Hirdetés

Aktív témák

• Clemi

veterán

Nekem is az a gyanúm, hogy a hőcsövek vannak erre a hőfokra belőve. Azért gondolom ezt, mert mikor alapon megy a proci, vígan szaladgál fel a hőmérséklet, néha elfut akár 50 fokig is, bár a venti elég gyorsan visszahűti. Viszont mikor megkapja a teljes terhelést, akkor is gyorsan felmegy 54-55 sőt 56 fokra, de ott megáll, és nem megy feljebb. Még alapcsonyabb ventillátor fordulatszám mellett is max 1-2 fokot kúszik feljebb, de a 60 fokot eddig nem érte el. Az érdekes helyzet inkább akkor lesz, mikor a szoba hőmérséklete eléri majd nyáron a jó kis izzasztó fokokat, úgy 30-35 fokot. Most még nincs igazán meleg, és úgy tűnik a hőcsövek valóban kordában tartják a proci hőmérsékletét, de mi lesz a nyáron.
    Azt hiszem egy olyan hűtő lenne a megoldás, aminek a hőcsövei már alacsonyabb hőfokon is dologzni kezdenek.

Amennyire csak hozzáfértem, megtapogattam a hűtőt, és minden alkatrészét. A borda, a hőcsövek, sőt az egész talp ami a procira illeszkedik, gyakorlatilag épphogy langyos. Legalábbis nem sikerőlt olyan helyhez hozzáférnem, amiről meleget éreztem volna.

Kezdek tehát megnyugodni. Erre a hőtartományra van belőve a hűtő, és kész. Lehet hogy a processzor mag valóban 48 fokos (most épp ennyit mutat a rendszer) de minden egyéb langyos. Egyébként mikor beállítottam, hogy az alaplap állítsa a ventik fordulatszámát, akkor 53 fokig a legalacsonyabb fordulatszámon ment a ventillátor. Mikor azt elhagyta, akkor kezdte el a bios forgatni a ventillátorokat. Nos ezt a funkciót elvettem az alaplaptól, pont azért, hogy egy kicsit magasabb fordulatszámon, de még a szinte hangtalan tartományban maradjanak, alacsonyabb hőfok tartományban tartva a rendszert. Amíg a biosra volt bízva, addig 2-3 percenként felpörögtek a ventik teljes fordulatszámra, majd megint csend lett, és a proci hőfoka 50-53 fok között ingadozott terhelés nélkül. Most a venti folyamatosan megy minimum 1600-as fordulaton, és nem engedem feljebb 2200-nál. Így csendes a gép, és az a kicsi zaj ami hallható az állandó, és kevésbé feltűnő, mint a hol tök csend, hol szélzaj váltakozása.

Továbbra is az mellett vagyok, hogy egy hatékonyabb hűtővel még lejjebb lehetne tartani a hőfokot, egy akár 1000-es fordulatszámú ventivel, aminek aztán tényleg nem lehetne hallanni a hangját soha. Ha ezt sikerülne megoldanom, akkor már csak a Chieftek úgynevezett szuper csendes tápját kellene lecserélnem egy olyanra, ami a hőmérséklet függvényében változtataja a ventillátorja sebességét, mert most, ha alacsonyan pörögnek a rendszer ventillátorok, már csak a táp hangját hallom.

Nos vajon melyik hűtő lenne az, amelyik egy ilyen procit mint az enyém, nagyobb hatgásfokkal tudna hűteni?

Aktív témák