Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
John3:16
csendes tag
Sziasztok!
Két éve, egy karácsonyra kapott Graef CM702-vel kezdődött a "hardcore kávémizériám"
Nemsokára az egyébként kategóriájában teljesen rendben levő Saeco Poemiámat gyorsan leváltotta egy új Gaggia Classic, majd a daráló vonalon is továbbléptem Eureka Mignonra.A garancia elvesztésétől nem igazán tartva elkezdtem tuningolni a gépet, az Auber PID szettet a mellékelt leírás alapján magam szereltem be a masinába. Közben amit csak lehetett cseréltem a gépen ill. megvettem minden kiegészítőt, hogy minél jobb eredményt kapjak. A múlt héten kaptam vissza a gépet Fragolától, aki rézcsöves előfűtést épített bele (Köszi a munkádat és különösen a jótanácsot az alacsonyabb hőfokkal kapcsolatban! ).
Azt hiszem megérte a sok fáradtság, mert ma este sikerült életem eddigi legfinomabb kávéját csapolnom a GC-ből (Starbucks Guatemala Antigua Single Origin, 16 g, 92 fok, 30 mp, 2x25 ml). Csokis, kakaós, selymes csoda, pont ahogy szeretem!
A fórumokon (itt és az index.hu-n) inkább csak passzív olvasóként voltam jelen, de az általatok felhalmozott tudásnak, tapasztalatnak nagyon nagy hasznát vettem, amit ezúttal is köszönök mindenkinek!
-
John3:16
csendes tag
Sziasztok!
Sűrűn olvasgatok, de ritkán szólok hozzá a fórumban. Gaggia Classicba előáztatást épített már valaki? Itt találtam egy nagyon érdekes megoldást:
http://coffeegeek.com/forums/espresso/machinemods/373954A megoldás lényege egy vagy két mini túlnyomáskiegyenlítő tartály, amelyek lelassítják a nyomás felépülését:
https://www.youtube.com/watch?v=EqJGe00TuagMásfajta megoldások is érdekelnek, pl. a rezgőszivattyú teljesítményszabályzásán alapuló vagy esetleg komolyabb, Arduino ill. Raspberry PI alapú (akár teljes nyomásprofilozást tudó).
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz gpbenedek #52906 üzenetére
Helló!
Én linkeltem be ezt a mod-ot anno. Gratula, hogy meglépted!
Kíváncsian várom a tapasztalataidat ezügyben.A videón nagyon szépen, egyenletesen épül fel a nyomás kb. 10 mp alatt.
Itt melyik tartály volt aktiválva? A csapolás alatt a vízhőmérséklet stabilitására hogyan hat a tartály?
Gondolok itt arra, hogy a kis űrtartalmú bojlerben + a rézcsőben levő víznek fel kell töltenie a tartály(oka)t is vízzel, ami elméletileg hat a csapolás alatti vízhőmérsékletre is.[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Sziasztok!
Mostanában azt vettem észre, hogy WDT után a finomabb kávéőrlemény részecskék átjutnak a szűrőn és megtelepszenek a kosár alján. Túl finomra darálok vagy ez mindenkinél így van? -
John3:16
csendes tag
válasz Keresztapper #53641 üzenetére
Azért nem zaccos a kávé, mert észreveszem és letörlöm a finom szemcsékből álló "porréteget" a szűrő aljáról csapolás előtt. Eureka Mignon-t (a karbaőrlős verziót) használok.
Tavaly januárban vettem újonnan, max. 6-8 kg kávét őröltem vele eddig. Szerintem elég konzisztens a szemcsemérete. Ált. 17 g-ot teszek a 12/18-as IMS kosárba, és naked karral húzok egy dupla risztrettót
(17g -> 40-43 g). Lehet, hogy inkább 1-2 grammal túl kellene tölteni és lejjebb venni az őrlésfinomságot. -
John3:16
csendes tag
Sziasztok!
Ezzel a "Quick Mill Pulsor"-ral van valakinek tapasztalata?
http://www.home-barista.com/espresso-machines/quieting-vibe-pump-t33607-20.html
Az ígéretek szerint csökkenti a rezgőszivatttyú hangját egyben egyenletesebbé teszi a nyomásfelépülést.egy membrán által:
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Sziasztok! Kapucziner rendeléshez Bp-re társul valaki? Küldj PM-et.
-
John3:16
csendes tag
Egy tipp Auber PID-del rendelkezőknek:
https://coffeeforums.co.uk/showthread.php?22080-Unlock-Enable-Auber-Pre-Infusion-timer-setting-on-Auber-PIDhttps://www.youtube.com/watch?v=iXnsHNEl1f8
Nekem működik a visszaszámlálás a GC-n A vezetékezést nem végeztem el, csak a PID rejtett menüjéből hívtam elő ezt a funkciót és stoppernek használom néha.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz Csápájev #56310 üzenetére
Helló! Nekem Mignonom van, 1,5 éve használom. Az előző darálóm Graef cm 702 volt, ahhoz képest elég nagy előrelépés. Sokkal jobban szétválasztja az ízeket és precízebben állítható. Kompakt, masszív, jól használható darab. Finomabb beállításon rögösít. Mini habverővel szoktam elkeverni és így nem befolyásolja a csészeminőséget. Pár tizedgramm pontossággal kiadja a belerakott kávémennyiséget, ha kipiszkálnom a kiömlőt.
Nemrég készült róla teszt:
http://www.kavekorzo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1644:eureka-mignon-idokapcsolos-kaveorlo-bemutato&catid=47&Itemid=112 -
John3:16
csendes tag
Helló! Nekem van egy ilyen talpam, a Fragola palmtamp megvásárlása óta a fiókban pihen :
http://www.baristaszakuzlet.hu/product.php?id=1276Nyél kell hozzá. Odaadom 3,5 e ft-ért, ha érdekel.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz Sic.Transit #56961 üzenetére
Én is köszönöm a kódot! Sikerült az ingyenes regisztráció!
Megjött a kedvem a leírások alapján. Kivettem egy nap szabit holnapra és szétnézek.
-
John3:16
csendes tag
Én is jártam kint, nagy élmény volt. Nagyon jókat beszélgettem és fincsi kávékat kóstoltam (meg kaptam ajándékba ). A Mazzer értékesítője szerint a kisebb és a nagyobb darálóik között lényegében csak a napi ledarálható kávémennyiség a különbség, az őrleményminőség nagyjából egyforma - ezen kijelentésért kéretik nem engem megkövezni
Orphan Espressóéknál megtudtam, hogy a Pharos azért hiánycikk, mert Doug Barber saját kezűleg építi őket (napi 6 db-ot), nem bízza másra, míg a Lido-kat Taiwanban gyártatják.
A Eureka Atom valami hihetetlenül halk, a Conti karos gépe nagyon szép és élmény használni.
Mindehol elmondtam, hogy otthoni felhasználó vagyok, mégis készségesen álltak hozzám.
-
John3:16
csendes tag
válasz fragola.6035 #57417 üzenetére
Erről jut eszembe. Hála Istennek megoldódott a tágulási tartály nélküli nyomásszabályzós gépemnél a manométer megzabolázása. Az EVO gőzcsapba kötve már csak elenyésző mértékben rángatózik 9 barnál:
Köszönet GPBenedek fórumtársnak a közdarab elkészíttetéséért!
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Engem is elkapott a gépszíj - Eureka vonalon maradtam és a Mignon-t felváltotta az Atom:
Még csak két napja van meg, de ami már eddig is látszik: masszív, szemrevaló, kompakt darab, elég gyors, nagyon csöndes, jó az őrleménye, nem rögösít. Az adagonkénti darálással küzdeni kellt, mert dobálja a szemeket, ha csak a garatban van bab és a tartálya már kiürült, de pár ráindítással megoldható a dolog.
Egyelőre küzdök a beállítással, de így friss késekkel is nagyon biztatóak az első próbálkozások.
Tapasztalatotok szerint hány kg kávé után járatódnak be a kések?
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz Toobee #58724 üzenetére
Én vettem egyet, de tapasztalat nincs még sajnos. Nagy sietségemben egy demó példányt hoztam el a kereskedőtől, amin utóbb észrevettem, hogy karcolások vannak. Mivel újként vettem, ezért kértem helyette egy zsír újat. Elvileg a hó végén jön meg, azután tudok majd beszámolni a tapasztalatokról.
-
John3:16
csendes tag
válasz Toobee #59039 üzenetére
Kíváncsi vagyok, mire jutsz vele. Az enyém megjön a héten.
Ha jobban belegondolok, nálam is elsőre bedugult az Atom és porszívózni kellett. Ezek szerint ebbe mindenki belefut elsőre (a Seattle Coffee Gear videóban is említi Gail, hogy nekik is bedugult amint nagyon finomra állította).
Az őrleményállító tárcsa érzékeny a beállításra, már egy finom állítás is nagy hatással van a szemcseméretre. hogy az eszpresszó és a filter őrlemények között ne kelljen rengeteget tekergetni. Valószínűleg ez is hozzájárulhat a duguláshoz.
-
John3:16
csendes tag
válasz Toobee #59076 üzenetére
Köszi a beszámolót! Örülök, hogy csészeminőség szempontjából nem okoz csalódást a cucc.
A negatívumokon nem szomorodtam el, inkább kihívásnak tekintem a dolgot. Itt úgyis majdnem minden kávés eszközt tuningolunk előbb-utóbb!
@Bazsee71
Igen, ez a súly lesz a megoldás szerintem is. Az egyik (azt hiszem ausztrál) fórumon valaki egy műanyag vitaminosdobozt használ az Atomhoz, amibe pénzérméket tesz, így szimulálva kb az adott térfogatnyi bab súlyát. Állítólag az sem jó őrleményminőségi szempontból, ha túl nehéz ez a leszorító súly, szóval inkább valami könnyebb műanyagból lesz célszerű esztergáltatni, ha ez a sufnituning vitaminosdoboz beválik és valaki elegánsabb megoldást szeretne. -
John3:16
csendes tag
válasz sortiefish #59079 üzenetére
Nem ismertem, kösz az infót! Lehet, hogy hasznos lesz majd.
-
John3:16
csendes tag
Atom ez az Euréka!
Rögösödés gyakorlatilag nincs, egyenletes az őrleménye.
15 perc és kb 30 dkg - a beállításhoz vett - Spar Budget kávé ledarálása után második húzásra teljesen jó eszpresszót kaptam! .
Feneketlen szűrővel teljesen jól összeállt a lefolyás, nem spriccelt egyáltalán. Ahhoz képest hogy ez egy 1500 Ft/kg árú kávé meglepően korrekt, krémes, csokis, malátás, pörkölt magvas ízt kaptam:
[ Módosította: radi8tor ]
-
John3:16
csendes tag
válasz soldier2 #59179 üzenetére
Jó, hogy mondod. Igen, füstös is az íze!
2018. 3. hó a lejárati dátum.
A krema a fotón már lenyugodott egyébként, mert közvetlen csapolás után szinte csak azzal volt tele a mérőpohár.
Természetesen szoktam referenciaként jobb kávézókba járni, mindamellett nem vagyok profi kávékóstoló.
Nyilván a beszámolómat célszerű helyén kezelni, értelemszerűen nem ilyen kávéval fogom etetni a masinát. Egyre inkább nyilvánvalóvá válik számomra, hogy inkább az olaszosabb, csokis, kakaós, pörköltmagvas vonal jön be nekem. A nagyon savas kávék nem annyira jönnek be. Bár ki tudja, talán az Atom segítségével új dimenziók nyílnak majd e téren is.
Természetesen örömmel beszámolok majd a tapasztalataimról.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Az Atom megérkeztével eladósorba került a kis Eureka Mignon Istantaeo Mk 2. darálóm:
http://www.eureka.co.it/en/prodotto/mignon-istantaneo/Tökéletesen működik, otthoni használatban volt, kb. 20 kg kávét daráltam le vele.
2016.jan 26-án vettem a Momentitől. Doboz, számla, kiegészítők, használati utasítás megvannak.
2-3 apróbb karc van a házán.Adagonkénti daráltam vele, jól kiadja a berakott mennyiséget, minimális a pangó őrlemény.
Eszpresszó finomságnál kicsit rögösít, de ezeket WDT-vel tökéletesen meg lehet szüntetni
(legtöbbször feneketlen szűrővel csapolok és szinte sosem spriccelt csapolás alatt, hanem szépen összeállt egy sugárba a kávé). Graef CM702-t használtam előtte, anno nagy előrelépés volt csészeminőség tekintetében.Irányár: 80e Ft
Érdeklődni privátban.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
válasz Csápájev #59312 üzenetére
A preciziós idén jelent meg, szerintem még nincs vele túl sok tapasztalat.
Saját márkanevet találtak ki (E&B Lab) neki, ez valamiféle kísérlet az IMS berkein belül:
https://www.eb-lab.coffee/Amikor dupla IMS szűrőről van szó otthoni Gaggiához, akkor szerintem legtöbben ezt értjük alatta:
http://www.imsfiltri.com/filtri/b68-2t-h24-5-m/?lang=enNekem is ilyen van, elégedetten használom már 2 éve.
[ Szerkesztve ]
-
-
John3:16
csendes tag
válasz titusz248 #59360 üzenetére
Réz vízterítő:
http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/700542-rez-felsoszuro-tartoKosár:
http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/1460106-i-m-s-2-cs-szuro-12-18grh24-5-gaFelsőszűrő (nálam jobban működik, mint az IMS):
http://expolygon.hu/webshop/gaggia-classic/13-013-felsoszuro-gaggia-700162 -
John3:16
csendes tag
válasz titusz248 #59382 üzenetére
Pont ez volt a szettem 3 éve!
A felsőszűrő kicsavarozása után hozzáférsz a vízterítő 2 belső kulcsnyílású csavarjához, amit (pl IKEÁS) imbuszkulcssal tudsz kiszedni:
A réz vízterítőt tényleg csak a PID után javasolt beépíteni. Annyival jobb lesz a fej hőtartása, hogy égetheti a kevésbé hőtűrő kávékat, így visszatérhet a keserű íz. Arra is figyelj, hogy azt a 4 lyukút vedd, amit belinkeltem, semmiképpen se a 6 lyukút, mert annál az egyik furat pont a fej vízbelövési pontjánál van, így rossz lesz a vízterítésed és csatornásodni fog a kávéd.
-
John3:16
csendes tag
válasz norkov84 #59415 üzenetére
Szívesen! Használd egészséggel és sok jó kávét vele!
Isten útjai kifürkészhetetlenek!PS: A GC-mben nem tágulási van, hanem a Fragola-féle potméteres feszültségszabályzáson alapuló nyomásszabályzás + egy QuickMill pulsor nevű cucc az ULKA ütéseinek megzabolázására.
[ Szerkesztve ]
-
John3:16
csendes tag
Bréking nyúz!
Zöld kávé kapszula doboza + benne 4 db fém habpatron nehezéknek = Eureka Atom adagonkénti darálás megoldva!
Már dolgozom a kifinomultabb megoldáson.
Anno volt itt szó Mazzerekhez plexicsőből kialakított adagonkénti darálásról. Érdekelne, hogy végül meddig jutottatok, mert ugyanezt szeretném megoldani az Atomhoz egy nagysűrűségű műanyag dugattyúval nehezéknek:
[link]Esetleg nincs 50 mm-es átmérőjű, 2-3 mm-es falvastagságú plexicsöve valakinek? Egy 18-20 cm-es darab elég lenne.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vírusirtó topic
- Bittorrent topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- ASUS blog: Zephyrus G16 notebook, az Univerzális
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Automobilista 2
- Red Dead Redemption PC teszt
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest