Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabesz87
veterán
Csok hitel kapcsán egy kérdés. Kell alaprajz a banknak a vásárolt házról, de ilyet nem kaptam még. Egy színes rajzolt alaprajz van, de méretek nélkül. Nincs valahol valamilyen hivatalban egy létező normális alaprajz? Földhivatal online rendszerében keresgeltem HRSZ. alapján, ügyfelkapuval belépve, de ott nem találtam.
-
VÁMpír
aktív tag
sziasztok,
mi van akkor, ha valaki elveszti az állását és hosszabb időra munkanélküli lesz, de amúgy tudja folytatni a lakáshitele törlesztését? Ilyenkor a banknál nem futhat problémába, addig amig fizet?Köszi előre is!
-
Gabesz87
veterán
válasz BigBlackDog #20152 üzenetére
És mi van ha mondjuk azóta más kicsit az alaprajz, elrendezés? 90-ben épült ház, de 2015-ben gyakorlatilag a 4 falon kívül teljes mértékben újjáépítették. Szóval ha az építésügyi hatóságnal van alaprajz, az az eredeti állapot szerinti!? Bár gondolom a hitel szempontból nincs túlzottan jelentősége. Teszek egy próbát holnap.
-
-
axioma
Topikgazda
válasz Gabesz87 #20157 üzenetére
Szerintem az a le'nyeg, hogy a jogosultsagot ellenorizni lehessen. Nagyon ne legyen azert torz, mert a hitelugyintezok nem (biztos hogy) annyira absztrakt agyuak, szoval ha nekem lenne ilyen, en miutan a tulaj rairja a leme'rt mereteket, abbol rajzolnek egy kockas papirra ara'nyosat, benne a rendelet szerint ellenorzendo me'reteket feltuntetve, es azt adnam be. Persze ha nagyjabol jo akkor nem kell vele foglalkozni, csak ne'melyik hirdetesre szant az direkte nem is akar jo lenni, tulkepp csak helyisegkapcsolatokat mutat.
-
Csabroncka
addikt
A rezsiharc végével a családi házas sztorinak (100-200 milkák ramaty minőségű ingatlanokért) is vége lesz, most nyáron kifussa magát vidék messze a végtelenbe. 500 forintos benzin ár mellett az ingázás is borulni kezd. Nekem inkább abból kezd elegem lenni, hogy nincsen egy normális egyensúly: vagy nincs pénz, vagy annyi van, hogy újra 3,60-lesz a kenyér csak Euróban!
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
zoli03
őstag
válasz Csabroncka #20159 üzenetére
Nem hinném, hogy olyan sokat számítana az üzemanyagár drágulás. Ha 500 Ft lesz, akkor két tank benzin 5e F-tal fog többe kerülni, minden más drágul annyit, nem egy kigazdálkodhatatlan összeg. Aki meg többet tankolt, annak még annyira sem fog számítani.
-
Ijk
nagyúr
Ha könnyű lenne jobb ajánlatot találni akkor nem mennének fel az árak mint a higany. Kevés tulaj engedheti meg magának hogy hónapokig hirdessen. Van egy relatív szar ingatlanállomány az országban, a túlnyomó részére több százezret/nm2 kellene költeni hogy egy modern otthon legyen belőle. Új építésű is kevés, ráadásul a jó minőség, jó lokációval mint a fehér holló.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ironizer
tag
válasz zoli03 #20160 üzenetére
Hja, sajnos rohadt olcsó a benzin, már tíz éve is ennyibe került, és azóta volt egy "kis" béremelkedés, nem csoda, hogy már mindenki autóval jár a wc-re is. Szerintem legalább 800Ft-nak kéne lennie a benzinnek, talán akkor nem lenne ennyi autó az utakon, sokkal élhetőbb lenne.
-
Csabroncka
addikt
válasz zoli03 #20160 üzenetére
A sok kicsi sokra megy, de nem baj mert a törlesztőd változatlan . Ahogy Kobe írja, az üzemanyag ára még a budipapír árát is hajtja.
Egyébként a 95-ös 400 környékéről drágul.
"nem egy kigazdálkodhatatlan összeg" soha ne szubjektíven vizsgáld a dolgokat, ha nem számítana, akkor az átlagbér nem ott tartana, ahol tart!
"in medias res"
-
zoli03
őstag
válasz Csabroncka #20164 üzenetére
Voltak már nagy emelkedések, mindenki mondta, hogy most majd kevesebb autó lesz az utakon, aztán mégsem lett. Nagyon sok élelmiszer drágult 15-25%-ot az elmúlt egy év alatt, mégsem történik semmi, az emberek ugyanúgy veszik őket, miközben a fizetések jó, ha 5%-ot nőttek. Ráadásul az üzemanyag és az autózás az emberek nagy részének nem létszükséglet, mégis a legtöbb autóban egyedül ülnek, oda is autóval mennek, ahova biciklivel vagy gyalog is kb ugyanannyi idő alatt odaérnek. Na ők akkor is ugyanannyi mennyiséget fognak tankolni, mint drágulás előtt.
-
j0k3r!
senior tag
"Kevés tulaj engedheti meg magának hogy hónapokig hirdessen."
Most csak viccelsz ugye? Tele van 1 évnél régebbi hirdetésekkel az ingatlan.com. Ha nem jön a COVID tavaly, akkor már tavaly délnek vették volna az irányt az árak szerintem. A moratórium miatt tudja kitartani az irreális árakat az eladók nagy része, mert nincs rajtuk eladási kényszer 1.5 éve.
some men just wanna watch the world burn...
-
-
Kobe
veterán
válasz zoli03 #20165 üzenetére
A magyar brutto atlagkeresetet es egyeb tenyezoket elnezve azert szamomra nem olyan egyertelmu, hogy veges fizetesbol hogyan tudna barki a vegtelensegig fokozni a nem letszuksegleti kiadasait.
Amikor legutobb volt 450 a benzin, akkor 220 volt egy USD es 120 dollar egy barrel. Most tartunk 300 HUFos dollarnal es 75 USD barrel arnal.
Ha a dinamika a commodity piacon megmarad es a forint sem erosodik hirtelen 30-40%ot (miert is tenne) akkor a rovid-kozeptavon a 600 HUF joval eselyesebb, mint aksr a 400 HUF literar.Atlagrol beszelven, de az agglomeracioban sem csak milliomos ITsok laknak, elobb utobb el fog jonni a torespont amikor a 30-40% benya dragulast (es a vele jaro min. 10-20% egyeb kiadas emelkedest) nem fogja tudni fogyasztas visszafogasa nelkul kiokoskodni.
Vagy mindenki nekiall cetelem kartyaval fizetni a kuton? :) -
Brandynew
őstag
válasz zoli03 #20165 üzenetére
Az emberek az elmúlt másfél évben nem nagyon nyaraltak, jártak étterembe, moziba, színházba stb. Tehát a szórakozásra költött pénzüket át tudták csoportosítani a fogyasztásra, ki tudták fizetni a drágább termékeket. Most ez épp megváltozik, az olaj ára is azért emelkedik, mert hirtelen megint bejárnak az emberek dolgozni, elkezdtek újra utazgatni.
Most vagy az lesz, hogy az emberek kevesebbet fognak költeni szórakozásra és leépítik a megtakarításaikat, mert elmegy a pénzük élelmiszerre, üzemanyagra, vagy pedig lesz egy korrekció, amikor tényleg vége lesz ennek az őrületnek és visszaáll az élet a normál kerékvágásba. Én várom a korlátozások mindennemű eltörlését világszinten és szerintem szükség lenne egy jelentős béremelésre, hogy felpörögjön a kereslet és vele együtt a gazdaság, na meg nagyon kellenének a külföldi turisták és egyetemi hallgatók, az egyetemvárosokban látom, hogy hány szórakozó- és vendéglátóhely, taxitársaság ment csődbe vagy építette le magát, mert nincs fizetőképes kereslet.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Nekem az az érdekes hogy megint 355 eurónál vagyunk . Ennyit ért az emelés ? Mert ha igen akkor szerintem nagy szarban vagyunk és többet kell emelniük .
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
Kobe
veterán
válasz DamianB #20170 üzenetére
Bearazta a piac hogy mennyire effektiv volt az emeles. (Picsafust kategoria).
Ahhoz, hogy 5-6% inflat hatekonyan fekezz meg, es valoban kiaramoljon a feleslegesen belepumpalt penz a gazdasagbol, ahhoz kozel azonos alapkamat is kellene, hogy a fogyasztas helyett a megtakaritas fele kacsintgasson a nep. Csak a nep 0.5% kori bankbetetek es netto buko MAP+ ok mellett nem igazan fog a megtakaritasok fele kacsintgatni.
Ehhez kepest a 20-30 bazispontos emelesek semmit nem ernek, max ha 1 evig minden honapban emelbek annyit, akkor lesz tartosabb hatasa -
őstag
válasz Drizzt #20172 üzenetére
Nem három emelésről volt szó 1,5 ig ?
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
Drizzt
nagyúr
válasz DamianB #20173 üzenetére
En strategiat irtam, nem egesz konkret lepeseket, a ketto kozott van kulonbseg.
[link]A strategia lenyegi pontjai:
- a mai nappal kamatemelési ciklust indítottak el (amiből az következik, hogy további szigorításokra is sor kerülhet). E kamatemelési ciklus hossza attól függ, mikor tér vissza az infláció a 3 százalék közelébe
- újból az alapkamat lesz az irányadó eszköz, azaz az visszaveszi ezt a szerepet az egyhetes jegybanki betéttől
- megtartották az egyhetes betétet, de annak kamata beáll a jegybanki alapkamat szintjére (vagyis azt csütörtökön az MNB igazgatósága 0,15 százalékponttal emeli majd, 0,9 százalékra)
- havi szinten elemzik a gazdaság helyzetét és döntenek a kamatemelésről. Méghozzá az adatok elemzésével – ennek során nemcsak az infláció, hanem a többi makrogazdasági mutató alakulását is figyelembe veszik.Ugyanez a sajat szavaimra forditva: kamatemeles nagy gyakorisaggal addig(honap/negyedev), amig az inflacio nem megy a 3% kozelebe. A deklaralt cel nem egy konkret kamatszint, hanem egy konkret inflacios szint elerese.
[Itt lehet nezni egy elegge szelektalt halmaz hitelkamatainak a valtozasat az eddigiek alapjan]
I am having fun staying poor.
-
woolwich
tag
Sziasztok,
Tulajdoni lapot elvileg helyrajzi szám alapján tudok lekérni.
A hirdetésben ez nincs feltüntetve. Jól értem, hogy ha komolyan érdekel egy lakás ezt kérdezzem meg az eladótól? -
Tigristank
csendes tag
válasz woolwich #20176 üzenetére
Szia!
Pontos cím alapján is lehet keresni, viszont úgy sokkal nehezebben fogod megtalálni, mert minden mezőt úgy kell kitölteni, ahogy a nyilvántartásban rögzítve vannak az adatok. Szóval célszerű megkérdezni az eladót, de még jobb, ha van neki egy tulajdoni lapja elfekvőben, és arról le tudod írni a helyrajzi számot.
-
Drizzt
nagyúr
válasz woolwich #20176 üzenetére
Persze. Ha komolyabban erdekel egy lakas, akkor elobb-utobb ugyis meg kell keresni az eladot. Illetve nincs valami ingyenessegi limit a tullap lekerdezesre? Tehat ha tobb hazat is meg akarsz kerdezni, akkor tenyleg erdemes elobb mas szempontok alapjan eljutni addig, hogy komolyan erdekeljen.
I am having fun staying poor.
-
attiati
veterán
válasz Drizzt #20175 üzenetére
"A deklaralt cel nem egy konkret kamatszint, hanem egy konkret inflacios szint elerese."
Illetve még erősebben a forint árfolyama. Csak ugye olyan deklarált célja hivatalosan nincs az MNB-nek.Költségvetési évben (és 1-1,5 év gazdasági lassulás után) várható (volt), hogy a kormány nem fog megszorítani. Tolja, ami a csövön kifér.
Úgyhogy az MNB-nek kell lenyelni a keserű pirulát és fékezni. -
őstag
válasz JackFeryll #20174 üzenetére
Nem emlékszem pontosan mikor elkezdték több oldalt véleményt olvastam és az egyikben szerepelt ez . Ezért is kerdőn tettem fel más is olvasta e , de ha ilyen nem hangzott el akkor targytalan .
-
dave118
senior tag
válasz BigBlackDog #20148 üzenetére
Beruhàzò szemmel mindig màs a matek, mintha magadnak vennéd :)
[ Szerkesztve ]
... Ami ami, az az.
-
Qtya123
őstag
Lakásra bejegyzett CSOK-al kapcsolatban lenne kérdésem.
Van egy lakás, be van rá jegyezve 1.430.000 CSOK + elidegenítési tilalom. (2 gyereket írtak alá és használt lakás). 4 éve vették. Más teher nincs rajta, a hitelt már kifizették, törölve is van.Házat akarnak venni és vinnék rá át a csok-ot. Az eladó kötelezettségeiről ennyit találtam: [link]
"60 napjuk van arra, hogy leszerződjenek az új ingatlanra, az erről szóló adásvételit vagy a csereszerződést pedig az illetékes járási hivatalban kell benyújtaniuk. A meglévő ingatlan eladását viszont már hamarabb, 30 napon belül be kell jelenteni az illetékes hivatalban"A kérdésem az lenne, hogy nekem, mint vevő lehet ebben bármi szívásfaktor/kockázat? Gondolok itt arra, hogy ha ők mondjuk nem vesznek 60 napon belül másik ingatlant, vagy bármi miatt bukják a CSOK-ot, akkor nekem nem tud az ingatlanon "ragadni" semmi jelzálog és elidegenítés igaz?
[ Szerkesztve ]
-
adalbert1
veterán
válasz bilimbalam #20135 üzenetére
Igen, ez is valószínűnek tűnik. Annyiból egyetértek a többiekkel, hogy így tényleg elérhetnek egy olyan pontot, ahol már lehet, hogy nem fogják tudni értékesíteni.
Pl. így most van ugyanazon a házon belül két ugyanolyan alaprajzú lakás, elhelyezkedésben 4 emelet elétéréssel, képek alapján nagyjából hasonló állapotban, és az áruk között van 23% eltérés - ami nagyon soknak tűnik, ha még rosszabb állapotú is az olcsóbb, akkor is rengeteg dolgot megcsináltathatsz benne.BigBlackDog: igen, nekem is több mentett keresés van beállítva, és több ingatlanról is jön értesítő, de leginkább ez az egy szúrta a szememet...
Kobe: ha valami jobb minőségű faanyag van beépítve, akkor lehet, hogy tényleg jobban jársz, ha felszeded és eladod
Mindenesetre most pár hónapig amúgy sem tudok mozgolódni a munkahelyváltás miatt, kíváncsian figyelem, hogy mi lesz, esetleg választás előtt belengetnek-e valami újabb támogatást.
-
Teuton999
csendes tag
válasz Qtya123 #19673 üzenetére
Igen, az eladásra. Azonban ha veszek egy újat, akkor arra is kell fizetnem?
A cserét pótló vétel sajnos sehol nincs leírva példával, hogy pontosan mennyit kell fizetni az eladott ingatlan és mennyit a vásárolt után. Én úgy gondolom, hogy:
- korábbi vételár: x
- eladási ár: x+y
- új lakás ára: x+y+z
NAV felé fizetendő: 15%*y ÉS 4%*z.
De ha tévedek, akkor javítsatok ki kérlek -
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Ha veszek egy 55 Nm es lakast, 17 millioert, az menyiert lesz a nevemen cakkumpakk?
-
monosgeri21
tag
válasz venom8888 #20188 üzenetére
Erre 4%-os illeték 680.000 Ft, plusz ügyvéd (saccra kb 150.000-200.000), meg földhivatali dolgok kb az is mindennel együtt szerintem 20.000-30.000 Ft. Az órák névre írásában valamelyik kolléga kisegít, lehet az ingyér van. Aztán jöhet a nagyobb tétel, a berendezés/felújítás. Az már csak rajtad múlik.
Szóval a kérdésre válaszolva kb. +1 millió
[ Szerkesztve ]
-
venom8888
őstag
válasz monosgeri21 #20189 üzenetére
Koszonom a valaszt
-
woolwich
tag
Sziasztok,
Megvásárolandó lakást ELMŰ-nél le lehet valahogy kérdezni, hogy nincs e tartozása esetleg?
Illetve van még bármi hasonló, ami után érdemes utánakérdezni mielőtt beleugrik az ember a lakás megvásárlásába?
Köszönöm! -
BigBlackDog
veterán
Érdemes "nullás igazolást" kérni az eladótól. Ha jól rémlik, akkor talán "számlaegyenleg igazolás", vagy "tartozás igazolás" néven fut a közműszolgáltatóknál. Illetve a közös képviselettől is kikérnék valami egyenleginformációt a társasház számlájával kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
-
venom8888
őstag
válasz BigBlackDog #20192 üzenetére
De ha ugynoksegen keresztul veszem, akkor mind ezeknek utana neznek maguktol is,nem?
-
woolwich
tag
válasz BigBlackDog #20192 üzenetére
Köszönöm!
Akkor ha jól értem ezeket még a foglaló átadása előtt érdemes bekérnem az eladótól, hogy tuti legyen. -
félisten
-
Brave_86
aktív tag
A foglaló előtt még nem sok értelme van. Általában egy vásárlástól a birtokbaadásig eltelik 3 hónap. (ez lehet több vagy kevesebb megegyezés alapján, banki hitelek miatt általában a 3 hónapot szokták javasolni -ügyintézési idő miatt - )
A birtokbaadáskor, jegyzőkönyvet vesztek fel az összes óra állásáról, gyári számáról (akár fényképekkel). A közös képviselőtől is előzetesen kell majd az eladónak kérnie egy nullás igazolást, hogy aznapra az rendelkezésre álljon.A tulajdoni jogviszony(ok) tisztázása és, hogy van e rajta hitel az első körben fontosabb dolog.
-
venom8888
őstag
válasz BigBlackDog #20194 üzenetére
Eleve ezek az ugynoksegek hirdetik az ingatlanokat,ugyintezessel egyutt. Ez a dolguk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
- SAMSUNG Z FLIP4 8GB/128GB GOLD (Fóliás, mindene ÚJ), 2025.DEC-ig GARANCIÁS, ÜZLETBŐL, BESZÁMITÁS
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest