Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Mini PC
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- SSD kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen processzort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen monitort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grafy12
aktív tag
válasz
shalafi66 #33283 üzenetére
Igen, párhuzamosan vannak kötve!
Az emberi ár olyan 10000/db körül van az én olvasatomban, többet hülyeség lenne áldoznom rá.
Ha szakmai szemmel elégedett lennél vele akkor ok, de gondolom vannak kis ellenállású hangszórók ami esetleg jó lenne. Kicsit tanácstalan vagyok mi a legjobb megoldás! -
Grafy12
aktív tag
válasz
shalafi66 #33281 üzenetére
Köszönöm
!
Ha másért nem, már azért cserélnék hogy ne kínai vacak legyen és ezt most kell meglépnem mert a hangváltó ahhoz fog készülni! Ti készítetek olyan hangszórókat ami ide jó lenne?
8 ohmos is megfelelne?
Milyet ajánlanátok, ami árban nem durva és megbízható lenne?
Nem utolsó sorban az sem baj ha egy kicsit nagyobb a teljesítmény, legalább nem ölöm meg....
A hangszóró készlet pedig így tejes sorként talán eladható a hangváltóval együtt! -
Grafy12
aktív tag
-
Grafy12
aktív tag
válasz
shalafi66 #33256 üzenetére
Nem szeretem a középszerűséget, ha valamin lehet javítani, valamit szakmai szemmel észreveszel-vesztek és van lehetőség ésszerű keretek közt javítani rajta, akkor megteszem....... nekem tetszik ahogy a mély szól, de ha pl a reflexcső nem stimmel, akkor biztos lehetsz benne hogy cserélem!
Lásd: kedden viszem asztaloshoz sülyesztjük a hangszórókat
-
Grafy12
aktív tag
válasz
shalafi66 #33251 üzenetére
Az általad kért képek a hangszórókról: Ez a legalsó: [kép] [kép]
Ez pedig a fölötte lévő: [kép] [kép]
A csövet elfelejtettem lefényképezni, legközelebb az is meglesz. (nem a lakhelyemen vannak a hangfalak)
Egyébként jelenleg annyira jó a mély hangzása, hogy az erősítőre szintén rákötött sub láda ki van kapcsolva, mert teljesen felesleges! -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33246 üzenetére
"Biztos, hogy nem kötekszem és személyeskedek, szerintem tévedsz."
Előfordul hogy tévedek, ez is belefér. Nincs harag, ütésálló vagyok."A fórumozók egyenrangúak, egyikünk sem döntheti el, hogy mi visz előrébb, és milyen módon."
Egyetértek, ennek fényében haladjunk tovább. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33244 üzenetére
"Szerintem ilyen hangot nem lehet használni egy fórumban."
Ha így gondolod, akkor jelentsél fel. Sosem én kezdek személyeskedni, vagy kötekedni, hanem te."Profitálni senkinek nem kell, ez nem üzleti vállalkozás. "
A részemről biztosan nem, én magamnak barkácsolok, a magam örömére. Sosem vállaltam pénzért semmilyen melót innen. Gondolom te is így vagy ezzel.... de ha nem az sem érdekel."Fura ahogy a középtartomány kitisztulását emlegeted és a mélyekre gondolsz."
Honnan tudod mire gondolok?
Javaslom abból indulj ki amit leírtam,. Ismét jelzem ilyenfajta dolgok nem visznek előrébb.Ha valami nem tiszta neked inkább kérdezz, mint ködösíts többedszerre..
Pl. kérdezd meg miért írtam a közép kitisztulásáról azzal a projekttel kapcsolatban amikor egy fórumtárs a közös térrészből kíván leválasztani valamennyit a középnek. Megadom a választ. Ami lehet pontatlan, lehet hibás, lehet akármi.
A leírt válasz ismeretében, pedig írhatsz véleményt róla, és közben nem kell találgatni mire gondolhattam vajon. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33239 üzenetére
A középhangszóróról írsz, de a mélyekre gondolsz.
Lehet neked még mindig nem ment át, nem a középről írtam, hanem a mélyről.
De lényegtelen, erről sem kívánok veled vitázni, pont a kiskakas effektus miatt.
Plussz, ilyen jellegű vitából sem én sem más nem tud profitálni." Már miért nyúlnánk eleve a mélyhang sugárzó részhez?"
Nem tudom, ez nem az én dolgom, bár ha a mélysugárzó részből leválasztunk egy 10%-nál nagyobb térrészt akkor csökken a térfogata. Ezt bizonyos erdei körökben lehet "hozzányúlásnak" értékelni, mégha nem is ez volt a cél, csak egy következmény. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33239 üzenetére
"Igen, te főleg profitálni jársz ide.
.
Aha.... ha nem ezt tenném, azonnal megszólnál ahogy tetted ezt az utóbbi időben.
Nekem nincs azzal problémám, hogy csak egy helyről fújhat a passzát szél, csak ne legyen az a felhangja, hogy "profitálni" sem lehet belőle.Arról meg nem nyitok vitát veled, hogy kinek miben segítettem, ha megtehettem, mert nem rád tartozik.
-
Grafy12
aktív tag
válasz
shalafi66 #33217 üzenetére
Méregettem számolgattam, csak a kíváncsiság kedvéért
Rájöttem, hogy benéztem az egyik mérést így a valós űrmérete a hangfalaknak 75.2 liter!
Remélem ez még nem okoz galibát!A most rendelt polchangszórók űrmérete 13.5 liter.
Ha a hangfalakban a középsugárzó alatt srégen a hátsó csúcsig lerekeszteném az 11.6 liter lenne!
A kérdés hogy a 63,6 liter maradék tér elegendő lenne a 2 mélynek? Ha 8 literrel számolok akkor is csupán 67 liter körül marad. -
törölt tag
válasz
shalafi66 #33225 üzenetére
Azt hiszem nagyon távol vagyunk egymástól szakmai szinten. Én beismerem,ha valamihez láma vagyok. Abszolút csak logika alapján álltam neki a doboznak, de már látom nem minden logikus!
Remélem nekem megfelelően fog szólni,ahogy elképzelem. Ha nem,majd megyek tovább.
A meglevő állóban ilyen váltó van.
Ha szükséges lesz,kereslek majd.Köszi.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33220 üzenetére
"Azt kifogásolom, hogy felszínes infókból kiindulva adsz ötleteket,"
.
Én meg azt kifogásolom, hogy kifogásolod hogy ötleteket adok, miközben nem adtam.
Fórumtárs választotta a hangszórót meg a hangváltót, nem én." A gyártó sem tudott jó megoldást találni, mert nincs."
Ezt én nem vitattam, Sőt leírtam mi a probléma.
Ettől függetlenül legyártották X darabban, és sok jó ember meg hallgatta évekig.
Ettől függetlenül a fórumtárs megvette, ebből tud építkezni.
Én nem beszélem rá semmire, arra sem, hogy adja el és kezdje előlről.
Főzze ki belőle a legjobbat. és kívánom, ő is halgassa elégedetten. -
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33215 üzenetére
"Miért kell mindent elsietni, és esetleges, bizonytalan ötleteket ajánlani?"
.
Nem volt bizonytalanság.
A fórumtárs felhasználta az eredeti dobozban lévő hangváltót, ami pont ehhez a hangszórkészlethez készült.
A kondenzátor értéke ismert, az induktivításé nem, de valaszínüleg nem cseréli ki.Engem érdekelt mi sülhet ki ebből, hiszen a gyártó is összepárosította ezt a két hangszórót.
-
szazbolha
addikt
-
törölt tag
válasz
shalafi66 #33192 üzenetére
Ennyire azért nem szeretnék belemerülni a témába,ahogy írtad. Újra iskolapadba már 50 felett, sajnos nincs rá időm. Ezek a sugárzók főleg az Focal Opal,valamint más magasabb kategóriás hangfalaiban találhatóak. Csodálkoztam is,mikor azt írtad,hogy nem tud elég mélyre menni. De gondolom,te a szakmai tudásoddal,ezt olvastad ki a táblázatból,ami nekem nem mond semmit,max. milyen messze vannak egymástól a furatok.
Egyébként van egy pár Parabox épített álló hangfalam,amiben ugyanilyen mély-közép van, csak Vifa magassal van párosítva.Mondjuk abban épített hangváltó van,Jensen és más minőségi alkatrészekkel. Amióta meg van,el is adtam a házimozit,mert az igényeimet kielégíti a sztereo is. Ebben is van belülről az az anyag,amit én bitumenes lemeznek találok.(kátránypapír)
De a lényeg,hogy először egy egyszerűbb megldást keresek a hangváltóra,aztán meglátom mennyi időm lesz rá.
Köszi -
DjTaRsY
aktív tag
válasz
shalafi66 #33170 üzenetére
PEREMET?
Inkább újraépítem az úrnak új alapokon a lelki békém érdekében.#33164shalafi66
Kíváncsi voltam figyeltek-e.
Pláne úgy, hogy bár 200Hz a legnagyobb vágási frekvencia a SAM 300D-n, de én egyébként is sokkal alacsonyabb frekvenciákon tervezem használni.De mondtam, ha úgy döntök, a SAL WRX 8/A mintájára, egy csipogóval kétutassá alakítom, erre készítem fel előre.
(De nyilván akkor sem az állóhullámok lenne a legnagyobb gondom..
)
-
DjTaRsY
aktív tag
válasz
shalafi66 #33163 üzenetére
Csak érdekességképp, ha már 599, itt a 10+ éve épített dobozpárom. Még szépen szolgálnak gazdájánál
HA22-599M, HG2,5-63
Valahol el kellett kezdeni...
Kettős érzés rájuk visszanézni, illetve visszagondolni hogy építettem meg, mert bár akkor azért büszke voltam rá, de most évekkel később rögtön temérdek hibáját veszem észre, amit ha most építeném, másképp csinálnék. De legalább jelzi, hogy sikerült azóta tanulnom valamit, nem volt kár minden szóért amit shalafi66 leírt akkoriban és azóta. -
DjTaRsY
aktív tag
válasz
shalafi66 #33140 üzenetére
Továbbgondoltam újra, a következő iterációja a merevítésnek:
Az alap és fedlap közt kb középen egy csőnél szélesebb lap, rögzítve bennük a csövek, így a csövek maguk kvázi merevítő szerepet is betöltenek így. Kersztben a csövek közt az elő és hátlap merevítése van meg.
A képen bal oldali térrészben, hogy a csövek nyílásától tartsam az elegendő távolságot, nincs jobb ötletem ennél a keretnél (vastagságok persze ott is változhatnak).(azért majd a végén újra kell számolnom a megmaradt térfogatot, mert erősen befolyásolja azért a csőhosszt itt)
#33143 szazbolha
Ha alapból nincs benne cső, akkor annak behelyezése helyett oda inkább csillapítóanyag, nálam az adottság. és csak magamat nyugatom vele, hogy jó lesz ez így. A csőre fogom körebetekerni a csillapítóanyagot. Bár még nem tudom mennyire lesz szükgég bele. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33154 üzenetére
Köszi, a régit néztem. 30L-el számolva nekem még mindig 50 Hz-re hangolódik Breflex dobozban, 20 cm feletti 6-os csővel. Valami nem stimmelhet az Uniboxal vagy amit begépeltem adatokat. Netes kalkulátorral viszont 40 Hz körül, 6cm átmérő 12cm hosszú csővel. Na ilyenkor szoktam inkább kipróbálni...
Tényleg jó kis hangszóró ez 1544-569, de hogy lehet a 2,8 Khz-nél lévő kitörést kezelni? Vagy kell egyáltalán?
/*/*/
És egy hülye kérdés... nem találok 20cm-s koaxot.... Az 569 működése hogy változik meg ha porvédő sapkát leveszem róla?
Abból a célból, hogy rábarkácsoljak egy magas hangszórót. Ezt: Hertz C16 OE
-
Grafy12
aktív tag
válasz
shalafi66 #33142 üzenetére
Feltöltöttem pár képet a "csillapítás" mértékéről
: [közepétől lefele] [közepétől felfele]
Illetve itt [ITT EGY KÉP] az új mélyközépről ami beépítésre kerül!
Itt kérdezem meg egyből, hogy ezek a vezetékek megfelelőek amivel a hangfalat szerelték?
-
DjTaRsY
aktív tag
válasz
shalafi66 #33132 üzenetére
Ja, hát a torkolati tényező pont az, ami még bejön a képbe, úgyhogy következő iterációként számításba is vettem (4cm-rel). Így az előző képhez képest a csöveket közelítenem kellett egymáshoz az oldallapon, hogy az alap és fedlaptól legalább 4cm távolságra legyen, így viszont tuti megvalósíthatatlan köztük a merevítés (kb 7 cm van így a csövek közt. Vagy egymástól is legalább 2x4cm-re kéne lenniük? Ugye nem?). Amire én gondoltam ezután, az pont hasonló amit szazbolha is javasolt. Nem is értem, egyébként miért nem ezzel kezdtem.
Hogy aztán végül milyen vastag, milyen alakú és hogy a csöveket is támasztani fogja-e, még változhat. A többi oldalt is ki kell találni, most csak berajzoltam egyet felülre, ami nem középen fut. Egyébként az autó rezgéscsillapításból maradt még 3mm-es bitumen alapú
A JBL-nek is költöznie kellett a másik oldalra, bár az egyébként sem rossz ötlet közelíteni külső nyílásokhoz a mélynyomót. -
Grafy12
aktív tag
válasz
shalafi66 #33125 üzenetére
A hangfal hátsó falára van ragasztva akusztikai szivacs illetve feljebb vatelin, de ahhoz képest amit láttam képeken, ez a hangfal üres és a két oldalfala csupasz belül, hát nem látom okát miért ne jelentkezhetne ez a probléma, mintha egy üres teremben kiabálnánk...!
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33119 üzenetére
Kíváncsi vagyok te milyen okokat mondanál. Megosztod ezt a tudást?
Én még mindig keresek egy T18REX/XFC koaxot, vagy hozzá hasonlót kedvező áron. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33114 üzenetére
Ezt az MNC 6x9-et az akció akciójában vettem meg, amikor már a kifutó széria értékesítése is véget ért. Sok cuccot vettem, amit el is adok. Az mnc az első amit szétbarkácsoltam, szerintem ésszerű döntés volt, hogy ezzel kezdtem.
Nincsenek csodák, nincsenek filléres mégis kiváló hangszórók, tudom én is.Az kínai szélessávúról még nem hoztam végítéletet, de arra jó volt, hogy ne idegenkedjek a 4" szélessávúaktól, attól hogy 100-200 Hz alatt meg sem szólal. Most kísérletezem ki hogy építsek belőle jó 2 utast.
Aztán majd keresek egy jobbat enél, tanácsokat elfogadok.Más:
Pár órám rá ment de kiteszteltem, hogy szobában kb 250-300 Hz között van az a határ frekvencia ahol már írányítottnak érezzük a hangot.
A szinpadkép részletessége viszont nem csak attól függ, hogy a magas és a közép hangszórók tengelye milyen távol van egymástól. Vagyis nem feltétlen kell ragaszkodjak a koaxhoz. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33110 üzenetére
Eddig azt gondoltam, hogy a doboz kialakítása Zárt vs Breflex és a doboz mérete nem csak a mély tartományt befolyásolja. Én úgy tapasztaltam, hogy egy középsugárzó is másként szól, ha a zárt térrész méretét drasztikusan megváltoztatjuk és pl. kilépünk a Qtc 0,6...0,9 tartományból.
Természetesen a változás okozója lehet az oldal arányok változása vagy akár csillapító anyag mennyiségének változása, amikor fele akkor dobozba rakom át a középhangszórót, de mindezt mindig a térfogat változással próbáltam magyarázni.Azt is gondolom, ha nem számítana a térfogat közép hangszóróknál, akkor sokkal elterjedtebbek lenének a zárt hangszórók. Vagy felesleges lenne nézni a T/S paramétereket és építhetnénk mindig kényelmes 2 literes térfogatot.
De az is lehet nem értettem amit írtál.
----
A keresztezési frenkvenciához elfelejtettem írni, hogy a szűrők meredeksége 12 dB -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33106 üzenetére
ok, nincs 1/4 hullámú rezonancia.
Mindig valamit rosszul csinálunk, mert a különbözőképp megépített hangszórók általában nem egyformán szólnak, az ember meg eldönti hogy melyik tetszik neki jobban.
A hangváltó már aktív és könnyen tudom váltani a keresztesési frekvenciát. Azt nehéz elrontani. De bármi lehet a különbség oka. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33104 üzenetére
Selyem kizárva mert nincs módszerem se tippem arra, hogy ne legyen keret + diffrakció
Üreg nélkül ok. LetesztelemA másik DQ40TZF-02 egy zárt dobozban volt próbálva. Uniboxal modelleztem 10L-t választottam. Nem tetszik. Kissé fahangja van, bárhogy csillapítom. A breflex doboz sokkal jobb "hitelesített" fülre
Viszont a Breflex dobozom tulajdonképp egy hosszú cső, majd 1m magassággal . Szóval ebben megjelenhetnek a TL-re jellemző tulajdonságok is. Legalábbis olvastam erről hogy bizonyos doboz oldal arányok és hosszak (1/4 hullámhossz) miatt nem tekinthetők klasszikus BassReflexnek.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33100 üzenetére
OK, köszi. van egyáltalán lehetőség a mély hangszóró elrejtésére? vagy ez eleve halott ötlet.
Indoklás az elrejtésre: ronda a 6x9, színre és formára + szeretném ha úgy nézne ki mintha csak a szélessávú lenne benne.
Növeljem az üreg méretét? lehetne 22-22 liter is a felső meg lecsökkenne 8L-re, bár nem vagyok meggyőződve arról reflexnél miért kell levinni ennyireA DSP-vel rugalmasan és valamennyire összehasonlíthatóan tudom a vágási frekvenciákat változtatni. Eredetileg a v1 dobozban (ahol elöl van a mély) 300-ról indultam, de mentem fel és le is, 150-200 között volt a legkellemesebb és 300 fölött már nem annyira nem volt jó, kapott valami szinezetett. Persze szubjektív módon.
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33096 üzenetére
Köszi, majd kipróbálom kisebb térfogatban is a kis kinait, de jelenleg 13 literben is szépen szól. Reflexben lemegy bőven 100 Hz alá, tudom hogy a modellezés szerint 300 Hz alatt torzítani kezd, de valahogy mégsem. Inkább a közép-magasakban jelentkezik néha zavaró hiba. Mekkora frekvenciától kezdjük érzékelni az irányt? 3-400Hz?
Az eldugott mélynél fogalmam sincs milyen problémák léphetnek fel, de láttam ilyen megoldást gyári és DIY hangszórónál is. A berezgést mi okozza? A közeli dobozfalak vagy a kis térfogat? 45 Hz-re hangolnám.
Tannoy XTF8 a minta. Ezt meg is hallgattam. 250 Hz-nél van a keresztezési frekvencia.
A mély kb,. 6-7 cerntire van elrejtve az előlap aljától mérve. Hátul 16.Szerk: a speckó szerint alul nincs is hangszóró, pedig ott kitapintottam olyasmit ami az volt. kerek gumiperemmel... ehh...
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33094 üzenetére
Ez melyik hangszórónak a diagramja? Kicsit elveszettem a fonalat.
Melyik magas? DT25?Nálam nincs semmi gond, csak csúszik a Dayton szállítás, 1 hete nem barkácsoltam érdemben, csak hallgattam a hangfalaimat. Az igényszintem 90%-át elérte a projekt a maradék 10%-ot tervezgetem és ilyenkor kihallok olyat is amit máskor nem.
Ez lenne a következő terv 2 utas (F.A.S.T.)
Alul nyitott a doboz, vannak lábai (képen nem látszik) és az alján van a 6x9-es mély.
A mély 20-200 Hz között aktívan vágva. (szűrve) -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33089 üzenetére
Most olyanokról beszélgetünk, ami csak azért jött szóba, mert egy fórumtárs már túl van egy SAL rendelésen.
Miközben itt szól mellettem a kis kínai szélessávú, DSP-vel megtámogatva és 10-ből 9 ember lehidalna milyen jól szól. OK... ez sokat nem jelent,. De mióta megjavult a mélyszekció néha kihallom a torzítását. Majd csinálok imp. mérést, de ha ki is mutatja nem tudom mit kezdjek vele. Ha a doboztól van akkor ok, talán javítható, de ha nem? Szűrjem ki egy keskenyre vett EQ-val?
Nem vagyok elégedett ezzel a DSP-zéssel.
Legszívesebben visszaraknám a hangváltót, de azzal igen költséges 200 Hz-körül vágni, drága a jó tekercs.Ráadásul a mélyet szeretném elrejteni a dobozban, csak a pici szélessávú látszódjon..
Ne legyen a fronton vagy oldalt.
Eddig csak az az ötletem, hogy lefele sugároz és az egész cucc kap 8 cm-s lábakat. -
DjTaRsY
aktív tag
válasz
shalafi66 #33087 üzenetére
Megmértem 11 db tízforintost (g)
Ezért kell minél többet használni belőle egyszerre (nyilván az általad is említett tömegszükséglet határain belül), akkor n érme tömegének összege annál jobban közelíti az a átlag n-szeresét. És csökkenthetjük a hibát
Csak az átlagméréshez kell a mérleg, ha meg van mérleg, nincs szükség az átlagra. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33078 üzenetére
Én nem mondtam, hogy az ár paraméter, kár úgy írnod mintha írtam volna.
Lehet te megoldod 1900 Ft-ból manufakturában, de a boltban nem lesz kapható az a hangszóró ami féláron is jobb a SAL SBV 2020-nál. Én az árukeresőn néztem, ott már van 3800 Ft-os ajánlat is. Gumi peremesre. -
DjTaRsY
aktív tag
válasz
shalafi66 #33081 üzenetére
Szerintem inkább mégis egy Dibeisi mélyközép http://www.dibeisi.hu/dibeisi-8-collos-hangszorok
és dóm kellett volna ennyiért http://www.dibeisi.hu/dibeisi-magassugarzok
-
szazbolha
addikt
-
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33072 üzenetére
OK, akkor megnyugodtam, hogy nem valami ismeretlen fizikai anomális miatt nem lehet "általában" 4,7 uF-nál nagyobb kondit tenni a magassugárzók elé.
Nagyobb induktivítás, általában nagyobb ohmos értékkel jön, hacsaknem többet fizetünk érte mint a hangszóróért ebben az esetben. Csökken az össz érzékenység és ahogy írtad korábban minden paraméter leromlk kicsit. (fejben jegyzetelek)
Elvileg nagyobb induktivitás, alacsonyabb vágási frekvenciát eredményez, még a gyártó is 2800 Hz-et javasol a DTF12-höz.Átszámoltam a 6 dB meredekségű hangváltó, ahol a magas előtt max. 4,7 uF van a mély meg min 20-30%-al nagyobb induktivítást kap, mondjuk 1 mH-t 2600-2700 keresztezési frekvencia és egy kicsit besüpped a görbe. De nincs pontos frd meg zma fájlom.
Lehet ez a jobb. -
DjTaRsY
aktív tag
válasz
shalafi66 #33064 üzenetére
Én látom, hogy mi a rossz a mérésben, gondolkodtam is rajta, hogy mi lehetett a körülmény, ami ezt a mérési hibát okozza, de nem is számít. Eszembe jutott közben az is (itt nyilván nincs is feltűntetve), hogy valamelyik gyártónál nem szavbány lapba szerelve free air mérést raktak az adatlapba, hanem egy dobozba építve, sőt az talán reflex is volt.
Lehet rosszul ment át mit akartam az egészzel, a lényeg, hogy fogalmunk sincs milyen a hangszóró valójában, csak azt tudjuk, hogy milyen biztosan nem. Az igazsághoz sem szazbolha sem a te tapasztalatod nem tesz hozzá azon kívül, hogy két oldalról is az a vélemény, hogy nem jó a hangszóró. Te már elég sok rossz hangszórót mértél meg, nyilván pont semmennyire sem mozgat meg egy n+1-edik dolog, de én még lehetek kíváncsi.#33068szazbolha
Oh.. Még mondjuk é még kocsiba se tennék koaxot (igazából főleg oda nem). Ahogy látom minden macrom típusból van neked, 16-os-od nincs eladó?
Múlt hétvégén a kocsi ajtajait bitumenes meg alu kasírozott butilos rezgéscsillapítókkal megcsináltam, és gondolkodom a gyári hangszórók cseréjén is, Gladen Alpha 165-re gondoltam, az komponens -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33067 üzenetére
"A magashangszóróval sorosan 4,7uF-tól nagyobb értékű kondenzátor nem használható."
Ezt nem tudtam. Van valamilyen fizikai magyarázata amely minden magassugárzóra érvényes? Független a magas hangszóró impedanciájától is?"A mélyközéppel sorosan kevés a 800uH."
Ez általánosságban értendő vagy konkrétan egy adott vágási frekvenciára és a SAL SBV 2020-ra?"És magas érzékenységéből legalább 6, de akár 8dB-t is el kell venni."
Ezt a gyári adatlap alapján feltételezed, vagy valamilyen konkrét mérés alapján?
6-8 dB-hez az 1 db előtét helyett inkább 1 soros + 1 párhuzamos osztó ellenállás párt alkalmaznék."B-reflex doboz nem jó az SB 2020-hoz, "
A fórumtárs azt szeretne építeni, zártban nehezen fog 50Hz alá menni F3-al értelmes Qtc-vel (bár nem volt ez irányú feltétele), még a kisebb méretű reflexben is jó ha 45 Hz körül lesz."Az impedanciamérés azért nem annyira nehéz dolog."
Szerintem sem. Objektívhez közeli mérési eredményt produkálni az a nehéz.
Ameddig egy mérés eredményét nem lehet ellenőrizni, akár referenciához hasonlítva, addig azt én nem tartom igényes mérésnek. Max arra jó hogy valamilyen támpont legyen, de arra nem, hogy egy gyári adatlapot megkérdőjelezzek vele.
.
Megértettem, hogy a hangszóró gyártásban nagy a szórás, meghogy szépítenek a gyártók, de ha elfogadnám az általad vázolt totálisan rossz és szakmaitlan helyzetet, akkor képtelenség lenne katalógus és gyári adat alapján hangszórókészletet választani. -
szazbolha
addikt
válasz
shalafi66 #33064 üzenetére
"Régen ezt hívtuk ipari hulladéknak.
Minek megnézni az adatlapot, ha utána ezt megveszi valaki. "
.
Nos... nekem megvan a hulladék párja is. Ipari hulladékként a Macrom M2C.52.
Hát nem egy audiophile élmény, de miután a koax hangváltóját átalakítottam sokkal jobban szólnak együtt mint bármely PC-s 2.1 hangrendszer 30K alatt. (igaz azokban erősítő is van.)
Aki ferrárival jár, annak az Opel kadett egy ipari hulladék.
Az igényesnek igénytelenség amit a többség megelégedéssel használ.
Nekem tetszik, hogy ilyen hulladék dolgokból lehet barkácsolni ezt-azt. Tudom ezek autóba készült hangszórók, speciális paraméterekkel, de ki szerencsével megszólaltathatóak hangfalakban is, szobai környezetben nem csak a kocsi ajtajában.
.
És mindig örülök ha a véleményed leírod. Köszönöm.
És nagyon gyakran kapok tőled inspirációt.
És nem szarkazmus volt. -
DjTaRsY
aktív tag
válasz
shalafi66 #33057 üzenetére
Nem használnám semmire, csak kíváncsiság, tapasztalatszerzés a cél. Hogy teljes legyen a kép, nekem így lóg a levegőben. Szazbolha szubjektív tapasztalata mérés nélkül áll szemben a te apriori ismereteid alapján tett következtetéseiddel. Emellé egy objektív méréssel tudnék társulni - bár egy tisztességes végeredményhez azért dobozba is illene építeni, és hát az én méréseim sem a legjobb referenciák, a torzítás mérhetőségéről nincs tapasztalatom még. De ha nem mérek, nem is lesz.
Na jó, igazából saját füllel akarom hallani a hőre lágyuló polipropilén kúpot
#33058jolti05 vagy MDF vagy rétegelt, de rétegelt mdf nincs. a 10-12 réteg az olyan 15-16mm, én azért vastagabbat választanék. Bár attól is függ mekkora dobozt akarsz végeredményképp.
A HA20-569 egy ezressel lett volna drágább, és jóval jobb hangszóró, de mindegy akkor már.
-
Grafy12
aktív tag
válasz
shalafi66 #33021 üzenetére
Úgy tudom eredetileg a doboz tervezve lett! A hangszórókhoz lett méretezve csak a láma építője kihagyta az elválasztó falat, vagy falakat. A magyarázata az volt, hogy egy csomó vattát rakott a közép környezetébe így nem kell.
Viszont ha ez igaz, hogy tervezve volt, akkor talán esélyes hogy valami értelmes sül ki ebből a melóból........remélem. Bár a párhuzamba kötött két mélyet nem teljesen értem. Elég lehet neki ekkora tér?
Vagy sok? Egyáltalán ki és hogyan méretezte a reflex csövet? Sok itt még a kérdés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nothing Phone 2 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- PHONELIST.EU - Használt Apple Nagykereskedés Cégeknek. Iphone 12 PRO
- PHONELIST.EU - Használt Apple Nagykereskedés Cégeknek. Iphone 12 Széria
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest