Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• inf3rno

nagyúr

válasz PumpkinSeed #5585 üzenetére

Közben átgondoltam, hogy mire jó a Docker. Bár nem vagyok benne biztos, hogy tényleg így működik. :DD

A docker elvileg egy mini oprendszer az aktuális oprendszer felett. Minden oprendszer fölé ugyanazt teszi fel. A programok ezen a standard interface-en keresztül kommunikálnak, és nem látják a tényleges oprendszert. Tehát ha csinálsz egy docker image-t, azt bármelyik oprendszerre feltelepítheted, amin ott van a docker. Ez nyilván azt hozza magával, hogy webfejlesztésre nagyon jó, asztali app fejlesztésre pocsék, mert manapság egyáltalán nem gyakori, hogy a felhasználó gépén fut a docker, kivéve, ha Linux-os hozzáértő emberről van szó. Nyűg külön telepíttetni olyan Win felhasználókkal, akik analfabéták a géphez, márpedig ha ilyen a célközönséged, akkor próbálod minimumra venni a next-ek számát is, nehogy valamit elállítsanak. A webfejlesztésnél azért lehet jó, mert nem kell szerver meg oprendszer kompatibilitást tesztelni, elég csak felszórni az imaget egy container-be, aztán megy. Ennyi. Asztalinál is ez lenne az előnye, valszeg ezért el is fog terjedni.

A VM egész máshogy működik, az eltérő oprendszereket szimulál, szóval azon tudod tesztelni, hogy eltérő oprendszerekkel hogyan működik az alkalmazásod. Az asztali fejlesztés annyiból rosszabb vele, mint a docker-el lenne, hogy több környezetre kell tesztelni, és többször megírni a kód egy részét. A java ezen segít valamennyit, kb ugyanazt csinálja, mint a docker, elfedi az eltéréseket. A webfejlesztés kb ugyanolyan, mint docker-el, annyi, hogy a szerver gépet szimulálod vele, így az oprendszered lehet valami tök más is, pl Linux szerver Windows oprendszer. Még annyi előnye van, hogy kimentheted az image-t, aztán megoszthatod a többi fejlesztővel, ha csapatban nyomulsz. Így szerver beállítások beli különbség, meg ilyesmi nem okoz majd konfliktusokat, feltéve ha fel tudod szórni a szerverre ugyanazt az imaget.

Van még a vagrant, elvileg azzal leírhatod, hogy az aktuális imaget hogyan hoztad létre, szóval hogy hogyan került ebbe az állapotba a virtuális géped vagy a docker container-ed. Elvileg mindkettőnél lehet menteni az image-t is futás közben, gyakorlatilag nem tudom, sosem használtam egyiket sem. A vagrant azért lehet jó, mert belenyúlhatsz a szoftvercsomagba és a beállításokba anélkül, hogy mindent kézzel kellene nulláról újratelepítened. Valami olyasmi ránézésre, mint egy verzió kezelő a futási környezetre.

Nekem ránézésre egyikre sincs most szükségem, de csapatban mindenképp hasznosnak tűnnek, ugyanígy asztalihoz is, ha több oprendszert akarsz támogatni.

Új hozzászólás Aktív témák