- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Dell notebook topic
- Kompakt vízhűtés
- Milyen TV-t vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
Új hozzászólás Aktív témák
-
kabalapasika
tag
Sziasztok!
Bosion bx410es keszuleken miert nem mukodik a Tvgo vagy a Horizontgo lejatszas?Android 7.1 vagy rajta.Elvileg nem rootolt... -
tigerscorpio
aktív tag
Sziasztok. Van egy boison klón-
Eunavi bx 410 es fejegységem.2016 os alap szoftver van rajta. Azt szeretném frissíteni.
4.4.1 droid
Nem találtam hozzá frissítést. A gyári frissítés app nem működik rajta,
Ebben szeretnék segítséget kérni.A rejtett menüt előtudtam hívni rajta,de azzal nemsokra mentem.
Néztem a friss szoftot hozzá. Ott boot logó beállítható. Miegymás.
Illetve a Bluetooth kapcsolat nem stabil a telefonommal. Ennek megoldasaban is reménykedem a frissítéssel. -
KRISSTUS
aktív tag
válasz
Freddy TNT #378 üzenetére
Kimondottan CarPc tápok:
M1/M2/M3/M4ATX
De itt találsz bővebb infót. -
KRISSTUS
aktív tag
Hát most én is nagy dilemmába vagyok (autócsere után), CarPC vagy valami komoly fej. Az előző autómból mondhatni minden adott, sőt nemrég vettem még egy kijelzőt ami lehet, hogy eladó lesz ha nem építem meg. De ebbe az autóba már másik keretet kell építeni a régi kijelzőm köré, ezért is voltam úgy hogy veszek egy Led-est. Nekem a beépítőkeret megépítése okozza a problémát, mert talán az a legnehezebb része a CarPC építésnek (ugye Phase), a többi az autóhifi építésénél is megvan.
CharlieDrop
Én ezért is vettem ezt a kijelzőt, hogy a sűrűn használt funkciókat (hangerő, léptetés, ...) ne a képernyőn keljen nyomkodni. Ettől függetlenül én nem pucolgattam naponta a kijelzőmet. -
Phase
csendes tag
válasz
CharlieDrop #377 üzenetére
Szia!
Én csak érintőképernyőt használok 4 éve.
Ezt mindenki maga dönti el ,hogy mi a kényelmesebb. -
Freddy TNT
őstag
Sziasztok !
Érdeklődnék, hogy milyen típusú tápellátás van kitaposva az autóhoz ?
ATX táp egy szinuszos inverterrel, vagy paneltáp stb stb ? Gondolom indításkor kap egy löketet az elektronika. Ez hogy van kiküszöbölve ? -
aua
tag
Sziasztok!
x86 alapú CarPC építenék, kijelzőnek 2DIN helyem van, 7" touch screen-est keresek.
Eddig ez vezet:
http://www.pollin.de/shop/dt/NTMwOTc4OTk-/Bauelemente_Bauteile/Aktive_Bauelemente/Displays/7_17_78_cm_Display_Set_mit_Touchscreen_LS_7T_HDMI_DVI_VGA_CVBS.html
1024x600-as felbonfású, HDMI van benne, 50 Euro.
Megfelelő lehet ez? Tudtok ennél "jobbat"? (Felbontás, ár, stb.)
Előre is köszi a válaszokat! -
Peter789
senior tag
válasz
CharlieDrop #374 üzenetére
Ha nem kell nagy navi, akkor valóban nincsen sok értelme szórakozni vele, mert pont az lenne a nagy előnye egy ilyennek hogy bármikor frissítheted rajta az iGO-t vagy online is navigálhatsz ha van neted rajta - a többi multimédiás és egyéb funkció meg csak bónusz...
-
-
Peter789
senior tag
válasz
CharlieDrop #372 üzenetére
A hangszórókat most a gyári fej hajtja meg vagy már van mögötte erősítő is?
(ha gyárilag van külső erősítője arra valószínűleg nem lehet csak úgy rácsatlakozni)Sajnos a rádió funkció pótlása elég nehéz kérdés... Eddig nekem nem nagyon volt a kezemben olyan hordozható FM vevő amire azt mondtam volna hogy ez jó... Félmegoldások vannak, van ami rosszabb van ami jobb, de csodák nincsenek. Esetleg ha van nagy adatforgalmat biztosító / korlátlan mobilneted akkor onnan mehetnek a rádió stream-ek...
A 7 col az alsó határ, az már lehet használható, bár nem túl nagy... Nekem az x86 carpc mellett a már említett 10 colos 1024x600-as monitor volt, és azon a centrafuse-ba ágyazott 800x480-as igo kb pont egy 7 colos kijelző területét foglalta el, viszont még bőven maradt elég pixel körülötte a frontend egyéb vezérlőgombjainak [link] - androiddal nem tudom lehetne e egyáltalán valahogy fix gombokat varázsolni a futó navi és egyéb programok fölé/mellé/alá vagy csak a legörgetős felső menüből elkolbászolás marad mint opció, de ha a navi elfoglalhatja az egész 7 colt akkor az már használható felületet ad...
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Peter789 #371 üzenetére
A 7-10" szerintem bőven elég.
Videót úgy sem akarok nézni rajta, pláne hogy ugye kicsit a sofőr felé fordul az egész így nyilván más nem is látná rendesen.Igazából az is elég lenne, hogy egy gromaudiót beleteszek, vagy szerzek egy gyári mp3-as CD-t (ami a lehetetlenség határát súrolja). Ezért fontos, hogy nagyon ne üssön el nagyon a gyári kinézetről. A gyári ilyen jellegű fejegység most úgy 150 ezer körül van, annak a kb. 2/3-ból, feléből kellene a legjobbat kihozni
-
Peter789
senior tag
válasz
CharlieDrop #370 üzenetére
Engem a bmw-k sosem tudtak megmozgatni - na jó, talán még a dupla kereklámás korszak - úgyhogy túl sokat nem is tudok róluk, főleg nem a belsejükről
A dupla DIN az pont a 7 colos monitor méret - de az még mindig nem túl nagy... Sajnos nem igazán ideális a műszerfalon az a hely, talán még egy 9-10 colos kijelzőnek is elég széles lenne de a magasság nagyon korlátozott, ha nem akarod hogy belógjon a szellőzőrácsok elé...
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Peter789 #369 üzenetére
Szia, köszi a leírást.
A képet amit találtál az egy Mk2 képernyő, az Mk3-Mk4 esetben 16:9-es 2din nagyságú képernyőnek van hely, meg gombokak.A kinyitható képernyőnek sok esélyt így nem adnék.
Semmiképpen sem használnám a gyári fejegységet, minek? Ha csak ez lenne a célom, akkor ott a gromaudio az tud BT-t, meg mp3-at és mint cd tár látszik a fejegységnek -
Peter789
senior tag
válasz
CharlieDrop #368 üzenetére
Az RPi-t az említett limitek miatt hamar ki is ejteném - zenélésre még elég lehet, de többre nem igazán képes...
Először is az alap vonalat kell eldönteni: x86 CarPC vagy valami tablet alapú - gondolom az ára miatt leginkább androiddal...
Egy jó x86 rendszer bizony nem olcsó - ami speciális benne az a táp és a monitor - a többi lehet mezei asztali PC alkatrész, a hely függvényében ATX, mATX vagy ITX méretben. A tápra a legjobb megoldás az M4-ATX néven futó, amerikából rendelve kb 100$+vámveszély. A lehetséges monitorok ára viszont sokkal szélesebb skálán mozog, mondjuk úgy 110-250$ mérettől függően ha a HDMI-t kikötjük mint minimumigény. VGA-val akadhat pár 10$-al kevesebbért is, de ezen nem érdemes spórolni mert jelentős minőségromlást és zajveszélyt okoz ami autóban kiemelten jelen van. Ezeken felül még a hang az ami elég széles skálán mozoghat - olcsó megoldásként rámehet egy olcsó fej aux in-jére az analóg hang, vagy egy picit drágább kékfogas fejre vezeték nélkül - ez sok zajos bosszúságtól megkímélhet, de ha minőséget akar az ember akkor az bizony a drágább hangkártyánál és külön erősítőknél kezdődik...
A tablet jóval költséghatékonyabb, akár már egy 100-150$-os vasból is ki lehet indulni, én mondjuk az új csájnafonommal szerzett tapasztalataim alapján nem adnám egy quad 2 giga ramos 9-10 colos HD felbontású tablet alá, ami a szűk 200$-os sávba esik... A hang kérdése hasonlóan rugalmas probléma mint az x86 esetében...
Az x86 természetesen nagyobb szabadságot ad, de drágább és több is a nyűg vele. Én már számtalan x86 CarPC rendszert építettem magamnak - autókban számolva 3 volt, de az újra/átépítéseket nézve sokkal több. Ennek lelke van, windows-os PC
Most viszont ha végre meglesz az új autóm - már fél éve kajtatok valami normális után, lehet túl magasra tettem a lécet - akkor most szerintem megpróbálkozok egy tabletes androidos rendszerrel, de az M4 táp meg a 10 colos HDMI-s monitor megmarad a polcon, hátha bekattanok hogy nekem mégis a nagyobb szabadság hiányzik...
Egy E46 gyári dizájnjába semmi nem fog beleilleni - gondolom nem akarsz egy ilyen egérmonitort beépíteni egy rakás gombbal:
De természetesen pofásat lehet csinálni. Szerintem a legfonotsabb hogy minél jobban ki legyen töltve a rendelkezésre álló hely, és minél arányosabb legyen körben az egész, ne maradjanak elnagyolt üres felületek utána...
Szóval először próbáld meg behatárolni a fentieket, hogy mekkora összeget szánnál a projektre - vannak tételek amiket ugye egyben kell kifizetni, nem lehet hosszútávra széthúzni - és hogy egyáltalán x86 vagy tablet vonalon indulnál e el? PC-vel nehézkes a dokkolhatós, kivehetős kijelző, tablettel jobban megoldható ez is... Mérd meg hogy pontosan mekkora az a rádió hely téglalap, miből kell kiindulnod...
-
CharlieDrop
veterán
A RasPi topikban a napokban írtunk pár ötletet. Jó lenne ha itt folytatódna.
Elkezdtem egy ilyen projektet a tervezési résznél járok.
Cél egy E46-os BMW gyári rendszerét kicserélni egy olyanra ami:
- dizájnban beleillik (ez a legfontosabb).
- jó hangja legyen, vagy jobb mint a gyári
- kezeljen mp3-at
- legyen benne FM rádió.Egyelőre raspi vagy tablet amíg eljutottunk.
Üdv
-
törölt tag
mihez kell a driver?
a chipset szinte biztos h via, azt minden tamogatja. a halokartya jo esellyel egy realtek8139x, ahhoz is van nativ tamogatas. a video es a hang kerdeses lehet.
ha megnezed a chip-eket h mi van rajuk irva, kiderul(het).
vagy tegyel fel egy nagyfelbontasu kepet valahova az alaplaprol. -
sonar
addikt
Olyant nem csinált vki, hogy egy nagyobb GPS-t aplikált be a közép konzolba?
-
Peter789
senior tag
hi! annyit találtam róla, hogy egy 1GHz-es VIA C7 van benne, de semmit a chipsetről. ha még nem oldódott meg a problémád, akkor dobd fel az everest-et. aminek fontos tudni a típusát az az alaplapi északi híd - egyben az integrált videókártyával, valamint a hangkártya, és ha alapból nem megy, akkor a hálókártya, esetleg firewire, stb kártya chipset típusa, nem tudom mik vannak még rajta...
-
Peter789
senior tag
van valahol képgaléria ahhoz a tengernyi autóhoz? azért az ilyen bátor dolog, a CarPC-t csak az fogja hosszútávon élvezni aki ért is a dologhoz! ha minden apró problémával haverhoz kellene szaladgálnom, hamar kiábrándulnék belőle és menne a levesbe az egész... még a hozzáértők közül is sokan feladják és 1-2-3-x rendszer után nem építenek többet ha éppen aktuálissá válik a csere... márpedig a winfossal, frontend és navi cuccokkal, magával a hardverrel foglalkozni kell, mert ez egy PC aminek lelkivilága van. ha elhanyagolod, összegányolod szakértelem nélkül akkor csak a gond lesz vele elég hamar...
-
Vegtor
csendes tag
Én sikeresen megépítettem a CarPC-met
már 14 autóba szereltem be a haveri társaságban és hát mindig fejlesztek rajta egy kicsit.
Jelenleg egy q6600 dübörög a kocsiba és sikeresen és megbízhatóan ketyeg.Minden funkciót beleraktam.
Számomra egy autóba ez lenne az alap.Ha valakinek kellene segítség vagy szeretne egy ilyen cuccost szívesen segítek.
-
real1ed
csendes tag
Sziasztok!
Ha érdekel valakit, van egy Via Epia sp13000 LVDS és egy Via Epia EN15000G
Típusú alaplapom, amit eladásra szánok, a lapok teljesen újak, bontatlanul, gyári dobozában adom őket minden tartozékukkal.Car pc-be makulátlan a 17x17 cm-es mértéből adódóan, de a paraméterei sem elhanyagolhatók.
Az SP13000 LVDS 18-ért, az EN15000G 22-ért vihető! -
Peter789
senior tag
nekem mondod? a harmadik carpc összeállítása előtt állok
az "ultimate CarPC-s hangkártya" pont emiatt körvonalazódik: USB-s vagy PCI-os hangkártya amelynek van I2S kimenete ( pl egy audigy/xfi is megcsapolható, esetleg cmedia oxygen, via envy ), ezt digitális izolátoron ( ADuM14xx, ISO7xxx ) küldöm át, majd erre kerül a saját minőségi DA áramkör, saját táppal, akár független akkumulátorról hajtva ha az kell neki. ezáltal galvanikusan tökéletesen el lesz választva a zajos carpc környezettől, és van esélye jónak lenni. a gyakorlati megvalósítás még várat magára, de ezzel az összeállítással nagyon remélem sikerül ez is - most van pár hónap kényszerpihenőm az építésig, addig megpróbálom összehozni ezt is...
-
ge.k.ko
tag
válasz
Peter789 #354 üzenetére
Azzal a hangminőséggel az a baj, hogy extra táp szűrést is meg kell oldani, különben a sima "IC-s" erősítő is szebben szól, mint a high-end (de vicces) hangkártya, amiken persze szintén "IC-s" erősítő van. Iszonyú zajos egy autó generátora, ráadásúl nem konstans bum van benne, hanem össze vissza ugrál...
-
Peter789
senior tag
sziasztok!
most cseréltem autót, és megpróbálom összeszedni a gondolataimat, hogy miért is fogok harmadszorra is bele a CarPC építésbe. tény hogy erősen fejlődnek ezek az 1-2 DIN-es all-in-1 multimédiás, navis cuccok - pl eddig még sokszázezerért is csak ipari hulladék LCD kijelzőket raktak csak beléjük, de mostanra megjelentek a 800x480-as, esetleg még magasabb felbontású, egyre korrektebb példányok. DE:
- lossless formátumok lejátszása, mint pl FLAC. van már néhány lejátszó, ami ezt is tudja, de itt jön még egy DE
- hatalmas háttértáron sokezer órányi zene és film rendezése, playlist kezelés - erre én még egyetlen multimédiás fejben sem láttam értelmes megoldást, mind elég impotens ha nem csak 1-1 album van mondjuk a pendriveon, mobilvinyón hanem ezrek...
- menet közbeni OBD diagnosztika, leginkább az ELM IC-s kábelekkel a Centrafuse-ba épített natív támogatással - de egy VAGCOM, vagy hasonló típusspecifikus kábelt is be lehet kötni amivel mégtöbb dologhoz lehet hozzáférni
- tolatóradar, tolatókamera, keréknyomás monitorozó rendszerek és hasonlók integrálása. erre is van már itt-ott megoldás a fejeknél, de általában elég borsos áron, és nem is túl szép felületekkel - PC esetén ugye úgy faragom a szoftvert ahogy nekem tetszik
- valódi hangminőség... sokszor csak a ratyi integrált IC-s erősítő van a fejben, jobb esetben vannak analóg kimenetek, ami még mindig nem minőségi, csak jobb... a hájendnek csúfolt cuccokon akár még SPDIF kimenet is lehet, de ez még mindig nem minőség, csak egy fokkal jobb megoldás - mellesleg erre a kimenetre nem szokták rádigitalizálni az analóg rádió hangját, szóval erősen hiányos megoldás. ha PC van az autóban, cirka határtalanok a lehetőségek - elméletben már létezik az "ultimate CarPC-s hangkártya", a gyakorlati megvalósítás még várat magára
első nekifutásra ezek a szempontok jutottak eszembe, aminek gyakorlati haszna is lehet - de idővel még biztos jópár eszembe jut... ezen felül persze ott van még az alkotás öröme is. akit érdekel a téma, kicsit rendszerezettebb formában segítséghez juthat a magyar CarPC-s fórumon, amely az aláírásomban található - de persze itt is lehet elmélkedni
-
Stirlitz
senior tag
válasz
Baltazár84 #351 üzenetére
Sajnálattal hallom, remélem hamar rendeződnek a dolgait. Ha ránézel az adatlapomra, láthatod mivel foglalkozom. Ha már szóba jöttek a fékcsövek...
Szerk: nem látszik... Akkor leírom, autószerelő..
-
Stirlitz
senior tag
válasz
Baltazár84 #347 üzenetére
Bocs, dupla lett.
-
Stirlitz
senior tag
válasz
Baltazár84 #347 üzenetére
Na én is csipázom az egyedi dolgokat. Ezért is kérdeztem, hogy van-e róla fotó ilyesmi, amit meglehet nézni. Az obd-s szoftver egy olyan dolog, amit wince-n még nem láttam, ebben a carpc-nek előnye van, ezért írtam ide. Menj aludni!
-
Baltazár84
csendes tag
válasz
Stirlitz #346 üzenetére
Még valami ha beleköthetek a személyes üzenetedbe
AZ én apám nem volt csillaghajó kapitány. nagy tévedés. Ő autóbusz-szerelőként dolgozik és ha belegondolok hány fékcsövet javított ki 30 év alatt akkor több mint 800 életet mentett meg eddig. Sajnos raktárosként nem tudom ezt felül múlni!
Ideje aludnom kivagyok
-
Baltazár84
csendes tag
válasz
Stirlitz #343 üzenetére
Igazság szerint azért vállalkoztam saját carpc építésre mert szeretem az egyedi dolgokat. Szeretném azt hogy ha valaki beül a kocsimba és az mondja de fasza hol vetted? Én ezzel az "építéssel" úgy vagyok mint a vásárlásnál illetve az étkezésnél. Vehetnék konzerves babfőzeléket de az olyan sablonos saját főztünknél nincs jobb még ha kicsit odakozmál az alja. Képeket majd teszek fel. Igaz múltkor kicsit elírtam még készülőbe van a cuccos.Még egy hatalmas előnye van a saját carpc-nek! Megveheted részletre kamat nélkül
Ha kicsit érthetetlen amit írtam bocsi 29órája vagyok fent
Ha valaki van valami jó ötlete szívesen olvasnám!!!! -
Stirlitz
senior tag
válasz
lbalog01 #344 üzenetére
Bizony, menetközben obd-s szoftver. Láttál már ilyet egyáltalán? Nekem marhára tetszene, ha hiba adódna, és rögtön tudnám is az útszélén, valószínűleg mi döglött be a kocsiban. Azonkívül az sem egy rossz dolog, ha tudom éppen mi a kocsi fogyasztása. Nem minden autóban van alapból pillanatnyi/átlagfogyasztás mérő. A Night Rideres ledeket meghagyom a homasítás kisfiúknak. Hangos kerék, széles magnó........
-
nvl
csendes tag
Sziasztok!
Látom felélesztettétek ezt a fórumot.
Mivel jelenleg is autóba építhető multimédia importőrként tevékenykedem,
és van lehetőségem a Car PC-t is importálni (de még eddig ezt nem tettem meg) hozzászólnék a feltett a topi címében feltett kérdéshez. Először is elnézést kérek, ha hozzászólásom önreklámozásnak hatna, de másfél éve foglalkozom behatóan a kérdéssel és a termékek forgalmazásával, és van is némi tapasztalatom és egy weboldalam is amit majd ajánlok, de ezt elsősorban információ átadás miatt és másodsorban üzleti jelleggel.
Szóval a jelenleg elérhető és cégem által forgalmazott multimédiás „ketyerék” mindent tudnak, ami egy autóba kell.
Van gyári kinézetű, és a gyári helyre beszerelhető, és van Univerzális típus is.
Jelenleg is megtalálható a weboldalunkon és választékunkban,
egy Car PC készülék(VW-SKODA-SEAT 2005-től) , de most készül az új weboldalunk www.cmp.hu ahol még többféle gyári helyre beépíthető és univerzális (2DIN-es) Car PC –s és multimédiás készüléket is ajánlunk majd.
Website-unk már rég óta működik, de a napokban készül a 3.0-ás „upgradelt” változat ahol majd láthatjátok, hogy jelenleg több mint 20 márka,több mint 100 féle típusába évjárattól és belső kialakítástól függően beépíthető olyan mindent tudó multimédia, ami feleslegessé teszi a Car PC-t mivel funkciói mindenkinek bőven megfelelnek.
Minden készülékben egy WIN CE 5.0 az alapszoftver működteti az összes funkciót.
A legtöbb készülékben Samsung proci és Panasonic „touchos” TFT (800*480-as felbontással) található.
A rádión és SD kártyás GPS –en kívül CD, DVD lejátszás DiVX-el,
SD kártyáról, USB-ről és CD, DVD-ről MP3,MP4 lejátszás, IPOD kezelés,
Tolatókamera kezelés, Bluetooth telefon kihangosító, analóg TV, igény esetén DVBT tuner (MPEG2-es) is és a még „felhasználóbarátabb” még könnyebb kezelés miatt „kép a képben” funkció azaz PIP (picture and picture) is található.
A hangja is kiváló 4*45 vagy 4*50Wattos erősítő van a legtöbb típusban, némelyikben MOSFET rendszerű.
Az érintőgombos képernyővel gyorsan és egyszerűen kezelhető minden, de a legtöbb típushoz tartozó gyárival megegyező CANBUS a speciálisan gyári kormányvezérlést is lehetővé teszi.
Sok embert beszéltem már le a Car PC-ről, mivel jelenleg a Car PC csak akkor nem felesleges, ha valaki az autóban akar netezni, vagy játszani, vagy egyéb WIN CE programokat szeretne futtatni.
Egyébként a Car PC-s készülékek is tudják ezeknek a felsorolt funkcióknak egy részét alapból. A jelenlegi különbség csak annyi hogy a kezdő menüben tudjuk kiválasztani, hogy elindítjuk-e a Car PC funkciót vagy „csak” az alap funkciókat használjuk,
Jelenleg a gyárak küldtek ajánlatot Univerzálisan (2DIN méretű) beépíthető modellekre és speciálisan gyári helyekre beépíthető változatokra is. Ha valakit érdekel, elküldöm a típusválasztékot.
Több előnye is van az „egyszerűbb” „sima” általam forgalmazott készülékeknek a kényelmen kívül.Tökéletesen illeszkedik a gyári helyekre.
Nem kell 3 vagy4 vagy még több szivargyújtó töltő az autóba.
(bluetooth+GPS+Transmitter+Hordozható DVD)
Nem büntetnek meg telefonálás közben a rendőrök.
Nem kell a GPS-t leszerelnem, amikor kiszállok az autóból.
Aki nem „vájtfülű” az SD kártyáról hallgathatja a zenéit vagy nézhet fimet is..stb.
A gyári DVD-s navigációhoz viszonyítva itt SD kártyáról futhat az IGO vagy a TOM Tom vagy amelyiket szeretnétek.
A legtöbb gyári cucc még DVD-s navigációval fut ami Magyarországon alig vagy egyáltalán működik vagy 100 ezer egy frissítés hozzá ha nem tud „warezül” valaki.
Ha nem itt a fórumon szeretnétek valamit kérdezni, akkor az info@cmp.hu-ra küldjétek a kérdéseket.
Ha én nem tudok rá válaszolni, akkor a gyár segítségét fogom majd kérni.Szóval, ha a fórum nyitókérdésre kellene válaszolnom, akkor én azt, mondom szerintem a car PC felesleges, de a multimédia egyre nélkülözhetetlenebb, és megszokottabb lesz.
Sziasztok
NvL -
lbalog01
tag
válasz
Baltazár84 #342 üzenetére
ok! helyesbítek:
Átlagos igényekhez abszolut fölösleges a car pc.
Egyedi igények, vagy a barkácsolás öröme esetleg az egyediség érzete valóban támaszthat igényt a car pc-re.
Mondjuk menet közben odb-s szoftver?? talán egy piros futófénnyel és KIT feliratos rendszámmal, jó sok piával a kesztyűtartóban a "Knight" gyereknek -
Stirlitz
senior tag
válasz
Baltazár84 #342 üzenetére
Nem biztos, hogy kell is annyira az a szabad konfigurálás. Alapból tudják azt az újabb gépek, amit egy carpc, ráadásul a wince is egy speciális windows, amit a navi buherátorok elő is csalnak. És élnek is vele keményen, sok modolás folyik. Néz be itt a ph-n a wayteq 770, 820, 920 fórumokba. De ahogy hallom a Bluepanther és a Mio gépeket is rendesen izgatják
Mio-n is csak Igo8-at láttok mostanában, pedig, ugye nem lenne lehetséges
De természetesen, a carpc-nek is megvan a varázsa és az előnyei, ott is van új hardver, amivel klassz eredményeket lehetne elérni, például Intel atom cuccok. És igen, van olyan szoftver, amit wince-n nem láttam még, például az obd-s diagnosztikai szoftverek. A te carpc-röl lehet találni a netten képeket? Publikus? Szívesen megnézném. Szerettem az ilyen home made cuccokat. Rögtön átjön, hogy az illető menyire csinálta szívből, érdekes dolgok ezek.
-
Stirlitz
senior tag
válasz
Baltazár84 #339 üzenetére
Talán azért van ez, mert megjelentek a nagy 5" és felette kijelző méretű navi-k, amik már majdnem teljesen tudják alapból azt, amit egy carpc tudna, és ugye, érintőképernyő az smafu nekik. Persze komolyabb játékokat nem sorolom ide, de arra meg lehet betenni a kocsiba egy ps2-öt mondjuk.
-
Baltazár84
csendes tag
Nekem tetszik az a témakör de úgy néz ki meghalt több mint két éve. Ha esetleg valakinek vannak új ötletei vagy néhány jó tanács az kérem írja meg.
-
durkonorbi
tag
Sziasztok!
Épp most akarok beletenni egy kis PC-t az autóba, és olvasgattam a topicot ... nagy vonalakban leirom, mit is akarok, hogy lássátok:
Szóval adott egy p3-as alaplap, pici, kis fogyasztással (pl. 512 RAM, 7XX MHz P3proci ) hozzá egy vinyó és DVD combo (noti) illetve egy 7"-os TFT ... ebből a tápnak csak a lapot plussz meghajtókat kell vinnie a TFT külön egység lesz ... a gondom, hogy a táp nincs meg, és venni nem akarok übeszuper autos tápot mert nincs rá - szánva - annyi pénz ... olvasgattam, hogy PC tápot át lehet alakitani, mert a nagy AC után már csak egy adott nagy DC-t kap, amit utána alakit tovább a megfelelő tápfeszekre, ami az ATX-hez kell.. namost nekem van itthon feleslegben tápo, tehát át tudom alakitani erre a célra... a gond ugye az szokott lenni, hogy kellene egy kb. 15-18 V-os olyan fesz az autó 12V-ból, ami nem csökket inditásnál, stb.. namost erre van itthon egy ugyancsak felesleges autós laptop adapterem ami szivargyujtós, állitható fesszel... tehát ez is adott... a kérdés: valaki csinált már ilyet (PC tápból kivenni a nagyfesz részt .... és csak a "második felét használni a megadott célra" ???)
Ha igen akkor nekiesek szétkapni a tápot, és megcsinálom, mert igy ingyér vóna' ...
Ha valakinek van ilyen irányú tapasztalata, kérem segítsen!!
-
becuszabi
aktív tag
Ahogy ge.k.ko említette a CarPC attól jó és nehezen összehozható kütyü, hogy jelentősen eltér egy normál PC megjelenésétől. Attól, hogy bepakolsz egy számítógépet egy autóba (és esetleg sikerül elrejtened az űlés alá, vagy a csomagtartóba) attól az még csak egy számítógép az autón belül és nem egy CarPC. A CarPC egy olyan szerkezet, aminek igazodnia kell az autóban jelenlévő sokszor mostoha körülményekhez: pl. meleg, rázkódás, ingadozó 12V-os tápfesz, szűkös hely, stb.
Csak próbáld elképzelni az asztali gépedet az autódba...de még egy notival sem kellemes dolgozni úgy, hogy közben vezetsz, vagy állsz a lámpánál. Ezért kell az a sok spéci megoldás, ami miatt a kész, gyári cuccok olyan baromi drágák...és ezért "görcsölnek" annyit a fiúk, hogy a nehézségek ellenére elfogadható áron létrehozzák a maguk használható szerkezetét.
Én most tettem le a "lantot", úgyhogy bocs ha nem írok több oldalas fejtegetést arról, hogy mit kell tudnia egy jó CarPC-nek (megtették ezt sokkal hozzáértőbb emberek). Egyébként itt a PH-n is több topic van ebben a témában. Célszerű azokat is elolvasni...esetleg mindjárt az első hsz-t.
-
ge.k.ko
tag
Az üzemelési környezetet se felejtsd el. A CarPC zömében csak kis helyre bezsúfolva fér el, plusz nyáron igen csak meleg tud lenni egy auto belseje... az általad írt alkatrészeket szvsz nem (vagy csak nagyon macerásan) lehetne üzemi hőmérsékleten tartani egy strandolós napon.
Persze nem tudom, hogy milyen járgányba, és azon belül hová helyeznéd.
Üdv,
G.
-
ClioRS
őstag
P4 2,4GHz,
MS 7048 alaplap,
2*256 MB RAM,
LG? DVD ROM,
160GB Samsunk Pata HDD,
ATI Radeon 9800XT video,
alaplapon minipci foglalatba WIFIvagy esetleg ebből?
-
ClioRS
őstag
Sziasztok!
Pár napja jutott eszembe hogy nekem is kellene egy ilyen CarPc.Sok pénzem nincs rá,így alapvetően olcsó dolgokra gondoltam az elkészítésnél.Szólok előre hogy nem értek a témához,csak a laikus agyamból pattant ki.Mint írtátok kb 200k egy pc összedobása.Kérdem én hogy miért?
Én úgy gondoltam,hogy össze lehet rakni egész jó kis gépet 50küröl,persze használtan+még hozzá jön a monitor meg stb...egy 100asból számításom szerint kijön simán egy egész tűrhető kis gép.Vagy nem jól gondolom?
Pl:
abit Nf7-s;
3,2Ghz Barton proc;
2*512 400MHz ddr ram;
Geforce 440/128MB Video;
Samsung DVD ROM,
Philips 54* CD RW;
200GB sata HDD...
ebből nem lehetne összehozni egy carpct? -
mobileman
senior tag
Éppen én is keresek touchscreen tft moncsit... pü!
-
thug
tag
Sziasztok!
Occsó touchscreen, illetve egyéb kijelzőt keresek car pc-hez!
Ajánlatokat küldjetek a privimre!Köszi előre is!
-
csiripiszkió
csendes tag
-
beencee
őstag
Meedio alapokon: [link]
-
beencee
őstag
Próba volt, bocs...
[Szerkesztve] -
b-max
senior tag
.
[Szerkesztve] -
b-max
senior tag
srácok csak értetek élek, ezért hoztam ilyen masinákat:
VXL MINIPC: Via C3 533Mhz proci,128 M RAM,32M Disk ON chip,int. Hangkari,3xUSB,video,halikari,printerport,sorosport 2x,CF foglalat,kb. 20x14x4 cm, 12V tépfesz kell neki.
13e Ft -
b-max
senior tag
ujjabb cukiságok érkeztek :
MiniPC - 180 Mhz prockó, 64 EDO ram,6,4 HDD, 1 PCI hely, kisfloppy, USB,int. Halikari, videó LVDS kimenettel kicsi méret.
5e
MiniPC - S370 - Celeron 500 Mhz prockó, 256 SD ram, 1 PCI hely, kisfloppy, USB,int. Halikari, videó LVDS kimenettel, hangkari, kicsi méret, laptop vinyó megy bele de a tartója nincs meg.
16e
Ezekhez a gépekhez moncsi touchscreen-el, kb. 10'' 640x480, fém házban, LVDS bemenet.
22e
meg persze van még a P3 - egykártyás PC-ből is. -
ge.k.ko
tag
válasz
Peter789 #317 üzenetére
Igen, ez bennem is felmerült, mármint a stabilitás, meg a boot, meg az ilyenek. Utoljára a svájci bicska személyében sikerült klafa integrált cuccot csinálni, de ott is több a hipe, mint a funkció!
Na de a cselendzstől szép az élet!
Az előző autóm gyárilag integrált cucca kényelmes volt, csak buta. A mostaniban meg hiába van egérmozi, ha buta is (kevés funkció, nincs térkép) meg gombokat is kel monykodni. Ezért gondoltam arra, h a párom autójába belerámolok egy okos és kényelmes eszközt... majd meglátjuk:) -
Peter789
senior tag
sztem nincs az az integrált szutyok hangkártya, ami a telefon hangminősége mellett érezhető romlást okozna...
mondjuk én direkt el akarom különíteni a funkciókat, mert biztosan lesz amikor csak rádiót hallgatok, a gép áll, és ne kelljen már bebútolni a kihangosításhoz... -
ge.k.ko
tag
válasz
Peter789 #315 üzenetére
A 312ben linkelt SW-t felraktam (trial). P990ivel pikk-pakk működött (ThinkPad X40-es laptop, régi 1,5ös procival, 1,5GRAM-val, nem egy erőgép:)
Egész emberi a kezelése, millió kénelmi parameter (vagy felesleges bigyó).
Hangminőségét nem tom, mer gépemé elég hm. vacak (mikrofon is, csipogó is)
Ki fogom próbálni rendes hangkártyás gépen is.
G. -
Peter789
senior tag
mivel a rádiótól és carpc-től jövő spdif jelre úgyis kell forrásválasztás, ezért kézenfekvő akkor már a kihangosítót is ide kötni digit jellel. plussz amúgysem árt, ha manuálisan is le lehet tiltani a mélyeket, mert nem mindig van kedve az embernek a dübörgéshez...
egyelőre pár logikai IC-vel oldom meg a dolgot, de majd egyszer rászánom magam a PIC kitanulására is, és akkor majd azzal megy... -
-
-
Peter789
senior tag
még csak elméleti a dolog
jelenleg csak a DA van készen [link] [link], ami a bejövő optikai jelből analóg hangot állít elő - így szól most az usb-s hangkártya. a mixer és az AD tervben van. a kihangosító is hátra van még. lehet BT-set, de lehet először csak egy szimpla vezetékes headsetet gányolok szét, és kábelezem be a rendszerbe... -
ge.k.ko
tag
válasz
Peter789 #307 üzenetére
Ez jó ötlet. Mármint a kihangosító kezelése. A zene miatt úgyis kell egy épkézláb hangkártya (plusz alaplapi DVD-nek, ugye).
Sima kihangosítóval műxik? A mikrofont gondolom nem variáltad meg? És a kihangosítók zajszűrését / douplex működését a beékelt hangkeltő nem bolondítja meg?
Én amúgy tapizóst tervezek bepakolni. Ha találok bontóban konzolt, me addig nem állok neki a beépítésnek (szeretném teljesen és rendesen bepakolni), gyantázásnak.
Sőt, addig szét se kapom, hogy a szellőzés elvezetésén tanakodjak.
G. -
Peter789
senior tag
nekem nem vált be egy sem, valahogy rühellem az összes ilyen nyakatekert fájlkezelését, nyavajáit... ha lenne touchscreen-em, akkor lehet ráerőltetném magam valamelyikre, de egyelőre nagyon jól megvagyok nélkülük... próbálgasd asztali gépen, és meglátod mennyire tudsz velük megbarátkozni...
BT-re még nem nagyon van tapasztalatom... őszintén igazából nem is szeretném keverni a carpc-t a telefon kihangosítóval, ne függjön a géptől... a rádióval is ugyanígy vagyok... mindkettő kap egy AD-t, amely spdif optikai jellé alakítja a hangjukat, majd a 3 kábel megérkezik egy mixerbe, amit gombnyomkodással lehet vezérelni hogy melyik is szóljon (illetve tiltja pl a sub sávot a kihangosításnál)... -
ge.k.ko
tag
válasz
Peter789 #303 üzenetére
Tnx.
Ennyire szarok a keretprogik? első blikkre azt gondoltam, hogy a kezelése eccerübb. Nagy böködni való gombok, oszt jól van, meg a csajom sem böködi el (zömében ő használja, én csak 7végén vezetem, tipikus familycar:)
Asszem felrakom egy SST-re és kipróbálom, mielőtt épitkezni kezdek:)
G. -
Peter789
senior tag
pl ez a lap: [link]
várhatóan nemsokára boltokba kerül, van ahol már van nyoma... illetve vannak asus és msi kiadásban is ugyanilyenek, de nekem a giga dolgai szimpatikusabbak... -
Peter789
senior tag
ne szivasd magad keretprogikkal...
a két monitor természetesen nem probléma, csak 2 fejes vidkártya kell hozzá. esetleg ha a második monitoron a satnyább képminőség is elmegy (ha fejtámla monitor, abból úgyse nagyon kapsz vga bemenetest), akkor a most megjelent ATi chipsetes mATX lapok nagyrészén van TV kimenet is - erre lehet kötni a második monitort, ami a filmek alá elmegy. az elsődleges monitornak mindenképpen vga bemenetes minőséginek kell lennie persze.
a két hangkártya se probléma, annyit raksz a gépbe amennyi jólesik, a szoftverben meg kiválaszhatod hogy melyik zörögjön... -
ge.k.ko
tag
Urak,
erősen gondolkodom, hogy Alhambrába carPC-t építek, ha tudja a következő featúrát:
Két monitor, az egyiken megjelenik a vezérlés - zene - navi stb, míg a másikon ezzel egyidőben az éppen játszott DVD. Természetesen két hangkártyát feltételezve, illeetve azt, hogy a DVD lejátszó prg-hez rendelt hangkártyához fejhalgató csatlakozik.
Ennek natív kezelését a már említett keretprogramok valmelyike tudja?
(Ezzel elérhetővé válna, hogy a gyerek rajzfilmet néz, én meg hallgathatom a Tankcsapdát.)
Köszi a segítséget,
G. -
Peter789
senior tag
nekem bp-en egész jól tette a dolgát eddig az aeromap, nagyon ritkán találtam hibáját. viszont vidéken elég gáz tervezéseket képes csinálni... pl elindultam fehérvárról érdre a régi 7-esen. kitalálta, hogy majd martonnál felmegyünk a pályára. de én agárdnál akartam felmenni. erre agárd apró kis utcáin akart visszavinni a régi 7esre, hogy majd martonnál menjünk az M7-re. mikor már nem volt visszaút a 7-es felé, akkor kitalálta, hogy semmi baj: agárdnál felmegyünk a pályára fehérvár felé, megkerüljük a tavat, majd vissza a régi 7esre, egészen martonig, és ott fel a pályára...
mumus volt neki az a 100 méteres autópálya felhajtó szakasz bp felé, ezért képes lett volna megkerültetni a fél világot velem...
meg még hasonló esetek garmadája... szóval oda kell figyelni arra amit magától megtervez, időnként érdemes felülbírálni, de tájékozódásra mindenképpen nagyon jó...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Dell notebook topic
- Google Pixel topik
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Kompakt vízhűtés
- Milyen TV-t vegyek?
- Politika
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet Azonnal átvehető DEÁK TÉRNÉL garanciával
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
- Xbox Ultimate előfizetések
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest