Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Racio

    csendes tag

    Ez egy nagyon jó topic, tele segítőkész emberekkel, magam is nagyon sokat merítettem innen a vásárlást megelőzően(a befutó végül az 42LM660 lett).
    A fórumban szerzett infókat most már konkrét tapasztalatokkal is össze tudom vetni, ezért közzéteszek most egy összegzés-félét, amivel az utóbbi két hónapban felmerült leggyakoribb félreértéseket és parasztvakításokat szeretném gatyába rázni. Távolról kezdem:

    1. Az LCD kontra LED tévé alapvetően egy parasztvakítás, (az OLED-et most hagyjuk) a LED-nek reklámozott tévék is LCD-tévék, csupán a háttérvilágítást ezekben nem fénycső, hanem LED-diódák sora szolgáltatja. További hangzatos marketingszövegek vannak arra vonatkozóan, hogy a LED-ek az LCD mögött, vagy a keretben vannak elhelyezve. Tévedés, hogy a vásárlók számára ebből bármiféle jelentős minőségbeli különbség keletkezne, több tucat emberen - rokonok, barátok, ismerősök stb. - elvégzett személyes felmérésem szerint 10 emberből 9 nem veszi észre a különbséget ezen technológiák között. Azok a "vájtszeműek" akik a bekapcsolt sötét képernyőn keresgélik a felhőket, nos azok azért nem igazán számítanak, mert nem életszerű dolgot keresgélnek. A TV-n az esetek többségében nem a sötétséget nézi az ember, hanem a műsort. (Sajnos ez mostanában gyakran egybe esik, de ez csupán egy szarkasztikus és nem is idevaló megjegyzés.) Azt tapasztaltam viszont, hogy a képminőség megítélésnél a többség jobban preferálja a fényes, tükröződő felületű LCD-t, ami azonban egy rövidtávú önbecsapás, mivel az erős tükröződésnek több a hátránya, mint az előnye. Mondom ezt egy a közepesnél jobban tükröződő LM660-os birtokában, ennek a TV-nek a kevés közül ez az egyik legzavaróbb hibája. A kifejezetten sötét tónusú filmeket leszámítva egyébként a hatás nem drámaian zavaró, de a 3 éves másik LG-tévém mattsága e tekintetben sokkalta barátságosabb.

    2. Avatar szerű 3D filmélményhez Avatar kell, vagy más jóminőségű 3D-film. Sajnos kevés ilyen film van a piacon, én szinkronosan csupán húszegynéhány tételt találtam (kb. fele animációs). Bugyuta horrorokat eleve figyelembe se vettem. Ahhoz, hogy a frissen vett 3D TV-n meg lehessen tapasztalni az igazi élményt, vagy BluRay, vagy nagyfelbontású HalfSBS (függőlegesen osztott), vagy HalfOU (vízszintesen osztott) MKV-anyag kell. Minden más csak szánalmas karikatúráját fogja adni a 3D-nek, vagy még azt sem. Az LM615-ös sorozattól felfelé mindegyik LG-tévé simán meg tudja ezeket jeleníteni, pendrive-ról, merevlemezről, hálózati (LAN) megosztásból, a nagyfelbontás a wifin ugyanis könnyen kifoghat! Ezek a TV-k a hagyományos 2D adásokat is meg tudják jeleníteni ál-3D-ben, több-kevesebb sikerrel, de olyan "képből kijövős" élményre itt senki ne számítson. Tapasztalatból mondom, hogy az eredeti BluRay és a half-sbs/ou MKV-k között nincs érdemi minőségi eltérés, a 3D-hatást illetően pedig konkrétan nulla a különbség! Szóval a minőséghajhászás miatt nem érdemes BluRay-eszközt venni, ennél praktikusabb pl. egy Plex-kompatibilis NAS, (Synology, Netgear), így még PC-re sincs szükség a katalogizált filmnézéshez.

    3. A hangra is nagyon oda kell figyelni: LM620-tól felfele már a TV-hangszóróján is hallhatjuk a DTS-hangú filmeket, míg ez alatt csak a TV-re optikai kábellel rákötött DTS-képes házimozi-erősítő tud segíteni. Nagyon sok profi HD és 3D anyag eleve DTS-hangsávot tartalmaz, emiatt nagyon sokan szívnak! A tévék beépített médialejátszójának van egy jelentős hibája, gyakori a gond többnyelvű filmekkel, nehéz, vagy nem lehet hangsávot váltani. Ezen szoftverfrissítésekkel valószínűleg belátható időn belül javít a gyártó. Kell-e külön médialejátszót venni? Ezekhez a tévékhez szerintem nem! Igaz, hogy nem minden formátum támogatása van megoldva, de a legelterjedtebbek simán mennek. Olcsóbb és egyszerűbb a ritka fájlokat megfelelővé átkonvertálni, mint egy újabb kütyüt a géphez kötni. A smart-tv-k egyik fő előnye, hogy egyetlen berendezéssel és távirányítóval (+ MagicRemote) minden működik, egy CI-modullal még a műholdas adáshoz sem kell a különálló dekóder.

    4. Aktív, vagy passzív. Rengeteg teszt után egyértelmű: a passzív 3D a nyerő! A szemüveg nem vibrál, nem merül le, jóval olcsóbb (akár a moziból hazavitt is negteszi). Az, hogy Full-HD, vagy nem, nos az megint leginkább egy jól irányzott parasztvakítás. Tény ugyanis, hogy a 3D filmeket két félképből (innen a Half) rakja össze a TV egy térhatású képpé. Azonban a nagy büdös valóság az, hogy a szemünk és agyunk nem azt számolgatja, hogy hány vízszintes és függőleges pixelt kapunk, hanem az összhatást érzékeljük. Nem csak a 3D-s anyagokra, hanem valamennyi HD-felbontású műsorra igaz, hogy 42-47-es képméretig 2-3 méternél nagyobb távolságból az emberek 99,9%-a nem képes különbséget tenni a Full HD (1080p) és a kisebb, pl 1280x720-as felbontású kép között. A "vájtszeműek" persze 20 centiről keresik a különbséget és ott tényleg látszik is! De ismétlem: normális átlagembereknek egy műszaki berendezést nem célszerű életszerűtlen helyzetekben minősíteni, így nagyon könnyen mellé lehet fogni, könnyen előfordulhat, hogy feleslegesen adunk ki sok pénzt olyan jól hangzó technikai paraméterekre, amelyeknek valós szituációkban gyakorlatilag nincs jelentőségük. Ide tartoznak az olyan csekély jelentőségű dolgok, mint a Sound Zooming, Micro Pixel Control, vagy a Motion Clarity Index, más nevén a fissítési frekvencia. Jó tudni, hogy nem önmagában a technikai paraméter, 50Hz-100Hz-400Hz, stb., számít, hanem a végeredmény, a látvány a fontos! A tény az, hogy az LG LM-sorozatú készülékei akkor is jó képet adnak, ha 400Hz-esnek hisszük és akkor is, ha csak 50-nek! Sajnos marketingalapú világunkban a gyártók és forgalmazók is abban érdekeltek, hogy a vásárlók mindinkább homályban legyenek, ugyanis a hangzatos új technológiák (még ha gyakorta haszontalannak bizonyulnak is) tartják fent az avulás-érzet és a fogyasztási inger kényes ritmusát.

    Ezek az információk jórészt már le voltak írva a fórumban, de talán vannak, akinek segít ez az összegző infó.

Új hozzászólás Aktív témák