Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

válasz Otisz #51053 üzenetére

Szia,

Csináltam egy egyszerű adatbázist, ami az A21:I26 tartományban van.

A kérdésekre a megoldások pedig így néznek ki:

Az adatbázis függvényeknek 3 paramétere van, az első az adatbázis helye, a második hogy melyik oszlopból akarod az értéket megkapni (itt az adatbázis első sora az oszlop azonosítója azt kell megadni - lehet gépelni illetve cellahivatkozással megadni - pl. "Cég neve" kell és nem az hogy A-oszlop) az utolsó pedig hogy mely sorokra kell szűrni az adatbázisban. Ez az utolsó ami kicsit nehézkes, de egyszerűen csak ad meg az oszlop nevét amely alapján szűrni akarsz és alá az értéket (ami tartalmazhat operátorokat, pl. >10 vagy helyettesítő karaktereket pl. B*). Ha több értéket akarsz megadni, akkor egymás alá írd őket (ekkor VAGY kapcsolat lesz).

Az utolsó 2 kérdésre a legkönyebb a válasz, nézd a legutolsót, ahol csak a székhelyre kell szűrni. Megadtam az oszlop nevét és alá, hogy az 1-es érdekel minket (Budapest). Az AB.DARAB2 függvénynek pedig ez a két cella lesz az utolsó paramétere.

A 3-as kérdésben két feltétel szerint kell szűrni, székhely és ágazat. Egy sorban adtam meg a szűrési feltéleket, ezek ÉS kapcsolatot jelentenek vagyis csak azok a sorok lesznek érvényések ahol mindkét feltétel egyszerre teljesül. (Ha nem egy sorba írtam volna, akkor VAGY kapcsolata lesz, próbáld ki.)

A többi kérdés már ezek kaptafája, de itt annyi hogy van egy köztes lépés mert meg kell kapni előbb egy eredményt a végső lekérdezéshez. Igazából ha nem lenne kötelező csak adatbázis függvény használata, akkor az első kérdésnél a C3-as mezőben egy =MAX(H22:H26) képlet elég lenne és nem kellene a AB.MAX képlet.

Youtube-on Mynda szerintem jól elmagyarázza az egészet.

Még annyi hogy az első képletekben még az oszlop nevét közvetlenül megadtam ("Cég neve"), de a többinél már csak cella hivatkozást használtam. Te döntöd el melyik szimpi.

üdv

• Fferi50

Topikgazda

válasz Otisz #51053 üzenetére

Szia!
    Külön tartományban kell meghatározni a kritériumokat, az alap adatoktól elkülönítve.
    Szerintem érdemes megnézni a hozzá tartozó súgót. Pl. az AB.MAX függvényt elkezded, az FX gombot megnyomod az állapotsorban és a párbeszéd ablakban rákattintasz a Súgó a függvényről szövegre.

Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák