Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Samus

    addikt

    válasz dewil666 #65848 üzenetére

    Sima mezei villany kapcsolóval nem működik. Csengőkapcsolóból annyit kötsz rá párhuzamosan, amennyit nem szégyellsz. A lényeg, hogy a kapcsoló ágat (ami a fázis) egy rövid ideig kell rövidre zárni a kapcsolószállal, nem folyamatosan, mint a hagyományos kapcsolásoknál (sima villany és váltó/keresztváltó). Az összes kapcsolónak, ami ezt kapcsolja, csengőkapcsoló, vagy nyomógombnak kell lennie. Biztos van szakkifejezés a kapcsolóra, és csak csengő vagy billenő kapcsolónak ismerem.

    Egy sima öntartó relé. Ha kap egy jelet (impulzust) akármelyik kapcsolótól, akkor vált az aktuális állapotáról, mondjuk be. Utána jön egy másik impulzus (mivel párhuzamosan vannak kötve a kapcsolók, lényegtelen, melyikről), ekkor megszakítja az áramkört. A következő jelre megint zárja. Az impulzusok hossza pár tized másodperc és ha jól emlékszem, 2 másodperc között lehet, lényeg, hogy rövid idejűnek kell lennie.
    Itt egy szemléltető ábra a bekötésről:

    Mivel a cucc nem olcsó, csak 3+ kapcsoló esetében szokás használni. Egyéb esetben olcsóbb a hagyományos keresztváltó (106) kapcsoló.

    [ Szerkesztve ]

    '' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

Új hozzászólás Aktív témák