Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #49893 üzenetére
Ezen az oldalon összefoglalják a különböző színű LED-ek nyitóirányú feszültségesését, ami persze némileg áramfüggő: [link]
Pontosabban a LED adatlapján lehet megnézni.
Pl. egy 12V-os LED szalag felépítése, ahol három fehér LED van sorosan egy ellenállással, így kötődik a 12V-ra.
20 mA névleges áramú és 3V nyitófeszültségű fehér LED-ekkel számolva:
3x3 = 9V esik a LED-eken, tehát 3V marad még a 12 V-ból, amit az ellenálláson kell ejteni.
Miután adott az áram és a feszültségkülönbség, ebből az ellenállás R = U/I:
3V / 20mA = 150 ohm
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Az mondjuk nehezen értelmezhető, de ha jól emlékszem, riasztónál volt úgy megoldva a központi zár vezérlése, hogy van két kimenet, amire két relét kell kötni, ezek felváltva húznak meg, impulzusszerűen. Az impulzus hossza a zár mozgási idejének megfelelő, illetve konfigurálható is.
Erre a két kimenetre lehetne kötni egy kéttekercses bistabil relét is. Egyik tekercs ide billenti, másik oda.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Amit linkeltem, ezt csinálja, elvileg GND-re zár a kis kapcsoló, ami rajta van, illetve az van kivezetve párhuzamosan, a fehér csatlakozón. Egyrészt ez így praktikus, de erre utal a leírásban is a "low-level trigger".
Tehát ilyenkor tisztázni kell azt is, hogy a rendelkezésre álló jel mit csinál, ebben az esetben GND-re zárjon.
-
Kernel
nagyúr
Bistabil relé van, de nem úgy működik.
- Van kéttekercses, egyik erre, másik arra billenti.
- Van egytekercses, azon pedig polaritást kell cserélni, hogy átváltson.Vagy lehet használni közönséges relét, bistabil elektronikával kiegészítve. Esetleg készen vásárolni, ha valaki nem akar építeni:
-
Kernel
nagyúr
válasz cool13 #49869 üzenetére
Bekötés úgy néz ki a linkek alapján, bár attól még nem fog működni a kapucsengőgomb, illetve visszafelé a mágneszár nyitása. Ezt így nem lehet kitalálni, hogy milyen jeleket tesznek rá pluszban, ami ezt a két feladatot ellátja.
De mivel ez megoldható külön is, először is ki lehetne próbálni, hogy kötsz rá analóg videojelet és hangot. Úgy néz ki, hogy szabványos PAL 15625 Hz soreltérítési frekvenciájú jellel működhet: [link] [link]
Utána keresni valami kamerát, ami ilyen jelet kiad, hangot is megoldani.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #49866 üzenetére
Ezt mutatta a mérés, illetve szemre is látszott.
Valójában ez a kérdés már régebben is "szöget ütött" a fejembe amikor még csak tervbe volt véve a dolog. Most a gyakorlat beigazolta, hogy tényleg nem mindegy. Egyszerű áramkör tud néha feladványt képezni.
Áramot tekintve más hullámforma alakul ki a közvetlen pufferelésnél. Rövid, de nagy áramcsúcsokkal feltölti a kondenzátort, ami azalatt valószínűleg több töltést halmoz fel, mint amikor előbb van az áramkorlátozó, és a hullámforma is "lágyabb" elvileg.
Mivel az energiamegmaradást nem lehet meghazudtolni, a fényerő mindenképp arányban marad a szekunder által leadott teljesítménnyel, de az áram időbeni eloszlása változhat /szerintem.
-
Kernel
nagyúr
Egy érdekesség, tegnap jöttem rá, hogy a szlovák pillanatpáka házának bizonyos résébe pont belefér a hűtőcsillagos COB LED.
Alábbi nem az enyém, neten találtam a képet, sárga nyíllal jelöltem a rést:
Az eredeti 6,3V-os izzó AC feszültségét Gaetz-híddal egyenirányítva és pufferelve (1000 μF és nem vibrál) kb. 10 V feszültség áll elő terheletlenül, amire 33 Ω / 1W ellenálláson keresztül kötöttem a LED-et. Ekkor kb. 8V-ra esik a puffer, 5V esik az ellenálláson, 3V a LED-en, azaz kb. 150 mA áramot kap.
Lehet erősebbre venni, 300 mA-t bírna az 1W-os LED, de az már sok is, pontosabban nem is az a gond, hanem túl nagy lesz a kontraszt a sötét és világos között, ami fárasztó lehet a szemnek.
Nem rajzoltam külön, de az ellenállás mehet az AC-bemenetre is, akkor elég egy 6,3V-os puffer, viszont csökken a LED árama, ami az ellenállás módosításával kompenzálható.
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #49860 üzenetére
Belső termikus védelemmel rendelkezik az LM4881, túlmelegedés esetén leszabályozza magát.
300 mW kimenő teljesítmény érhető el 2 x 8 ohmon, de ekkor már 10 % torzításnál tartunk.
B-osztályú végfok elméleti hatásfoka 78,5 %, de az egyszerűség kedvéért számoljunk 75 %-kal. Ez azt jelenti, hogy 400 mW-ot venne fel 5V-ról, 300 mW leadásához. Ez csak 80 mA.
Mivel ez AB-osztály, ehhez jön még a nyugalmi áram okozta veszteség, ami itt mindössze 3,5mA x 5V.
Mivel áteresztő stabilizátort tartalmaz, áramfelvétel ugyanannyi lesz 24V-ról is, viszont a különbözeti teljesítmény elfűtése növeli a panel hőfokát.
Letölthető egyébként a rajza, leírása: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #49856 üzenetére
Egyszerű egyébként. A LED-ek sorba vannak kötve, így mivel a nyitófeszültségek összeadódnak, szükség van a megfelelő nagyságú feszültségre, de 32V-nál kevesebb is elég.
A T705 áramgenerátor biztosítja a LED-sor áramát, T805 a jobboldalét.
Alaphelyzetben a T704 felhúzva tartja a LED-eket rövidre záró tranzisztorok bázisait, így nem világítanak, illetve az R710 trimmerrel lehet beszabályozni az indulószintet, DC-eltolást. Vagy nevezhetjük nullázásnak is.
Ahogy kapja a vezérlést, egyre több LED-et enged világítani.
Itt tisztábban látszik (vagy másképp), csak ez két darabban van:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #49852 üzenetére
Ebből a 20 V csak egy tranzisztoros erősítőt táplál (mármint sztereóban kettőt), aminek lehet kb. tízszeres erősítése, a C-E ellenállások aránya alapján saccolva.
Ha erre az erősítésre szükség van, a tápját (ami nem jelentős áram) lehet biztosítani a 32V leosztásával is, RC-szűrőn keresztül szokás ezt megoldani. Vagy módosítani a bázisosztón és akkor elbírna még több tápfeszt is.
Így elég lenne 1 db step up konverter.
-
Kernel
nagyúr
válasz otto14 #49850 üzenetére
Az lehet ugyanúgy 100 nF, mint a kimeneti kondenzátorok, csak elfelejtették odaírni (ahogy az LM317 adatlapján is szerepel mellesleg), de ha 1 μF lenne (mint az IC kimenetén) azzal sem vétenél nagy hibát.
Egyébként nem csak a puffer töltése miatt létrejövő impulzusokat szűri, van egy gerjedésgátló hatása is, ennek érdekében közvetlenül az IC lábaira (vagy minél közelebb) ajánlott forrasztani.
De ez úgy értendő, hogy az egyenirányító hídon van egy-egy puffer elkó is, anélkül nem megy.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Attól függ, ha nem gond a magyar nyelv hiánya, akkor ezt is meg lehet próbálni. Alkalmi használatra jó, de azért szokni kell ezt is.
Ennél az ingyenesség korlátja: "250 Pins/Pads, 2 copper layers, 1.2m x 1.2m, 30 signals simulatable, ELECTRA 250 pin version embedded".
Videókban mutatják be a használatát.
De ha inkább egy közismertebb programhoz akarsz hozzászokni, akkor jobb eleve azzal kezdeni.
-
Kernel
nagyúr
válasz batagy #49841 üzenetére
A hálózati biztosítéknál (250V felirat) nem ráz, áramtalanítva.
A képen sárga nyilakkal jelöltem a birkózógépet, illetve ez nem is jó szó, mert nem ráz, hanem üt (egyenfeszültség):
Ennél a típusnál a jobb alsó sarokban látszik az a nagyfeszültségű kondenzátor, ami feltöltődve maradhat, tiédnél persze lehet máshol is.
Nálad a vezérlőelektronika paneljén van még egy másik kondenzátor, elvben az is tárolhat feszültséget, de ahhoz hozzá sem férsz, illetve ki is szokott sülni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz batagy #49830 üzenetére
Húzd le az izzó csatlakozóját, biztosítékcsere, próba.
Illetve először úgy értettem, hogy a belső biztosíték hibás (a sütőben), de ha még ki sem mérted, akkor is lehet próbálni. Csak az izzó csatlakozója ne érjen hozzá semmi fémrészhez.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz schawo #49828 üzenetére
Nem ismerek ilyet (ami persze nem mérvadó, mivel régóta nem is foglalkozom ilyen témával), Hex Buffer van még itt, 25 mA terhelhetőség: MC74VHCT50A.
-
Kernel
nagyúr
válasz Gyb001 #49811 üzenetére
LED-es lámpáknál előfordul ilyen, a különböző szivárgóáramok hatására (kapcsolókon keresztül, vezetékek között) a driver kondenzátora feltöltődhet, amitől szakaszosan beindul, leállhat, vagy folyamatosan parázslik, utóbbi főleg a passzív előtétes lámpáknál.
Ez lehetséges egyenáramon, vagyis autóban, vagy a lakásban is, váltakozóáramon is. Nyilván utóbbi esetben lehet gondolni a kapacitív hatásokra.
Egy jól méretezett ellenállás beépítésével elhárítható, a fogyasztóval párhuzamosan, de egyébként ártalmatlan, az élettartamot nem rövidíti. Mikroamperek folynak ilyenkor, csak a LED annyira érzékeny, hogy még abból is fényt tud gerjeszteni.
Egy érdekes félreértés, amikor az autóban az izzó helyett berakott LED kikapcsolva parázslik, és azt hiszi valaki, hogy azzal lemerítheti az akkut. Csakhogy ezek a mikroáramok a korábbi izzólámpán is ugyanúgy folytak. Legfeljebb az nem izzott tőle.
-
Kernel
nagyúr
válasz Gyula84 #49789 üzenetére
Amiatt nem, a biztosítékot soha nem méretezik határértékre, a bekapcsolási impulzust is el kell viselnie. Plusz még az évek során ismétlődő kapcsolások anyagfárasztó hatását is.
Mindamellett az sem teljesen mindegy, hogy 50 W vagy 50 VA. De még ha egy rossznak számító cos ϕ = 0,5 teljesítménytényezővel kalkulálnánk, akkor is beleférne:
100VA x 0,5 = 50W
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #49746 üzenetére
IC adatlapon vannak általában kapcsolási rajzok, abból többnyire ki lehet találni valamilyen megoldást.
-
Kernel
nagyúr
válasz terapeuta007 #49744 üzenetére
IC-kre rá kell keresni, adatlapokat átnézni, hogy melyik intézi a szabályzást.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
Azért szokták egyesek kicserélni LED-esre, ami szintén szabálytalan, de egyszerűbb kivitelezni.
Egyébként lehet, hogy bizonyos körökben menő az autó karácsonyfává változtatása, jobb körökben inkább gáz és ízléstelen.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49718 üzenetére
Valószínűleg másképp van felprogramozva a kontroller, azért is szerepel ott a multifunkciós elnevezés, míg a másik egyszerűen óraként fut.
A multifunkciósból ez a legolcsóbb, ha jól látom:
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #49721 üzenetére
Nem láttam akkor az utánszerkesztést, mindenesetre hiába nagyobb az induktivitás, de annak a fojtótekercsnek jó nagy az ellenállása is. Ez pedig korlátozó tényező induktív energiával való feltöltésben és kisütésben egyaránt.
Az 555 a megadott alkatrészekkel állítólag 1 kHz-en működik és 50 μs a FET bekapcsolt állapota.
555 kalkulátor szerint mondjuk csak 128 Hz jön ki, 95 % kitöltési tényezővel. 1000 μs periódusidő 5 %-a 50 μs, ez legalább stimmel a leírással.
50 μs idő alatt kérdés, mennyi energiát lehet betenni 12V-ról, az adott tekercsellenállás áramkorlátozó hatása mellett, utána azt kisütni az akku alacsony belső ellenállásán?
Ez ugyanis más helyzet, mint amikor kézzel megfogod és ráz. Nagyobb terhelőellenálláson jobban fel tud szökni a feszültség. Akku sokkal jobban ráterhel, oda már jelentősebb áram is szükséges. Sőt, a regenerálási folyamat során, ahogy javul az állapota, egyre jobban csökken a belsőellenállás.
Valamilyen szimulátorban lehetne ezzel kísérletezni, bár én pont azzal nem szoktam. Fejben történő szimulációt szoktam meg már korábban. Vagy inkább gyakorlatban kipróbálni, és akkor nem kell a hiányzó paraméterek (induktivitások, ellenállások) meghatározásával sem szórakozni.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49716 üzenetére
Másodiknál a tápellátás ki van egészítve egy áteresztőtranzisztoros stabilizátorral, így az 5-12 V között tud működni, míg az első csak 3-6 V között. Vagy az IC adatlapja szerint 2,7-6 V.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49709 üzenetére
Amilyen a fotón szerepel, azt küldik. Én is csak most láttam, tavaly még nem volt ilyen:
http://www.ebay.com/itm/371488622509
Itt élesebb a kép is:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Tompie #49700 üzenetére
230V x 0,6A = 138W tehát ezt senki nem gondolhatja komolyan.
De van valami szabvány, hogy fel kell tüntetni a lehetséges maximális áramfelvételt, legyen az akár impulzusszerű. Egy ilyen tápegység (nem töltő) a bedugás pillanatában vehet fel nagy áramot, mivel a puffer pillanatnyi zárlatot képez, míg fel nem töltődik. Vannak ugyanakkor áramot korlátozó alkatrészek is a körben.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #49692 üzenetére
Bipoláris tranzisztort telítésig vezérelve, a kollektort 0,1-0,2 V-ig is le lehet ültetni. Az árammal szorozva ez nem olyan nagy veszteség. Képcsöves készülékek sorvégfokozatában például a FET nem tudta leváltani az 1500-2000 V-ot is elviselő, gyorsan kapcsoló bipoláris tranzisztorokat (kuriózumoktól eltekintve). Viszont utóbbi nagyobb vezérlőteljesítményt igényel.
Alábbinál megoldotta egy NPN tranzisztorral, de a 4148-as diódák körében variál a kitöltési tényezővel, ugyanakkor 15V külső tápot igényel a működéshez:
Itt N-csatornás FET-et használ, szintén a 4148-as diódával úgy módosítja a kitöltési tényezőt, hogy a rövidebb szakaszban kapcsoljon be a FET. Megszakításkor a tekercsben indukálódó feszültségcsúcs végzi elvileg a deszulfálást:
Itt nincs diódás beavatkozás, viszont van egy fázisfordító tranzisztor:
Itt meg már két FET is van: [link]
Most látom, eBay-en is kapható, szokásuk szerint összerakva olcsóbb, mint darabokban, kit formájában.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz otto14 #49686 üzenetére
Mivel különféle leírásokban a magazinújságok fényes, sima papírját ajánlották, én is ilyet kerestem, sikerült is vele. Nyilván ezeken már van nyomtatás, de az nem befolyásolja a végeredményt.
-
Kernel
nagyúr
válasz dudika10 #49689 üzenetére
Nemrég volt szó ilyen témáról. SSR, vagyis félvezetős relét lehet kapni, de NC kivitelben nem láttam még.
Ha viszont SSR rajzot keresel (akár gyárinak a belső rajzát vagy házi építésűt), akkor kiderül, hogy némi módosítással NC működésűre is meg lehet csinálni.
Vagy veszel egy szokványos NO SSR-t, aminek a tartása a 230V-ból is megoldható. Mivel kis bemeneti áramot igényel, akár ellenállásos vagy kapacitív osztóval is, egyenirányítva. Elé még egy optocsatoló, ami biztosítja a hálózati elválasztást, valamint le tudod zárni vele az SSR bemenetét, amitől "elenged".
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #49684 üzenetére
Az 555 jelkimenete (legalábbis alapkapcsolásban) aszimmetrikus négyszögjelet ad, tehát "lefelé állnak" az impulzusok, vagy negatív impulzusnak is lehet mondani.
Ha ezután következik egy P-csatornás FET, a Drain-en fordul a fázis, így a tekercsekre a rövidebbik szakaszban kapcsolja az áramot, a hosszabbiknál szakít meg, ami előnyösebb a melegedés és áramfelvétel szempontjából.
Ha viszont beiktat egy fázisfordító tranzisztort, utána egy fáziskövető komplementer végfokot (ami pont annyira 200 mA terhelhetőségű, mint az 555 maga is, de elvégre kisebbet nem is nagyon szoktunk használni), utána a FET Drain-en ismét fordul a fázis, így végül a tekercsek a hosszabbik szakaszban kapcsolódnak be.
Tehát ez nem tűnik túl ésszerűnek. Ha ezután rákeresek a rajz forrására (hátha elárul valamit a tervezője), akkor kiderül, hogy a kép már csak a Google képkeresőben volt meg (onnan vettem én is), az eredeti helyéről eltávolította a szerzője, méghozzá magyarázatot is fűz hozzá:
http://chemelec.com/Projects/Bat-Desulfator/2012-Desulfator.htm
Tehát szerinte sem jó, mert túlzottan meríti az akkut, jobb a külön tápos deszulfátor.
Talán arra nem gondolt, hogy kicsit ő is elcseszte a fázisforgatást, azért merít jobban a kelleténél.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #49677 üzenetére
Ez már csak építési probléma, vagy közben tönkrement az IC is, nyilván össze kell rakni hibátlanul. Célszerű két lépcsőben, vagyis először a FET nélkül kipróbálni. Ha nincs oszcilloszkóp, akár hangszórót vagy fülhallgatót is lehet kötni az IC kimenetére, a soros ellenálláson keresztül, vagyis a Gate helyére.
Kb. 1 kHz impulzusok állnak elő, ami hallható a hangszóróban, az IC pedig 200 mA terhelést is elbír.
De amit előzőleg írtál:
Van egy olyan érzésem hogy szándékosan rosszul vagy rossz adatokkal vsn megadva a kapcsolás, hogy ne lehessen utánépíteni
Ez a kapcsolás túl egyszerű ahhoz, hogy ne lehetne könnyen kijavítani, meg nem is lenne értelme. Maga a feladat is megoldható más áramkörökkel, hiszen nem csak az 555 alkalmas rezgéskeltésre, vagy nem csak az akku saját energiáját lehet felhasználni, lehet hálózati tápegység használatával is impulzusokat generálni, így még az akkut sem meríti le, áramban is jobban meg lehet küldeni, tehát erősebb impulzusokkal.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #49672 üzenetére
A kapcsolást láthatóan sokan megépítették, itt például azt írja valaki, hogy Ni-Cd akkuhoz is használható, csak többet kell kötni sorosan, hogy legyen feszültség, ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy ne merítse túl:
http://fucimin.altervista.org/en/desulfator.html
A cikkben van egy PDF link, részletes leírással, amiből kiderül, hogy a 220 μH 6 A terhelhetőségű legyen, az 1000 μH 100 mA.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #49667 üzenetére
E szerint a középső kellene menjen a + tápra, a bal szélső a tekercsre és a jobb szélső az 555-ös kimeneti lábára. Jól gondolom ?
A sorrend GDS, így nagyjából egyiket sem sikerült eltalálni. P-csatornás FET-ről van szó, a Source megy a + tápra.
Tekercsnél az általad berakott képen látható vastag huzalú kivitelre van szükség, ha valami vékonyat raktál be, az kevés.
Amikor először láttam a rajzod, eleve furcsállottam, hogy az IC-t nem védi semmi a tekercsekben indukálódó feszültségtől. Rákeresve hamar láttam egy másik változatot is, amiben már ott figyel az általam hiányolt Z-dióda is:
http://www.google.com/images?q=desulphator+circuit+555
Itt látszik egyébként egy N-csatornás FET-tel kivitelezett változat, itt a Source megy a negatívra:
Védődióda mondjuk itt sincs, bizonyára működik anélkül is, de szerintem biztosabb, ha van.
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #49654 üzenetére
Diódával megoldható, csak a feszültséget kell tisztázni. Ha például egy kétcellás Ni-Cd akku volt, akkor egy 3V-os lítiumelem nagyjából meg is felel, mert a diódán is esik valamennyi. Mivel kis áramról van szó, néhányszor 100 mV esik valószínűleg.
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #49648 üzenetére
A zöld színű rézvegyület (ami lehet többféle, legegyszerűbb esetben patina, de az elektrolittól függően egyéb is), olajos ecsetelésre szokott legjobban reagálni, amit utána le lehet mosni benzinnel vagy alkohollal. Ugyanakkor a visszamaradó olajfilm sem probléma, védő hatású.
Kontakt spray, csavarlazító, ezek gyakran kerozin, vagyis petróleum tartalmúak, ami szintén jó tisztításra.
Előnyös a petróleum kúszóhatása, ezen alapul a csavarlazító működése, beszívódik mindenhová.
Kontakt spray-nél is tapasztalat, hogy két fajtája közül (száraz vagy kenő), mindig utóbbival lehetett jobban tisztítani a kifolyt elemek problémáit, rádióknál stb.
Egyébként a patina eltávolítására szalmiákszesz való, réztárgyakat ilyen alapú fémtisztítóval szoktak kezelni (mint a klasszikus Szidol például), amivel a rezet fémtisztává lehet tenni. De azt nem tudom, hogy ilyen finomabb fóliáknak nem árt-e, soha nem próbáltam.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #49643 üzenetére
Akkor lehet próbálkozni, csak azért vetettem fel, mert nekem eddig csak cellazárlat volt, néhány esetben. Először csak átvezet egy cella, lemerülget (pont egy cellányival kevesebb a feszültség), utána hamar vége.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz ACAB95 #49638 üzenetére
Hangszórókat nem tudja zavarni, legfeljebb a hangszórók vezetékében folyó áram miatt zavarhatna be a jelkábelbe, noha az árnyékolt, de még így is lehetnek gondok.
A jelkábelt lehet éppen a másik oldalon is vezetni, de ha földhurok miatti problémák lépnek fel (generátorzaj behallatszik), azon ez sem fog segíteni.
Automatikus kapcsolásról épp a korábbi hozzászólásokban volt szó: érzékeli az audiojelet, bekapcsolja a végfokot, majd egy idő után kikapcsol.
Ha ezt választod (gondolom van egy kapcsoló), akkor nincs szükség a távvezérlésre. Ha esetleg nem vagy elégedett az automatikával, akkor jöhet a távvezérlés.
-
Kernel
nagyúr
válasz ACAB95 #49636 üzenetére
A5 kék szokott lenni a kapcsolószál (antennamotor), de be kell azonosítani pontosan:
http://www.google.com/images?q=ISO+pinout
Az akku oldalán célszerű elvezetni a tápot, hogy minél rövidebb legyen.
-
Kernel
nagyúr
válasz Jester01 #49633 üzenetére
Egyszerűsíteni lehet, összevonni az erősítőt és komparátort, kérdés mennyivel lesz érzékenyebb a zavarokra, tápzajokra. A linkelt rajzon elemről megy, ugyanez egy zajos környezetben már érdekesebb. Mindamellett nem zárom ki, hogy szintén alkalmas a célra, szükség szerint a bemeneti kör módosításával.
Egy perforált panelon is hamar összedrótozható, nem számít bonyolultnak.
Ahol ilyen áramköröket használnak, van bőven hely, ezért sem éri meg IC-t fejleszteni hozzá. Vagy kapható készen ilyen egység:
http://www.ebay.com/itm/252197059973
Van belőle kétféle, az egyik relé meghatására közvetlenül alkalmas.
Nekem például egy TA2024 folyamatosan áram alatt van. Akartam automatizálni, de végül inkább rákötöttem egy közös tápra az ADSL Speedport HGW-vel. Utóbbi galvanikusan leválasztott minden irányba, az USB-porttól eltekintve, de azt nem használom, illetve ha mégis, nem a PC-hez kötve, így nem alakul ki földhurok.
Mivel a zúgást okozó földhurok kivédésére mindenképp kellett egy külön táp, így jött a gondolat, hogy a Speedport úgyis állandóan áram alatt van, mehetne közös tápról is. Ehhez egy olyan 12V / 3A dugasztápot használtam fel, amiben egy jobbfajta IC-s primerkör van, elenyésző a melegedése. Vagyis igen jó hatásfokú, így hosszabb távon sem jelentős a saját fogyasztása.
A végfok nyugalomban 12V x 60mA = 0,72W
Ez 30 nap alatt csak 0,5 kWh.
-
Kernel
nagyúr
válasz Jester01 #49631 üzenetére
Komplett nem láttam még, az automatikus kapcsolóhoz lehet találni rajzokat, vagy gyári készülék rajzából is ki lehet nézni a szükséges részeket. Általában két műveleti erősítővel szokták megoldani, például ehhez hasonlóan.
Mindamellett, ha veszel egy D-osztályú TA2024 vagy PAM8403 végfokot, ezeket kapcsolni sem fontos. Utóbbit pláne, de ez nem egy komoly, 5V tápos végfok.
A TA2024 12V-ról már elég meglepően tud szólni, nyugalmi áram 60 mA, alig melegszik. Van Mute és Sleep bemenete is, amivel a 60 mA még lejjebb vehető. Noha a kész panelon földelt láb, de meg lehet bontani.
-
Kernel
nagyúr
válasz draco31 #49628 üzenetére
Nagyon menőnek, vagyis rutinosnak kell lenni forrasztás terén, hogy a melegtől ne olvadjon ki a szál.
Csináltam már ilyet, oldalát megreszelve réztisztára, gyantával, pillanatra melegítve. De ez inkább csak az érdekesség, amúgy nem ajánlom. Még jobbik eset, ha eleve ónozott a vége, könnyebb odakapatni.
Gyengülhet az olvadószál, később ok nélkül is megszakadhat.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz erikke17 #49613 üzenetére
Feszültséget nem ártana ellenőrizni, felpörgetett motornál.
LED-et is meg lehet vizsgálni, hogy milyen konstrukció, mennyi áram jut egy LED-re, esetleg csökkenteni rajta.
Utastérbe ilyet raktam helyette:
-
Kernel
nagyúr
válasz gyáliSanyi #49586 üzenetére
Astabil multivibrátor, NE555 IC-vel, vagy egyéb módon, de a lámpából ki kell hozni két szál vezetéket a kapcsoláshoz, vagy hármat is, ha abból veszed a tápot.
Meg az sem mindegy, hogy a lámpa kapcsolója direktben az akku áramkörét szakítja meg, vagy a drivert vezérli.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49585 üzenetére
Csak az UV villamos még kommutátoros DC-motorral ment, kapcsolt előtétellenállásokkal, söntökkel, illetve a motorok soros-vegyes kapcsolásával is operált, vagyis kattogott.
4 db 300 V-os motor indításkor sorba, menet közben kettesével sorba kapcsolódik a 600 V-os felsővezetékre.
Ma meg már leginkább háromfázisú aszinkron motorokkal gyártanak járműveket, elektronikus vezérléssel, inverterrel, IGBT-kapcsolókal. Villamosnál DC --> három fázis, vasútnál AC --> DC --> AC átalakítások.
Tehát az új motorhoz komplett új elektronika is kellene: [link] [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz Hujikolp #49583 üzenetére
1 db váltóérintkezős mágneskapcsolóval át lehetne váltani, nullátmenettel pedig nem foglalkozni. A fázisok értelemszerűen egymáshoz képest is időbeni eltolódásban vannak, azt külön kellene kezelni, nem tudom, mi értelme ennek.
Egy háromfázisú mágneskapcsoló biztosítja a fázisok közötti 400 V-os szigetelést is, egymástól elválasztott kamrák vannak az íváthúzás kivédésére, míg például egy 250 V-os relé nem erre való.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Hujikolp #49579 üzenetére
Tulajdonképpen bármelyik félvezető applikálható, csak magából a 230 V-ból kell (vagy lehet) biztosítani a tartófeszültséget.
Jön a vezérlőjel, az pedig lekapcsolja, vagy egy tranzisztorral (kollektor lehúzza stb.), vagy egy optocsatolóval, ha szükséges a galvanikus elválasztás.
Vagy nézel egy SSR-rajzot és felcseréled benne a vezérlést, hogy alapból vezessen.
Vagy egyszerűbb készen venni egy SSR-t, csak azt persze nem lehet szétszedni, ezért a 230V-ból lehet adni segédfeszültséget, plusz még optocsatoló is, ha szükséges.
Előző hozzászólásommal kapcsolatban később jutott eszembe, hogy elkevertem a dolgot, szokott lenni hídba kapcsolt trafókkal is, de TV-knél fordul elő, ez nem az, és nem is két fénycső, hanem négy szerepel.
-
Kernel
nagyúr
válasz Gyula84 #49576 üzenetére
Kapcsolástechnika kérdése, de én abból indultam, hogy adott egy gyári készülék, aminek úgy kell lenni, ahogy van. Ha már módosítani kell rajta, akkor vagy nem illeszkedik egymáshoz az inverter és a fénycső, vagy hibás, elöregedett.
Van példa a soros csatolóra is, de az inkább valamivel nagyobb kapacitással. 10 pF kicsit kevésnek tűnt ehhez, azt inkább párhuzamosan lehetne elképzelni.
Egyik rajzon például két fénycső két, ellenfázisban meghajtott trafó között hídba van kapcsolva, soros csatolókkal egymástól is elválasztva.
De a kondenzátor arra is jó, hogy a fénycsőre káros DC-komponenst, amitől az egyik katód anyaga hamarabb "elfogyhat", kiszűri. (Fénycsőnél katódnak szokták nevezni mindkét végét, mert a váltakozóáram miatt folyamatosan cserélődik az anód és katód szerepe).
Másik rajzon egy trafó egy fénycsövet működtet, de még sokféle elrendezés szokott lenni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Gyula84 #49574 üzenetére
Nem nagyon értem a kérdést, te tudod kimérni, hogy jó vagy nem. Vagy látni rajta az égést.
Az impulzusok meredekségét csökkenti, ezáltal a nagyfrekvenciás spektrumot megvágja, amit a fénycső vezetéke antennaként sugározna ki. Röviden zavarszűrő.
-
Kernel
nagyúr
válasz cool13 #49562 üzenetére
ebay-en láttam ilyen motorosoknak való kézmelegítő lapot, 12V / 10W:
http://www.ebay.com/itm/271643974287
Ha túlfűtene, akkor valamilyen termosztáttal lehetne kiegészíteni, illetve takarékosabbá tenni:
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #49530 üzenetére
Amikor egy elkó hibát okoz, akkor már általában a 20 μF alá esik a kapacitás, ami mérhető. Nyilván vannak kivételek is.
Konkrétan a primer oldali puffernél, sok esetben az ember nem hinné, mire odáig jut, hogy nem tudják használni a készüléket, akkor már csontszáraz. Nem mérhető kapacitás, vagy alig.
PC-tápnál persze elképzelhető, hogy valamivel feljebb van ez a küszöb.
Sípolásról a linken írtam.
-
Kernel
nagyúr
válasz csabyka666 #49528 üzenetére
Én is olyat használtam 20 évig helyszíni TV-javításokhoz, mégis meg tudtam állapítani vele a hibás kondikat.
Ami kiszárad, az sokszor a határ alá esik, ha meg nem, akkor a sípolós tesztből fülre is meg tudom saccolni, hogy jó vagy nem.
-
Kernel
nagyúr
válasz orion1025 #49520 üzenetére
Esetleg még hozzátenném, van rajta a CD-Direct kapcsoló és LED, amit aktiválva kiiktatja a balansz- és hangszínszabályzót. A CD-bemenetre vált ilyenkor, megkerülve a forrásválasztót is.
Nem mintha előbb nem láttam volna, hiszen épp a balanszpotmétert is néztem a rajzon, csak azt hittem, ez bizonyára ismert számodra is. De amikor ismét elolvastam a hozzászólást, már nem vennék rá mérget.
(#49525) csabyka666
Akkor meg kell vizsgálni a kondenzátorokat (kiforrasztás, mérés).
-
Kernel
nagyúr
válasz orion1025 #49520 üzenetére
Nem nagyon értem a problémát, a Speaker A-B kapcsolók kezelik a hangszórókat, azzal lehet leválasztani. Nem automatikus, kézzel kell kapcsolni.
Balanszpotméter bizonyára kontakthibás, azt meg be kell fújni spray-vel.
-
Kernel
nagyúr
Van bistabil relé (impulzusrelé, latching relay), annak is több fajtája.
- Kéttekercses, ahol egyik vagy másik tekercsre kell áramot adni.
- Polaritásrelé (egy tekercs, változó polaritást kell ráadni).
- Egyéb mechanikus, elavult, racsnis, léptető, ami 1-1 impulzust igényel.eBay-en van motoros, elektronikus, vagy passzív mechanikus változat is.
Érintkezők:
SPDT (szimpla váltó)
DPDT (dupla váltó)
-
Kernel
nagyúr
válasz Bensee #49483 üzenetére
Az egy elég fura végfok, van sztereó változata is, BX4055 néven. Valószínűleg a kínaiak más néven is forgalmazzák (tehát más néven kellene keresni a rajzát), mert ehhez a Somogyi változathoz nem láttam még dokumentációt.
De a végfok nagyáramú részét lekövetve olyan áramkör alakul ki, ami elég különös és ritka megoldás:
Nem a régebbi autós konstrukcióknál alkalmazott rendszer, ahol kimenőtrafóval transzformálják fel a feszültséget, amit az akku behatárolt, ezáltal növelve a kivehető teljesítményt.
Ez viszont merőben másképp működik, elvi szinten ehhez a csöves végfokhoz lehetne hasonlítani:
De még ennél is durvább, ha jól rajzoltam le:
A tranzisztorok kettesével párhuzamosítva vannak, tehát a 4 db valójában csak kettőnek felel meg.
A végfok bemenetét az autórádió hangszórókimenetére kell kötni, ez meg valahogy így:
Amit nálad megégett, a bemeneti soros tekercs, ha jól látom. Érdekesség kedvéért ez a sztereó változata ennek a ritka állatfajnak:
Vas- és rézpazarló, munkaigényes gyártás. Ma már egyszerűbb a tápot feljebb nyomni egy DC-átalakítóval és építeni hozzá egy normális végfokot.
-
Kernel
nagyúr
válasz szoke12 #49472 üzenetére
A 12V-os kimeneteket sorba lehetne éppen kötni, de akkor a két fémház nem érhet össze, mert zárlat keletkezne, hacsak belül nem sikerül elszigetelni az egyik táp szekunder oldalát.
További probléma, hogy a tápáramkörök általában az 5V stabil értéken tartására vannak kihegyezve, ezért ha csak a 12V lesz terhelve, anomáliák léphetnek fel. Vagy lehetne valamennyi műterhelést tenni az 5V-ra is.
Ha 1 db 350 W-os tápegységet akarnál átépíteni, arra is lenne lehetőség, mert a trafók 2x12V-os tekercsekkel rendelkeznek, amiből 24V-ot ki lehetne hozni.
Csak az egészet át kellene kötni, diódákat cserélni, segédáramkört átkonfigurálni a 24V figyelésére. Például egyik fajta konstrukció:
Törölve a felesleges részeket:
Másik fajta:
Átkötve:
Amellett alaposan el kell mélyedni a szabályzókörben, átállítani 24V-ra.
-
Kernel
nagyúr
válasz Wind-Storm #49463 üzenetére
Mindenesetre eBay-es panelokon 100K szerepel. Azaz 10 μH 10%, ami kétszeres érték.
Elképzelhető, hogy így több induktív energiát tud bepumpálni a pufferbe.
-
Kernel
nagyúr
válasz McSzaby #49427 üzenetére
Arra kell ügyelni, hogy a méretek legalább egyezzenek, az azonos terhelhetőség érdekében. Átmérő és vastagság is.
Mivel úgy látom, ezeknél szoktak alkalmazni olyan önrezgő áramköröket, ahol a létrejövő frekvenciát befolyásolják a piezo fizikai tulajdonságai, így nehéz előre megjósolni, hogy jól fog-e működni, vagy esetleg nem melegszik túl a tranzisztor, mert nagyobb áram jön létre a kelleténél.
Tehát csere után én mindenképpen ellenőrizném az alkatrészek melegedését.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49417 üzenetére
PAM8403 2,5-5,5 V tápra van hitelesítve, de elképzelhető, hogy a specifikáció romlása mellett kisebb tápról is még működik.
Szimmetrikus (földfüggetlen) kimenete van.
-
Kernel
nagyúr
Az már sok, 1-10 nF nagyságrendben szokott lenni, és célszerű sorosan egy ellenállással alkalmazni.
Kondenzátor kiolthatja az induktív megszakítási ívet, viszont a kapcsoló zárásakor, ha a kondenzátor épp fel van töltve (ez a szinuszjel időpillanatától függően véletlenszerű) záráskor kisüti a kondit és amiatt is szikrázhat, beéghet. Szerencsétlen esetben össze is ragadhat az érintkező (ponthegesztés). Ezt épp a túl nagy kapacitás tudja elősegíteni, ami több energiát képes tárolni.
A zárlati áramot egy soros ellenállás tudja mérsékelni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz [CS]Blade2 #49411 üzenetére
Ha kicserélted a biztosítékot és nem ég ki, akkor nincs zárlat, hacsak nem egy szakadt védőellenállás akadályozza azt meg. De akkor már régen rossz, mert nagyobb munkát igényel a javítás. Például nem elég kicserélni egy zárlatos tranzisztort, arra is rá kell jönni, hogy miért ment tönkre, különben az új is elszáll rögtön.
További méréseket feszültség alatt lehetne végezni, ami nem ajánlható, ha még egy zárlatvizsgálat is problémát okoz. Egyébként a szekunder oldali dióda zárlata is okozhat olyat, hogy nem indul el a táp, vagy valamelyik kondenzátor hibája is.
-
Kernel
nagyúr
válasz [CS]Blade2 #49405 üzenetére
Zárlatot ki lehet mutatni azzal is.
-
Kernel
nagyúr
válasz [CS]Blade2 #49403 üzenetére
Nem, mert további károkat okozhatsz vele. Nincs is értelme, mert nem nagyon szokott ok nélkül kiolvadni. Rá kell mérni a diódákra, táptranzisztorra, nem zárlatos-e.
Pufferkondira is mérni, nem mintha az gyakran szokott volna zárlatos lenni, de az is jelzésértékű, hogy valami zárlat van, máshol.
Biztosíték helyett egy 40W-os izzót lehetne beiktatni esetleg, bár ilyen kis tápegységhez viszonyítva még az is kicsit erősnek számít, de legalább nem lesz zárlat (más fényjelenség).
-
Kernel
nagyúr
válasz Márton #49398 üzenetére
Egy olvadóbiztosíték megfelelő védelem, a PC-tápnak semmiből nem tart kinyomni, amellett zárlatvédelme is van. Bár attól még képes néha vezetéket izzítani, ezért kell a biztosíték is.
Ahogy már írtam, bemenet leválasztása stb.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49396 üzenetére
A végfok áramát nem lehet a bemenetre, illetve az árnyékolóharisnyára terhelni, egyrészt azon keresztül is csatolás lépne fel, önmaga tápárama miatt vissza is gerjedhet a saját bemenetére.
Továbbá ez egy bontható csatlakozás, ha kihúzzák, gond van.
Mindamellett próbáltam a kimenethez is földelni, az alaplapi Jack fémburkolathoz forrasztva. Próbáltam onnan egy vastag vezetékkel átkötni a betáphoz a GND-t, hogy az alaplapot áthidaljam. Sehogy nem szűnt meg a tápzaj.
-
Kernel
nagyúr
válasz Márton #49395 üzenetére
Ellenőrizni kell, amit írtam, hogy önmagában a PC-tápról (bemeneti kör megszakításával) zúg-e. Ezt nem búgásnak mondanám, hanem impulzuszajok, tápzajok.
Ha földhurok nélkül is zúg, azt nyilván nem földhurok okozza.
Mérésekkel ellenőrizni, hogy mi merre vezet. Az is lehet, valamiért nem alakul ki a földhurok, de az pontosan kimutatható.
-
Kernel
nagyúr
válasz Márton #49393 üzenetére
Csak arra kell vigyázni, hogy a külső táp se legyen földelt, mert azoknál a védőföld közösítve van a kimenet GND vagyis negatív pontjával. Onnan kezdve a PC hálózati védőföldjén keresztül szintén találkoznak az elosztóban.
-
Kernel
nagyúr
válasz Márton #49391 üzenetére
Ez sajnos törvényszerű, földhurok alakul ki. Az alaplapon folyó különböző áramok miatt feszültségkülönbségek lépnek fel a táp-GND és az alaplap audio jack GND között, amit az erősítőn közösítve kiegyenlítőáram keletkezik, az árnyékolt kábel harisnyáján is, panelon is folyó áramok képében.
Ha megszakítod a bemenetnél, és a PC-ből csak tápot kap, általában akkor is megszűnik a zavar. Kivéve, ha tápzajok miatt mégsem.
Legjobb a külön tápegység, vagy a bemenetnél be lehet iktatni egy autós földhurokleválasztót. De ezek két kis leválasztótrafóval szakítják meg a hurkot, ami minőségrontó is. Léteznek speciális IC-k is a célra, ami trafó nélkül trükközve igyekszik elnyomni a közös módusú zavarjelet.
Nemrég láttam, itt beépítettek egy ferritgyűrűs közös módusú fojtót:
Lekövetve kiderül, hogy ezen keresztül kapja a táp mindkét ágát, de ilyennel már én is kísérleteztem (másfajta erősítőnél), még mielőtt ezt láttam volna. Nekem nem nagyon jött be, vagy csak részlegesen csökkentett.
-
Kernel
nagyúr
válasz macmelon #49376 üzenetére
Ahogy merül az akku, úgy fogy belőle az energia, ezért ha a vége felé keletkezne egy belső cellazárlat, az már kevés ahhoz, hogy kigyulladjon, robbanjon.
Ha mégis lemerül teljesen, mihamarabb fel kell tölteni. Ha 1,5 V alá kerül egy hétig, akkor már nem ajánlják az újratöltését, mert belső átvezetés keletkezhet, ami veszélyes is lehet.
A belső átvezetés felismerhető arról, hogy lemeríti magát, terhelés nélkül is melegedhet, vagy ennek különböző fokozatai. Elvileg ki is gyulladhat, egy önmagát erősítő folyamat során.
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #49370 üzenetére
Elvileg 60 mA árammal másfélszeres, vagyis 900 mAh töltést kellene bevinni.
Növelt áramon viszont valamivel kevesebbet, így elképzelhető, hogy 4 óra megfelelne. Más kérdés, hogy sokáig pihentetett akkut először kímélő árammal kellene tölteni.
Ráadásul elhanyagolt Ni-Cd celláknál 50 % alatti kapacitás is előfordulhat, ami az első töltés után kinyerhető. Többszöri töltés-kisütés során lehet feljebb tornázni, lehet 4-6 ciklus, míg eléri a maximumot, ami még így sem mindig közelíti meg névleges kapacitást.
Nagy a valószínűsége, hogy az sem tud elsőre 600 mAh-t, illetve tapasztalataim alapján kizárható.
-
Kernel
nagyúr
válasz ecchphoto #49356 üzenetére
A leadott teljesítmény természetesen függ a megvilágítástól, ez az energiamegmaradásból is egyenesen következik.
Az alábbi görbék szerint, kevesebb napsütésnél csökken ugyan a feszültség is, de aránylag nem olyan sokat.
Viszont jobban csökken a terhelhetőség, vagyis már kisebb áramterhelésnél bekövetkezik a feszültség letörése:
Itt a különböző színek jelölik a napsütési fokozatokat:
Az optimális munkapont a felső görbéken is be van jelölve (a hajlat környékén), itt külön ki van fejezve:
-
Kernel
nagyúr
válasz ecchphoto #49340 üzenetére
Meg kell nézni a többi adatot is, egy példán keresztül tudnám megmutatni:
http://www.ebay.com/itm/381336827685
Maximum output power: 10 watts
Operating voltage: 17 V
Current: 0.59 A
Short circuit current: 0.65 A
Open circuit voltage: 21.5 VA napelemek feszültsége nagyban terhelésfüggő, ingadozó.
Ez a cella például 17V-on le tud adni 0,59A áramot, vagyis 10 W teljesítményt. A DC-konverziónak is van egy kis vesztesége, de ebből bőven kijön 5V / 1A vagyis 5W.
Saját esetedben is ki kell számolni, igénytől függően.
-
Kernel
nagyúr
Később láttam, vannak más lehetőségek is:
http://www.hqelektronika.hu/hu/product/micropower_low_dropout
http://www.hqelektronika.hu/hu/search?q=LT1004
http://www.tme.eu/hu/katalog/referencia-feszultseg-forrasok-ic-k_100218/Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #49309 üzenetére
Nem jól fogalmaztam, amúgy természetesen én is találkoztam a permalloy-magos trafókkal, főleg kisebb és közepes rádiók végfokában, Sokol stb., rádiószervizben annak idején. Fényes, nikkeles anyagáról felismerhető.
Csak a trafólemezről vizuálisan nekem inkább az a rozsdás, szilíciumos lemez ugrik be, amiből valamikor hegesztőtrafót is gyártottunk.
-
Kernel
nagyúr
válasz CPT.Pirk #49305 üzenetére
A trafólemez szilíciumötvözet volt mindig is:
http://www.vilaglex.hu/Kemia/Html/TransfLe_.htm
http://www.fempiacok.hu/lexikon/acel.htm
De számításokra nem emlékszem már egyáltalán.
-
Kernel
nagyúr
válasz qwertz0 #49299 üzenetére
Kösd le róla a LED-eket, utána mérj feszültséget a kollektorokon.
A kondenzátor csökkenti a tápforrás belső impedanciáját, ami bizonyos esetekben nem árt, de az már mindegy, hogy 20 vagy 100 mikro, mert az üzemi frekvencián mindkettő minimális ellenállást képvisel. Nem látom a leírásban, hogy szó lenne a kondenzátorról, C-E feszültséget említ, de a C betű nem a kondenzátorra utal, ha arra gondoltál, hanem a kollektorra.
Nem módosításban kell gondolkodni szerintem, inkább valami hiba lehet az utánépítésben.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #49284 üzenetére
Váltóérinkezője van kettő, így jön ki a hat láb. Létezik belőle arretáló kapcsoló, vagy csak nyomógomb (visszaugró).
Utóbbi van a PC-házak On és Reset gombjai alatt általában.
Szintén utóbbi "momentary" néven is fut, eBay-en stb.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz jolti05 #49273 üzenetére
A villanyóraszekrényben le vannak plombálva a csatlakozások, ott valószínűleg nem tudsz hozzáférni, de ha a lakásban lévő automata bemeneti pontján terheletlenül (lekapcsolt automatával) is csak ennyi mérhető, az arra utal, hogy külső probléma
Elvben lehetne érintkezési hiba, beégés a mérő és az automata közötti szakaszon is, csak az nem túl életszerű. Nem lenne ilyen "stabil" a feszültség, illetve a műszer nem terhel, ezért teljes feszültséget mutatna, az átmeneti ellenálláson keresztül is.
-
Kernel
nagyúr
válasz qwertz0 #49262 üzenetére
Nem tudom, pontosan mire gondoltál, az 5050-es LED terhelhetősége 3x20 mA.
De én pont két elemmel nem merném megküldeni, mert az eszköz növeli a feszültséget, és ezek LED-ek 5 V feletti fordított irányú feszültségtől károsodhatnak, amint azt már múltkor fejtegettem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Kernel #49256 üzenetére
A legegyszerűbb U*I képletet természetesen csak azért nem említettem, mert az közismertebb, vagy illik tudni.
Többit én is csak akkor szoktam használni, amikor így egyszerűbb (nem kell külön számolni a hiányzó paramétert).
-
Kernel
nagyúr
válasz Teasüti #49255 üzenetére
Gyárilag inkább 200 mA szokott benne lenni, ha az volt, akkor nagyobbat nem is szabad betenni, mert leéghetnek alkatrészek.
A 10A-es áramkör egy vastag huzalból álló sönt, nincs külön biztosítva, nem is kell, a mérést is meghamisíthatná a biztosíték ellenállása, úgyhogy ez nem szokás.
Az előtét ellenállást a fesz különbséggel és a 40 mA-el kell számolnom?
Igen, utána ki kell számolni az ellenálláson elfűtött teljesítményt is, attól nagyobb terhelhetőségűt kell beszerezni:
-
Kernel
nagyúr
válasz ecchphoto #49244 üzenetére
Elvben megvan a lehetőség, de érdemes tanulmányozni az IC adatlapját, jelleggörbéit is.
Hatásfok szempontjából az sem mindegy, hogy az IC-n belül bipoláris tranzisztor vagy FET a kapcsolóelem. Utóbbi kevésbé melegszik.
(#49243) qwertz0
Ezek a LED-ek elég érzékenyek a fordított irányú feszültségre, sztatikus feltöltődésre, ha nincs benne integrált védődióda, akkor 5V felett baja lehet. Ezt sajnos magam is tapasztaltam, 3528-as LED-eknél.
Pillanatpákánál érzi a páka kapcsolgatását, villan a LED. Sikerült párat tönkretenni is. Egyébként a pákát egy darab dróttal össze szoktam testelni a javítandó készülékkel (érzékeny alkatrész cseréje esetén), vagy épp a rövidre zárt LED-szalaggal, LED-csere esetén (most már).
(#49246) darvinya
Kétáramkörös kapcsoló is húz ívet, csak az kettőt is. Illetve egy oszlik kétfelé.
Ez az induktív hatáson múlik, nem a kapcsolón, meg az sem mindegy, hogy a szinusz melyik időpillanatában történik a megszakítás. Kapcsolón annyi múlik, hogy annak minél gyorsabban kell működnie, ne maradjon sokáig állva az ív.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz marilllyo #49240 üzenetére
Azért az sem mindegy, mennyire egyszerű asztali lámpa, mert a legegyszerűbb csak egy kapcsoló + izzó.
Vannak viszont az elterjedt halogénlámpák, talprészbe épített trafóval, ahol az indukciós hatás miatt az áramkör megszakításakor ív keletkezik, ami jelentős RF-zavart képes generálni. (Szikratávíró gyakorlatilag.)
Ez ellen adó és vételi oldalon is lehet védekezni. Lámpa cseréje másfajtára, zavarszűrés beépítése. Vételi oldalon árnyékolt USB-kábel.
-
Kernel
nagyúr
válasz kjani18 #49238 üzenetére
Legegyszerűbb a multiméter "sípolós" állásában rámérni, majd oda-vissza cserélgetve műszerzsinór vezetékeit, megfigyelni a sípolás hosszát.
Ugyanezt el lehet végezni más, hibátlan kondenzátorokon is. Ha nagyjából egyformán sípol, akkor gyakorlatilag jónak, vagy legalábbis használhatónak tekinthető.
-
Kernel
nagyúr
válasz marilllyo #49236 üzenetére
Külső tápos HUB-nál teljesen átveszi a táplálást a külső tápegység, míg a PC-forrás terhelése nulla, vagy legfeljebb a HUB IC-t kötik rá.
A két tápforrás kombinálása problémákat vetne fel, bonyolítaná is a dolgot, így egyszerűbb és biztonságosabb.
Az eldurranás oka vizsgálattal lenne kideríthető, okozhatja akár egy 230V-ra kötött kondenzátor zárlata, valamelyik elkó elhasználódása, vagy más is.
Áramkorlát, zárlatvédelem szokott lenni ilyen tápokban, bár előfordulhat, hogy áramköri egyszerűsítés, spórolás miatt az áramkorlát küszöbértéke nem olyan pontosan meghatározott, hogy alkalmas lenne korrekt túlterhelés elleni védelemre. Emiatt viszont tartós üzemben túlmelegedhet, noha direkt zárlat ellen védett.
De egy ilyen HUB-nál pontosan számítható a lehetséges maximális terhelés, ahhoz kell igazítani a tápegységet, ami nem egy lehetetlen tervezési feladat.
Mindamellett célszerű figyelni a melegedést, ami laikus szinten is megoldható, míg haladóbbak belső vizsgálatokat is végeznek.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Anno a Hi-Fi Magazinnál A-B vaktesztekkel vizsgálták a szerkezeteket, tehát a megfigyelők még azt sem tudták, hogy melyik aktív, mivel más kezelte a kapcsolót a háttérben.
Ilyen tesztnek még hamarabb hiszek, de az fizikai képtelenség szerintem, hogy ekkora időeltolódás mellett valaki különbséget tudjon kimutatni két ilyen relé "hangja" között.
Egyáltalán miért kellett kicserélni? Tekercs nem nagyon szokott megszakadni, beégett érintkezők pedig szépen felpolírozhatók, beállíthatók.
Lábforrasztás szokott kilazulni idővel.
A kézi polírozás még jobb is érintkezés szempontjából, mint a gyári állapot. Kézzel összenyomjuk a relét, az érintkezők között húzgáljuk a polírpapírt, ami szépen síkba hozza felületeket. Tökéletesebb lesz az érintkezés, minimális az átmeneti ellenállás. Gyári állapotban ezek a síkok nem találkoznak olyan precízen, csak esetlegesen.
De ha ennyire érzékeny vagy, ki lehetne próbálni éppen relé nélkül is, átkötött érintkezőkkel. Hangszórórelé a bekapcsolási tranziensek ellen védi a hangszórót és a végfokot, de vannak olyan áramkörök, illetve rendszerek, ahol a tranziens valójában nem is jelentős.
Ezt módjuk szakszerűen úgy lehet ellenőrizni, hogy először soros védőellenállást kötni a hangszóróval és úgy megfigyelni. Ha nem jelentős a tranziens, akkor mehet direktben is.
Vagy a teszt kedvéért úgy kapcsolod be (relé nélkül), hogy nincs rajta hangszóró, utána kézzel ráakasztod (manuális késleltetés), és várod a hatást.
Bár valószínűnek tartom, hogy aki hajlamos ilyenbe különbségeket látni, az fel is fog fedezni különbséget.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz cool13 #49222 üzenetére
Tovább, de egy éjszaka alatt az is feltölti annyira, hogy indításra képes legyen. Egyébként mindkettő hálózati, ha hálózati tápot dugsz rá.
Nekem inkább két véglet szokott lenni:
Egyik véglet, amikor lemerült az akku, de azonnal menni kellene. Ilyenkor előveszek egy régi orosz, tirisztoros töltőt, ami 10 A-ig szabályozható. Valahol 5-10 A között elkezdem tolni neki és 5-10 perc múlva pöccen az autó, merültségtől függően (benzines).
Másik a kímélő, éjszakai töltés, 500 mA árammal, legutóbb itt írtam róla: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2019 - Használt, szép állapot
- Nikon D7200 Nikon AF-S 50mm 1.8 G Nikon SB700 Nikon 17-55mm f2.8 Objektív Dobozosak 50 17-55 sb-700
- RYZEN 9 5900X (12 mag/24 szál) +Új ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4 +Új 32GB hűtőbordás DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RX 6800 16GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA/INGYENFUTÁR!!!
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest