Ha az egyik kondi szakadt lesz, akkor a táp nem tud beindulni.
A készenléti ágon 27V - 28V fesz van. Ezen egy álltalában 47uF 50V pufferkondi, majd egy 1,5Kohm soros ellenállás a TL494re igy kb. 24V tápfesz jut.Itt van mégegy 47uF 50V kondi , majd az 5V -os stabilizátor IC.Ez az 5V jut ki az ATX csatira.
Kicsit jobban figyelj oda. Én végig a készenléti ágról beszéltem, meg sem említettem a tápkimeneteken lévő kondikat.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
aurum
senior tag
válasz
mr_ricsi #202 üzenetére
tapok....a pc tap egy kapcsolo uzemu stabilizatorbol egy trafobol es ket teljesitmeny tranyobol es nemi kiegeszito passziv alkatreszbol all. a szabalyozas ugy mukodik, hogy merik a legnagyobb feszt a trafon es ha esik akkor novelik a tranyok pwm vezerlo jelenek szelsseget. mivel a pc oldali fesz egy tobb helyen megcsapolt, vagyis feszultsegenkent sorba kapcsolt tekercsbol jon, ha csokken a legnagyobb fesz akkor a tobbi is csokken. szoval egy hot primitiv valami.
az osszes pc tap sac/kb alapon 1000ft erteku alkatreszt tartalmaz. azok is amiket 18..40khuf-ert vesz meg valaki. sot nagyreszt a belsejuk is azonos. tok mindegy, hogy 100W-os vagy 2kW-os alkatreszarban nem nagyon van elteres.
szoval akar a vargane tap is lehet jo.
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Vicces képek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 5i 7-7600u // Carbon 6 i7-8650 // carbon 7 i7-8365u touch
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest