- Steam Deck
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Apple notebookok
- Projektor topic
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz RetepNyaraB #133500 üzenetére
A kolumbiai ami leginkább ízlik akárhonnan is jön. Leginkább zöld állapotban.
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #133500 üzenetére
Milyen telefonos appból lehet nézni a péhát? Én telóról is böngészőben tolom. Nem is tudtam, hogy van appja.
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #133503 üzenetére
Köszi! Sajnos, akkor nálam nem pálya.
-
killboy007
csendes tag
válasz #85578752 #133501 üzenetére
Bocs a letámadásért, de érdekelne, hogy a világosabb pörkölésű kávékat Barista Pro-val milyen taktikával szoktad főzni?
Nekem is ilyen gépem van és gyakori, hogy fanyar lesz még 1:3 vagy afeletti aránynál is és nagyon nehezen találom el az egyensúlyt, pedig játszok a hőfokkal is, aránnyal is, rendesen előmelegítem a cuccot, használok wdt-t, puck screent és papírt is (nem is jellemző a csatornásodás). -
törölt tag
válasz killboy007 #133506 üzenetére
Gyakorlatilag mindent elmondtál. Ezek szerint dupláról van szó.
Próbáld az előáztatás hosszát változtatni, ha hosszabb akkor testesebb, megmentheti a világos pörkölést. A túl nagy hőfok lehet hogy megöli az aromákat. Az is jó lehet ha kicsit több de durvább őrleményt próbálsz, turbo shot. A felsőszűrő szétnyomná a pogácsát de nincs hova, tele van a kosár. -
Sped
aktív tag
Ha presszóképes örlőt szeretnék a 150-200 ezres tartományban, kifejezetten elektromost, akkor e mellett mi jöhet még szóba, mint jó alternatíva? K6 kézim már van, szeretem, de nem mindig van időm/türelmem tekerni, ezért kellene egy gyorsabb megoldás is. Külföldi opció is érdekel.
[ Szerkesztve ]
IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
-
törölt tag
válasz kchris78 #133509 üzenetére
Nem, hanem hogy főzés közben megduzzad az őrlemény és befeszül, ezáltal szelepként működik, nem azért lesz csöpögős a lefolyás mert annyira jó az őrlésfinomság, hanem mert nem tud átfolyni a megduzzadt kávépogácsán, ez látszik is utána levett karnál a pogácsán, hogy tisztán látszik a felsőszűrő lenyomata. Normál esetben a puck felett áll valamennyi víz, ha megdagad nem változik az áteresztőképessége, sőt talán növekszik, de nem csatornásodás miatt, hanem mert kioldódnak szemcsék. Ebben az esetben meg már eleve egy összenyomott állapotban van az őrlemény.
-
JackFeryll
őstag
Nekem ilyesmi áron a DF64V a szimpi, elég hangosnak tűnik a sima DF64 meg nem is legszebb őrlő. Használtan niche zero ha nem világos pöriket iszol.
Ha az otrombaság és a kényelmetlen állítógyűrű nem zavar akkor ezek az átalakított major-ok még jobb áron mennek.
(a nagy 151C kés néhány másodperc alatt végez, az elég gyors workflowt ad a lassabb/kisebb késekhez képest)[ Szerkesztve ]
-
killboy007
csendes tag
válasz #85578752 #133507 üzenetére
Köszi! Igen, dupláról van szó. A felsőszűrő probléma per pillanat nem fenyeget, mert IMS competition kosarakat használok, van bennük hely bőven. Az előáztatással vegyesek a tapasztalataim, a világosaknál jó lehet, de néha fanyarabb íz felé tolja el. Ehelyett mostanában kezdtem el azt csinálni, hogy elárasztom a kávépogácsát, leállítom, várok 5-10mp-et blooming jelleggel, utána pedig lefőzöm. Világosnál egészen jó irányba megy el így a dolog.
Egyébként mit gondolsz, a gép mennyire szűk keresztmetszet a világosabb tételek esetén? -
törölt tag
válasz killboy007 #133515 üzenetére
Ki kell próbálni, gondolom egy karos ahol tudsz nyomásprofilozni, nagyobb beleszólást enged. Más gépekkel összehasonlítva nekem nincs hiányérzetem, eddig a legsokoldalúbb gépem, már annyira kézre áll hogy egymaga habosítja a tejet ha jól beállítom a fúvóka pozícióját, dőlésszögét és magasságát.
Nekem csak testesebb szokott lenni ha hosszú az előáztatás, de azt a fajta növényi, gyógyszeres (kakukkfű) fanyarságot amit nem igazán szeretek, az alacsony hőfok szokta okozni. Inkább csak vizuálisan bosszant ha 5 másodperc előáztatásnál már 3 másodperctől híg kávé folyik alacsony nyomáson, de az csak szimplánál fordul elő, viszont gyárilag a szimplához is 5 másodpercet állítottak be előáztatásnak.
Ez a blooming még automatánál is működik, nekem nem jutott eszembe, inkább csak az előáztatásra bíztam, de igazad lehet, miért ne?
-
Speti69
lelkes újonc
válasz killboy007 #133506 üzenetére
Na, én nagyon irigyellek hogy nem küzdesz a csatornásodással! Akkupunktúrás wdtt használok, puck screen, papírt már mindenféle variációban próbáltam. Ims kosarat használok, lecseréltem a felsö szűrőt is imsre, aztán vissza , vettem normcore tampert, de a stresszmentes kávézást azt hozt meg, hogy a naked portafiltert visszacseréltem a gyárira. Amúgy az az érdekes, hogy a kávépogin nem is látszanak a csatornák, mégis úgy spriccelt összevissza, hogy az agyam az égbe dobta
Egyébként írtad, hogy egész világos pörit vettél, ha jól emlékszem, nem lehet, hogy jól fözöd le, de a kávé ilyen? -
killboy007
csendes tag
válasz #85578752 #133516 üzenetére
Igazából a gyakran használt nyomásprofilok miatt gondoltam, hogy ezzel a géppel is meg lehet ezt a bloomingolást csinálni (a nyomást nem lehet módosítani, de annyi baj legyen.) Amúgy a gép nekem is nagyon kézre áll, imádom, hogy 3mp alatt vált gőzre, a Baratza késes őrlő nekem tök jól működik és a lépésközöket sem érzem túl nagynak. Jó, hogy szól ha takarítani kell stb. Szóval én sem szívesen váltanék, mert ami ténylegesen jobb, az árban minimum a duplája őrlővel együtt, és nem tudom mennyivel leszek előrébb.
Csak épp a világosabb kávékkal küzdök néha, mint malac a jégen... -
killboy007
csendes tag
válasz Speti69 #133517 üzenetére
Kínlódtam a csatornásodással én is, főleg az IMS kosárral, de aztán puck screen + papír nekem nagyon sokat javított. Ja és IMS kosaraimból a kisebbikkel jobbak a tapasztalataim, (14-16-os kosarat 16-17 grammal töltve).
A másik kérdésre pedig igen, ez a másik verzióm, hogy az a kávé olyan és nekem nem igazán ízlik... -
törölt tag
válasz Speti69 #133521 üzenetére
Express vagy Pro? Az Expressen lehet a nyomáson állítani OPV kitekeréssel, amikor még nem esik ki és tartja egy menet, akkor kb. 10 baros, a Pro meg 9 barra van állítva gyárilag, állítólag. Nálam folyton elfolyik fele a víznek, ha gyári dupla adagot főzök jól belőtt szimpla őrleménnyel, akkor folyik le 30g főzet 25-30 másodperc alatt, de 9.5-10 grammból. Vagyis a szimpla adag jól csinálja, a maga 18-21 g főzetével, ristretto, illetve 1:2 arány, ami az ideális.
-
Speti69
lelkes újonc
válasz #85578752 #133522 üzenetére
Express. Néztem én is, de félek, hogy szétszedénél letörök egy pöcköt, vagy mittomén, és ugrik a gari. Karácsonyra kaptam, 3 év garival, nem lenne jó, ha elveszne. A másik, meg hogy úgy emlékszem a kitekeréssel csak 12 barra tudom állítani az opvt, az meg még mindig soknak tűnik. De, ha valakinek itt a fórumon van ezzel tapasztalata, sokat tudhat segíteni
-
goom
senior tag
Bocs, lehet, hogy evidens dolgot kérdezek... A csatornásodás tulajdonképpen a spriccelés (naked kar esetén)? Vagy az is annak számít, ha a lefolyás csak kb. 8-10 mp után áll össze egy lefolyó "egérfarokká"? Nekem a mostani kávémnál (Kalmár Columbia) elég lassan alakul így ki... de a csésze fala tiszta, tehát spricc nincs.
-
kchris78
veterán
válasz #85578752 #133527 üzenetére
Elkezdtem kutakodni a témában és eddig ez a leghasznosabb amit találtam: [link] Akinek BE-e van és úgy érzi hogy a 25-30 sec eléréséhez olyan finomra kell állítani az őrleményt hogy elszáll a nyomás, durvábbra állításhoz meg a kivonatolási idő leesik 20mp-re vagy az alá, érdemes ezt kipróbálni. (nekem még nem volt alkalmam) Bolti szén vs IMS kosár nekem mondjuk annyira megbocsájtó hogy nem biztos hogy szükség van erre .
-
Sped
aktív tag
válasz JackFeryll #133514 üzenetére
Köszi, a többieknek is!
IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
-
-
HÁZIGAZDA
jelentem, megjött a gene fűtőelem, szétszedtem, összeraktam, illetve a kávékalmár stáb (@dani) jóvoltából kapott egy dimmeres szabályzást is a saját, nagy hiszterézisű, lomha termosztátja helyett.
jó tipp volt, hogy az a baja, mert most jó, pörköltem is kettőt. viszont az új fűtőelem mintha jóval gyengébb lenne a réginél (1180 wattot tud maximum egy fogyasztásmérős konnektor szerint), mert a pörik percekkel lassabban készültek el a szokásosnál.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Ringman
nagyúr
sziasztok!
több éves kihagyás (automata, majd nespresso kapszula) vettem egy refurb sage dual boiler 920-at, korábban egy alis k6 kézi őrlőt (ezt még ki sem próbáltam) és van egy kb 8 éves (4-5 éve nem használt) időkapcsolós iberital challenge őrlőm is.
mit érdemes beszereznem? mérlegem nincs (csak sima g-ra pontos egypálcás, sencor talán), kényelmi funkciónak zacckiütő?
a dual boilerhez adtak tampert (volt korábban is, ahogy nézem a tönkrement gaggia babyhez való szabvány karok nem jók a sage-hez, más a profilja a peremen lévő fülhöz, pedig van 3 kar azt hiszem) és névjegykártyához hasonló lehúzó.
kávét már rendeltem paljoctól, az meg is jött.
elsőre nem akarom túltudományoskodni azért.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
kchris78
veterán
válasz Ringman #133535 üzenetére
tizedgrammos mérleget vegyél mindenféleképpen de jó a legalja is, csak ne vizezd meg ejtsd le . Nekem is van grammos mérlegem de most a paljoccal szerencsétlenkedek hogy a 15 amit mutat 14,1 vagy 15.7 mondjuk, hogy éppen alá vagy fölé lövöm a nyomást, nem mindegy.. A 3e ftos időmérős mérleg meg még úton van. Ez mindenféleképpen kell.. A többi már inkább tudományoskodás lesz szerintem, annyira mész bele amennyire gondolod.. Én vettem IMS kosarat 12/14gr nekem jobbnak tűnik, már csak azért is mert a single kevés, a dupla sok..
-
-
kchris78
veterán
válasz Ringman #133537 üzenetére
[link] Én ezt vettem még meg 3e ft volt pár napja.. Nem tudom hol mennyi most, de ez jónak tűnt ennyiért.
[link] vettem még ezt ami most 10 azt 8-ért. Ennyit voltam hajlandó kifizetni egy feneketlen PF-ért, az árak máshol 20-25 nekem kicsit eszementnek hat... Hasonlóan 10+ egy WDT-ért...
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Ringman #133537 üzenetére
hagyjuk meg Kínát a hanyatló kelet ópiumának...
mérlegáruház, 3500Ft. Csak ne rakd víz alá. Viszonylag gyors, elég pontos, elem bírja sokáig.
szerk.: Ja, ha Temu akkor jó kchris78linkje. Persze ha elromlik, dobhatod. Ennek egy kisebb verziója kapható avx-en, csak jóval drágábban. Egyénként is ott néznék körül barista mérleg ügyben - de én gyűlölöm a kínai webshopokat, mert
náci köcsög vagyok.
semmilyen garanciát nem tudsz érvényesíteni.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133540 üzenetére
Nekem pont ez a konstrukció szállt el.. Kis nedvesség a mérő felületre és pont oda szivárog be ahova a legjobban nem kellene. Csak akkor ajánlom ha csak száraz őrlemény mérésre kell, főzet mérés kizáró ok... PF-t sem lehet vele egyszerűen mérni.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133540 üzenetére
Én is gyűlöm a kínai webshopokat, próbáltam minden lehetőséget körüljárni már csak azért is mert most nincs rendes mérlegem és várhatok mire ideér, de ezt a mérlegáruházas konstrukciót kizárva kb 10-et kellett volna rászánni amit sokkallok.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz kchris78 #133541 üzenetére
Ez fullra nem vízálló, így van. Viszont századpontos. Én külön használok csapolásra másikat. Na és 10 rugó manapság sajnos semmi. Bemész az Aldiba egy kiló klenyérért és mire sorban állsz vakarod a fejed, mire adtál ki egy tizest megint
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133543 üzenetére
Ezzel sajnos csak egyet tudok érteni...
-
ribarszki
őstag
Én is végigjártam ezt a mérleg létrát. Az olcsó sajnos annyit is ér, hamar tönkremegy. Ami 10-20k körül van vagy nagyon lassú, vagy hatalmas tepsi, vagy megbízhatatlan. A következő 30-40k szint (Timemore Nano) nem volt rossz, de totál megbízhatatlan az első cseppre indulás, valamint a menü és beállítás része tragédia, és nagyon műanyag. Nekem nincsenek jó tapasztalataim a mérlegekkel Vagy csak én nyúltam bele a szarokba. (A mostani tökéletes, de az ára miatt ezt hagyjuk)
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
hihetetlen, hogy egy mérleg témát is így túl lehet tolni
ha kell bluetooth, meg app, meg anyámtyúkja, akkor zsebbenyúlós. ha kell az ultrapici méret, akkor is szűk a kínálat, de szerencsére ott már van kifizethető.
úgy amúgy viszont a beureremmel pont soha, semmi gond nem volt, pedig nem ma vettem. és biztos, hogy nem volt drága anno, akkor nem vettem volna meg. és tuti, hogy voltak alternatívák is már anno is.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
őstag
válasz RetepNyaraB #133545 üzenetére
Ha megnyugtat én is csak utólag voltam okos, mikor beázott, akkor indultam el én is a mérleg skálán, de az Eureka Precisa (miután sikerült találni még Bluetooth-os verziót) egyelőre végállomás. Nagyon ritka, hogy nézek vele grafikont, túl sok nyomkodás, és nem top1 prio a Robottal a konzisztencia.De elég gyors, van stopper, akksi hónapokig elvan, a gumis rátét stabilan tartja a csészét.. Lehet, h bt nélkül is ér ennyit..
Most hogy mondtam, amúgy ennek is van műanyag teteje, lehet nem ártana használnom, ha meg akarom óvni hosszabb távon nem nagyon borítottam még rá semmit, de nem vízálló ez sem.
"... and I hope you have a great day!"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest