-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz tordaitibi #61550 üzenetére
Hangsúlyozni akartam. Szájbarágósan.
-
Kernel
nagyúr
válasz toto0569 #61552 üzenetére
Ha egy lágyindítót a kapcsoló után kell bekötni, akkor nem tudod elé kötni.
Esetleg lábkapcsolósra lehetne megépíteni. Ócskapiacon is szoktak lenni varrógéphez való pedálok (a szénellenállásos részt ki lehet benne iktatni, csak a kapcsoló kell), vagy PC-pedál.
Pedál kapcsol egy relét, az indítja a szerszámgépet, így szabad a kéz a munkához. Vagy RF távkapcsolót mondjuk érdekes lenne rászerkeszteni, de ez már egyéni fantázia kérdése is.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
szabifotos
senior tag
5300-ért sikerült megkaparintani LINK Ez már tuti megbízható.
-
Kernel
nagyúr
válasz toto0569 #61555 üzenetére
Olyat kellene keresni, amit csak sorba kell kötni a terheléssel, mint egy kapcsolót, vagyis az elektronika nem igényel harmadik bekötési pontot, a saját tápjához. Ez például szerepelt már a topikban is:
http://320volt.com/en/slow-startup-circuit-for-the-incandescent-bulb/
Vagy:
https://www.elektronika.ba/forum/uploadz/1212698557_Soft_start_for_the_filament_lamp.GIF
De soha nem próbáltam egyiket sem.
Oroszoknál van egy nagyon jól kitalált IC, aminek hasonló nyugati megfelelőjével még nem találkoztam: КР1182ПМ1. Ezzel lehet lágyindítani, szabályozni is. PDF
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
kisninja
őstag
Sziasztok van egy ilyen végfokom
Van a nyákon a borda alatt 2 db 100ohm os ellenállat nagy smd mi a t@k@mért van a tápra kötve, miért van ott ? A teljesítménnyel sőt a hangjával is nagyon meg vagyok elégedve. De kissé szagos az ellenállás.
Tehát 200ohm a +28v on. Ha jól számoltam legalább 4w fűtődik el ezek meg max 1w os akanak néznek ki.[ Szerkesztve ]
powered by: ®MAJORMÜVEK®
-
Kernel
nagyúr
válasz kisninja #61558 üzenetére
Véletlenül nem azon keresztül kap tápot a 3,3 V stab. IC?
Felesleges fűtőellenállásokat nem szokás beépíteni, de feszültségejtésre szokták alkalmazni. Stab. IC pedig létezik többféle, olyan is, ami középen kapja a tápot.
-
Kernel
nagyúr
válasz kisninja #61560 üzenetére
A stab. IC disszipációját szokták ilyen módon csökkenteni, lényegében a fűtés egy részét az ellenállás veszi át, amit egyébként is magasabb hőfokra lehet terhelni.
Csak ott egy kicsit elméretezték, bár ezt soha nem lehet tudni, hány / sok évig képes így kínlódni. De akkor sem szép megoldás.
-
darvinya
titán
Sziasztok
Van egy kompakt izzó ami mostanában zizegő hangot ad, s villódzás után adja le teljes fényerejét.
Mi mehetett benne tönkre?Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz toto0569 #61563 üzenetére
A rajzon szereplő triac terhelhetőségével van a probléma, vagy a kapcsolástechnikával?
Itt az alapelv a lényeg, maga a rajz. Nyilván láttam én is, hogy ott csak izzólámpák szerepelnek. De nem gondoltam volna, hogy azt nem lehet átértelmezni, egyéni igény szerint.
Komolyabb triac, esetleg további alkatrészek módosítása, ami a megépítés próbái során kristályosodhat ki. Ehhez mondjuk nem árt egy oszcilloszkóp is, a fázishasítás megfigyeléséhez, hogy a végén mennyire teljesedik ki a zárás (vagy nyitás, nézőpont kérdése).
(#61562) darvinya
Van benne egy elkó, ami az egyenirányított 230 V-ot puffereli, az szokott kiszáradni és/vagy maga a fénycső is öregszik idővel.
100 Hz zizegő hang lehet a kondi problémája.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz toto0569 #61565 üzenetére
Olvastam az előzményben, de arra gondoltam, akivel csináltatod, vagy aki véleményt mondott róla. Azt hittem, ért hozzá.
Pl. 2 A-os triac helyett berakunk 20 A-ost stb., azért ez eléggé magától értetődő.
-
darvinya
titán
válasz Kernel #61564 üzenetére
Köszi, ha nem szedhető szét, akkor kukázom mert nagyon idegesítő villódzó fényerő váltás.
Up
Nem szedhető szét, de telitalálat, az lesz a hiba.
De inkább felpuffadt, mert még az oldalát is kinyomta.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #61568 üzenetére
A kondi középen, a menetes fejbe lóg be elvileg, ilyen deformálódást nem okoz.
Feszegetéssel, alkalmas pengével, csavarhúzóval valószínűleg szétpattintható. Utána láthatóvá válik a panel alja, ami esetleg nem mozdul, mert tartja a beforrasztott vezeték, amit nem lehet látni, hogy hol.
Oldalába vágtam lyukat pillanatpákával és késsel, így jobban lehetett látni, hol fogja a panelt a forrasztás.
Amúgy én sem javítok ilyeneket rutinszerűen, pláne ami nekem volt, csőhibásak lettek egyébként is. Inkább csak a szakmai kíváncsiság, illetve rommá törni sem akartam.
-
johniee
senior tag
Sziasztok!
Egy Bluetooth erősítőt(12V) szeretnék beüzemelni egy 5V-os kis sztereo erősítővel.
Ha a Bluetooth aktív, és ha közös tápon vannak, akkor mindig ciripel az erősítő hangja.
Próbáltam Step down converterrel 12-ből 5V-ot csinálva, de így a táp közös volt.
Viszont ha külön 220--> 12V és egy 220--> 5V tápon vannak akkor nyoma sincs ennek a zajnak.
Létezik erre megoldás, vagy építsek bele egy 12V-os és egy 5V-os tápot úgy, hogy mindkettő a konnektorról kapja az áramot elkerülve a zajt?[ Szerkesztve ]
"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
Kernel
nagyúr
válasz johniee #61570 üzenetére
A GND-ágon folyó impulzusok szűrődnek be, tipikus földhurokjelenség, amin a földelési hálózat megfelelő kialakításával lehet segíteni vagy nem, vagy más megoldásokat kell keresni. Lehetne 7805 stabilizátorral is próbálkozni, ami nem termel impulzusokat, viszont termel hőt, ezzel együtt igényel többlet tápteljesítményt is.
Ennek a végfoknak például az a sajátossága (amellett, hogy 12 V-os), hogy a PAM8610 differenciális bemenetét kiaknázza, vagyis a bemenet 4 ponton rendelkezésre áll.
Más végfoknál az a gond, hogy az aszimmetrikus bemenet a saját GND-hez viszonyít, ami nem ugyanaz, mint a forráseszköz GND. Még ha látszólag össze is vannak kötve, abba egyéb áramok is beleszólhatnak.
Szimmetrikus bemenettel viszont meg lehet tenni, hogy odaviszem a kimeneti GND-hez közvetlenül az egyik ágat, másik a kimenőjel értelemszerűen, így a földhurok hatása kivédhető.
-
Darthforce92
tag
Sziasztok! Van egy földem a lakhelyemtől kb 20 percnyi autózásra. Van pár energia fám és jövőre csinálok egy veteményest. Ástam ehhez egy nagy esővíz tárolót. Szerintetek ha bevezetném az áramot mi lenne a legegyszerűbb módja egy öntöző rendszernek? Szeretnék valami biztonsági elemet is nehogy egyből ellopják, bár lehet elég ha csak kiírok valamit ,mert jó környék még a kivágott fákat sem viszik el.
Előre is köszi az ötleteket!
-
pjen
félisten
válasz Darthforce92 #61573 üzenetére
Vegyél tigrist, vezess áramot a kerítésbe, locsolj kannával és mindig vidd haza.
-
tordaitibi
veterán
válasz Darthforce92 #61573 üzenetére
2-3 IBC tartaly masfel-ket meter magasan, csopogteto ontozes,
a tartalyokat feltoltod a szivattyut meg hazaviszed. -
darvinya
titán
válasz Kernel #61569 üzenetére
Kösz, én sem akarom javítgatni, mikor nem érné meg a szenvedés.
Csak engem is érdekelt miért lett ilyen.
≈3évig nem volt gondja, pedig Spar Steck márkás, míg Tungsram 1 hónap után villódzik lekapcsolt foglalatban(ugyanabban) aztán sűrű szageregetéssel kimúlt.
LED sajnos nem jó, mert szerelő lámpámba nem ad rendes láthatóságot, azaz kékes fénytől hamar kifárad a szemem.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
PHM
addikt
válasz darvinya #61576 üzenetére
Lehet, hogy nem a fény színétől, hanem a gagyi
meghajtóelőtét
100Hz-es villogásától fárad ki a szemed.
Azt ugyanis még képes követni a pupilla, a szem gyors kifáradásának árán.
A kompakt fénycsövek 40KHz környékén működnek, így ott ilyen nincs.
Próbálj ki egy normális, "villogásmentes" ledes lámpát.
(Azoknak sem egyenletes a fénye, csak jóval magasabb frekvencián működnek.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
darvinya
titán
Telefont használok már mindenre(böngészés, fórumozás, stb.), azon is sárgásítom a képet, hogy ne fáradjon ki a szemem.
És nem fárad ki.Kékes háttér világítást nem bírom, s ezt már fénycsőnél is előjön.n
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Sokimm
senior tag
válasz darvinya #61578 üzenetére
Ha kéretlenül ajánlhatok egy programot a PC-re, akkor itt egy jópofa.
https://justgetflux.com/Sokan megkérdőjelezik az értelmét, nekem mégis tetszik benne 2 dolog: Timeline alapján belőhetem, mikortól sárguljon a monitorom, ezáltal tudom, hogy "x óra múlva fel kellene kelnem", mint valami passzív "ébresztőóra" (lefekvés értesítő) (amit ki is ír egy popup a monitor sarkán is néha).
Illetve az esti monitor előtt finomabbak a fények (nem sokkal sárgítom el a fényt, csak picit), de mivel sajnos nem lehet a fényerőt érdemlegesen csökkenteni a monitoron, így marad a szoftveres kókányság)
-
Teasüti
nagyúr
válasz Sokimm #61581 üzenetére
Én úgy vettem észre a kékfény szűrők már általánosan elfogadottak. F.lux nekem már évek óta fent van és a telefonom is gyárilag tudja már Nougat óta.
Amióta ez bejött a köztudatba, azóta változtatható színhőmérsékletű ledes izzókat is használok.
Ez előtt mindig azt hittem az éjszaka a hideg színeké, mint a kék. A hold fényéről is mindig hideg színekre asszociáltam, pedig állítólag a holdfény 4100K. Érdekes. -
Alu
senior tag
Helló!
Nem tudom mennyire ide illő téma, de:
valakinek nincs véletlenül Dali Ikon 6 mk1 hangváltóról kapcsolási rajza?
Neten csak fotókat találtam a hangváltóról, melyek alapján már elkezdtem lerajzolni a kapcsolást, de sajnos nem látszik minden részlet, az alkatrészek értékei meg pláne.λŁƯ™
-
mexel
veterán
Sziasztok, lehet hogynagy hülyeséget kérdezek, annyira nem értek ehhez. Adott egy rádióerősítő aminek az lcd kijelzője mögött egy kis izzó van, piros kis gumi búrában. Az egyész kb max fél centi hosszú. Kixciszt úgy tűnik mintha nem gyári megoldás lenne, és kiégett, szép fekete. Én teljesen azt hittem hogy 12V egyenáram, majd teszek oda valami ledet amiből van itthon bőven. De ahogy ráméregetek, csak a váltóáramra kapcsolt állapotban mutat 13V-ot a műszer. Ez lehetséges? Volt beforrasztva az izzó elé valami ellenállásféle is de nem tudom mi az, az az első érintésre letört, látszik hogy utólagos. Hány voltról és hogy szoktak ezek a világítások menni? Hol kapok ilyen kis izzót? Mindenféle vanitthon de ilyen nincs. Vagy valami efgyszerű autó izzót tegyek be és kész?
-
Kernel
nagyúr
12V rizsszemizzót kell keresni, vagy LED-et is be lehet építeni, megfelelő egyenirányítás után. De nem biztos, hogy olyan jól fogja bevilágítani, mint az izzó.
Igaz, hogy a LED értelemszerűen maga is dióda, de visszirányban 5 V felett károsodhat, ráadásul szimplán AC-ra kötve (ellenállás akkor is kellene) csak az egyik félhullámra világítana, ami zavaró vibrálással jár.
[ Szerkesztve ]
-
mexel
veterán
válasz Kernel #61586 üzenetére
Köszönöm a választ, valószínű ez a rizsszem izzó lesz az, kb akkora is Kipróbáltam egy leddel, de az valóban csak vibrált. De honnan szerzek gyorsban ilyen izzót azt még nem tudom. Van itthon mindenféle kütyü amit szétszedhetnék de szerintem mindben csak ledek vannak.
Szerk:_ gyorsan rákerestem, az lesz az. Csak nem tudom miért van elé berakva valami ellenállásféle ami le is tört, majd holnap fotózom és mutatom.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Az is lehet, hogy 6 V-ost barkácsoltak be, bár az sok felesleges fűtéssel jár, de 12 V-oshoz sem árt egy kímélő ellenállás, ami növelheti az élettartamot vagy épp csökkenti az izzó túlzott fényerejét és melegedését.
LED-hez kétutas egyenirányítás és/vagy pufferkondi kell, hogy ne vibráljon, meg áramkorlátozó ellenállás.
[ Szerkesztve ]
-
mexel
veterán
-
Jb001
tag
Sziasztok!
Sajnos megadta magát SP-HF3000A hangfalaimból az erősítős darab, konkrétan még szól, csak huszadannyira mint a működő párja.
Megnéztem már másik kábellel, másik forrással, megcseréltem a bemeneteket mindkét esetben, a rossz fele ugyanúgy halk maradt.
Kérdés hogy ehhez műszerész kell vagy az alapvető elektronikai tudásommal (van műszerem, tudok forrasztani) elég lehetek hozzá hogy megjavítsam vagy nem csak egy kis forrasztás baja lehet? -
gyenesmartin
őstag
-
Kernel
nagyúr
Jó találmány ez a 200 Ft-os vezetőfesték, tegnap nagy hasznát vettem:
https://www.aliexpress.com/item/-/32810209960.html
Egy rádiómagnó került hozzám, ami ma már ritkaság, de a gazdájának fontos volt, régi kazetták lejátszásához.
Kiderült, hogy hibás a tolópotméter, mert a csőszegecs és a szénpálya közötti vezetőrész nem vezet. Érdekes módon, csak mindkét bemeneti ágon változott MΩ-os ellenállássá, míg a GND-ág hibátlan.
Azt hittem, ennek ennyi, mert belevalót nem kapok. Esetleg fúrjak fel egy tekerős potmétert, hogy ne kelljen kidobni, az egyébként megkímélt készüléket?
Ekkor ugrott be, hogy távszabályzók gumipogácsának javítására rendeltem tesztcélból ilyen festéket. A gumin ugyan nem volt stabil (200 °C rásütést nem próbáltam még), de most hátha bejön.
A szűk helyre tűheggyel festettem fel, főleg az egyik ág volt kellemetlen, ami külön kanyart írt le a csőszegecsek között. Száradás után kezdett vezetni, tökéletes lett.
[ Szerkesztve ]
-
Jb001
tag
válasz gyenesmartin #61593 üzenetére
Koszi, mivel ha csutkara feltekerem a hangerot, hallom h szepen szol mindharom h.szoro, igy gondolom azoknak nincs baja. Erositot avagy hidat ha jol mondom honnan lehet szerezni?
-
tornas
őstag
Sziasztok!
Adott egy Maxwell MX-25 304 típusú multiméter (általános és nem autós), ami tud kitöltési tényezőt mérni. Ez a mérés pontosan mit takar? Pl. egy PWM jel kitöltését tudom vele mérni vagy inkább gépkocsik motorjának mérésénél érdemes használni (vagy mindkettőre alkalmas)?
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
darvinya
titán
Sziasztok
Van 1 android-os box-om, amire ha rádugok külső tárat újraindulva tudja csak felcsatlakoztatni.
Ha 1m-es USB hosszabbítót használok, akkor nincs újraindulás, viszont nem ismeri fel.
Szerintetek táp gondja van?
Mostani elvileg 5V/2A-es.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Sokimm
senior tag
Üdvözletem mindenkinek!
Kétségbeesetten írom soraim, mivel valószínűnek tartom, hogy valami irtó nagy bénaságom miatt van a probléma.Van egy 24V-os DC tápom, amiből (potival finoman szabályozható) 22VDC-vel hajtok egy kínai stepdown CC CV 5A-es konvertert. Ennek a kimenő ága 12V.
Erre rákötöm a próbapanelen a DRV8825 léptető driver-t, amin beállítom az áramfelvételhez szükséges értéket, illetve a többi lábat a megfelelő helyre kötöm. Ilyenkor szépen sípol, tartja a motor magát, van ereje, manuálisan (step pin 5V-hoz érintgetve) forog, nincs is gond.
Amikor átrakom a kínai cnc shield-be, akkor meg nincs ereje a motornak.
Ott a lábaknál ugye 3 fontos van: A notFAULT+, a notENABLE -, a notRESET és notSLEEP összekötve +-ra
Gyanakodtam, hogy a CC CV konverter a hibás (nem tudom, hogy amikor ConstansCurrent világít, akkor állandó fix áramerősséget tol a kimenetén? (mint egy dióda táp?), vagy csak felső értéket határoz meg, ami fölé nem megy?)
De elvetettem ezt a hibaforrás lehetőséget, mivel a motordriver nem is melegszik.
Merre keresnétek a hibát? (azért nem arduino-s topic-ba írtam, mert ez nem a programozós, lábkiosztós bibi, hanem valami elektronikai szerintem)
Főleg, hogy arduino-t nem is lát a kütyü.Minden útbaigazító tanácsot, tippet előre is köszönök!
ui: A motorok kipróbáltak, működnek próbapanelen, és ilyen a shiled amúgy:
Ehhez kapcsolódóan: Nem kell használni az alsó lábakat a működéshez ugye? Fent van a step/dir, meg az összes kapcsoló kivezetve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
- FIFA KEDVELŐK FIGYELEM!! Playstation 3 Fifa 08-15-ig CSAK 2990FT
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest