- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós kamerák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gaming notebook topik
- Milyen videókártyát?
- Házimozi haladó szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Hirdetés
-
Új Beats fej- és fülhallgatók jelentek meg
ma Frissítette a Solo termékcsaládot az Apple házi audiomárkája.
-
Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
ph A cég megoldása centralizált vezérelhetőséggel, masszív radiátorral és robusztus ventilátorokkal igyekszik vásárlásra csábítani.
-
Már tudjuk, hogy mikor jön az idei Xbox Games Showcase
gp A showt egy külön Direct előadás követi, ami szinte biztosan az idei Call of Duty lelepelzése lesz.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Csápájev
őstag
A bajuszkapcsolós fórumról:
"Sem az önbizalom erősítése, sem a vásárlói elégedettség növelése nem volt a célom....egyetlen dolog vezérelt, többiekhez képest fél ár alatt megkaptam a nem tervezett cseredarabot. :-) Akitől vásároltam a gépet, nem egy kimondottan műszaki beállítottságú emberke, még a felsőszűrő csavarját is elroncsolta megfelelő szerszám hiányában, így soha nem nyúlkált a gépbe. Valamikor ezen a fórumon vásárolta, többek ajánlásával, és boldogan használta, tisztította. Tíz másodperc alatt kiszedtem a csavart, gondoltam szétkapom, új szűrők, tömítések és go....jöhet a kávé......lett meglepetés. A kazán szivárgott, amit nem vehetett észre, mert el is párolgott belül, csavarok rommá rohadva. Hasonlóan törhetett a kazán, mint az alanti képeken, viszont az a valaki csodásan megmókerolta, majd jól eladta. Hülyére kenve kívül-belül fémragasztóval, amit a tisztítószer jól megmart belül....zöldesbarnás takony, fehér habos alu oxid körülötte. Majd frászt kapott a srác, mikor elmeséltem milyen vízből ivott fincsi kávét.....lövése nem volt, milyen belülről a gépe.
Szóval itt sem csak szentek teremnek, hogy kitől vette nem érdekel, lehet ő sem tudott róla, lényeg, van egy átnézett, szupi Babym. :-))"Hogy lehet valaki ilyen lelketlen hlye?
-
pacuha69
csendes tag
Megosztanék egy mérést a KINU M47-el kapcsolatban:
Több helyről hallottam a KINU M47-el kapcsolatban, hogy gyorsabban tekerve kevesebb finom szemcsét termel. Ez már akkor is kíváncsivá tett, de most, hogy vendégeskedik nálam egy Kruve szitasor, gondoltam rá is mérek erre.
Az alapok a következők voltak:
- A szitasorban felül egy 800 µm-es szita volt, alul pedig 400-as
- 20 gramm kávét daráltam minden alkalommal
- A lassú darálás 37-38 másodperc volt, ami egy egyenletes, de komótos, amolyan reggeli tekerésnek felel meg. A gyors 21 másodpercig tartott, ami már azért tempós tekerést jelent. Minden alaklommal függőlegesen tartottam a darálót és azért figyeltem az egyenletességre.
- 60 másodpercig szitáltam minden alkalommal
- A sziták aljáról mindig az alatta lévőbe sepertem az őrleményt. Tehát a 800-as aljáról a rátapadt őrleményt a 400-as szitán fennmaradt őrleménybe, a 400-as aljáról pedig az alsó tálcába a finom port.Többször elvégeztem a kísérletet és az eredmény arányaiban mindig ugyan azt mutatta. Mégpedig, hogy valóban kevesebb a finom szemcse gyors darálásnál.
Két jellemzőbb adat:
1. Minta kávé
Gyors darálás: 800µm: 16,11g , 400µm: 3,85g, „fine” az alsó tálcán: 0g
Lassú darálás: 800µm: 15,62g , 400µm: 4,36g, „fine” az alsó tálcán: 0g2. Minta kávé
Gyors darálás: 800µm: 16,13g , 400µm: 3,56g, „fine” az alsó tálcán: 0,14g
Lassú darálás: 800µm: 15,75g , 400µm: 3,90g, „fine” az alsó tálcán: 0,33g -
senior tag
válasz Bazsee71 #63845 üzenetére
Én sem állítom soha (csak ha Surda eltekergeti ), én a kávémennyiséget lövöm be úgy hozzá, hogy mindig egyforma
mennyiségűtérfogatú kávé kerüljön a kosárba és ehhez a darálóállást úgy igazítom, hogy jó legyen a lefolyás... Ezt egy táblázatban vezetem...[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
tariattila
veterán
válasz Deadzone41 #63857 üzenetére
Kíváncsivá teszel, hogy ebből a tesztből mire következtettél...
a 'motoros' gépek elég nagy százaléka sokkal gyengébb eredményeket érne el (szerintem) mint az m47....
-
pacuha69
csendes tag
válasz Deadzone41 #63857 üzenetére
A teljességhez hozzá tartozik, hogy a daráló állása a 4 teljes fordulat és 5-ös osztásnál állt. Ez az eddigi Kinu-t használók által preferált állás filterre (pontosabban 4 telj. ford. 4-es - 6-os állás között), valamint nálam is ez működött eddig a legjobban. Az inkonzisztencia az a motoros darálókban ugyan úgy meg van mint a kézikben. Inkább fogalmazok úgy, hogy amire itt a kísérlet készült, az benne van a motoros darálókban is, csak azok fix fordulattal dolgoznak. De ha változtatod a fordulatszámát a motoros darálóknak, ott ugyan úgy van szemmegoszlási változás, mint itt a kézinél. Egyébként nem volt nagy megerőltetés ugyan annyi idő alatt ledarálni az adott mennyiséget mind a gyors, mind a lassú sebességnél. 12-szer végeztem el ugyan azt a "gyors-lassú" tesztsort, és mindig +-1 mp-en belül végeztem a darálásokkal. Ez az adagonkénti motoros darálásban is benne van, főleg a végén, amikor pattognak a szemek a garatban. Jó lett volna egy ilyen szita sor, amikor a majorral bűvészkedtem, rá mértem volna arra is, hogy különböző fordulatokon mit produkált. Lefolyás és ízbeli változáson kívül biztos a szemmegoszlás is változott.
Az eredmény kapcsán még erős lenne leírni a KINU-t vagy általában a kéziket, mert azért a kézi mezőnyben ez még mindig sok tekintetben a jobbak közé tartozik. Ez csak arra volt valamiféle iránymutatás, hogy aki szitasor nélkül akar picit jobb filtert (kevesebb finom részecskével), az jobban jár a gyors tekeréssel.
Nekem, aki csak hétvégén, meg ráérősebb napokon filterezik, annak a KINU szerintem egy optimális megoldás lehet. A Taf Nekisse-ből például zseniális filtert tudtam készíteni. A szitasor már csak egy plusz "upgrade" ehhez, amivel jobbá lehet tenni a végeredményt, de hacsak nem EK43-ad (vagy hasonló szörnyeteg) van otthon, akkor ez minden kézinél és motorosnál jelent előnyt. Nem mellesleg a KINU még presszóra is kiváló eredményt hoz, de ez most mellékes -
Deadzone41
őstag
válasz tariattila #63858 üzenetére
Arra következtettem, hogy nincs szükségem még egy bizonytalan változóra a kávé készítés során. Ettől függetlenül elhiszem, hogy a kinu tök jó örlő.
-
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #63860 üzenetére
Ez kb olyan érv, mintha azt írnád, mem kell a pid, mert egy újabb változ(tathat)ó paraméterre nincs azükséged. A fordulatszámot simán tudod fixen tartani, de állíthatod hha akarod, igaz elég szűk határok között.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
8nemesis8
veterán
válasz Bazsee71 #63845 üzenetére
Oké, megértettem a lényegét!
Szem előtt tartom!WDT-t is kezdem érteni.
Ha nem akarok Nordázni (mert minden öblítésnél sajnálom a drága vizet), akkor Oscar 90 barátom lehet?
Korábban volt aki írta, hogy valami patront használt és full vízkő volt a gépe, de ugye nem erről volt szó?soldier2: Egyszóval, ha könnyen/relatíve hibamentesen akarok tamperolni, akkor ezt veszem!
sz.zs.: Ez tök érdekes és hasznos, én is tervezek hasonlót jegyzetelni. Az ugyanolyan kávéfajták között mekkora az eltérés, ha más-más pörkölésből kerül főzésre? Kíváncsi vagyok!
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz 8nemesis8 #63863 üzenetére
Én is Oscart (meg Laica kancsós vizet) használok a Poemiában és alig vízkövesedik.
Más. megjött a TT8020 meg vettem tőlük egy mércés poharat. Elsőre elég jó lett bár még finomítani kell egy picit.
Mivel dupla kifolyó van a karon ezért kérdezném, hogy a 17g -> 23mp -> ~44ml az rendben van e szerintetek vagy még kell finomítani?
A pogácsa nem ér hozzá a felső szűrőhöz, viszont az első 1-2mp az korom fekete és utána kezd szép színe lenni.
Ez lett a végeredmény. (a mérlegen a 18g ne zavarjon meg senkit az nem azt jelöli )[ Szerkesztve ]
-
tariattila
veterán
válasz Deadzone41 #63860 üzenetére
s ha ez a ''bizonytalan változó'' a legszélsőségesebb értékek között is sokkal jobb mint egy motoros? akkor is így döntesz?
nem akarlak se rá se lebeszélni semmire csak az a teszt nekem kb csak arról szól, hogy van valami kis különbség ha gyorsan vagy ha lassan tekered.... a kés, hogy be van-e járatva pl. azt se tudjuk...
a motorosnál ha a fine tartomány sokkal magasabb , ráadásul nagyobb méretű szemcsék is keletkeznek? akkor mi van?
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #63866 üzenetére
jó, azért ne essünk már túlzásokba. jópofa a kinu, jól meg van építve, meg van benne egy 47-es italmill kés, de azért nem lyézus újabb eljövetele. egész sok motoros daráló van legalább ilyen jó. igen, nem ennyiért, de hát ez van, a motorért is fizetni kell
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
tariattila
veterán
mi a túlzás? melyik rész? egy Super Jolly alatt lefogadom agyonver sok motorost....
semmi eljöveteléről nincs szó ( míg komolyabb tesztek ezt nem cáfolják meg )
egyébként se méregettem össze semmivel csupán azt mondom, hogy egy motoros (alap/középkategória) IS van ugyanennyi szórás a szemcseméretekben mint ennél...
semmi mást nem állítottam
(ja de állítottam.... miszerint hogy sok motorosnál sokkal jobb lehet.. ehhez azért tartom magam)
[ Szerkesztve ]
-
jack B.
csendes tag
Jófogin Rancilio és Faema daráló is van fent, elég jó árakon. Én meg lecseréltem a Graefet egy MDF-re, ismerősnek ment a CM702, nem hirdettem itt.
-
HÁZIGAZDA
válasz tariattila #63868 üzenetére
oké, így már egyet is értek
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vrob2
csendes tag
Sziasztok,
Sajnos mostanában nem járok olyan helyen ahol tudnék frissen pörkölt kávét venni.
Esetleg van olyan kávé ami nagy áruházakban kapható és egészen iható? Tudom sohasem lesz olyan mint egy frissen kávé de amíg nem jutok el ilyen helyre addig szeretnék valamit beszerezni kisebb mennyiségben. -
PetAd
tag
Sziasztok!
Van valakinek elfekvőben Saeco-ba való 49mm-es felsőszűrő? Az a verzió érdekelne ahol a lyukak a széléig vannak és nem csak kb a közepéig, mint az újabb POD-os felsőszűrő. Saeco/Jura réz bojler is érdekelne.
-
8nemesis8
veterán
Szuper. Be is rendelem!
Már most is változó miket iszok!
Most nézegetem pallyotzcoffee.hu kávéit!Rush77: Köszi ide is az infót! Olvastam, hogy valamelyik szűrő vize abszolút nem jó ide, talán a Brita? A többi ajánlott, nem ugyanazon az elven/hatóanyaggal működnek ezek?
[ Szerkesztve ]
-
pacuha69
csendes tag
válasz meander #63862 üzenetére
Arra még nem mértem rá, hogy milyen a kettő egymáshoz képest. Viszont a Roburt átállítani presszóról filterre, nem a legkényelmesebb dolog, illetve műszakilag sem gondolom túl kímélőnek ezeket a rendszeres nagyobb tekergetéseket az állítótárcsán. Alap gondolatom az volt, hogy annyit nem filterezek, hogy még egy böszme daráló, vagy akár egy kisebb is ott figyeljen a pulton. Így arra gondoltam, hogy egy KINU megtámogatva egy szitasorral, kiváló kombó lehet egy kis alkalmi filterezésre. Szita nélkül is sikerült vele jókat csinálni, de ennek a szitálásnak még az elején vagyok, kíváncsi leszek mit tud kihozni belőle.
-
mdav88
senior tag
válasz Sic.Transit #63103 üzenetére
Szia!
Van egy 14grammos LM certifikáció nélküli kosaram, Igazából két hét alatt felváltva használtam az ims-sel, de csak annyit könnyít, hogy nem kell a naked és a kifolyós kar közt cserélgetnem a szűrőt... Viszont daráló finomságot mindenképp állítanom kell, így inkább eladom.
4e forint.
-
Rush77
aktív tag
válasz 8nemesis8 #63874 üzenetére
A PY nekem is nagyon bejön.
Főleg a Choco Madness, Spicy Italy, Decaf meg filterre a Yirga.A kancsót nem tudom meg mondom őszintén.
Egy ideig Britát használtam aztán kaptunk ajándékba egy Laicát és hát passz. Nem tudnék különbséget tenni mérés nélkül.
Itt is volt tárgyalva nem olyan régen, hogy melyik szűrő mit művel a vízzel.
Én mióta megvan a gép azóta szűrt kancsós vizet teszek bele (kb 2 éve) és kb 4 hónapja használom az Oscart.
Azóta érezhetően kevésbé vízkövesedik.[ Szerkesztve ]
-
8nemesis8
veterán
válasz Rush77 #63877 üzenetére
Hogyan érzed a vízkövesedést?
Amikor melegszik a kazán olyan pattogó fortyogó hangot ad vagy másról is lehet?
Ezek közül melyiket ajánlanád kezdésnek?
Pont ezeket írtam fel egyébként a kis kávés okoslistámba is
Túl sokat nem akarok rendelni, hogy ne öregedjen meg.
Nálunk reggel fogy egy dupla és csak délután amikor hazaérünk, de néha kimarad, tehát nincs nagy fogyasztás, hétvégén azért jelentősen több, pláne ha vandégek is megfordulnak nálunk -
vtechun
veterán
válasz vtechun #63574 üzenetére
Ilyen őrlő jó lehet? [Solis Grinder Scala]
-
Rush77
aktív tag
válasz 8nemesis8 #63878 üzenetére
Hát igazából csak annyit tapasztalok, hogy az Oscart megelőző időszakban amikor vízkőtelenítettem akkor sokkal több fehér cucc jött ki a gépből mint miután elkezdtem használni az oscart. A vízkőtelenítést mindig ugyanolyan időközönként végzem (3 hónap).
A kávékhoz meg nehéz megmondani, mert ez ugye függ attól is, hogy mit szeretsz.
Nálam mindennapi kávénak a Choco volt a tuti.
A Spicy Italy meg különleges volt a kis fűszerességével .
A Decaf nekem nagyon bejött. Most is fogok rendelni (bár a feleségem nem érti minek amikor már ő is ihat - napi több - koffeines kávét) Ő felőle sárga tchibo is lehetne...Mondjuk én úgy vagyok vele, hogy a Poemiára nem igazán akarom a drága kávékat (értsd >8-9ezer /Kg használni minden napra csak alkalmanként)
Ha szereted a robisabb ízeket akkor Get Up! is jó. Nálunk ez főleg reggeli tejes italnak készült. -
HÁZIGAZDA
urak, van helyszín a koffeinrandinak, el is férünk jól, fáccsén fent vannak az infók.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz Csápájev #63854 üzenetére
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezt vajon ki adta el így. Rendkívül igénytelen, tróger megoldás.
pacuha69: Nem semmi mérés, ezt sem apróztad el. Kíváncsi leszek a tapasztalatodra, hogy javít-e valamit a szitálás filternél.
sz.zs.: Így kezdtem én is, aztán volt egy excel tábla, azt nagyon sokáig vezettem, most már csak a pult feletti üveg táblákra jegyzetelem az aktuális kávét. Ellustultam.
8nemesis8: Az Oscar tökéletes megoldás szerintem, azzal nem vízkövesedett a kazán sem (fragola szétszedte, valós információ). Kancsós vizet ne használj alu kazános géphez, nem kedvez neki a PH-ja.
Parci: Nagyon király, köszönöm a többiek nevében is. Majd írok oda is, illetve ide átmásolom az egyeztetés után az infókat.
-
spanyoll
addikt
Tudtok ajanlani valamilyen jo barista kepzest? Nem munkahoz kene, tehat nem szeretnek barista lenni, de magamat mindenkepp kepezni szeretnem, ergo nem a ket eves tobbszazezres oktatas amit keresek.
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
Deadzone41
őstag
válasz soldier2 #63861 üzenetére
A hattyúnyakú kancsóval is lehet konzisztensen önteni, és a manuál karos gépekkel is lehet konzisztensen nyomás profilozni és persze a kézi darálókkal is lehet egyenletes sebességgel őrölni. Ha az ember robot A pid-es hasonlat nem áll meg, azt ha valahova belövöd, az holnap is annyi lesz. Viszont ha én egyik reggel kómásabban kelek, lehet 90sec helyett 110sec alatt sikerült leőrölnöm a kávéta Lidómmal, aztán vakarózhatok, hogy miért nem olyan, mint tegnap.
-
soldier2
őstag
válasz jack B. #63869 üzenetére
Hiba volt.
Deadzone41: a hattyúnyakútt nem próbáltam, de a tekerést meg a karos nyomásprofilozást igen. Hazamegyek dugok egy csavarhúzót a se..be, hátha robot vagyok . Minimális rutin kell csak az egyenletes tekeréshez, és egy stopper a karos nyomásprofilozáshoz. Semmi több.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
von toth
tag
válasz Rush77 #63881 üzenetére
NEMESISnak is:
Én is Oscart használok, előző éjszaka érdemes beletenni a wassertankba, de még jobb, ha van egy erre dedikált víztartályod, mert nekem a temp surfing miatt másfél-két decit mindig le kell engedni és ha többször iszol naponta kávét az egy literes tartályból kiürül gyorsan a lágyított víz még ah vissza is töltöd. Érezhetően kevesebb a vízkő (valamennyi biztos képződik, de elég szerintem így fél évente vízkövezni).
Rush: szerintem nem olyan karaktergyilkosság vele egy choko madness (a get up meg simán jó vele), mint egy kétezer forintos kotyeszba betölteni, bár nekem is inkább az a véleményem, hogy elég ide egy lavazza espresso friss pörkölés. MOst akciós mindenhol és friss pörkölés, meglepően világos és még jó is.
-
Rush77
aktív tag
válasz von toth #63891 üzenetére
A Choco még nekem pont belefér bár most azért kicsit szűkösebb a keret mert mindig sz@rik valamit a kutya kiadások terén
A drágábbat presszóra inkább azokra értettem amik 9-10e /Kg felé hajló kategória.
Azokat alkalmanként szoktam csak mert:
1- Kicsit overshoot a drága kávé a Poemiához
2- A feleségemnek saját bevallása szerint mindegy milyen kávé mert ő csak tejes italokat iszik. Meg hát úgy van vele, hogy kávé kávé tök mindegy (Azért hosszú küzdelmek árán már ő is érzi, hogy itt azért minőségi cuccok mennek). A Get Up! pl kifejezetten ízlik neki.[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz spanyoll #63887 üzenetére
Barista képzéssel kapcsolatban akartam is mondani, a nagyobbik gyerek épp a bestmixer nevű suliba jár barista képzésre, az alap 24 órás 3 hét alatt ment le aztán most jön a vizsga majd ezután a mesterképzés még 16 óra ahol az alernatív italokat tanulják. Ez az egész egy százas körül van és ún. nemzetközi kétnyelvű diplomát ad, jelentsen ez bármit is! Ha elvégezte majd megírom mit tud!