- Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
- Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát
- Kicsit extrémre sikerült a Hyte belépője a készre szerelt vízhűtések világába
- Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
Hirdetés
-
Saját Redmi Note 13 Pro+ a világbajnok focicsapatnak (és indiai rajongóiknak)
ma Argentína nemzeti válogatottjának mezével díszítik az új Redmi különkiadást.
-
Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
ph Az ASTRIA 600 ARGB ráadásul a hűtési teljesítmény szempontjából sem szégyenkezhet.
-
Megjelenési dátumot kapott a Star Wars: Hunters
gp A tervek szerint június elején végre befut a teljes kiadás mobilokra/tabletekre és Nintendo Switch-re.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
spanyoll
addikt
válasz paljoc #63893 üzenetére
Egy százas körül biztos nem költenék, főleg, hogy csak magamnak hobbistáskodni tanulnám meg az ipart.
Persze van egy valag netes tutorial is erre, de gondoltam praktikusabb (egy) fixen szakavatott ember(ek)től megtanulni, mint a netről nézegetni össze-vissza."Super perfundo on the early eve of your day."
-
pacuha69
csendes tag
válasz meander #63879 üzenetére
A roburt közel hàromnegyed fordulatot kell tekerni, hogy filter legyen. Ez szerintem sok. Plàne amikor vissza finomítom, elég nehézkes vissza tekerni. Ebből gondoltam, hogy ez nem biztos hogy jót tesz a menetnek. De aztàn lehet túlreagàlom. A kényelmi szempont fontosabb volt.
-
-
Speeedfire
nagyúr
Sziasztok,
kotyogós főzőt szeretnék venni, illetve hozzá való kv-t is.
Lassan több, mint 1.5 éve nem kv-ztam. Viszont nemrég megkívántam és újra meginnék olykor-olykor egyet.
Albérletben philips párnás senseo volt, azt szerettem. Főként arabica-t vettem hozzá.
Otthon viszont valami ilyesmi van, főként csibó femili és segarédó intermezzo volt benne. Presszót szoktam főzni általában kevés tejjel a végén.
Milyen főzőt ajánlanátok 10k-ig? Ezeket néztem:
-Bialetti 0004888/IN Kitty - 2 adagos
-Bialetti 0005923 Break fekete - 3 adagos
-Szarvasi Seherezádé SZV-604 kávéfőző 4 személyes, szürkeKávénak pedig ezek közül valamit:
-Lavazza Crema e Gusto
-Tchibo Family
-Dallmayr Classic //ez mondjuk már nem olcsóCégnél Douwe Egberts Omnia Espresso van, frissen örölve. Viszont nekem ennek az íze már túl intenzív. Az illy kv-éktól pl nem estem hasra.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Sinisi
senior tag
válasz Speeedfire #63909 üzenetére
Szia!
Előszőr olvasd el az összefoglaló KOTYOGÓS címszó alatti részét, abban benne van az ajánlott, konkrét típus és a többi a használathoz szükséges útmutatás is. Ha valami menet közben nem egyértelmű abban segítünk.
-
vrob2
csendes tag
-
senior tag
válasz Speeedfire #63909 üzenetére
Az itteni fórum lakók nagy része ha kotyogózik akkor Bialetti Brikkát használ és azt is frissen pörkölt kávéval.
Bolti kávékat nem igazán fogyasztunk, kivéve egy két kivételt…Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
weinmaker
őstag
Ez részben így van, de nem minden esetben. Mert van egy-két trükk amit élőben lehet megtudni, vagy ha valamit nem jól csinálsz latte artnál, azt is egy olyan aki benne van gyorsan ki tudja javítani. Magadtól meg csak gyakorlod a rosszat és nem érted, hogy miért nem működik
Tapasztalatból mondom, de tényleg van olyan ami semmit sem ér.Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
-
soldier2
őstag
Van igazad, de több hónapnyi "fórumozást" kivált egy nappal. Amit ott összeszed az ember az kivétel nélkül begyűjthető infó a netről, csak sok szívástól megmenti az embert.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz Speeedfire #63917 üzenetére
B verzió: még nem tudod, de ez lesz a Te topikod.
Egyébként többféle kotyogó is szóba jöhet, de a Brikka a csúcs. Pár hétig most egy Top Moka típust nyúztam, szép és igényes szerkezet. Van otthon Brikka is, de ezt sokkal gyorsabb eltakarítani, így a reggeli kávét mindig ezzel készítettem.
ronin s8 fórumtárs használ például sima Ikeás kotyogót is, tudtommal meg van vele elégedve. Én vagy azt, vagy egy Bialetti Moka Expresst vennék, utóbbit 3 személyes kivitelben. A Top Moka is 3-as, kettőnknek reggel így jó is volt.
A frissen pörkölt kávék világába érdmes elkalandozni, 5e/kg körül is elérhetőek már, egy kezdő kézi daráló pedig már 11e-ért beszerezhető.
-
zoknee
csendes tag
válasz weinmaker #63915 üzenetére
Én latte artból voltam egy napos tréningen, az nagyon megérte. Épp a fent említett dolgok miatt. Akkor ott mindenki fejenként 10l tejet elgőzölt és öntögetett. Amit otthon biztos nem csinálsz meg egy szombaton. Persze kellett még kb 3-6 hónap, hogy tudjak szépet önteni, de ez csak azért, mert otthon heti 3-4 caput kellett gyártani, és lassan jött a gyakorlat
-
Speeedfire
nagyúr
válasz Bazsee71 #63919 üzenetére
A brikkáról azt olvastam, hogy ez a kis szelep az előnye és a hátránya is. Nehéz vele jó kávét csinálni, de ha sikerült, akkor nagyon finom. Megfelelő időben kell lekapni a tűzhelyről.
Reggel nem használnám, max délután/hétvégén. Ez a moka expressz nem is rossz.
Ezzel könnyű kv-t csinálni? Kotyogósból én egyedül a retrokat használtam, azzal nem volt gond.Nem szeretnék otthon kv-t darálni, inkább vennék valami minőségi öröltet. Teszteket olvasva néztem a Lavazza Crema e Gusto-t, ez szimpatikusnak tűnik és elvileg jó kotyogóshoz is.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
pacuha69
csendes tag
Van állítókar. Álló motornál szoktam visszatekerni, és amikor már nehéz, akkor egy-egy pillanatra ráindítok, utána egy kicsit könnyebb. Ilyenkor olyan mintha még maradék törmelék kávékat kidarálna magából. Ebből fakadóan gondoltam azt, hogy ez az állítgatósdi nem a legjobb, mert amikor filterre van állítva lehet, hogy a menetre is rakódik kávépor, és amiatt nehéz visszatekerni ekkorát. Illetve én használom a tölcsérnek a leszerelt fekete garatidomját, ami akadályozza is, hogy szabadon forgasd pöcökkel együtt az állítótárcsát. Vagy emiatt, vagy a tölcséren lévő indító panelhez menő kábelek miatt vagyok kénytelen kitekerni a pöcköt és át tekerni egy másik lyukba, hogy tovább tudjam finomítani. Ez így nem a legkényelmesebb.
-
lagoon79
tag
válasz Speeedfire #63924 üzenetére
A szelepnek a nyomás felépülésénél van jelentősége. Ha jó kávéval eteted és megfelelően használod, akkor még vmennyi cremat is lehet az ital tetejére csalni (szelep nélkülieknél ilyen nem nagyon van).
Igazából az egész lényege a jó kávéválasztás és hogy ne égesd széné azt a tűzön. A segafredo Peru, Brasil meg még valami válogatása egész jó végeredményt ad brikkában. -
vtechun
veterán
Megértem az álláspontotokat, de én egy dolce gusto géppel, utántölthető kapszulával főzöm a kávét, javarészt latte-szerű dolgokat. Pl. Ezt is én csináltam:[kép]. A napi 3-5 lattémhoz kellene valami őrlő. Reggel sok idő ehhez megdarálni a kávét a Mini Millel.
Lassan, de fejlődök
[ Szerkesztve ]
-
lagoon79
tag
válasz meander #63927 üzenetére
A latte art autodidakta módon való tanulása nagyon fusztráló tud lenni. A legtöbben már a megfelelő tejkrém elkészítésénél elhasalnak. Látszatra jó a hab, önteni viszont nem lehet belőle. Aztán jön a technika: milyen magasról, milyen gyorsan, milyen szögben stb.
Ha visszaemlékszem most a sok évvel ezelőtti kezdésre, hát nem 2 liter tej folyt le a lefolyón
Mostanra meg a saeco automatával is összejön a tejhab az öntéshez.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz lagoon79 #63929 üzenetére
Én beáldozok pár liter tejet, ha valaki hajlandó lesz Ákossal és velem egy fél órát foglalkozni. Én itthon abszolút nem tejhabozok, mert tisztán iszom, párom pedig nem szereti. Viszont vendégeknek 1-2x tolnék valamit, ha már az újhullámos kávéval nem lehet őket lenyűgözni.
Azt persze nem várom, hogy egyből csodaszarvast öntsek, de 1-2 alapfogást talán el lehet sajátítani.vtechun: adp szerintem azért ajánlotta, mert hiába olcsó a Solis, picit hozzátéve egy bevált darálót kapsz a lutri helyett. Időnként felbukkan használtan, úgy már nem nagy a különbség árban.
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
nagyúr
válasz lagoon79 #63926 üzenetére
Végignézve a jutubot, eléggé meggyőző ez a brikka. Ezt a brasil-t kirpóbálom, meg mellette a már említett lavazza-t.
Mi a különbség az elite és a sima között? Nem látok érdemi különbséget a neten. A sima viszont lenne itt az edigital-ban is. [link]
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
8nemesis8
veterán
válasz Rush77 #63881 üzenetére
Ez jó hír, ma megjött az Oscar, pont fogyóban is van a Norda. Az egyip topictársunk elhozta nekem az Expolygonból, itt is külön köszönet érte!
Persze, de egy kiindulásnak jó, hogy melyik irányokba leskelődjek!
Igazából ízlenek a világos pörik, még nem nagyon értek hozzá, de szeretem a keveréket is, amiben van robuszta, megmondom őszintén, hogy mi is reggel ilyet iszunk tejes italnak. Délután már nemsz.zs.: Mindenesetre később érdekes lesz összehasonlítani!
Bazsee71: Vízkőtlenítés Oscar mellett nálad milyen sűrűn volt? Kancsó elfelejtve!
[ Szerkesztve ]
-
8nemesis8
veterán
válasz von toth #63891 üzenetére
Köszi!
3 hónappal is ki vagyok béküldve nem tart sokáig, de a fél év ultra jó
Másik tartály nincs, de lehet erre kitalálok valamit, amúgy mi 2*2 adag kávét iszunk hétköznaponként, így nem fogy olyan sok víz. Szerintem 2 naponként elég lesz feltölteni!
Miért kell olyan sokat kiengedni? Kevesebb nem elég?paljoc: Kíváncsian várom én is, hogy a gyerek milyen és mennyire használható tudást kapott ennyi pénzért. Én is agyaltam rajta, de még inkább saját magam tanulok/olvasok és informálódok többek között itt, tőletek!
[ Szerkesztve ]
-
vrob2
csendes tag
-
Rush77
aktív tag
-
senior tag
válasz Speeedfire #63933 üzenetére
Szerintem semmi különbség, csak valahol így hívják, valahol úgy…
A Brasil tényleg jó vele, de robusztás kávék nem annyira, a Lavazza pedig olyan.
Ja, és Brikkából a két személyes leginkább egy személynek jó, a négy személyes pedig leginkább kettő személynek.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
8nemesis8
veterán
válasz zoknee #63923 üzenetére
Igen, itt biztosan jobban kijön a személyes jelenlét...
Csinálhatnál egy videót szépen elmagyarázva közben, hogy mire figyeljünk és mik a technikai alapok
Én pont az latte art miatt agyaltam ilyen egxszerűbb képzésen, próbálkoztam volt, hogy valamennyire összejött, de azóta is nagyon rossz és változó, tehát akkor valószínűleg nem volt tudatos a jó megvalósításom. Igaz még csak az elején vagyok. -
meander
tag
válasz lagoon79 #63929 üzenetére
Ez a jónak néz ki, mégsem jó a tej annyiban elgondolkodtató, hogy nálam jónak néz ki (fényes festék, nem túlmelegítve, stb.), de mégsem jó
Tudomásul veszem, hogy napi gyakorlás kell, viszont csatlakozom Bazsee-hoz, hogy pár liter tejet szívesen ellocsolok, ha valaki legalább elindít az úton. Ezt tényleg nem könnyű az internetről tanulni. Lagoon79, te jössz a darálós találkozóra. Egy félreeső sarokban lehetne locspocsolni, mert ugye nem latte art találkozóról beszélünk.
-
lagoon79
tag
válasz meander #63942 üzenetére
Már nem vagyok benne a napi kávés körforgásban, így egyelőre nemtom, h pontosan miről van szó. Meg hát vidéki/peremvidéki is lettem időközben....innen meg minden messze van
Régebben, mikor még pesten laktam, sokszor felajánlottam több embernek is, h szívesen segítek (tudom, h milyen szar egyedül szenvedni és találgatni, h miért nem sikerül), de senki nem élt vele.
-
mdav88
senior tag
válasz lagoon79 #63943 üzenetére
Lagoon segítsége nekem nagyon sokat jelentett, nem vagyok most sem profi, de a vendégeimet el tudom kápráztatni, ez sok mindenre elég.
Akit érdekel a latte art, mindenképp ajánlom, hogy ne csak a monitoron keresztül keresztül képezze magát, hanem kérje hozzáértő segítségét, akár egy kávézóba pofátlankodjon be a pult mögé, kérje meg a baristát, hogy nézhesse.
-
hifis50
csendes tag
válasz meander #63942 üzenetére
Van ez az ismert videó a profi baristáról:
Ebből látszik, hogy nem sokat vacakol, egyszerűen aláteszi a gőzcsőnek az übriket, és kész. Ez adta az ötletet, hogy kipróbáljam ezt a módszert, mert tényleg arra a legkényesebb a tejhab, mennyire merítjük a csővéget a szint alá. Bár elvileg ez sem egy állandó érték, de a videóból kiderül, nem kell emelgetni, jó az fixen bemerítve.
Úgyhogy az én módszerem az , hogy mérőpohárral kimérem pontosan a tejmennyiséget, (ez nálam 60ml, tehát elég kevés), és így mindig azonos a gőzölő edényben a szintmagasság. Addig próbálgattam az edény alá különböző vastagságú alátétet, ameddig a legjobbnak nem találtam. Így már bolondbiztos a dolog, aláteszem az edényt a gőzcsőnek az alátéttel, és csak fogom az alját - oldalát, hogy időben lekapjam.
Csak két megjegyzés ehhez: a gőzcsövet nyilván adott pozícióba kell helyezni, és sajnos nem minden gépnél jön ez össze. A most kölcsönkapott Olympia Express gépen például olyan rövid a gőzcső, hogy ez a módszer azzal a kevés tejjel, ami nekem kell, nem működik.[ Szerkesztve ]
-
-
meander
tag
válasz hifis50 #63947 üzenetére
Na köszi mindenkinek. Egyszer majd megmutatom szakembernek, hogy én milyet tejet tudok gőzölni (legalább az jó vagy sem). Nekem egyébként jónak tűnik, csak az öntésből sosem lesz semmi. Ha tudom, hogy jó a tej, akkor lehet pancsolni, javítani az öntési technikát. Abban mondjuk szintén biztos vagyok, hogy az öntésnek van egy logikája, amit hozzáértő elmond 2 perc alatt. Eddig nekem úgy tűnik, mintha először magasról körkörösen öntene (gondolom elkeveri a tejet és a kávét), majd utána alacsonyról a mintákat.
A rengeteg próbálkozást szerintem onnan érdemes indítani, hogy legalább koncepcionális hiba nincs. Egyébként én sok tejes kávét nem iszom, nálam is inkább (paraszt) vakítás. -
senior tag
Itt a fórum nyilvánossága előtt is megköszönöm Bazsee71 topiktársunknak, hogy ennyire rugalmas, segítőkész ( és még sorolhatnám ) volt és mindenféle kötelezettség nélkül a rendelkezésemre bocsátotta az eladó Mazzer Majorját próbára, ezzel visszahozva az ipari darálók iránt - az F4 Nano miatt - elvesztett hitemet!
Ez egy kurvajó cucc, két nap alatt beleszerettem!Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer