-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jogosultságok Linux rendszerek alatt - talán ez még egész könnyű leírás, aztán jön a szárazabb rész,
ez is könnyebben áttekinthető: Linux jogok
Itt tesztelni is tudod a beírásokat.
milangfx meg halad adott!
-
Magával a update && upgrade-del nincs semmi gond:
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
winbind.service
és asmbd.service
indítása ütközik valami gondba, ha érdekel ez, akkor ezzel meg tudod nézni:systemctl status winbind.service
ez van még a végén a kimenetnek:
függőség problémái megakadályozzák a libnss konfigurációjátSajna semmilyen hálózatos dolgot nem használok, így csak ezeket a látható tényeket tudtam veled ismertetni.
-
-
Amazonas
senior tag
Elnézést, hogy belekotyogok, de hátha segít. Bár nekem KDE a felület, de itt a Rendszerbeállítások-nál van egy Energiatakarékosság nevű alpont, ahol be lehet állítani a kijelző-kikapcsolási és egyéb időket. Cinnamon esetében is biztosan van hasonló, és hátha van a kijelző-lehajtásával kapcsolatban is valami.
-
Sajnos volt ilyen sejtésem. Most még olyan gyanúm van, hogy valami energiagazdálkodással kapcsolatos konfigolásra lesz szükséged, erre a meglévő GUI-s beállítások nem adnak ebben lehetőséget.
Használd, ismerkedj a rendszerrel és ha érzel elég erőt, elő kell venned a nemrég linkelt TLP csomagot, abban lesz a megoldás.😉
Ha csak valaki nem mond addig valami jobbat! Szinte biztos, hogy valami rendszerkonfigban is lehet àllítgatni ezeket a dolgokat, de ez nekem kínai kissé! 😀 -
de ha megy a film, akkor a laptop kijelzője le van hajtva.
Ez akkor lehet gubanc okozó, mivel alapból alvóba megy a gép, ha lehajtod a tetejét, lehet az is, hogy a meghajtó csak később és memóriából próbál lejátszani.....csak ötletelek, mert nem tudom.
Annyi tippem van még, hogy próbáld meg nem lehajtva is, ha úgy jó, akkor ez szerintem letiltja a
suspend to ram
-ot:Disable suspend (suspend-to-ram)
- ezt a fejezetet nézd meg és hajtsd végre, amiket ír.A kilépés gomb-ra kattintva a kisablakból eltűnik az első radiogomb.
-
-
Ez már nekem gyanús, hogy nem driver gond lesz, amúgy minden lejátszóval akad? Milyen kódolású filmek akadnak? Monitorozni kéne valóban lejátszás közben.....
IO-t a glances is mutat alapból:
az iostat parancs talán jobb erre a célra, fel kell raknod a
sudo apt install sysstat
paranccsal a sysstat-ot:ubyegon@ubymint19cv2:~$ iostat
Linux 4.15.0-38-generic (ubymint19cv2) 2018-11-01 _x86_64_ (4 CPU)
avg-cpu: %user %nice %system %iowait %steal %idle
9,71 0,03 2,88 0,61 0,00 86,77
Device tps kB_read/s kB_wrtn/s kB_read kB_wrtn
sda 7,29 58,64 142,58 2787626 6778400
sdb 19,80 3027,24 65,22 143920296 3100556
sdc 0,01 0,34 0,00 15984 0
sdd 0,01 0,18 0,00 8363 0Az inxi Network alatti része lemaradt az előbb, ott látnánk a meghajtókat.
(#10108) Supernova8
Bármikor!
-
-
Most így netezés alatt már nem hűt. Csak filmezés alatt kezdett el pörögni. Mindegy, filmezés alatt úgy se ezt fogom figyelni.
Az úgy akkor elfogadható, de annyit még tegyél meg, hogy filmlejátszás közben ellenőrizd a VLC-ban vagy az Smplayerban, hogy mit használ lejátszáskor, nekem a gyenge gépen anno át kellett állítani:
Nálam az automatikus helyett a vdpau/vaapi-val kevésbé használta a procit. (Intelnél a va-api van porondon, ha jól tudom) Desktopon nem nagyon próbálgattam, mert ez az AMD APU nem foglalkozik sokat azzal, mi van beállítva, elég erős ilyen alaphasználathoz.
Office alatt itthonra csináltam magamnak 1-2 komoly Excelt, illetve dolgozok is vele (év végéig), és azokat megse mertem vele nyitni.
Ezekhez nem tudok hozzászólni, nem használom szerencsére már.
Laptopon könnyű volt átállni Linuxra, asztalin már nehezebb lenne, így most leginkább csak ismerkedek a Win mentes élettel
Ezt majd meglátjuk 1-2 hónap múlva!
....és nagyon szívesen próbáltam segíteni!
ja igen, ha nézed film alatt a terhelést, a top parancs terminalban elég jó ehhez is:
amikor bejön a top a terminalban, az 1, t, m, billentyűket még lenyomom, így jobban mutatja a procik terhelését.
Vagy van a glances, ami elég jó rendszer monitorozó program. (ez is benne van a tárolókban)
-
Csak megvolt nyitva...
Nem éppen a proci használatot érzem, hanem hogy nem áll le a hűtés
Sokaktól olvasom, hogy kevesebb ideig bírja az akku, jobban pörög a hűtés, ez is egyedi és gépfüggő (hw és sw) nagyon, felhasználásfüggő is roppantul.
Ugyanazon feladatot a HP8570p-vel csendesen végeztem el, míg a 8560w-vel ment a hűtés is rendesen.Még a tlp csomagot érdemes megnézni, persze ezt nem fogod egyből konfigolni. [link]
Én egy régi laptoppal azt vettem észre, hogy a tlp felrakása után mintha optimalizált volna a gépen alapkonfigon is. (lehet, hogy csak placebo...)
A vainfo jónak tűnik.
A Wint ne sajnáld, Office helyett ott a LibreOffice, persze itt lehetnek kompatibilitási gondok....
Ha ennyi minden működik alapból, nem lesz vele gondod, túl nagy és sok biztosan nem! -
Egyébként ez azt akarja jelenteni hogy a vga-hoz nem rakott fel drivert alapból?
Nem teljesen így van, hanem ami a nyílt driver, az a 2D megjelenítéshez van, a videók lejátszásához kell a vaapi vagy vdpau driver, lejátssza ezeket a legtöbb esetben a fenn lévő driver szoftveresen, a va driverek meg hardveres meghajtást használnak, lehet emiatt érzed a több proci használatot, igaz nem procival kéne megoldani ezt, hanem VGA-ból. Ezek szerint a gépednél a szoftveres nem elég, ez fura, de ez van.
Nem értek én sem ehhez a megjelenítéssel kapcsolatos dolgokhoz, csak már elég sokat olvastam ezekről a topikokban és egy része megmaradt. Nem ez a legegyszerűbb része a desktop Linuxoknak, ha valami VGA probléma van akármivel is.
(hozzáteszem, hogy én eddig majd minden telepített gépnél minden egyéb driver felrakása nélkül tudtam használni mindent, amihez megjelenítő kell)driver=i915
Ha ez fenn van és használja a hardver, nagyon nem lehet több gond.Ez a jelenség akkor van, ha másik csomagkezelő is aktív:
sudo apt install vainfo hatására pedig ezt az üzenetet kapom:
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-frontend - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), is another process using it?Szerintem a Synaptic még használatban volt nálad, mivel az az apt csomagkezelő frontend programja, így terminalból értelemszerűen nem tudtad használni az apt-ot!
Ha a Synaptic van megnyitva, abból is felrakhatod, ami benne van a tárolókban. Rákeresel a program nevére és bepipa, aztán végrehajtás.....
-
[Linux] Firefox OpenGL kompozittállásának bekapcsolása
FF-nál a fenti írás szerint járj el.
A radeon dologról meg ugye annyit, hogy a gépedről amit leírtál, az alapján 60 féle hardverrel szerelt változat van.
Nálam nincs külön VGA a HP 8570p-ben, Inteles és nem akad semmi rajta.
Szerintem meg kéne nézned a Synaptic-ban fenn van-e az
i965-va-driver
és ai965-va-driver-shaders
csomag, ha nincs rakd fel először az egyiket, ha nem jó még mindig a lejátszás, akkor a másikat is.
Utána ezzel a paranccsal nézzük meginxi -Gxxx
(ua, mint az előző, de ez már csak a grafikus részleteket írja ki)
-igaz az én HP-men is kb ugyanezeket írja ki.....még ezt is ellenőrizd, hogy telepítve van-e:
gstreamer1.0-vaapi
Synaptic indítása:
1. beírod terminalba a
synaptic
szót és Enter, kérni fogja a jelszavadat, de nem fogod látni, ha beírod!2. Menü-ben beírod a keresőbe a synaptic szót.....jelszó, etc.
-
"Rakj be ide léci egy inxi -Fxxx terminal kimenetet."
Ha nagyon kezdő vagy, akkor célszerű leírni a gép főbb hw-eit és azt is, mit használsz. Mivel gyanítottam a kezdőséged, ezért kell a fenti kimenet!
2 egyszerű út van a terminal előcsalásának:
1. a panelen látsz egy fekete kisablakot,
rákkattintasz, bejön a terminal, bemásolod ezt a sort(nem beírod, mert azzal hibázhatsz):[CODEi]nxi -Fxxx
2. óvatosan lenyomod a Ctrl+Alt+t billentyűket, bejön a terminal
és bemásolod a fenti sort, nyomsz Entert - ez mindkét esetben jó ötlet és a kimenetet berakod ide hsz-ba!
ilyesmi amit kapsz:
Ne képet rakj be te is, hanem szöveggel másold ide!
A radeontop az nálam nem játszik, nem radeonos a gép, hanem igp-s.
Nekem meg AMD APU.....
Szóval....
-
Nekem ezeket javasoltál a filmlejátszáshoz:
libvdpau-va-gl1 (0.4.2-1build1)
mesa-vdpau-drivers (18.0.5-0ubuntu0~18.04.1)
vdpau-driver-all (1.1.1-3ubuntu1)
vdpauinfo (1.0-3)
vdpau-va-driver (0.7.4-6ubuntu1)és célszerű a VLC-vel nézni a filmeket vagy Smplayer-rel, mert valami miatt a beépített lejátszó nem annyira jó. Meg tudod nézni a
radeontop
-val terminalból az erőforráshasználatot.Bár nálad már lehet, nem is a radeonsi dolgozik. Rakj be ide léci egy
inxi -Fxxx
terminal kimenetet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged