Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS notebook topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Monitor hiba topik
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tillatrilla
senior tag
válasz llaszlo #67518 üzenetére
Alin bőven van rá találat,de megpróbálhatod ebay-en is.
[link]Viszont nekem is lenne egy kérdésem. Azelőtt vásároltam egy 4 slotos 18650 töltőt.A kamu kapacitású aksikkal semmi gondom nem volt eddig,néhány óra alatt feltöltötte mindegyiket.
De most megbízható eladótól minőségi aksikat vettem,és már sok óra eltelt,de még mindig nem jelezte,hogy feltöltve. Az elképzelhető,hogy nem bírja ezeket feltölteni,vagy inkább sokkal több idő kell neki,mind a kamu kapacitású aksikéhoz?Utóbbira tippelek,de megerősítést várok. Töltő: [link]Aksi: [link]
[ Szerkesztve ]
Üdv: Attila
-
-
Kernel
nagyúr
válasz llaszlo #46557 üzenetére
Le kell szerelni róla a hegyet, majd ellenőrizni, hogy a két szár biztosan sehol nem ér össze, vagyis nincs szekunder zárlat.
Ha így terhelés nélkül bekapcsolod, akkor nem szabad neki melegedni, esetleg csak hosszabb idő után. Ha gyanúsan hamar forrósodik, égett szagot ad, akkor lehet a primer menetzárlatos. Ezt a burkolat levételével is lehet figyelni, hogy hol füstöl például.
Lehet még ellenőrizni, hogy az izzólámpa foglalatánál nincs-e zárlat. Ha esetleg van izzó és világít, akkor az a része rendben.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
llaszlo
veterán
-
Kernel
nagyúr
válasz llaszlo #45002 üzenetére
Töltőre nem jellemző ilyen hang, akkuról hamarabb el tudnám képzelni, de nem hallottam még. Ha eresztene a tok, elvileg szivárognia is kellene. Az Energizer-töltő gondolom, kisebb árammal tölt, talán azért sem pattogott eddig.
Megfigyelném alaposabban, honnan jön a hang, ha ilyen gondom lenne. Töltőt szétszedném, megvizsgálnám.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz llaszlo #44721 üzenetére
Láttam olyat én is, de én úgy tudom, ezeknél az olcsó fajtáknál hőérzékelés, hőfokvisszacsatolás nincs. A szabályzón feltüntetett értékeknek túl sok köze nincs a valósághoz, csak a fűtőáramot befolyásolja lényegében.
Az nem ugyanaz, mint amikor a Weller "érzi" a hideget, ezért rákapcsol. Lehet, még rosszabb, mint a pillanatpáka, mert ott legalább tudok neki adni, igény szerint.
http://www.ebay.com/itm/131382913878
http://www.ebay.com/itm/281462369497
Nem állítom persze biztosra, de túl olcsónak tűnik.
-
törölt tag
válasz llaszlo #44718 üzenetére
Végülis a lelkesedés kinyírásának ezerféle vállfaja létezik, ez az egyik. Ha a hegedülést szeretnéd kipróbálni, azt sem egy leherkent, egypálcás plasztikhulladékon kezded el, hanem valami jól bevált, használt, alsó-középkategóriás hangszerrel. Kb ez ma a kattogós weller.
Ez mellett nem vitatom, hogy egy őstehetség egy szardinásdobozra ragasztott t-vonalzóból és némi, tóparton talált damilból is megnyeri a hangversenyt, de a csendes többség mégsem ezt választja. És ennek nem a sznobság az oka... -
Kernel
nagyúr
válasz llaszlo #44716 üzenetére
Én sem ezekről írtam egyébként, hanem amit először linkeltél, 75 W-os.
Az égető hatást úgy is lehet csökkenteni, hogy valamivel hosszabb hegyet rakni rá, de akkor viszont nehezebben melegít olyan tárgyakat, ami jobban elvezeti a hőt. Továbbá az sem mentesít attól, hogy a hőfokot ki-be kapcsolgatással kell szabályozni. Aki ezt megszokta, az már észre sem veszi. Folyamatosan nyomva viszont égetni fog, ez ilyen.
Egyébként az előírt "alapértelmezett" pákahegy 1,5 mm2 keresztmetszetű és 40 mm hosszú, ez rá van írva a fémkivezetés oldalára.
A képen látható is szakszerűtlenül rövid szerintem (túlhevít), bár nem tudom, annál mi van ráírva.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz llaszlo #44716 üzenetére
Szerintem ezek egyszerűen idejétmúlt dolgok. Aki ezen szocializálódott, annak még rááll a keze, nem pergeti le a bakelitos panelről sem fóliát, de én nem szívatnék egy "újoncot" már ilyenekkel. Mondjuk azzal a 3ezer forintos conrados izével sem. És a wellertől sem azért vagyok hanyattesve, mert hogy az weller, hanem egyszerűen nagyon jó a hegye. Könnyű tisztán tartani, jól nedvesít és jól adja át a hőt; és ilyenkor kezesbárány akár 0603 alatt is, de a 2.5 kvadrátos sodrott réz sem ellenfél.
És mint már említették, használt kattogóst elég olcsóért lehet venni...Persze ha mindenféle egzotikus dolgot kell cserélni egy panelon, akkor jól jöhet, egy a hegyét szabadon formázható cseh csoda, de ezenkívűl még mit tudunk felhozni mentségére?
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
válasz llaszlo #44693 üzenetére
Jó ez a páka, én is hasonlót használok, bár az eredeti hegye tartós ötvözetű volt, és tényleg sokáig tartott, most viszont csak sima 2,5mm-es tömör rézvezetékből szoktam hegyet csinálni, amit valóban igen hamar, jó étvággyal elfogyaszt.
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Kernel
nagyúr
válasz llaszlo #44698 üzenetére
Sokat számít a megszokás. Én a pillanatpákához vagyok szokva, régen a rádiószervizben is (rádió-magnó-lemezjátszó, később videó is) mindenki ilyet használt, TV-s kiszálláshoz is adja magát.
Szűk helyekre, alkatrészek közé is jól befér. Annak dacára, hogy egy trafót kell vele együtt emelgetni, engem ez soha nem zavart. A korábban barkácsoláshoz használt Minifor 20W pákához képest sokkal jobban bevált.
Nagy előnye, hogy nem kell állandóan izzasztani, de amikor kell, azonnal használható. Megfelelő méretű heggyel gond nélkül forrasztató vele például egy tuner kitört koax. csatlakozója is. Ilyen kitört tunerekkel (megrántják a kábelt takarításkor) szoktam találkozni, amit laikusok gányolnak, ragasztgatnak, általában szintén pillanatpákával, de nem nagyon megy ez nekik, pedig szépen meg lehet csinálni.
Hűtőfüles, bordával együtt beforrasztott IC-hez akár felére rövidített huzal is szerelhető, amitől megugrik a teljesítmény, mégis annyira strapabíró a páka, hogy nem tud tönkremenni. Finomabb munkához lehet rá tenni vékonyabb vagy hosszabb helyet is, akár speciális alakra is hajlítva.
A lenti csak egy példa, invertertrafó egyszerű levételéhez, de voltak már egyéb formák is. Hőfokot magamnak szabályzom, így akinek van hozzá érzéke, nem tudja szétégetni a dolgokat.
Régen mentek a Funai TV processzorcserék, helyszínen. Dróttal összetesteltem a hegyet a készülékkel, nehogy valami impulzust kapjon az IC, reszelt végű injekciós tűvel elválasztottam 42 apró lábat, be az újat, és minőségi munkáról beszélek, nem gányról.
Katonaságnál, híradós műhelyben a kattogós Weller volt, először szokatlan volt, de idővel arra is ráállt a kezem. Nem csak javításhoz, fusiban barkácsolt NYÁK-építésekhez is, szintén minőségi munkát tudtam vele végezni.
Csak a Weller szabályozta magát, míg az általad linkelt nem szabályoz, emiatt túlmelegszik, valószínűleg. Ha égeti az ónt, nem lesz szép a forrasztás. Egyik vélemény róla, elég hozzáértőnek tűnik:
A páka kábele indokolatlanul vastag, nagyon merev, így nehéz precíz munkát végezni vele.
A páka hegyét tartó csararok feje nagy, rendszeresen útban voltak, ráadásul átmelegszenek, így megolvasztják amihez hozzáérnek..
Hőmérsékletszabályzása szerintem nincs. Fél órás munka során már a markolat is zavaróan átmelegedett.
Az állványa túl könnyű, borulékony, a szivacs túl vékony.
Szerintem tartalék pákának elfogadható, az ára pedig nagyon jó, de komolyabb munkákhoz alkalmatlan.Mindez nem zárja ki persze, hogy kezdetnek megfelelhet.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
-
And
veterán
válasz llaszlo #44701 üzenetére
Az értékeléseket elnézve akár használható is lehet, de csodát természetesen nem szabad várni tőle. Mondjuk a túlmelegedő markolat - ha igaz - nem túl biztató, de ennyi pénzért (ami nem pénz, pláne nem Conrad-os mércével) talán a kiegészítők miatt is megéri.
A Wellert sem újonnan vettem, hanem használtan még középiskolásként, és akkor sem túl nagy összegért. Amelyik évtizedeken keresztül működik és 0603-as SMD-k ültetésétől kisebb nyákdobozok összeforrasztásáig bármire jó, az megéri a befektetést, főleg ha nem vágja földhöz az embert az ára. Munkahelyen akad hőfokszabályozós forrasztóállomás is, de nem tartom többre. -
zka67
őstag
válasz llaszlo #44670 üzenetére
Szia, a szimulátor a 0V-hoz képest mutatja az izzó és az ellenállás közös pontján a feszültséget. Ha jobban megnézed az értékeket, 3.61V+0.89V az pontosan 4.5V. Az izzón mindig 3.61V van.
De visszatérve egy kicsit a LED-ek működéséhez: pontosan ugyan úgy viselkednek, mint a diódák, csak a LED-eknek magasabb a küszöbfeszültségük, vagy másnéven a nyitófeszültségük. Amíg ezt a szintet nem éri el a feszültség, addig áram sem folyik rajta. Ezután viszont "nem nagyon hagyja", hogy a feszültség emelkedjen, és ezt úgy éri el, hogy egyre nagyobb áramot hagy "átfolyni" magán.
Dióda nyitóirányú karakterisztikája
Miért kell áramkorlátozó ellenállás sorbakötni velük? Mert különben a LED tönkremegy. Hiába pl. 1.6V a nyitófeszültsége, és te 1.6V-os tápra kötöd, tönkre fog menni. Ugyanis mint minden alkatrész, áram hatására melegedni kezd, ez pedig azt okozza, hogy csökken a LED nyitófeszültsége. Mint fentebb írtam, "nem akarja hagyni" magát, hogy nagyobb feszültség legyen rajta, mint a nyitófeszültsége, ezért több áramot "folyat" át magán. Ez pedig több hőt eredményez, és ez addig megy így tovább, amíg tönkre nem megy szegény.
Az áramkorlátozó ellenállás miért védi meg a LED-et? Mert az ellenálláson eső feszültség és a rajta árfolyó áram lineáris, azaz minél nagyobb áram folyik át rajta, annál nagyobb feszültség esik rajta.
Pl. van egy 5V-os tápegységed, egy 2V-os nyitófeszültségű LED-ed, sorbakötve egy 300 ohmos ellenállással. Az ellenálláson kezdetben 3V fog esni, és 10mA áram folyik át rajta és a LED-en is. A LED elkezd melegedni, leesne a nyitófeszültsége 1.9V-ra. Ekkor 10.333mA áram folyna át rajta, viszont az ellenálláson ekkor már 4V feszültség esne. Ez sosem fog bekövetkezni, mert a LED be fog állni egy olyan feszültségszinre, amin stabil áram fog folyni rajta, azaz ne úgy képzeld el a dolgot, hogy melegszik, kihűl, melegszik, kihűl.
Remélem segítettem valamennyire megérteni a LED-ek működését.
-
Lompos48
nagyúr
válasz llaszlo #44670 üzenetére
U=IxR. Mindig. Ez az Ohm törvénye. Az 50mW-os izzóhoz kell ismerni a névleges feszültségét (itt 4.5V), mert azon érvényes ez a teljesítmény. Az pedig a P=UxI-ből számítható. Vagy P=RxI². Vagy P=U²/R. Innen megtudod az R értékét. Utána már úgy számolsz, mint 2 soros ellenállással figyelembe véve Kirchhoff törvényeit.
Hogy összezavarjalak (de ezt egyelőre felejtsd el!), ha az égő nincs teljesen felizzva, akkor az ellenállása kicsit csökken (hidegen nagyon!), ami a wolfram egyik (rossz) tulajdonsága.[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
válasz llaszlo #44652 üzenetére
Másik topikban javasoltam, hogy itt tudunk válaszolni elektronikai kérdésekre, persze ezt nem úgy gondoltam, hogy csak én.
Sőt, ezt máris passzolnám a többieknek, én már nem vagyok benne ebben a részében, hogy milyen könyvek vannak manapság, illetve az "én időmben" forrasztópákával szimuláltam a dolgokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Töltőtoll kedvelők/használók topicja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Premier előzetesen az Alien: Rogue Incursion (PS5/PSVR2, PC, MQ3)
- Politika
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Jövedelem
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2020 - Használt
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2019 - Használt, szép állapot
- Nikon D7200 Nikon AF-S 50mm 1.8 G Nikon SB700 Nikon 17-55mm f2.8 Objektív Dobozosak 50 17-55 sb-700
- RYZEN 9 5900X (12 mag/24 szál) +Új ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4 +Új 32GB hűtőbordás DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA/INGYENFUTÁR!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest