-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ RX Vega 64 / 56 Téma összefoglaló !
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Televan74 #8844 üzenetére
A bányászláz végeztével a geforce eladások nagyon visszaestek. Sok gtx maradt a partnerek nyakán drágán, bányász árakon. Ehhez jöttek hozzá a rossz rtx visszhangok "vegyél inkább bányából visszamászott 80ti-t, mint rtx-et". Ennek eredményeként az nv részvényárfolyamok beleálltak a betonba. És a menedzsmentnek fel kell tudni mutatni valamit a részvényesek felé, hogy hogy lesz ebből megint mounteverest szintű emelkedés. Mivel az adaptivesync implementációt egy kisebb gyakornok fejlesztőbrigád két hét alatt összedobja, ez egy logikus lépés elszívni a csökkenő forgalmat a konkurencia elől. A gsync úgyis egy bukás lett, nincs hova pátyolgatni tovább.
Épp pár nappal a nagy bejelentés előtt írtam, hogy a részvényárfolyamok miatt nagyon hamarosan várom az Nvidia freesync támogatást. Azért ennyire gyorsra nem számítottam.
-
Félreértetted a helyzetet, ezt azóta már tisztázták. Ez csak néhány abszolút rossz monitor abszolút lerombóló példája, hogy milyen egy szar a Freesync, és hogy ők teljesen logikusan nem támogatták ezt az alantas, zsékategóriás funkciót (üzenet a részvényeseknek, magyarázni a bizonyítványt). Ezek a monitorok ugyanilyen szarok AMD-vel is. Egyszerűen hibás termékek. Nem azt jelenti, hogy nvidián szar lesz a Freesync
Az Nvidia csak akkor minősíti full gsync kompatibilissé a monitort, ha:
- a freesync range meghaladja a 2,5-öt (ezzel a freesync monitorok 80%-a kiesett)
- a freesync alatt frekvenciától függő, adaptív ghostingállítás történik (na, ezzel az összes többi kiesett, mert a piacon mindössze 12 db monitor tudja ezt összesen)Nincs arról szó, hogy a többi monitoron is szar lenne a freesync nvidia alatt, csak arról szól, hogy nem tudják azt, mint a gysnc monitorok a beépített nvidia elektronikával. Nvidia alatt ugyanúgy fognak működni a freesync monitorok, és ugyanolyan minőségben, mint amd alatt, és nem lesz rosszabb a kép sem, hiszen semmi extra, ha tud a gpu változó frekvenciát, akkor megy a freesync is. Nvidia mindössze attól fél, hogy sokan tartanak otthon nvidiával is freesyncesnek hívott monitorokat, amiket még sosem láttak AMD alatt, és ha bekapcsolják rajtuk a freesyncet, akkor nvidiára zúdul a csomó elégedetlen ügyfél, mert nem néz ki pont ugyanolyan jól, mint a szomszédnál látott gsymc monitor. Ezért csak a 12db full gysnc plecsnis monitoron kapcsolják be a szolgáltatást automatán, az összes többin a usernek kell kézzel. De akiknek amd-n megfelelt a gsync szempontból gyöszös Freesync monitora, annak ugyanúgy meg fog felelni nvdián is.
Sok részletes infó, nem csak egy béna videó: [link]
-
Nekem megérteni? Mit kéne megérteni? Ki mondta, hogy egy VGÁ-nak nincs életciklusa? Vagy miva'?
2060 nem hoz lázba, az se elég a 1440p75-nek, 2070 alá nem adom már. Elment a Vega, megy a táp, és már csak alig kell rádobnom a 2070-re. És a Vegával kapott játékok megmaradtak. Úgyhogy végül nem jártam rosszul a Vegával.
Szóval igen, attól fog függni, hogy várok-e navira, hogy hogy működik a freesync nvidián.
-
-
Nem járt vele rosszul, 105 pénzért kapta, és egy jól sikerült darab volt. Az a helyzet, hogy a 2560x1440x75Hz-hez nagyon kellett tekernie, és túlságosan fűtött. Nem akarok így nekimenni egy nyárnak. Ahova most költözök épp, ott nem lesz légkondim, csak vastag falaim. De a 400W azt befűti...
(#8830) Kvg
Most egy 570 megy be, és kivárok egy-két hetet, hogy RTX2070 vagy egy használt 1080 Ti legyen. Meg a navi is érdekel, kár, hogy annyira eltolták a megjelenést.
-
válasz
micafighter #8547 üzenetére
Igen, ő is csak ismeretlenül, feltételezésekkel írja, hiszen még tegnap azt se tudta, hogy mi van. És csak megszokásból, hogy az Nv szar. Szóval ezekkel a kommentekkel semmivel sem vagyok előrébb.
-
válasz
micafighter #8545 üzenetére
A sync tartomány monitorfüggő, és VESA szabványos, nem tud mást a geforce sem. Képminőség? Már évek óta van sync a driverben, itt se kell mást csinálni.
-
válasz
Cyberboy42 #8516 üzenetére
hbcc-hez nem biztos
-
Valóban, az "alig" túlzás volt, mert a 40% több, mint alig.
De miért is kellett tápot cserélnem? Miért nem ültem meg inkább a seggemen oc nélkül, gyári full alapon? Hát mert általában nem jött ki a 90 fps a VR szemüvegben (1440x1440x2x90Hz). Márpedig a buta, warpmentes Vegán sokkal idegesítőbben néz ki a 80fps, mint a warpos 45 Nvidián. Úgy szeretlek AMD
Így OC-vel már oké, nem szokott befordulni a Vega sem 90 alá, de végig kellett menni vele ezen a drága úton, hogy használható legyen.
-
Oké, olyan 40%-kal erősebb, mint a 1060. De problémában több, mint 40%-kal nagyobb.
Amióta megvettem át kellett alakítanom az addig használt ventilátorok működési rendjét a házban, be kellett tennem plusz egy db 140-es és plusz egy 200-as ventit (-6ezer), le kellett cserélnem a tápot (a régit is fel tudom használni, úgy -15ezer), újra kellett kábeleznem a házat az új táp miatt, és (a saját balfaszságomból kifolyólag, de azért közvetve a Vega miatt) kinyiffant egy vinyóm (-30ezer) és egy ssd-m (-8ezer). Összesen -21ezer közvetlen és -38ezer közvetett, nem tervezett költséget generált, valamint 2-3 óra plusz munkát (ez hány elszalasztott képkocka?). Ezért épp nem őszinte a mosolyom. Ráadásul VR-hez még 40% előnye sincs a Vegának a 1060-hoz viszonyítva a kőbunkó butaságú driver miatt.
Az egyetlen, ami miatt biztos nem csérelek Nvidiára, az a Freeesync, de ez is nem az AMD nagy tudása, hanem az Nvidia bénázása és bunkósága miatt van. Az első Nv kártya, ami tud freesyncet, az benne lesz a gépemben. Szerintem nem kell sokáig várni már, a részvényesek épp felnégyelni készülnek az igazgatóságot, és kell adni a bukó gsync pozíciót, ahogy a hülye physxbe is belebuktak.
-
válasz
Cyberboy42 #8427 üzenetére
102A
A Focus Plusnak nagyon gyors a túlfeszültség védelme. A biztonság érdekében nem engedi át az ezredmásodperces tüskéket sem. Valószínűleg túllőttek a célon, mert 2018-tól már nem ennyire háklis. Be is küldöm bevizsgálásra az enyémet a Seasonichoz.
Az enyém 2017-es modell.
-
válasz
Cyberboy42 #8416 üzenetére
Lehet hogy egy gagyi 550-es nem elég, de azért na
A Seasonic Focus Plus 550 Pt rohadtul nem gagyi táp, az egyik legjobb táp a piacon, de 10%-os OCP-jét átüti a Vega. Ha a te tápodnak 20%-os OCP-je van, akkor máris 780W-nál kapcsol csak le. Hosszú távon nem életbiztosítás, persze.
-
Nekem mindig fali mérőbe van dugva a gépem. Most hogy van RMi-m már tudom, hogy 100W alatt kb 10W-ot téved lefelé, de a 3-400W tartományban 2-3W csak a tévesztése, annyit pedig az RMi is téved (0,5-1% labormérések szerint). Így mérve simán jó voltam, 3-400W falból meg se kottyanna egy 550W-os bárminek, nemhogy egy Seasonic F+ 550 Platinumnak. De ezek a mérők (és az RMi mérője is) csak másodperces átlagokat tudnak mérni. Rohadtul nem segít senkin, ha alapvetően 400W a kijelzett fogyasztás, ami (mondjuk) úgy jön ki, hogy 0,1mp-ig 700W, aztán 0,1mp-ig 100W, és ez váltakozik ugrálva.
A másik, hogy a Chieftech kW-os tápod 20-20-30-30 A konfigurációban megy, azaz két pci-e tyúkbélen ellát 360W+360W-ot, alaplapról további 75W-ot, az önmagában 800W névlegesen, amire jön rá a biztonsági ráhagyás 10-20%, típustól függően. Tehát ezzel a táppal VGA kártya felé 900W-os csúcsokig vígan elvagy, addig nem kapcsolsz le.
-
igen, nincs baj a hűtéssel, meglepően hatékony, bármit lehűt elég csendesen, a 1060 a fostos 120W-jával sem volt halkabb, mint ez 450-nel, de akkor is.
Az a baj, hogy a Vega sosem lesz eladható olcsó kártya. Mire 60-70ezerre lemegy az értéke a használt piacon, addigra totálisan eladhatatlan lesz, ha a tuningmentes alapon kihajtáshoz is egy 25-30ezres táp neki az abszolút minimum.
-
válasz
micafighter #8406 üzenetére
Igen, azért lett ez. Olcsóbb, mint a 850i, vagy az 1000x, kb egy árban van a 850x-szel. Gondolom a kereskedők nyakán maradt egy jelentős készlet a bányászláz lecsengésével... Most még a hülye Vegások elviszik, gyorsan kiszórják, később már semmire sem lesz jó.
-
válasz
micafighter #8406 üzenetére
Eleinte nem hittem el, de sajnos igazat kell adjak neki. Az AMD egy idióta balfaszok gyűjtőhelye. Amikor 200W-os TDP beállítás (és kiírás) mellett beszív átlag 300W-ot, >650W-os pillanatnyi csúcsokkal, akkor nem lehet elmenni az AMD totális inkompetenciája mellett. Nem tervezték alul a kondenzátorokat egész véletlenül???
Most vígan elvan 280W TDP mellett, amikor 450W-ot eszik átlagban (
), és hát ilyenkor a korábbi, 550-es tápom, ami valójában 650W-ot is kibír OCP-ig, már réges régen feladta. A csúcsok ilyenkor valahol 7-8-900W körül lehetnek.
Még jó, hogy muszáj volt vennem egy tápot, mert tesómé megadta magát, és megörökölte tőlem az 550-et. Vígan elég lesz a 1060hoz, az sosem evett 150W-ot, pedig csak kicsit gyengébb ennél a nyomi Vegánál. No mindegy. Kimérgelődtem magam.
Az az egy vigasztal, hogy ezzel együtt is még olcsóbb volt az egész izé, mint egy gsynces 32" 2,5K monitor + 1070
-
tapasztalatok táp témában
Lecseréltem a Seasonic Focus Plus 550 Platinum tápomat egy Corsair RM1000i-re, és komolyan sokkal jobb lett. Eddig istennek nem volt soha semmi stabil. Egy darabig az volt, aztán hamarosan összerohadta magát, kénytelen voltam visszaállni alap biosra, és 0% powerre.
Most meg bármit bír. Olyanokat is, amit korábban egy másodpercre sem. Hmmm.
-
ZM650-EBT? Értem, hogy olcsón akarod megúszni, de... (ha ZM650-XG, akkor oké, az egy jó táp)
A 12V hullámosság (ripple) elég nagy, 50mV körüli, ráadásul kis és nagyfrekvenciás egyaránt, nem tenném be komoly terhelésre ezt a tápot. Egy jó táp 20 körül van, egy kiváló meg 10mV alatt.
-
Pontosan milyen táp? A cooler masternek elég vacak tápai vannak. Végignéztem a teljes cm felhozatalt, és nem látok olyan 600W tápot, amit egy Vegához nyugodt szívvel ajánlanék. Pedig azzal a céllal néztem végig, hogy azt mondjam kvg-nek, hogy "ugyan már, van egy csomó jó 600W cm táp". De nincs.
-
válasz
Cyberboy42 #8211 üzenetére
De nem tud freesyncet. Szóval a 14% sebességtöbbletet a hajára kenheti az RTX, a Vega 14%-kal lassabban is sokkal jobb látvány, mint a 2070. Ahhoz gsync kell, akkor meg az árelőny hatalmas árhátrányba csap át.
-
válasz
micafighter #8170 üzenetére
Tört 3DMark?
-
Jó, de hát ez nem ér, véletlenül "direkt" gyengített beállítás a peaket nem befolyásolja, csak az eredményt, meg az összfogyasztást. Attól még a beállításod simán vinné a 24k fölötti értéket, gondolom. Na meg tényleg, nem eléggé alulfelszelt vega bármilyen szar eredményt képes bármilyen sok fogyiból megoldani
Vega nem plug-and-play, hanem plug-and-tweak.
-
válasz
micafighter #7978 üzenetére
24k+
-
550-nel is el kell, hogy menjen. Nálam az 56-os gép 240W limittel konnektorból 370W körül fogyaszt terhelésen, ami 340W körül van kimenti oldalon (2x120, 1x140 és 2x200 venti, 1 hdd, 2x nvme, 1x sata ssd, i5-8400). Fogyasszon a 9700k 40 helyett 100W-ot játékos terhelésnél (egyik játék sem Prime), akkor az már 400W. Ez még egy rendes (névlegesen) 550-es csúcsának (650W) csak kevesebb, mint 2/3-a. Persze, mindent túl lehet méretezni az űrbe is. Én is kaptam már előre az instrukciókat, hogy az 550W tápom kevés lesz.
De ha valaki jövőálló tápot akar, akkor a navi jóval barátságosabb fogyasztású lesz.
-
válasz
micafighter #7906 üzenetére
Hát tapasztalatuk. Megcsinálta már párszor nálam is, hogy egy 1440p75-38 freesync monitor visszavált 1080p60-ba, aztán csak a reboot segít.
Ráadásul a hülye Vega többször eldobta a freesynces monitor képét (no signal) és az 1440p90-es VR sisakét is (érdekes módon az 1200p60-as monitort még sosem). Ilyenkor csak a kihúz-bedug segít. Már több, mint egy éve van piacon ez a nyomorult vega, de még mindig csupa bug a driver. Pár év nvidia használat után elég bosszantó.
-
Azért azt is tegyük hozzá azt is, hogy a pegatron fő részvényese és fő irányítója továbbra is az Asus. Olyanjaira, hogyha a Pegatron összes nagy részvényese (0.5%+) összefogna egy részvényesi közgyűlésen az Asus-szal szemben, akkor is bőven alulmaradnának... Szóval igen, nem közvetlenül tartozik az Asus alá az Asrock, hanem a Pegatronon keresztül.
-
-
válasz
micafighter #7839 üzenetére
igen, én 0 power limitet használok. A Vega 56-nak elég a 64 alap limitje.
-
válasz
chopin42 #7806 üzenetére
Wattban kifejezve 1000mV-on 308W. Te viszont megkínáltad 360W-tal
A védelem ezt nem tudja kivédeni, nem a hő nyírta ki, hanem megszaladt az áram. Valamelyik VRM elpukkant és vitte magával GPU-t. Illetve volt egy védelem benne, úgy hívják bios, de te azt a védelmet kikapcsoltad, egész pontosan a tűréshatárt kitoltad a működési határon túlra.
Gari megoldja.
-
válasz
SzlobiG #7783 üzenetére
Csak a bios lesz ugyanaz, a kártya nem. Nem lesz benne több végrehajtó. Az annyit jelent, hogy a memóriát jobban lehet tuningolni, nem limitál, és a fogyasztási keret is szabadabban kezelhető. A fogyikeret bőven elég gyárilag is, szóval a valós nyereség a memórián van.
Viszont fontos megjegyezni, hogy csak Samsung memóriás V56-ra lehet feltenni a V64 bios-t, mert az összes 64 Samsung memóriás. Hogy melyik V56 Samsungos? Bármelyik lehet az. Rögtön megtudod, amint beteszed, és lefuttatsz egy GPU-Z-t
-
Egy kis OC játékteszt Vega 56 Pulse kártyán, különösebb mögöttes jelentés nélkül. Minden játék 2,5k-ban max beállításnál, a tesztprogramok full alapon.
alapon --> alap + auto UV --> V64 bios + kézi OC
Talos Principle (Vulkan)
120,3 -(+1,1%)->121,6 -(+11,0%)-> 135,0 (+12,2%)Talos Principle (DX11)
125,8 -(+1,4%)-> 127,5 -(+9,8%)-> 140,0 (+11,3%)GTA V (DX11)
82,9 -(+1,2%)-> 83,9 -(+1,5%)-> 85,2 (+2,8%) (procilimit? i5-8400)AC Origins (DX11)
6510(56) -(+4,2%)-> 6784(57) -(+6,8%)-> 7243(61) (+11,3%)Hitman (DX12)
97,8 -(+1,1%)-> 98,9 -(+6,6%)-> 105,4 (+7,8%)Hitman (DX11)
89,6 -(+0,6%)-> 90,1 -(+4,6%)-> 94,2 (+5,1%)Superposition (1080p medium)
13225 -(+1,2%)-> 13378 -(+8,7%)-> 14538 (+9,9%)3DMark (Firestrike GS)
21506 -(+1,3%)-> 21791 -(+9,9%)-> 23941 (+11,3%) -
válasz
micafighter #7685 üzenetére
Egy óriási, elég jól szellőző házam van, benne 2x200mm 2x120mm és 1x140mm ventikkel
De ez az átkozott a 200+Wattjával így is befűt. Mondjuk a ventik csak 45 fok léghőmérsékletnél kapcsolnak, de akkor is...
Az én kártyám órajelből gyenge. Igazából 1630 fölött azonnal fagy. Az övé ment 1700-at simán.
-
válasz
micafighter #7681 üzenetére
Nem tudom milyen léghűtés az, ami 300W fogyasztás mellett 53 fokon tartja a GPU-t. [link]
Nálam a ház léghőmérséklete magasabb 220W-on.
-
válasz
komarfamily #7644 üzenetére
80-as években is 10millió volt az ország népessége, jól emlékszünk, jó sokan
-
Hát, nem tudom. Pont az 56-okat nagyon jól lehet húzni, mert gyárilag elég bandzsa beállításokkal jönnek.
Full gyári vs tuningolt beállításaim: +15% [link], az nagyon nem 5-6
Direkt visszakapcsoltam most egy futás erejéig a gyárit.
És még egyszer meg tudom erősíteni, hogy igenis lehet írni a másodlagos biost is. Én most az elsődleges és a 64-re módosított másodlagos között tudok kapcsolni. Pulse 56-on biztos.
-
válasz
Peddy789 #7530 üzenetére
Mit keresel 100 fps fölött, ha 100Hz a monitorod? Nesze neked freesync. Erre van a Chill...
Nem erre számítottam, hanem hogy azt mondod, hogy 50 fps alatt jelentkezik.
De ha máshol is, akkor sajna nincs jó ötletem.
Nekem prosztó, alap 1440p freesync monitorom van 48-75 tartománnyal (kibővítve 38-75-re), és nincs vele gond. Kényszerített Enhanced Sync szinkronizációval és chill 70-75 targettel használom.
-
válasz
micafighter #7511 üzenetére
Hidd el, nincs rá szükségem
Tápokat, elektronikai eszközöket szoktam tervezni és építeni. Nem attól vinnyog egy tekercs, hogy jobb, vagy rosszabb minőségű. Darabja válogatja, hogy vinnyog vagy sem. Hogy sikerült a gyártás, épp mekkora a hézag, milyen frekvenciás terhelést kap stb. Egy jó minőségű tekercs is vinnyoghat és lehet néma is (ugyanaz a típus), és egy rossz is.
Egy videokártyánál illik olyan típust válogatni függetlenül az egyéb tényezőitől, ami a megszokott frekvenciákon nem hajlamos a vinnyogásra. Egy videokártya nem lesz jobb a vinnyogó tekercsektől. Ettől függetlenül még a legjobb jóindulattal tervezett kártyáknál is elő fog fordulni, hogy hangos tekercs kerül fel, ezt előre nem lehet hatékonyan kiszűrni. És valóban függ fps-től, hiszen a kép fps-e modulálja a táptekercs működési frekvenciáját, ami miatt simán nyöszöröghet a normál frekvencián néma tekercs a modulált nagy-fps szituációban. Na az viszont tényleg nem gáz, ha az 1000 fps-nél vinnyog, arra ne tervezzenek már.
-
válasz
micafighter #7506 üzenetére
Valóban elektrofizikai kérdés, de az oltári bullshit, hogy a jobb minőségű alkatrészen vinnyognak jobban.
-
válasz
Peddy789 #7499 üzenetére
Ha még van kis érdeklődésed a freesync témában, akkor egy kérdésre válaszolj, hátha lesz ötletem a megoldásra.
Meg tudtad-e figyelni, hogy milyen fps-nél jelentkezik a villódzás. Magas, vagy alacsony fps-nél? Ha alacsonynál, akkor lesz megoldási javaslatom.
Nálam is minden baba a freesync-kel.
-
-
Most visszaflasheltem a régi Pulse biost. Szóval megerősítem, hogy megy gond nélkül.
Fontos, hogy adminisztrátor jogosultságú parancssorban csináltam.
Microsoft Windows [Version 10.0.17763.134]
(c) 2018 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva.C:\WINDOWS\system32>cd c:\Users\XXX\Downloads\atiflash\
c:\Users\XXX\Downloads\atiflash>atiflash -fs -p 0 Vega10.rom
Old SSID: 9C10
New SSID: E376
The result of RSA signature verify is PASS.
Old DeviceID: 687F
New DeviceID: 687F
Old Product Name: Vega10 A1 XT D06502 8GB 852e/945m 0.95V
New Product Name: Vega10 A1 XL D06501 8GB 852e/800m 0.9V
Old BIOS Version: 016.001.001.000.000000
New BIOS Version: 016.001.001.000.000000
Flash type: M25P40/c
80000/80000h bytes programmed
80000/80000h bytes verifiedRestart System To Complete VBIOS Update.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest