- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Milyen monitort vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Androidos tablet topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26052 üzenetére
Ideiglenesen lehetne használni. Bár a gyorsasága (és nagyobb határfrekvenciája) miatt esetleg gerjedésre lehet hajlamos.
Most egy kérdés: ha jól emlékszem ez a második (majdnem azonos) ilyen tápod, igaz? Ha igen, akkor neki lehet úgy is fogni a dolognak, hogy egyforma beállításokkal méregetsz és hasonlítgatod az értékeket a 2 táp között.
-
Koczka
tag
Üdv.
Létezik-e olyan led foglalat amiben előröl lehet cserélni a ledet?
Tehát ha kiég akkor minden gond nélkül cserélni lehessen. -
Lompos48
nagyúr
válasz Koczka #26054 üzenetére
Ilyenszerű jelzőlámpákat gyártanak, de a LEDek nem arról híresültek el, hogy kiégnek.
Amikor egy szerkezetbe LEDet terveznek, az soha nincs túlhajtva és az öregedése csak hosszú évek után jelentkezik. Nekem van (működésben) harminc évnél öregebb saját építésű digitális órám, amiben a kettőspont azóta is pislog másodpercenként.
-
PHM
addikt
válasz Lompos48 #26057 üzenetére
Nálunk a gyár központi órája ősrégi TTL számlánccal volt megoldva,
a kijelzők pedig jókora nixie csövek voltak.
Erősítőnek/kapcsoló elemnek pedig relék voltak benne.
Huszonvalahány évig működött.
Ma is működne, ha nem szűnt volna meg a gyár...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
DonThomasino
veterán
válasz Lompos48 #26053 üzenetére
Igen, annyi különbséggel hogy az TR 9162B ehhez való gépkönyv is.
A mostani hibás pedig TR 9162A, állítólag csak 1-2 alkatrészben különböznek.A doksiban C10 kondi azt írja 4700 ,u 63V
mikor kivettem 500mF és 70V volt.[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26063 üzenetére
Az csak rossz szűrést okozna. Nem kellene összevissza, vagy semmi feszültséget adnia. Nézd meg a kondit a másik tápban. Az 500uF nagyon kevés, mert az a "fő" szűrókondenzátor.
-
DonThomasino
veterán
válasz Lompos48 #26065 üzenetére
Nézem közbe a másik oldalt is itt az egész sor
500mF 70V 6db két sorban
Úgy látom volt már 1 cserélve az 2200 mF os.
Nagyon gyárinak tűnik az 500 as.Közben csipogtatom a tranyót ezt bárhogy rakom csipog
a műszeren C-E foglalatban.
Az csinálhatott ilyen hibát hogy nagyobb lett a fesz?A jézuska hozhatna egy tranyót karira.
[ Szerkesztve ]
-
Jakab66[hun]
senior tag
Sziasztok!
Kérdésem az lenne, meg lehet-e oldani valahogy, hogy a c7-es nokiám rákössem a fullHD monitoromra?
A monitoron 2 bemenet van. D-sub, illetve DVI. A telefonhoz ilyen kábelt nem gyártanak sajnos. Viszont tv kábelt igen. Ezt a 3.5mm-es jack-en dugom bele a telefonba, és abból csinál 3 rca-t. Ehhez van valami átalakító, vagy lehet csinálni, hogy DVI legyen vagy D-Sub legyen?
Ilyesmire gondolok. Ezt beledugni a monitorba, és ebbe bele a 3rca-t. Lehet ilyet valahol kapni?
[ Szerkesztve ]
Gipsz Jakab
-
Lompos48
nagyúr
-
mezis
félisten
válasz Jakab66[hun] #26069 üzenetére
Nézd meg a telefon doksiját. Valószínű, hogy PAL TV -hez való (sárga - video, a másik kettő sztereo hang).
A monitor meg egészen más szabvány szerint működik, kell a kettő közé egy átalakító (legalább 10000 Ft).
mezis
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26068 üzenetére
Nagyon gyárinak tűnik az 500 as.
A kondi biztos gyári. Otthon nem lehetett csinálni... De 6 darab párhuzamosan, az már kezd elégségesnek tűnni.
Az csinálhatott ilyen hibát...
Nagyobb feszültség (bár az nem nagyon volt honnan), nagy áram, rossz hűtés és emiatt termikus megfutás majd másodlagos letörés (second breakdown) stb.
A jézuska hozhatna egy tranyót karira.
Az a legmezeibb szilícium teljesítménytranzisztor. Már a trafikban is kellene legyen. Még írhatsz a Jézuskának.
-
DonThomasino
veterán
-
And
veterán
válasz Jakab66[hun] #26073 üzenetére
Nincs, mivel lehetetlen. Az egy dolog, hogy az időzítések is teljesen mások a két rendszerben, de a PAL vagy NTSC jel összetett videója kompozit jel, mint a neve is mutatja, a VGA pedig komponens (RGB). A DVI meg még digitális is. Mintha csak a benzinen múlna, hogy az autód tud-e repülni, vagy nem .
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26074 üzenetére
Már írtam: először végigméregetni minden alkatrészt a kapcsolási rajz alapján áramtalanítva. Utána esetleg hasonlítgatva a működő táp feszültségeihez.
De lehet rendesen/tudományosan (tudálékosan ) végigmenni a rajzon, kezdve a hálózati feszültségekkel, szekunderekkel kapcsolgatva, híd, szűrés stb.
-
mezis
félisten
-
-
Jakab66[hun]
senior tag
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26079 üzenetére
Minden elgondolás jó. Sorolhattam volna én is tovább, de megálltam az stb-nél. Persze, meg kell mérni kapcsolókat ellenállásos osztókat. Mindent.
Nem lesz könnyű, mert rettenetesen van összeszerelve, sokmindenhez nehezen fogsz hozzáférni.
[ Szerkesztve ]
-
Jakab66[hun]
senior tag
Csak egy ilyet kell szereznem...
Gipsz Jakab
-
Jakab66[hun]
senior tag
-
Bagi_Zs
csendes tag
Sziasztok!
PAL-t kellene programoznom, de csak 1x, így nem lenne érdemes venni.
Valakin ek esetleg van ilyen eszköze?
A programozandó IC típusa PAL 16L8Köszi, a segítséget előre is.
Bagesz
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26086 üzenetére
Nem. Szakadást kellene látnod. Vegyél elő a sufniból egy ismerten jó tranzisztort (de ne germániumot) és hasonlítsd össze.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26088 üzenetére
Mivel én tudom, hogy mi van benne és miért állítom... amit, továbbra is az a véleményem, hogy defektes. Itt nincs a "jónak ötven árnyalata", csak jó meg rossz.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26090 üzenetére
Én azt nem tudhatom...
Fordítva mit? Csak a B és E téveszthető. Úgy se működik. De az egyenirányított teljes feszültség megjelenik a kimeneten.
C-B és C-E között 1 et mérek akkor okéy?
C-B között egy diódát kell láss, egyik irányban vezet, visszafelé nem (ez lesz 1). C-E között mindkét irányban 1.
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz DonThomasino #26090 üzenetére
[link] parancsolj, itt pontosan le van írva.
"A tranzisztorok a diódákhoz hasonlóan vizsgálhatók. Általában Bázis és Kollektor, illetve a Bázis és Emitter (a továbbiakban B, C, E) között egy-egy diódát tudunk mérni. (mérés közben a harmadik kivezetés nincs bekötve). NPN tranyó esetén B a diódák anódja, PNP tr. esetén B a katód. C-E között pedig szakadást mérünk. Spec tranyóknál elöfordul, hogy C-E közé beépítenek egy további diódát NPN tr. esetén a katód a C-ra csatlakozik. Még ritkábban elöfordul, hogy B-E között egy ellenállás is be van építve, ezért itt fordított irányban is vezet valamennyire - de ez ritkán fordul elö, valószinübb, hogy az ilyen tr. hibás. Ha bármely két kivezetés között rövidzárat, vagy mindkét irányban szakadást mérünk akkor az eszkör vagy nem tranyó vagy rossz ->kuka... Alaposabb vizsgálathoz érdemes egy kisebb tesztáramkört épiteni ami csak hibátlan tranyóval müködik."
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
DonThomasino
veterán
válasz Lompos48 #26091 üzenetére
Na hát átraktam a tranyót a halott oldalról a másikba, így sem rózsás a helyzet.
Most nem 17V ról indul a buli, hanem 2V ról,
hellyel közel megvannak az 1V os lépések
viszont a 20 és 30V os tartományban már
nem mérek semmilyen feszültséget, bármit állítok.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26093 üzenetére
Már írtam, hogy le kell ellenőrizni a kapcsolgatott szekunderfeszültséget is, abból lehet kiindulni. Ezt lehet esetleg a szűrésen is ellenőrizni/mérni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26095 üzenetére
A D18...D21 híd váltóáramú lábain.
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26097 üzenetére
Az úgy rendben lenne. Innen tovább már kellene érteni a működést és méregetni a feszültségeket. Kezdve pont a soros tranzisztor (2N3055) lábain, tudva azt is, hogy a kapcsolókból milyen érték van beállítva.
De nem adok nagy esélyt ennek a távjavításnak. Jövő világvégéig se fejezzük be.
-
DonThomasino
veterán
válasz Lompos48 #26098 üzenetére
Azt a 2N3055 kicserélem ha sikerül szerezni.
És az amit a könyv írta javítás címszó alatt?
Most jutott el hozzám a valóban eredeti könyv, TR9162A.
A kondik 500 mF osak, egy két alaktarész más átküldöm...[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #26099 üzenetére
És az amit a könyv írta javítás címszó alatt?
Valószínű kötelező fejezet volt. A javítás sokkal átölelőbb kellene legyen, esetleg logikai menettel, hogy ha... akkor... és... nem... vissza az x ponthoz stb. Az a pár sor pipepurc.
A működési leírást átböngészve sokat megtudsz a részletekről. Az is kell, de nagyon.Nem a kondik ott a ludasok. Az maradhat a végére.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- EAFC 25
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Íme az új Android Auto!
- Milyen TV-t vegyek?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- BMW topik
- További aktív témák...
- 7320 2-in-1 27% 13" FHD+ IPS érintő i7-1180G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- LG 27QP88D-P Dual Ergo Monitor Szett!2x27"/IPS/2560x1440/HDR/Type-C/Dual Ergo Kar/
- Raspberry Pi Zero W (v1.1) + 16Gb Sandisk UHC microSD
- Latitude 5290 2-in-1 12.3" FHD IPS érintő i5-8250U 8GB 256GB ujjlolv 4G LTE gar
- X13 Gen1 27% 13.3" FHD IPS érintő Ryzen 7 PRO 4750U 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest