- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Milyen asztali médialejátszót?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
Aktív témák
-
Male
nagyúr
Az általad linkelt oldalról:
''To provide compatibility, most DVD-Audio discs are including Dolby Digital (some also include DTS) audio tracks that satisfy the DVD-Video specification. These tracks are playable on DVD-Video players.''
A Dolby Digital hangsáv az AC3 tömörítésű, amiről itt beszélünk. -
Male
nagyúr
Ebbe az AC3-as dologba már muszáj beleszólnom.
Az AC3 a DVD-Video lemezek hangformátuma. Ha áttömöríti AC3-ba a WAV filejait, és készít hozzájuk egy fekete képernyőt (MPEG2-be, alacsony bitrátával), és összerakja, akkor tud belőle írni egy DVD-Video lemezt, amit ha berak a lejaátszóba, akkor egy fekete képet fog látni a TV-n, és szólni fog a hang. Ezzel elérte, amit akart, minden lejátszóban működő lemez, amin sok zene fér el. Csinálhat bele menüt is, így a lejátszani kívánt számot is könnyen ki tudja választani.
Szerintem pont hogy te nem tudom, hogy mi is az az AC3. -
Crion
aktív tag
Akkor megosztom veled a nagy titkot, hogy nem igényel semmiféle drága lejátszót az audio dvd, ugyanolyan kell mint a filmhez.
Neked kellene felfognod, hogy tudom, hogy senki nem beszélt audio dvd-ről, éppen ezért hoztam fel mint lehetséges megoldást. Nem ártana utána nézned mi is az a dvd audio, talán olvasd el azt a linket, és rájössz, hogy csacsiságokat irsz.
Mivel a probléma felvetője wav-ban probált dvd lemezre irni, mint audio, ebből gondolom, hogy ezt szeretne irni, persze sok szép okos más hozzászolás is volt, hogy akár irhatná mp3-ban is vagy ac-3ban, persze ez utobbit nem értem, hogy mit is akar jelenteni.
''Olyan módot keresünk, amivel DVD-re úgy tudunk jó minőségű audiót írni, hogy egy átlagos asztali DVD-lejátszó is tudja olvasni.'' --> szérinted én miről beszélek???
Az pedig, hogy mindenki hülye csak én nem, talán azokra illik akik nem értik meg mások problémáját, ill kérdéseit, és inkább _osztják az észt_, hogy ne ugy csináld, henem igy ami néha hatalmas nagy baromság.
Szvsz még mindig nem érted, hogy a forum nyitója mit szeretne, de nem az én kezembe adta az ur a lámpást, hogy fényt hozzak. Viszont kiváncsi lennék erre az AC-3-as teoriádra, mert sztem lövésed sincs róla.
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
A #1-ből: ''szeretném megcsinálni, hogy egyes szeretett audio cd-imet felírjam dvd-re'', aztán: ''Tehát pl. fel szeretnék írni 7-8 Sting cd-t, egy dvd-re''.
Felfoghatnád végre, hogy rajtad kívül senki nem beszél DVD-Audio-ról, hanem ''audióról DVD-re''. Éppen ezért a linkedet se fogják most elolvasni csak azért, mert te értetlenkedsz.:DD
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
Most akkor rajtam a sor, hogy megkérdezzem: Elolvastad a hozzászólásokat? Ki a fene javasolt mp3-at? Ac3-ról volt szó, ahhoz ugyanúgy társítod a képet, mint a DVD-A-hoz. Mivel VBR tömörítő algoritmusról van szó a két csatornát is beteheted akár a 448 kbit/s-os 5.1-be is, a másik 4 csatorna úgyse fog sok helyet foglalni.:P
-
Crion
aktív tag
Gond nincs, csak a kérdés amire én elkeztem irni, az az volt, hogy hogyan lehetne dvd lemezre felirni sok sok zenét, hogy az asztali lejátszó is lejátsza. Persze fel lehet irni mp3-ban is, csak hát nem tudom, hogy van-e olyan asztali lejátszó ami beolvassa azt a dvd lemezt amin csak mp3 van. Én már probáltam és a cd-t olvasta, de a dvd lemezre irt mp3-akat nem olvasta be.
-
Crion
aktív tag
http://www.digitalaudioguide.com/faq/dvd-audio/faq_2.htm
Ezen az oldalon van egy táblázat, amiben leirják, hogy milyen formátumokat engedélyez a dvd-a, szvsz engednie kell a 44khz, 16bit, stereo wav-ot is, csak mivel a dvd-a formátuma picit különbözik a cd-a-étól, annyiban, hogy itt van kép is, ami valójában egy menü, ahol kiválaszthatod, hogy mit szeretnél hallgatni, valószinüleg ezt is el kell késziteni, ahhoz, hogy az iró software megirja, és utána jol müködjön. -
erdoke
titán
:DD
Ha ez ilyen egyszerű lenne... Még lenyúlni is nehéz jó minőségű DVD-Audio formátumot csinálni képes progit, megvenni pedig... egy vagyon.:(
Ráadásul sok értelme sincs, hiszen nem tudsz megfelelő minőségű forrást találni hozzá (hacsak nem saját stúdiód van, ahol egyből DVD-Audióba veszel fel). CD-Audiót DVD-Audióba inkább helypocsékolás (44,1 kHz-ből 96 kHz, stb.).
2. OFF: A (MOD)-ra klikkelve az elküldéstől számított 8 percen belül tudod módosítani a hozzászólásodat. -
Crion
aktív tag
A megoldás egyszerű. hiszen létezik DVD-A, azaz DVD AUDIO.
Ilyen formátumban kell megirni, és kész. A közeljövöben én is tervezem ilyen lemez irását, majd még irok ha megtudtam vmit. -
erdoke
titán
Flashcash & Cathfaern:
Szerintem itt nem OFF az, amiről beszélgettetek, hiszen a téma az, hogy milyen módon tegyünk jó minőségű audiót DVD-re úgy, hogy asztali lejátszó is olvassa.
Ha utóbbi kritérium teljesülne, akkor a Yamaha tömörítési eljárása lenne az egyik legjobb (.vqf kiterjesztést csinál), sajnos azonban még a Yamaha lejátszókon se láttam ilyen kompatibilitást.:) -
Flashcash
Közösségépítő
válasz
Cathfaern #26 üzenetére
Tényleg bocs az OFF-ért, csak megakadt a szemem ezen a 132Kbit/sec Atrac3 vs. 320kbit Mp3 összehasonlításon.
Főleg hogy én az Atrac3+ról nem is hallottam, csak a normál Atrac3-at ismertem ami réginek tűnt ehhez. :)
Mindenesetre audio témában csak ajánlani tudom a hydrogenaudio fórumait, többségében elfogulatlan leírásokat találhatsz itt a különböző új hangkodekekről. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Flashcash #25 üzenetére
''One thing is certain: LP2 does not live up to it's MD fanatic claims of ''it sounds like a 160-192kbps mp3'' or worse yet, ''it sounds better than a 320kbps mp3'' (both of which I frequently encountered when I was active in the MD community). Such claims are easily put to rest when one does blind testing, as objectivity gives more consistent results than fanaticism. ''
Azt hiszem megtaláltuk a lényeget: ami fórumokat/topicokat én olvastam, az mind Minidisc-es volt. Mivel magam az Atrac3-at sosem próbáltam, ezért csak mások tapasztalatjá tudtam hangoztatni. Abból kiindulva, hogy tübb helyen is ugyanazt olvastam, arra következtettem, hogy igaz is (hozzá kell tenni, sehol sem tudták alátámasztani állításukat, csak a mennyiségnek hittem). Szóval úgy tűnik, neked van igazad.
Btw. ez kicsit OFF it, meg nem is ez volt a mondandóm lényege. De hagyjuk :) -
Flashcash
Közösségépítő
Közben beleolvastam az Atrac3+ fórumba is:
''How do you compare a LP2 ATRAC in quality to LAME MP3 128kbps ?
Similar, though slightly different. ATRAC3 @132kbps, being a transform codec, suffers from many of the problems of mp3 at that bitrate, including the characteristic pre-echo and smeared transients. It's lowpass seems to be at 15 or 16Khz, which is a tad lower than the 17.5Khz lowpass found in --ap 128 encodings. Comparing the two, I've found that ATRAC3 132kbps sounds ''grainy'' in comparison to the orginal...it's hard to explain, but I ABX'ed it every time. One thing that LP2 does not seem to suffer is the occasional flanging or ''swishiness'' of a 128kbps MP3, at least with the test material that I have used (hard-to-encode jazz and rock samples; I didn't bother with fatboy and creaking samples as it was pretty obvious that both would fail at this bitrate ) In short, I find them to be roughly the same, with LP2 perhaps doing better in a few cases.
One thing is certain: LP2 does not live up to it's MD fanatic claims of ''it sounds like a 160-192kbps mp3'' or worse yet, ''it sounds better than a 320kbps mp3'' (both of which I frequently encountered when I was active in the MD community). Such claims are easily put to rest when one does blind testing, as objectivity gives more consistent results than fanaticism. ''
Ebből és a többi hozzászólásból nekem nem az derül ki hogy 'lealázza a 320kbit/sec-os Mp3-at'. -
Flashcash
Közösségépítő
válasz
Cathfaern #18 üzenetére
Közben körülnéztem a Hydrogenaudio oldalain és egyáltalán nem az derült ki számomra hogy az Atrac3 szuper minőséget nyújtana a 132Kbit/sec-os akár egy 128Kbit vbr Lame Mp3-al szemben is.
Érdemes itt körülnézni:
Atrac3 fórum:
[L]http://www.hydrogenaudio.org/index.php?showtopic=79&[/L]
Atrac3+ fórum:
[L]http://www.hydrogenaudio.org/index.php?showtopic=8903&hl=atrac3#[/L] -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Flashcash #21 üzenetére
Szerintem amit te ''előkotrás''-nak hívsz, az a legújabb fejlesztés, az Atrac3plus. Ennek két bitrate-je van, a 64kbps (ami a 128kbps-os mp3-nak egyértelmű ellenfele, gyakorlatilag ugyanolyan minőségű. _Ezt_ tapasztalatból mondom), meg egy kisebb negyven valahányas, nem tudom pontosan (ez viszont már csak beszédre használható). Az Atrac3, mint formátum ugyancsak nem előkotrás, a minidisc-es lejátszók által használt formátum (nem tévesztendő össze az Atrac1 3-as verziójával).
Nem tesztet olvastam, hanem több fórumon több embernek a tapasztalatát. (fórumok: hwsw, PH!, ''hivatalos'' minidisc lejátszó fórum) -
Flashcash
Közösségépítő
-
erdoke
titán
válasz
Cathfaern #18 üzenetére
Szerintem én ilyet nem is állítottam, azaz nem estem tévedésbe.:)
''320 Kbit/s már elég jó minőség lehet'' Csak ennyit mondtam, mivel a gyakorlatban még nem próbáltam a dolgot. Nyelvileg is feltételes módban van, csak tipp volt, de azért most is jónak tűnik.:P
[Szerkesztve] -
trebron
csendes tag
Köszi az eddigi hozzászólást mindenkinek, sajna mindent azért nem értek :)
A konklúzió akkor elvileg az, hogy külön hangfile-t nem tudok úgy felírni hogy az asztali olvassa ? (AC3-ba)....tehát akkor videóként kellene felírni az zenét ugye, vmi kamu képpel ?
Mondjuk mp3-at olvas az asztali dvd, de hát persze a cél akkor már a veszteségmentes átvitel lenne a cd-ről, de végülis 320-as mp3-at tudok tömööríteni, gondolom az már elmegy, nem ? -
erdoke
titán
Átgondoltam, és beszéltem egy barátommal az ügyben. Ha DVD-Video formátumban írod meg, akkor annak a hangja lehet PCM is, tehát így fel tudsz írni akár 6 CD-t is egy DVD-re. Apró hátránya, hogy minimum egy fekete kép kell hozzá, bár akkor már inkább a CD-k tartalmáról tegyél bele néhány bmp-t.:)
Az AC3 is működik ugyanezen az elven, akár 2.0-ba, akár 5.1-be teszed a zenét. -
erdoke
titán
A lejátszón, és esetleg némi trükközésen múlik. Pl. megírod 384 Kbit/s 5.1, de csak sztereó sávokat teszel bele, a VBR miatt úgyis kevés helyet foglal majd a többi.:)
Amúgy ''egyszerű'' a megoldás, olyan lejátszót kell venni, ami a DVD-Audiót és az SACD-t is támogatja, aztán már csak egy megfelelő progi kell, ami tud is ilyet konvertálni a PCM-ből, meg egy író, ami ki tudja írni... :) Szinte gyerekjátéknak tűnik.:D -
erdoke
titán
Úgy általában egyetértek a tömörítés nélkülözésével, de ha az adott hanghordozó azt kívánja, vagy minél többet szeretnél rajta jó hanggal, akkor van jogosultsága. Akár az enyhén veszteségesnek is, mert a jó tömörítő azokat a hangokat ejti, amiket amúgy sem hallanál.
Az, hogy zenés DVD-ket árulnak 48 kHz-es mintavételezésű hanggal, még nem jelenti azt, hogy ha te otthon nekiállsz ilyet CSAK hanggal fölírni, azt játszani fogja az asztali lejátszód is.
Egyébként milyen az a ''DVD hang''?:)
Szerintem a 44100/s és a 48000/s között nem nagyon hallható eltérés, egyrészt a kis %-os különbség miatt, másrészt már mindkettő elég a ''sűrű'' streamek visszaadásához is. Inkább az számít jobban szerintem, hány biten írják le azt a bizonyos vett mintát.:) -
Flashcash
Közösségépítő
Egyéni hogy ki mit szeret.
Persze lehet wav is az AC3 helyén, csak valamivel több helyet foglal.
Én hallgattam már koncert DVD-t 448Kbit/sec-os AC3 5.1 hangsávval, és nagyon jól szólt.
A tömörítés sem mindegy hogy milyen, van pl. veszteségmentes is amivel Wav fájlt tömöríthetsz az eredeti méret 50-80%-ra minőségromlás nélkül. (monkey audio)
Nem tudom hogy egy 640kbit/sec 2 csatornás AC3 mennyit rontana a hangminőségen, ezt tesztelje le mindenki maga.
A vájtfülűeknek létezik DVD audio szabvány 74perc zene fér ki az egyrétegű DVD-re vele LPCM 44.1kHz - 192kHz, 9,8Mbit/sec, CD-nél pedig van a SACD. -
pooq
csendes tag
ha már üres videofájl + hang, akkor miért ne lehetne PCM?
több (zenés) dvdt árulnak DAT hanggal, ráadásul DAT minőségű (48 kHz) samling rate-tel (a CD 44.1 kHz), és bármelyik asztali dvd-játszó röhögve viszi. tuti meg lehet trükközni tömörítés nélkül! COMPRESSION SUCKS!!! -
Flashcash
Közösségépítő
Igen bár régen nagyon reklámoztak egy programot ami a DVD filmet elszeletelte több CD lemezre és elvileg az asztali lejátszók is vitték, csak gyakran kellett cserélgetni. Az hogy ez működött-e a gyakorlatban azt nem tudom.
Nem nagyon próbáltam még Audio DVD-t írni. :)
Engem is érdekelne hogy mit szólna egy asztali DVD egy 640Kbit/sec-os sztereó AC3 hangsávhoz.
Szerintem simán nem fogadja el a DVD lejátszó az AC3 fájlt, biztosan trükközni kell valamit. :)
pl. egy üres videófájlt+az AC3 hangot valamilyen authoring programmal összetenni+a számok végénél chapter-eket betenni. :) -
erdoke
titán
Szerintem PCM-ként nem tudod felírni, mert nem olvassa asztali lejátszó. Haverommal már próbáltuk, fordítva se megy (DVD filmet CD-re).:)
Az Mp3 helyett viszont inkább az Ac3-at javasolom, jó minősígű tömörítést is hallottam már DVD-n. Viszont kapásból nem tudom, milyen progi tud ilyet, talán a DTS Encoder-t és a TMPG Encodert érdemes megnézni. Talán a Google is dob ki vmi értelmeset, de én most GPRS vagyok. -
trebron
csendes tag
Sziasztok !
Vettem DVD írót, és azt szeretném megcsinálni, hogy egyes szeretett audio cd-imet felírjam dvd-re, ami nekem eddig nem sikerült. Tehát pl. fel szeretnék írni 7-8 Sting cd-t, egy dvd-re. A NERO ezt nem engedi, csak ha adatként wav-ba írom fel, de akkor nem olvassa el az asztali dvd lejátszó...a másik lehetőség hogy mp3-ba írom fel, de az veszteslges dolog. Ha viszont nem lehetséges a dolog egyáltalán, akkor légyszíves mondjatok olyan software-t, amivel nagyon magas bitrárával lehet mp3-ba tömöríteni pl: 384,512 mert elvégre a dvd-n annyi a hely mint a szemét :)
Köszi mindenkinek aki segít
Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B760M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H510 WHITE BeQuiet! 650W
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest