Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• p_adam

addikt

válasz arn #2273 üzenetére

Én sem állítom, hogy ez olyan jó trend, nekem sem tetszik.
    Csak tegyük hozzá, hogy miről van szó, 24mm-es optikáról, ami fotóra/videóra egyaránt jó (az áron már inkább lehet vitatkozni, de $-ban a EF 24/1. 4L II új ára se olcsóbb).
    Az se véletlen, hogy a 24/1.4 35/1.4 50/1.4 L mind szinte mind egyforma méretű, súlyú és szűrőmenet átmérőjű, akkor nyilván minél szélesebb látószög, annál nehezebb ugyanolyan szintűre csinálni. Nézhetjük a Nikon Z 35/1.4-et, ott is van beégetett korrekció, kialakításából adódóan nem lehet olyan, mint a Z 50/1.4, ahol nincs - és nem is az...ha csinálnának 24/1.4-et hasonló szempontokkal, ott se valószínű, hogy túlzottan másmilyen lenne. Vagy ha már teljesen mást nézünk, Leica SL-hez is gyártanak méregdrága (f/2 !) APO korrigált sort szinte ugyanolyan (nagyobb!) méretben és súlyban - és bizony még itt is az van, hogy van, ami használ torzítás korrekciót, és van, ami nem.

M43 topikban valaki megszólta az RF 10-20/4-et is, hogy hasonló módon tervezték, aztán mikor mutattam, hogy az OM 7-14/2.8 "pro" azonos látószögeken kb. nagyobb torzítású, el is hallgatott ;) Legtöbb kritika olyanoktól érkezik, akik egyébként se vennék ettől a dologtól függetlenül. Ár/értékben jó lesz nekem egy ideig az EF 11-24/4 is, de az RF csak jobb lenne a gyakorlatban.

Találtam pár 28-70/2-vel készített régebbi videót, és kissé változott a véleményem:
    Igaz hogy alacsony torzítású, de a focus breathing zavaróbb (gyorsan tegyük hozzá, hogy AF-et videóra eleve nem szeretem, finom kézi élességállítással egyáltalán nem olyan zavaró), és a kevesebb súly praktikusabb, mint ezt elemezni, amikor sok esetben alig van kézzelfogható nyoma.

Ami tényleg kritizálható, hogy az MTF grafikonok vélhetően nem a korrigált állapotot veszik alapul (ez gondolom mindig így volt, csak nyilván nem mindegy, hogy milyen mértékű, és mennyiben kompenzálja azt, hogy közben a nyers felbontás a sarkokban sokszor nagyott nőtt).

Új hozzászólás Aktív témák