Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- CPU léghűtés kibeszélő
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amazon Kindle
Új hozzászólás Aktív témák
-
Digger
senior tag
Sziasztok!
Emlékeim szerint nagyjából nyolc éve vezették be a LR-nál is a bérleti konstrukciót. Nekem azelőtt volt egy örökéletű licenszem a LR-ra, persze az a számítógépem már nincs meg.
Nagy meglepetésemre a minap be tudtam lépni az Adobe fiókomba az akkori hozzáférésemmel, de felületes vizsgálódással nem láttam a nyomát annak a licensznek.Van valamiféle lehetőség használatba vennem az akkori licenszemet?
-
Digger
senior tag
válasz D4rkm4n #22054 üzenetére
Az valószínűleg gazdasági totálkáros lett! Vagy rendelsz egy LCD kijelzőt hozzá és magad kicseréled. De lehet, hogy az ezt takaró plexi nehezebb lesz, ha az is megsérült! Ha mindezt egy szakival csináltatod, az annyit kér érte amiből veszel egy hasonló egyszerű gépet!
-
Digger
senior tag
Használ valaki WIFI Directel rendelkező fényképezőgépet?
Nekem Panasonic Lumix FZ1000 gépem van és az érdekelne, hogy lehet-e egy Androidos eszközre úgy átküldeni képeket, hogy nincs a célberendezésre speciális Panasonic sw. telepítve. Sajnos az itthoni telefonok-tabletek már öregecskék és nincs bennük WIFI Direct funkció, így nem tudom próbálni! -
Digger
senior tag
Egy bugyuta kérdés!
Láttatok már balkezes fotóápárátot? (fényképezőgépet)
Nem PS-el készültet! -
Digger
senior tag
válasz buci30 #21662 üzenetére
Légy egy kicsit elnézőbb ezért a kifejezésért! Nem védeni akarom, nincs rá szüksége! Csak megjegyzem, hogy sokat fórumozva feltűnhet, hogy ez egy kvázi fotós "szakkifejezés" vagy még inkább jobb kifejezés rá a fotós szleng. Amikor egy fotós ezt a szót használja, nem az eredeti értelemben használja.
-
Digger
senior tag
válasz WhiteWalker #21608 üzenetére
Nem vagyok profi fotós, csak a laikus véleményem mondom.
Ami nekem feltűnik a képen, hogy szinte háromdimenziós! Gyönyörű a fény-árnyék játék a kislány arcán, a szemeiben mintha egy derítőlap fénylene! Jó lenne tudni hogyan is készült valójában. -
Digger
senior tag
Rendezgetem az idei nyaralás képeit, a képek RAW formátumban vannak. LR-al feldolgozom őket, majd a JPG-ben való exportálás után, sajnos a LR procedura dátumát kapják az állományok.
Van arra valami trükk arra, hogy a képek EXIF adatai közt található fénykép készítésének időpontja kerüljön a képek állományának a dátumára? -
Digger
senior tag
Olvasom egy csúcs Sony fényképezőgép tesztjében az egy töltéssel készíthető képek számát és meglepődtem azon, hogy az oled elektronikus képkeresőt használva kevesebbet lehet lőni, mint mint a hátsó lcd-t használva! Hogy is van ez? Többet fogyaszt a picurka oled kukucska, mit az lcd?
-
Digger
senior tag
Örülök, hogy a kérdésem egy kicsit felkavarta az állóvizet!
Az alap blende/zársebesség/ISO dolgokkal meg a PASM tárcsaállás használatával tisztában vagyok, csak az érdekelt volna, hogy aki például többet használja általában az A módot, az az M módra tekerve vajon a blendét állítja először (megszokásból) és hozzá a zársebességet?Kérdi itt valaki, hogy az M módban miért nincs expozíció korrekció, amire szerintem csak az lehet a válasz, hogy mert itt te magad korrigálhatsz az idő vagy a blende (és ISO) értékének a javára. De tényleg! A gép hogyan valósítja meg az expókorrekciót? Ha valamelyik félautomata módban (S vagy A) korrigálok, akkor a gép valamelyik értéket fogja változtatni az idő vagy a blende közül? Azt láttam, hogy az EXIF adatok között a gépen beállított értékek mellett az expókorrekció is szerepel, de hogyan van ez megvalósítva?
[ Szerkesztve ]
-
Digger
senior tag
A, S, M. Na meg a P tárcsaállás szépségei!
A fórumokon a kezdő kapkodja a fejét és csodálja a profikat, akik általában fikázzák az automata állásban fotózó kezdő amatőröket. Mert a profi természetesen M módban fotóz legtöbbet! Esetleg A vagy S félautomata módban, a komponált képtől függően.
Kérdem én a vér profiktól, hogy amikor M-re fordítják a tárcsát, melyik paramétert állítják be először? Itt is a blende vagy esetleg zársebesség az első amit beállítanak, pont olyan szempontok szerint, mint ahogy az A-ra, vagy S-re fordítják adott esetben a tárcsát, majd a másik forgatótárcsával az expozíciójelzőt segítségül hívva megkeresik a két érték egyensúlyát. Ebben az esetben az expozíció ki van egyensúlyozva és a fénymérés módjától függően lesz a kép világosabb vagy sötétebb.
Jó lenne, ha egy vagy több profi elmondaná a saját technikáját, néhány estre vonatkoztatva!
Például, hogy mikor milyen állásra állítja a fénymérőt. Ha például egy éjszakai városképet lő, akkor a gép által adott expozíció nem ad jó eredményt, mert a kiszámolt hosszú záridő miatt szinte nappali világosságú lesz a kép, ami nem természetes eredményt ad. Ilyenkor egyszerűen csak felülbírálod az expozíciójelzőt érzésre, vagy spot fénymérést használsz egy sötétebb, vagy világosabb részletre? Mikor használod a kiértékelő, a középre súlyozott és a spot fénymérést? Ilyenkor AF vagy MF-t használsz? Esetleg mi a technikája ilyen esetben az AF lock, vagy AE lock funkció használatának? Érdekelne, hogy menyire sűrűn használod ezeket a lock gombokat, szemben a félig lenyomott exponáló gombbal szemben! -
Digger
senior tag
Az én gépembe extrém gyors kártya kellett a 4K videó miatt!
-
Digger
senior tag
Az ellopott Nikon D90-es gépem tartozékai között megmaradt egy időzítős, ehhez hasonló távkioldó. Szeretném átalakítani a kábel végét a mostani Lumix FZ1000-es gépemhez, aminek egy négy gyűrűs, 2,5 mm-es jack csatlakozója van. Sajnos a Google most nem a barátom, sehol nem találom a bekötési rajzát! Egyedül egy GH1-es bekötést találtam, de amíg ennek a csatlakozója a mikrofonnal közös jacket használ, az enyémnek külön dedikált távkioldó csatlakozója van.
Nincs valakinek infója erről? A D90-es (D5000, D7000) bekötése is érdekel! -
Digger
senior tag
válasz Ricardo128 #20741 üzenetére
A fényképezőgép format opcióját használd.
Azt tudnod kell, hogy ezzel egy gyorsformázást fog végrehajtani, vagyis csak az adminisztratív területeket (FAT és főkönyvtár) rakja újra, az adatszektorokat nem formázza le. Ezért egy később megbánt formázás után - megfelelő segédprogramokkal - jó eséllyel vissza lehet állítani a képeket. Fontos, hogy ilyen esetben ne legyen további kártyahasználat, mert annál jobb esélyed lesz visszaszerezni az elveszett képeket! Ha ugyanis új képet készítesz, az már az adatszektorokat fogja az új képekkel feltölteni.
Ha egy kártya gyanúsan kezd viselkedni a fényképezőgépben, akkor célszerű egy kártyaolvasóban PC-vel leformázni FAT32 formátumra, de akkor már nem gyorsformázással. A teljes formázás sokkal lassabban fog lefutni, mivel ekkor minden szektort újraír. Az ilyen formázás a kártya méretétől függő ideig tart. -
Digger
senior tag
Tavaly volt egy utolsó akció az Adobe LR részéről és megvettem hivatalosan, mielőtt a bérleti konstrukciót bevezették volna. Néhány frissítés után azóta sajnos már nem frissül!
Amikor megvásároltam még DSLR gépem volt, (amit azóta sajnos elloptak!) és a különféle objektívjeimhez voltak torzítást korrigáló bővítmények. A kérdésem az, hogy létezik ilyen bővítmény bridge típusú gépekhez? Jelenleg Panasonic Lumix FZ1000 gépem van. -
Digger
senior tag
Az objektív frontlencsén szokott speciális bevonat lenni, vagy az inkább a belső lencsetagokra kerül? A frontlencsét ti milyen folyadékkal tisztítjátok? Olvastam többféle löttyöt, még propanolt is láttam valahol. A szemüveg tisztító spray használható? Nem tesz kárt benne?
-
Digger
senior tag
válasz HGTimber #20485 üzenetére
Nekem sokféle kártyaolvasó van a kézügyemben, munkám során is használok néhány típust. A legbeváltabb kártyaolvasó nekem egy gagyi Tesco feliratos példány. Évekkel ezelőtt vettem, ha jól emlékszem kétezer forintért. A Class 10, U3-as SDXC kártyát is simán írja-olvassa.
-
Digger
senior tag
Ha egy éjszakai városképen a lámpák fényköre 14 ágú csillagot képez, akkor a blende 14 tagú?
-
Digger
senior tag
Digitális fényképezőgép még nem volt ennyire analóg!
-
Digger
senior tag
válasz Vyndree #18646 üzenetére
Én a FujiFotónál vettem több készletet is, viszont a disztribútor címkéje is rajta volt, ami szerint a Kapacitás Kft. importálja őket! Esélyes, hogy náluk a legolcsóbb! Ez egy nagyon régi és megbízható cég, már a kilencvenes években is vásároltam tőlük olyan akkukat, amit sehol-máshol nem lehetett beszerezni az országban! Valahol az Etele úttól nem túl messze, egy kis utcában volt az egyik lerakatuk.
-
Digger
senior tag
Aki holnap hajnalban nem lesz rest felkelni, érdekes fotózni valót talál kelet felé!
Még nem döntöttem el, hogy élek-e vele, de gondolkozom rajta! D90-em van, de sajnos a leghosszabb fókuszú objektívem egy 55-200-as, illetve esetleg egy Sigma 18-125 jöhet még számításba. Melyikkel érdemes nekifogni? A technikai kivitelezéssel kapcsolatban kérnék némi útmutatást. Gondolom manuál fókusszal lenne célszerű operálni, végtelen állás körül, de milyen rekesszel és milyen zársebességgel? Állványom és vezetékes távkioldóm van. Ha a teleobit rakom fel, akkor érdemes 200-ig tekerni, vagy célszerűbb visszább venni?
De az is lehet, hogy a végén inkább alszom még egy kicsit! -
Digger
senior tag
Szerintem vagyunk néhányan, akik a megfelelő eszközökkel nekiállnánk szenzort pucoválni! Eddig csak a méregdrága izraeli LensPen nagyítós készletét láttam, de ezen a területen is újítottak a ShenZhenben!
Első pillantásra bizarr ahogy kinéz, aztán jobban megnézve már inkább ötletes! A vakupapucsra van rögzítve az egész, két ceruzaelemmel a világítás is meg van oldva. A nagyítást két fokozatban lehet változtatni, egy oldalra kihúzható lencsetaggal. A stabilitás a kérdéses. Sajnos ez így a fotóról nemigazán derül ki!
Vélemény?[ Szerkesztve ]
-
-
Digger
senior tag
válasz korpicschess #18353 üzenetére
Az én kínai töltőm hasonló az IPC-1L-hez. Eddig semmi gond vele! A minap egy ismerős panaszolta, hogy a kislánya Panasonic kompaktjában használt Panasonic típusú akkuk kezdik megadni magukat. Egy felújító töltésre beraktam az enyémbe, ahol 3-szor ciklikusan kisütötte 100 mA-el 0,9 V-ig és utána feltöltötte 200 mA-el. Az utolsó ciklusban a töltés során az egyikbe ~1400mAh teljesítményt tett bele, a másikba ~2100 mAh-t. Mivel ezek szerint az egyik nagyon sokat veszített a kapacitásából, kukának javasoltam. Aztán egy már úgyis mindegy gondolattal, még egy hasonló 3-as ciklust eresztettem rá ismét, de most kétszer akkora árammal. És láss csodát, ettől a gyengébb is feléledt! Mindkettőbe ~2200 mAh-t tett bele! Most teszteli a srác, kíváncsi leszek az eredményre!
-
Digger
senior tag
Van kici kinai is!
Sőt nekem is van. Kínai, de jó! A forint negatív csúcsa előtt olcsóbb volt mint most! -
Digger
senior tag
válasz II.Démonlord #18069 üzenetére
Én is az Eneloopot ajánlom! Biztosan sokfelé lehet kapni, én a szarvasi Fujifoto pontban vettem, de a forgalmazó a Kapacitás Kft. Van vagy tíz éve, hogy Budán, az Etele úttól nem messze voltak egy kis utcában.
Töltőnek meg egy ilyen kínai csodát használok. Nagyon frankó! Lehet vele "frissíteni" az öregebb akkukat. Szükség esetén akár másfél amperrel lehet gyors-tölteni, van kisütés funkció is és akár szivargyújtóról is tölt. -
Digger
senior tag
válasz Balinov #17480 üzenetére
A jpg exif adataiban többek között a shuttercount is benne van. Az exiftool nevű kis parancssoros progi ki tudja íratni ezt is, és még eszméletlen sok más adatot is! De például arra is alkalmas, hogy kötegelve beleírjon oda adatokat. Például, ha egy gpstracker szövegállományod van, ami az egész napos fotós kiránduláson rögzítettél a trackerrel, akkor beleírja a képfájlba az egyes fotók készítésének koordinátáit, az időpont alapján.
-
Digger
senior tag
Mi az új a LR 5.4-ben? Frissítettétek már?
-
Digger
senior tag
Gondolkoztam azon, hogy az autóban használatos ezüst (alumínium?) felületű, rücskös árnyékoló milyen lenne derítőlapnak?
-
Digger
senior tag
válasz Novics #17037 üzenetére
Amíg a mobilokon csak monokróm lcd kijelző volt, aminek nem volt más funkciója, mint nevek és számok kijelzése, egy jobb akkuval szerelt telefon egy hétig is bírta! A nagy-felbontású ilyen-olyan kijelzőhöz, meg azon a képpontok mozgatásához való processzorhoz eszméletlen mennyiségű energia kell!
-
Digger
senior tag
válasz balintkagan1 #17023 üzenetére
Én YN-560II-t vettem innen és körülbelül 13000-ből jött ki! Most egy kicsit drágább már, de még mindig 14 alatt van. A III-as annyival jobb, hogy beépített rádiója van. Ha használni akarsz ilyesmit, akkor inkább azt vedd! Amúgy alig 2 hét alatt itt volt!
Ennyiért itthon még egy villanj körte se igen jön ki és ez azért sokkal intelligensebb annál! 1/3 értékenként lehet a fényerejét állítani és beltérben eléggé stabilan villan fényszinkronra is. -
Digger
senior tag
válasz balintkagan1 #17011 üzenetére
Én meg ajánlom figyelmedbe a Meike MK-900-at! Bár tapasztalatom nincsen vele, de ahogy látom, ez legalább annyit tud mint az előbb ajánlott YN, de ez még jobb áron van! Ha lesz rá pénzem ilyet akarok rendelni! Árulja ezt a típust az egyik legismertebb hazai kereskedő is, de szokás szerint igen vastagra méretezett árréssel! Amúgy ha nézelődsz az ebay-en olyanokat keress, ahol FreeShipping-el csalogatnak, ugyanis itt nincs szállítási költség! Ez a mostani rossz átváltási viszonyok között is ~32 ropiból kijön, míg az előbb említett kereskedőnél ~83 a kvóta! Ha esetleg kell is vámot fizetni, akkor is indokolatlan ez a különbség!
-
Digger
senior tag
válasz Lassú Víz #16792 üzenetére
Tovább gondolva ezt a páralecsapódás dolgot egy kicsit!
Engem az a pára ami kívülről csapódik ki a vázra nem túlzottan érdekel, mert az szinte nyom nélkül le fog száradni és nagy kárt nem csinál. Viszont a gép és az objektív belsejében levő hideg alkatrészekhez beáramló páradús levegő lecsapódva, már sokkal veszélyesebb! Az már nem fog könnyen elpárologni onnan és az ott talált porral már kész veteményeskert a gombának!Jól gondolom, hogy a sűrűn hidegben használt objektívek hamarabb gombásodnak?
-
Digger
senior tag
válasz -HajTömeg- #16755 üzenetére
Ha flakonos sűrített levegőt használsz, akkor szigorúan álló helyzetben legyen a flakon, mert ha megdöntöd, akkor jön a fehér trutyi belőle! Főleg ha frissen megkezdett a flakon. Ha mégis jött, akkor tovább kell kis löketeket adni vele a trutyis részre, hogy elpárologjon, mert ha rászárad már sokkal nehezebben szedhető le! Amúgy is célszerű kis löketekkel tisztítani. Én csak a vázat szoktam kívülről kis műanyag csővel lefújni, ha poros. Némi gyakorlattal biztonságosan lehet vele tisztítani. A tüköraknába tilos így belefújni, mert eszméletlen nagy nyomás is jöhet a flakonból és tönkreteszi a zárat!
-
Digger
senior tag
Én voltam aki ilyet rendelt! (Beike BK-777C)
Még épp, hogy csak kipróbáltam, majd ha jön a jó idő akkor fogom tesztelni!
Amúgy szerintem megfelelő a minősége, papíron 8 kilót bír, bár ez biztosan túl van értékelve. A gömbfej is megfelelőnek látszik. Egy profi nagyméretű állvánnyal biztosan nem versenyezhet, de a többi utazó állványhoz viszonyítva a jobbak közül való!
Szerintem éppen ideje, hogy a kínaiak előálljanak egy jobb állvánnyal! Nem hiszem, hogy nincs meg hozzá technikájuk a lehetőségük! Erről egyébként elég jókat írnak a teszteken! -
Digger
senior tag
Hát ezt is meg kell szokni!
Használ valaki hasonlót?
Az nem tetszik, hogy ha ez rajta van a alján, akkor nem lehet normálisan egy sík felületre letenni a gépet. Majd egy hosszabb túra folyamán derül ki, hogy mennyivel jobb vagy rosszabb a hagyományos kantárnál. Szokás szerint ezt is erősen túlárazva szokott aukciós oldalakon előfordulni! Nekem 8 dollárba került és három és fél hét alatt jött meg! Azért érdemes ilyen apróságokat is Kínából rendelni! Várok még egy vakupapucsba való szintezőt is kemény másfél dollárért. -
Digger
senior tag
válasz malagutif122 #16089 üzenetére
Ha AA típusú elemeket fogad, akkor finanszírozz meg egy garnitúra tartósat és nagy forgalmú helyen vegyed, nehogy nagyapám korabeli legyen! Figyelj rá, hogy berakás után melegszik-e, nehogy zárlat miatt szétpukkanjon!
Remélem nem kevered az akku és az elem fogalmát! Én elemről beszéltem![ Szerkesztve ]
-
Digger
senior tag
válasz bazsee83 #15964 üzenetére
Ne add fel!
Fontos, hogy ne írj a diszkre semmit!
Vannak nagyon jó visszaállító progik és vannak olyan speciálisok is amikkel fotókat is nagyon jó százalékban lehet visszaállítani! Valahol fotós oldalon olvastam ilyenről, próbálj keresgélni rá! Most nem esküszöm meg rá, hogy a Recuva nevűről volt-e szó ott is, de az biztos, hogy ezzel is jól lehet dolgozni!Rögtön találtam is egyet! Bár itt SD kártyáról van szó, de ugyanez hasznos lehet neked is!
[ Szerkesztve ]
-
Digger
senior tag
válasz sanykaraj #15536 üzenetére
Javaslom a használati tanulmányozását!
A 71. oldal környékén írnak erről. Ha jól értem, a sorozat gomb nyomva tartása mellett a le-föl gombbal kell kiválasztani a sorozat módját! A sorozat készítés valószínűleg nem megy automata módban! A "PSAM" módok valamelyikét használd!(Olcsón árulok egy Fujifilm S4500-at!)
[ Szerkesztve ]
-
Digger
senior tag
válasz Digger #15421 üzenetére
Kicsit keresgélve a neten, érdekes GPS projektre találtam! Nem látszik nehéznek a kivitelezés! Azt írják, hogy egy Androidos telefon GPS-ét is meg lehet osztani a Nikonnal egy megfelelő alkalmazással. A cikkből kiderül a Nikon tartozékcsatlakozójának a bekötése is. E szerint a távvezérlő zárkioldás funkciója mellett vezérelni lehet a fókuszt is. Létezik olyan távvezérlő, ami ezt is vezérli?
-
Digger
senior tag
Egy Nikon D90-en boldog tulaja vagyok, most ismerkedem vele.
Hogyan is van ez a GPS csatlakoztatás dolog? Jól értem, hogy a gép oldalába egy Bluetooth adapter van bedugva (AK-N90) talán a kis fogyasztás miatt és egy Bluetooth-on kommunikáló GPS vevő kell hozzá? -
Digger
senior tag
Egy Nikonnál hogyan lehet az expozíció számot lekérdezni?
-
Digger
senior tag
válasz Cheesy #15374 üzenetére
Én nagyon kezdő fotós vagyok, ilyen dolgokban nem vagyok kompetens, de a szerverekhez értek egy kicsit! Nekem egy D-link DNS-320L NAS-om van, amiben két winyó pörög RAID1-be kötve. Ez azt jelenti, hogy mindkét diszken ugyanaz a tartalom van, tükrözve. Ez egy olcsó, bár nem tökéletes megoldás! Van más gyártótól is hasonló NAS. Ha belevágsz egy ilyen eszköz vásárlásába, arra ügyelj, hogy a diszkek ne legyenek pontosan azonos gyártási szériából valók, mert szerencsétlen esetben pontosan ugyanakkor fognak elszállni! A méretük lehetőleg azonos legyen, de lehetnek más gyártóktól származók is.
-
Digger
senior tag
Tudtok jó árban miniHDMI-HDMI kábelt?
-
Digger
senior tag
válasz mrmarkus #15287 üzenetére
Amit állítasz, arra nem magyarázat a használatiban a 28. oldalon írtak! Ott az van leírva, hogy a blendeprioritás hogyan működik, egy fényképezőgépen, de ha itt csak két értéket választhatok az eléggé gáz!
Nézd meg az általad linkelt használati 122. oldalán, a lap alján levő, a blendéről szóló adatot.
Ott a nagylátószög esetén beállítható két érték (F3,1 és F8*) közül a nagyobbik meg van csillagozva, és a magyarázat szerint az ND szűrővel érhető el!
Innen veszem, hogy blendeszerkezet nincs ebben a gépben, kispórolták és helyette az ND szűrővel csökkentik a fényt és nem a blendenyílás szűkítésével!
Ne legyen igazam, ezért kérném egy hozzáértő magyarázatát, vagy cáfolatát! -
Digger
senior tag
válasz mrmarkus #15285 üzenetére
Akkor még egyszer:
Az érdekel leginkább, hogy itt nincs a hagyományos blendeszerkezet?
Ha helyette ND szűrő van, akkor ez milyen hátrányokkal jár, hogyan befolyásolja például a mélységélesség témakörét? Ha egy fényképezőgépre rábiggyesztettek egy módkapcsolót a szokásos funkciókkal az számomra (nagyon kezdő vagyok!) azt sugallja, hogy lehetőségem van az automatika mellőzésével egyéni képek készítésére, de ezt igen behatárolja, hogy csak két blendeértéket állíthatok! Rosszul gondolom?
És az is érdekes, hogy sehol nem találok irodalmat az ilyen felépítésű fényképezőgépek működéséről, az előnyökről hátrányokról. Bár gondolom az előnyök sora igen rövid, leginkább az olcsóbb gyártás és a kevesebb mechanikai elem miatt a jobb MBTF mutatóban ki is merül! -
Digger
senior tag
Kérdeztem már másutt is, de még nem kaptam választ a problémámra!
Adott egy Fujifilm S4500-as gép, aminek blendeprioritásos módban, nagylátószögű állásban mindössze 2 érték, tele állásban 3 érték választható! Azt irják az adatok között, hogy a nagyobb érték ND szűrővel van megoldva. Ez most azt jelenti, hogy ebben a gépben nincs is blendeszerkezet és helyette az ND szűrővel csökkentik a bejövő fényt? A módtárcsa "A" funkciója így csak parasztvakítás? Ma kezembe akadt egy hasonló árfekvésű Samsung gép is (a típusszámát nem jegyeztem meg) és ha jól néztem ennek is hasonlóan van megoldva a blendeprioritás üzemmódja, itt is csak két értéket engedett állítani. Erről az ND szűrős megoldásról miért nem lehet sehol sem leírást találni, mik az előnyök és a hátrányok? A szűrőt hogyan kapcsolják be? Az optikában van egy fizikailag létező szűrő, vagy csak elektronikusan manipulálják a képet? -
Digger
senior tag
válasz qnadam #15192 üzenetére
Köszi a válaszokat.
A pixinfo oldalon láttam egy cikket a Phottix ND szűrőről. Ez változtatható áteresztőképességű, amit ha jól vettem ki, kézzel lehet állítani. Hiányolom, hogy miért nincs irodalma a gépbe épített elektromosan ki-be kapcsolható (szabályozható?) szűrőkről és a működésükről, használatáról! -
Digger
senior tag
válasz qnadam #15189 üzenetére
A blende működésével tisztában vagyok, engem inkább az foglalkoztat, hogy az én gépemben a blende helyett használt ND szűrős megoldás hogyan működik, milyen hátrányok és milyen lehetőségek vannak. Erről nem találok irodalmat a neten. Akkor itt egyáltalán nincs blendéhez hasonló szerkezet? Az ND szűrő egy elektromosan kapcsolt valami? Lehet a szűrő áteresztőképességét állítani, vagy csak ki-be kapcsolni? Más gépeken is van hasonló megoldás? Van még valami hasonló "meglepetés" amire csak később jövök rá? (Fujifilm S4500)
Még csak néhány hete van meg és munka mellett nem sok időm volt még foglalkozni vele. -
Digger
senior tag
Sziasztok!
Kezdő fotós vagyok, amatőr géppel (Fujifilm S4500) és lenne néhány kérdésem.
A gépen a módtárcsa kvázi szabványosnak mondható, többek között van rajta "A" üzemmód, ami blende prioritásos módnak felel meg. Elképedve láttam, hogy csak két értéket lehet kiválasztani, F3.1 és F8.0. Keresgélve a neten, valahol olvastam, hogy vannak olyan egyszerű gépek, ahol nincs valódi blende, helyette un. ND szűrőt használnak.
Ez is ilyen lenne?
A már korábban elkészült képeim EXIF adatait nézve, automata üzemmódban viszont egy csomó olyan kép is van, ahol köztes blendeértékek is szerepelnek!
Most akkor hogy is van ez?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nikon AF-S 50mm 1.8 G Nikon SB700 vaku 50 sb-700 Dobozosak Újszerűek
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
- Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L II IS USM + UV szűrő -Újszerű-
- Canon EOS M50 Mark II sok kiegészítővel! Hozzá vagy külön megvásárolható Canon EFM 22mm STM obi!
- Canon EOS 90D + 18-135mm + 50mm f/1.4
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest