- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Apple notebookok
- Steam Deck
- Projektor topic
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
killerjohn
addikt
Még szeretnél Philost tesztelni? Végre van rendes normcore funnel, meg WDT, és kiderült hogy a fő bajom az volt hogy túl nagy volt a hely a kv meg a fej között és amint elkezdtem 17g-t mérni a 15-ös IMS-be, rögtön minden megjavult) Ha érdekel, valamikor összehozzuk, én homeoffice-ban vagyok a XV. kerületben kb... mindig)
-
HÁZIGAZDA
válasz killerjohn #134300 üzenetére
lebeszélni sem akarlak, de 5 kiló talán túlzás is egyszerre, nem? próbálj rá, abból alkoss véleményt, az én tapasztalataim nagyon régiek, sok éve magamnak pörkölök.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
killerjohn
addikt
válasz Parci #134302 üzenetére
nem rég rendeltem tőlük, nekem izlettek, de én nem vagyok egy nagy gourmet, és szeretnék világosabb porkolest kóstolni, de mivel nem ismerem annyira ezt az irányt, fontos lenne hogy olyat vegyek ami fasza, és ne utólag derüljön ki, hogy nem azért nem izlett mert nem jól kalibraltam, vagy mert nem az én stilusom, hanem mert esetleg rossz volt az alapanyag...
De csokisat meg közepes porkolest (meg kakaot) fogok meg tőlük is rendelni -
Zen42
tag
Köszi, akkor jól sejtettem, hogy több idő kell neki. Várok vele még 3 hetet, de nem túl biztató amit írtál.
Ha másfél hónaposan sem lesz jó akkor elajándékozom.
Egyébként sötétebb is mint vártam. A tiéden sem látszanak a babokon a fehér rostok középen? Mert az enyémen nem vagy alig. Kinézetre majdnem olyan mintha száraz tétel lenne amin kicsit megfutott a pörkölés. -
-
vendingo
veterán
válasz killerjohn #134300 üzenetére
Kalmárt, avx-et tudnám javasolni alternatívának, ők még az olcsóbb kategóriába tartoznak, bár kalmárnál az utóbbi időben volt egy kis áremelkedés. Saját részre ne vegyél 5 kilót, mert mire elfogy a vége már nem lesz az igazi. Én minden hónapban frisset rendelek. Szállítási ktg. miatt nem ideális, de a friss cuccnak ez az ára. Kalmárnál asszem 13-14k fölött ingyenes a gls, avx-en meg a legmagasabb a szállítási ktg, meg az ingyenes szállítás rendelési összege, cserébe a kávé náluk a legolcsóbb.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
verti1
tag
Ha valaki megválna Comandante őrlőjétől vagy K6-tól az keressen bátran. Köszi
-
JackFeryll
őstag
válasz killerjohn #134300 üzenetére
"Elrontott" tesztpörkölésekből ne vegyél 5 kilóval, max ha kávés tejbe kell olcsón
-
HÁZIGAZDA
válasz JackFeryll #134310 üzenetére
kicsit össze-vissza beszél már mindenki mindenről. én vettem a legutóbbi casmo tesztpöriből, most iszom, tippre vmi etióp, és nagyon rendben van. ami náluk a(z elrontott) tesztpöri, az kb. a top, amit én ki bírok préselni a gene-ből itthon, ha minden klappol. öröm inni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
norkov84
tag
válasz Zen42 #134304 üzenetére
Én 2-3 éve sokazor ittam belőle, akkor nagyon szerettem. Előáztatás és rugós-karos profil vált be akkor, hosszabb lefolyás (45-50s) mellett (Rocket R58, flow controllal).
Viszont az utóbbi bő 1 évben nekem sem sikerült megtalálni Robottal, mi áll jól neki, bár 3 hétnél nem nagyon pihent többet (bár ez korábban is így volt). Így én átálltam más kávékra nála. Az is lehet, hogy az ízlésem / ízlelésem változott, nem tudom. -
JackFeryll
őstag
válasz Parci #134312 üzenetére
Idézőjelbe raktam hogy tompítsam az élét Ott azért előfordulhat egy-egy nem tuti tétel és abból 5 kilóban keresheti a folyamatban a hibát ha nem is ott van. Ha ez 5 különböző 1 kilós tesztpöri lenne az rendben van.
Végleges casmo pörik kilós tételben teljesen korrekt áron vannak, persze speciality kávé árakhoz képest. -
-
looser
addikt
Sziasztok!
Mi okozhatja, hogy az őrlő (Mahlkönig Vario Home v2) egyik napról a másikra elkezdte előrébb szórni az őrleményt? Vagyis ha teljesen betolom alá a szűrőtartó kart, akkor már nem középen, hanem kifelé szóródik. A kalibrálást elvégeztem (előtte egy saját, elég világos pörkölés volt bent, most egy friss bolti), az őrlemény megfelelő, csak a szóródás iránya változott.
Üdv
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
kchris78
veterán
Leraktam egy május végi PY Kenyát, mert mást ittam, most újra, mostanra (kb alig 1 hét) felfújódott a zacsi és a dial-in-t lehet ha nem újrakezdeni de a naplózott beállításaim már nem stimmelnek . Nem véletlenül praktikus 3-4 hétig pihentetni ezt már látom .
-
JózsefK
csendes tag
Sziasztok
van egy eladó tökéletes állapotú Timemore Black Mirror nano mérlegem, ha valakit érdekel írjon rám küldök képet is.
Nincs vele semmi bajom, csak kipróbálnék más mérleget is. -
-
vendingo
veterán
válasz MPowerPH #134325 üzenetére
Én már futottam bele szemétbe való büdös, égett, olajkiválásos ihatatlan tesztpöribe. Szerencsére nem ez a jellemző. Ezután az eset óta most rendelem először cm-től, eddig tartott a harag.
Kíváncsi leszek most milyen lesz.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vendingo #134306 üzenetére
Kalmár kerinci ferment nagyon jó lett. Nyilván az ára kevésbé. Most bontva, még be se állítottam, csak húztam egy ~40mp 1:2 arányt. Az összes ferment menőség benne van, plusz az indonéz test.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Jolida
tag
válasz RetepNyaraB #134327 üzenetére
Én már "kivégeztem" pár zacskóval (még az első pörkölésből).
Egy része eltéve az ínséges napokra.Hét végén voltak vendégek (szűkebb rokonság), kértek valami kávé különlegességet.
Kaptak Gujit és Kerincit is (a mélyhűtőből).
Nagyon érdekesnek találták mindkettőt, de "mindennapinak" azért nem ezt választanák. -
-
hoffman_
nagyúr
egy új pörkölő ajánlást hoznék, most kivételesen nem hazait.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
vendingo
veterán
válasz Bazsee71 #134335 üzenetére
Nem akarom görgetni a story-t, nem reklamáció akart lenni, csak leírtam, hogy van ilyen is. Most is rendeltem tp-t, szóval ennyi. A lényegen nem változtat semmilyen fermentáció, a végeredmény nem volt jó. Ha sorozatosan ilyen lenne többünknél is, akkor lenne baj, de szerintem ez egy egyszeri eset volt, mert más még nem írt ilyen szituról.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
#85578752
törölt tag
Sage Barista Pro-nál most azt vettem észre hogy jó a szabályos beállítás, vagyis nem arra bízni a csöpögős lefolyást hogy a túltömött kosár miatt fullad be, hanem az őrlemény finomsága miatt. És nem is tömörítek középre mint eddig csak simán lenyomom. És jó. Mentolos beütése van a kávénak, valahogy olyan könnyed aromák jelennek meg amik eddig nem voltak sehol, a kellemetlenek meg eltűntek.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #134335 üzenetére
Aláírom, pont a mostaninál látok olajos szemeket a tök világosra húzott pörkben. Az olajos is világos, pár árnyalattal sötétebb mindössze. Viszont finom és végeredményben csak ez érdekel.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Zen42
tag
válasz RetepNyaraB #134327 üzenetére
Nekem 20 másodperc körül jó, onnan viszont elkezd "sötétedni". Hány fokon húzod?
-
Zen42
tag
válasz Bazsee71 #134335 üzenetére
Van egy olyan érzésem, hogy ez az egész fermentált kávé dolog kb. úgy született, ahogy a fekete tea. Berohadt a zöld tea amit a kínaiak tűz fölött megszárítottak majd eladták a nyugati idiótáknak.
Az első fermentált kávék esetében is úgy gondolom az lehetett, hogy valaki nem járt el kellő gondossággal de valami érdekes jött ki belőle ezért el tudta adni.
Sok érdekes tétel van közöttük de kár, hogy mára megváltozott emiatt a kínálat.[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
Bécsben nincs esetleg innen valaki, aki egy elektromos kis sütőt át tudna venni nekem és jár Budapesten? Sajnos nem akarja postázni az eladó.
-
Zen42
tag
válasz RetepNyaraB #134327 üzenetére
Igazad volt, 40 sec, nálam 92 fokon bejött, nem is érdemes rajta finomítani.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Zen42 #134342 üzenetére
Most 30mp előnedv, majd 4bar 45-50mp teljes lefolyás 1:2.5 arány körül. Így lazul a ferment ízvilág, ami hosszú távon talán előnyös. Víz az forrásban. Dugattyút is melegítem ezalkalommal. Hosszú shotokhoz nem árt.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
tag
válasz RetepNyaraB #134343 üzenetére
Az mondjuk érdekes lehet, hogy mik azok a kémiai folyamatok, amik ilyenkor zajlanak, eredményül "lazítva" a ferment ízvilágot.
Nem mellesleg ennek a módusz operandinak elég vicces a nagyvonalú mintája: extra munka és egyebek ráfordításával készül a fermentált kávé, amit így drágábban veszünk meg (aki), majd próbáljuk valahogy extra ráfordításokkal lazítani a jellemző ízvilágát.BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz qvik27 #134344 üzenetére
Van, aki rajong.🤷
Nejem nem annyira, de direkt megkérdeztem tőle, mielőtt megvettem. Mindenesetre én sem vagyok benne biztos, hogy a baromi intenzív valami gyümölcslikőr ízt szeretném folyamatosan arcomba kapni. Újabb próba: rövidített verzióban 10mp pre, vége 1:3 arány 4 Bar kb 40mp alatt. Eddig ez a legjobb."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Zen42
tag
válasz RetepNyaraB #134345 üzenetére
A feleségem nem kávézik ugyan de van aminek az illatát kellemesnek érzi és van amire kifejezetten fintorog. A Kerinci az utóbbi kategória.
A gépemen még mindig nincs előáztatás (lustaság meg időhiány) de 6 Bar-ra van állítva. A 40-45 másodperc úgy kezdődik, hogy kigyöngyöződik a kávé és nagyon lassan, csöpögve indul meg, tulajdonképpen az előáztatás is megtörténik az első 15 másodpercben, de én csak egy kicsivel megyek túl az 1:2-n. 1:3-ban már túl híg lenne az én ízlésemnek, azt hiszem, de teszek majd egy próbát. -
MPowerPH
félisten
Cold brew keszitesben kernek egy minimal segitseget. Tegnap ittam egy nagyon finomat Pecsen, Casmo kavebol keszult. Nagyon jol esett, frissito volt.
Most raszannam magamat, de nem nagyon van kiindulasi alapom.Don't Tread On Me
-
norkov84
tag
Nem tisztem reklámozni, de ha valaki esetleg nem hallott róla, és kacérkodna az otthoni pörköléssel, pláne manuális eszközzel, akkor nézzen utána a Roastino eszköznek/projektnek a Kickstarteren. Mivel nem reklámnak szánom, csak figyelemfelhívásnak, direkt nem teszem ide a linket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest