Hirdetés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Xiaomi Pad 7 Pro - fél kiló, maradhat!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Egérpad topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
batyuska100
senior tag
válasz
FoxiestFox #101561 üzenetére
Hja, csak amit írnak bios azon az egy oldalon amit találtam az nem megy mert azt írja hogy nem stimmel valami a típussal. Másik usb kártyával nem biztos hogy előrébb lennék, valszeg ugyan az a Via chip lenne rajta. Szerintem a tv tuner okozhatja a fejfájásomat, valahol olvastam hasonlót hogy annak külön IRQ kell.
-
batyuska100
senior tag
Bios resettel (minden alapon, még az időt sem állítottam be) sem az megy az usb kártya, próbáljam meg szűz rendszerrel? Esetleg másik lapban?
-
batyuska100
senior tag
Sziasztok!
PCI eszközöknél hogyan kellene megoldani az a sorrendet? Valami IRQ kavarodás van nálam. Vettem egy Via chipes USB 2.0 bővítőkártyát és csak akkor működik rendesen ha ki van véve a hálókártya (közönséges 10/100 Realtek) és a hangkártya (SB live 5.1). Valahogy be kéne sűrítenem ezek mellé még egy Firewire kártyát és egy TV tunert is, így el is fogynának a PCI slotok.
Ez lenne az ideális elhelyezés fentről lefele: hálókártya, USB, Firewire, TV tuner és hangkártya
A lap egy Matsonic MS7177CT 1.1GHz-es Tualatin Celeronnal és 768MB rammal. -
batyuska100
senior tag
Felraktam az SP1-et, a probléma szinte ugyan ez.
[Quake 3 után] [Unreal Tournament főmenü a háttérben] [ez is UT99 de itt játszottam is]
Szinte olyan mintha szoftveres renderelés lenne és csak a cpu dolgozna, de mindenhol D3D van beállítva. Oké hogy bottleneck de tényleg akkora lenne hogy a főmenü megfingatja a procit? -
batyuska100
senior tag
válasz
Fücsök007 #94599 üzenetére
Nem szeretem ezeket az össze vissza foltozott rendszereket, akkor már inkább a sima SP1-et rakom fel, de már gondolkodtam az SP1-en is. Miben más a három verzió?
Ja és a Win9x-hez hasonló felületű rendszereket nem szeretem, ezért kiesett a 2000 is.@envagyok:
Van valami jó választás az a Tua mellé? Gef2-4, csak MX400 meg 440 van itthon. Szeretném ha jól futna a GTA 3, Vice city és a San Andreas, kb ebből a korszakból vannak. -
batyuska100
senior tag
Hali, rég voltam itt.
Radeon 9550 meg 9600 mennyire korrekt párosítás 1-1.1GHz-es Tualatin Celeron procihoz? Bárhogy is próbálkozok, mindig olyan mintha cpu bottleneck lenne, egyes játékok főmenüjében is 100-on pörög, pedig már ocval is próbálkoztam. 512MB ram van a gépben, ennyit támogat maximum a noname PCPartner i815-ös lapom. XP SP3 a rendszer.
-
batyuska100
senior tag
válasz
FoxiestFox #86401 üzenetére
Ha nem támogatott a TRIM akkor gyorsabban tönkremegy az SSD? Fater gépében egy ezer éves Intel 24GB SSD van, ugyan az már 2+ éve lement nullás kondicióra (már annyira elhasználódott hogy a SMART sem megy rajta rendesen), de tökéletesen működik. XP SP3 + Q4OS linux van neki rajta dualbootban. Csak netetik meg nyomtat vele.
-
batyuska100
senior tag
-
batyuska100
senior tag
válasz
hokuszpk #86192 üzenetére
Megvan, felmásoltam a bios.bin, awdflash.exe és autoexec.bat fájlokat de mintha nem olvasná be a floppyt.
Detecting floppy drive A media és villogó kurzor. A floppy indításkor kerregett 1-2 alkalommal, a led folyamatosan világít rajta. Az olvasó biztos hogy jó. Ilyenkor mi van? -
batyuska100
senior tag
Sziasztok!
Award BIOS frissítéshez kellene bootolható floppy lemezt csináljak MSDOS-sal, melyik commanddal tudom ezt megtenni?
Ilyesminek kéne kinéznie gondolom -
batyuska100
senior tag
válasz
jokeph #77844 üzenetére
MATX lap, a 3 pci slotból egyet foglal a hálókártya, egyet meg a Voodoo aktív hűtése, a maradékba meg egy usb kártyát szeretnék rakni.
Tervezek majd egy nagy toronyházba építeni egy P3-mat, arról mennének majd a Quake és az UT szerverek. Abba majd szerzek egy SCSI hddt. -
batyuska100
senior tag
-
batyuska100
senior tag
Sziasztok!
Mekkora HDD illene ebbe konfigba?
P3 850MHz slot 1
Aopen MX6B EZ
192MB SDR
Voodoo 3 3000
Windows MEJelenleg egy Quantum Fireball 6.4GB és egy Seagate Medalist 4.3GB van benne. A Fireball haldoklik, szeretném a két vinyót egyre cserélni.
-
batyuska100
senior tag
válasz
FoxiestFox #77262 üzenetére
Fireball nekem is van egy pár, 3.2, 6.4, és 20GB-osak de nem merem őket már használni.
-
batyuska100
senior tag
válasz
FoxiestFox #77260 üzenetére
Én meg SCSI-s Quantum Vikingre.
De sajna már Fireballt is alig látok eladót.
-
batyuska100
senior tag
Köszi, ugyan ezek a driverek voltak a Vogonson. A 850-es gépben valami van az LPT porttal, egyáltalán nem jelenik meg az eszközkezelőben semmi, még ismeretlen eszköz sem. A Tua gép látja mind a kettőt, de az új driverrel is Zip100-nak látja a 250-est. Előkaptam még egy P3-mast, ez egy 667-es. Ezen sikerült életre kelteni mind a kettőt.
A lemezekkel/driveokkal pedig majd ovatosan, a Click of Death miatt.
A 250-essel lehet hogy van valami, mert a műanyagon látszik hogy már szedték szét. Egyenlőre félreteszem őket, majd ha lesz lemezem akkor kipróbálom őket megint.Egyébként ingyen volt mindkettő.
-
batyuska100
senior tag
Sziasztok!
Ma érkezett két párhuzamos portos ZIP meghajtó, egy ZIP100 és egy ZIP250. Miután összekötöttem a géppel, rájöttem hogy rohadtúl nem értek hozzá..
Két gépben próbáltam őket, Tualeron 1GHz és P3 850MHz. A Tua gépen XP van, annak a beépített drivere felismeri mind a két meghajtót, viszont a 250-est 100-nak mutatja. A Sajátgépben is megjelennek, az eszközkezelőben mind a kettő IMG VP1-nek jelenik meg.
A 850-es gépen Millenium van, ott egyáltalán nem jelenik meg egyik drive sem, még az eszközkezelőben sem találom.
Valakinek van egy garantáltan működő drivere hozzájuk? Lemezem egyenlőre nincs egyikhez se, ma érkeztek. -
batyuska100
senior tag
válasz
Bile Demon #76637 üzenetére
Nálam csak egyet kattan a floppy olvasó, utána csak forhatja a lemezt. Szerintem elpakolom oda ahol volt és majd egyszer megint megpróbálom. Egyébként abban amiben írtam a floppyt XP alatt az se indítja el.
-
-
batyuska100
senior tag
válasz
batyuska100 #76630 üzenetére
-
batyuska100
senior tag
válasz
Bile Demon #76628 üzenetére
Megcsináltam így, még mindig nem olvassa be. Megvan a fenti 3 fájl, de az AUTOEXEC.BAT nem látszik a mappában, ha csinálok egy másikat akkor kérdezi hogy írja felül.
Viszont
XP alatt csináltam MS-DOS rendszerindító lemezt, mintha nem lenne is.sys, msdos.sys, és config.sys fájlom. Ha rámegyek a tulajdonságokra akkor FAT fájlrendszert ír. A letöltött bios mellett volt egy readme fájl is, ott azt írják hogy igazi DOS módban kell megírni a floppyt, de nekem nincs olyan gépem amire ilyesmi van telepítve.
Innen töltöttem a biost, máshol nincs fent.
A lapon van egy bios flash protection jumper, az disabledre van állítva. Állítólag így mennie kellene. -
batyuska100
senior tag
válasz
batyuska100 #76626 üzenetére
Leformáztam XP alatt egy floppyt MS-DOS-osra, átmásoltam a bin fájlt, de nem olvassa be. Detecting floppy drive A media... és egy villogó kurzor. 2 floppy olvasót próbáltam, mind a kettőnek jónak kell lennie, ezek közül az egyikkel formáztam meg másoltam a floppyt.
Kellene valami bios flash tool vagy valami? -
batyuska100
senior tag
válasz
Bile Demon #76625 üzenetére
Ha jól emlékszem akkor mielőtt tönkrement azt is írta hogy Award bios corrupted, vagy valami hasonlót. A chipet én szedtem ki, először csak megtisztítottam az érintkezőket -hátha. Találtam itthon egy majdnem ugyan ilyen chipet, az is PCI/PNP 686, de az utolsó sor nem egyezik, nem is működött vele.
Elvileg találtam jó biost, csak át kell másolni a bin fájlt a floppyra és kész, be is fogja tudni olvasni? -
batyuska100
senior tag
Jött egy Shuttle ME21 V2.3 lap, valamiért nem posttol. Ha rákötök egy csipogót, az amikor áramot kap akkor "roppan" egyet, utána semmi postcode. Az alaplapon lévő led világít és a billen lévő 3 led is felvillan. 300A-s Mendocino Celeronnal próbáltam, lehetséges hogy nem támogatja?
-
batyuska100
senior tag
A molex csati felső két sarka kerekített, csak nagyon erőltetve lehet beledugni fordítva. Mondjuk én már öltem meg úgy dvd olvasót, hogy áram alatt akartam bekötni, csak fordítva fogtam a csatlakozót és így az 5 volt 12 voltot kapott, a 12 meg 5-öt. Kicsit büdös volt utána..
A csatlakozó jónak tűnik, de lemérheted hogy az érintkezők között multiméterrel, hogy ha zárlatos.#76138:
Tényleg nagyon szabályosnak tűnik. Valszeg a gyárban rakták rá jelölésként, ezesetben nincs gond szerintem. -
batyuska100
senior tag
Valszeg a tápnak egy olyan ágára volt kötve a kártya amin valami nagyobb fogasztó is volt. Ha minden igaz akkor az a felső érintkező a +5v a molex csatiban (ami piros szokott lenni), valszeg ráolvadt a kábel boritása. Szerintem ha lepucolod róla akkor jónak kell lennie, kicsi az esélye hogy valami zárlatot okoz.
-
batyuska100
senior tag
válasz
DarthSun #76124 üzenetére
Szerintem az XP a Világ jegjobb rendszere, valószínűleg azért tartom így mert fiatalabb vagyok és én ezen nőttem fel.
2003-ban faterom megvette az első gépét, már azon is XP volt, azzal írta ki az egyetlen XP telepítőnket (még valamikor 2010 előtt), azóta is azt használjuk.
Szerintem én szoftverért soha nem adtam ki pénzt (kivéve Steames játékok), mindig beszereztem amat akartam ingyen. -
batyuska100
senior tag
A vga drivert már felraktam, az normálisan megy. Asszem be volt dugva egy 16GBos SanDisk pendrive is, azt mintha látta volna (a tálcán ott volt a hardver biztonságos eltávolítása gomb).
Holnap akkor megpróbálom újrarakni a chipset drivert, szerencsére az Asus oldalán (CUV4X-C lap) csak egy 4in1 chipset driver van fent.
Azért szeretek jobban optikai egérrel tesztelni, mert ha világít az alján a led akkor tudom hogy jó. Golyós egeren semmilyen led nincs ami alapján meg tudnám állapítani hogy működik. Holnap ezt is megpróbálom.#76121:
A Powballhoz hasonló DXBall és DXBall 2-t már próbáltad? Nagyon hasonlónak tűnik. -
batyuska100
senior tag
válasz
DarthSun #76116 üzenetére
1x128MB ram van benne. A Win98 szvsz ugyan olyan mint a Me, talán még rosszabb is. Működő magyar Win98SE isot még nem találtam sehol, már hármat letöltöttem ami elvileg SE, de mindegyik a sima verzió.. A COM átalakító már nem tudom hogy honnan van, régóta kallódik itthon. Másik gépeknél már próbáltam PS/2-USB átalakítót, nem működött. USB-PS/2 átalakító is van itthon, azt emlékszem hogy valami alkatrészboltból vettem 290Ftért, az soha nem működött.
-
batyuska100
senior tag
Újra egy Millenium Editionos kérdés:
Egy sima restart után nem tudta betölteni az ATI vga driverét és azóta egérkurzorom sincs. Látom az egeret az eszközkezelőben, világít is az alján lévő led, de nem reagál semmire a gép. Az egér egy mezei Hama usbs cucc, ez tuti hogy működik. PS/2es egerem 2 van, azokat nem is látja a gép, de ha jól emlékszem akkor az alaplapon lévő port rossz.
Ha csökkentett módban indítom akkor viszont működik minden, próbáltam törölni az egérnek és az usb vezérlőnek is törölni a driverét, majd újratelepíteni (normál módban is), de semmi változás.
Van egy COM->PS/2 átalakítóm, azzal az egér ledje nem is világít.Kezdem érteni hogy miért utálja mindenki ennyire ezt a rendszert...
-
batyuska100
senior tag
Az egyik fiókban találtam egy Conexant RH56D/SB-PCI chipes faxmodemet, a két RJ11 csatlakozó mellett van egy MIC és egy SPK feliratú jackdugó is. Használható hangkártyának is?
-
batyuska100
senior tag
válasz
KROK640 #76075 üzenetére
Asszem volt valami program, amivel át lehetett írni a rendszerinformációkat és még képet is lehetett beilleszteni. Most pont nem ugrik be a neve..
Szerk: Megvan, OEM Logo Manager
-
batyuska100
senior tag
-
batyuska100
senior tag
Sziasztok!
Van valami fix arra hogy a Windows ME kírja normálisan a proci sebességét mint az XP alatt?
[kép]Más:
Ha felrakom a Daemon tools 3.47-et, akkor a gép már csak csökkentett módban indul el (normal bootban nem jutunk el a töltőképernyőig), ha csökkentett módban elindítom a Daemont, akkor azt a hibaüzenetet dobja hogy nincs SCSI driver feltelepítve.Találkozott már valaki ilyennel?
@envagyok:
Nem lehet hogy rossz a floppy meghajtó, vagy annak a kábele? -
batyuska100
senior tag
-
batyuska100
senior tag
Szerintetek is megérte?
-
batyuska100
senior tag
Nekem NEC MultiSync LV15M van retro célra, beépített hangszórós, 1024x768-at tud 75Hz-en.
-
batyuska100
senior tag
válasz
Bile Demon #71776 üzenetére
Akkor nem csak én éltem veszélyes életet..
Első gen i5-750et hajtottam 300as Codegennel, később vettem egy Quadro kártyát aminek már kellett a 6pin tápcsati, akkor 400as Codegenre tákoltam pcie powert.
utána 450 wattos Mtech tápra váltottam, ami elég volt az i5-höz, de a Xeon X3440-et már nem bírta. Hazavágott egy Asus P7P55D-t, legalább 6 FET lett zárlatos..
-
batyuska100
senior tag
válasz
batyuska100 #71675 üzenetére
Na, leteszteltem a hddket, amiket könnyű volt, még fog bővülni a lista, ha jól számolom, akkor még 5 vinyót kell leteszteljek, amik be vannak építve. + még van egy csomó P4 gép lent a régi spájzban, ami már évek óta tároló.
#71686 envagyok: Az a ROG SLI híd is egyidős a hardverrel benne? És jól tudom hogy S939-be csak 2 magos procik votlak?
-
batyuska100
senior tag
válasz
Fred23 #71674 üzenetére
DiamondMax Plus 8 - a "vékonymaxtor", amiből nekem 3 van itthon, az egyik egy P4 gépben van (működik, a kondició ismeretlen), egy döglött (fel sem pörög) és egy ami az egész életét egy rackben töltötte, kb 2GB kép volt rajta összesen. Ez persze 100/100-as, de nem merem használni, mert annyira kiszámíthatatlanok. Most előkapom az egyik gépet és megnézem hogy hány óra üzemidő van benne, meg ha akkor már ott tartok, akkor újratesztelem az összes pótvinyómat.
-
batyuska100
senior tag
-
batyuska100
senior tag
válasz
Sanchez638 #71641 üzenetére
Hol veszel te ilyen jó áron ekkora ssdket?
-
batyuska100
senior tag
Megoldható, pl beállítod az 1-es hddt primary masternek, a 2-es hddt meg primary slave-ra, akkor értelemszerűen az 1-es hddről fog bootolni a rendszer, a 2-es hddt meg kiválasztod a bootmenüből. A másik megoldás az, hogy a 2-es hddt berakod egy rackbe primarynak, az 1-es hddt meg slavenek, így a rendszer az 1-es hddről fog indulni, de ha a racken van kapcsoló és azt bekapcsolod akkor a 2-es hddről fog bootolni.
Na ezen igazodj ki!
-
batyuska100
senior tag
Slot 1 lappal nem igazán foglalkoztam még, ez csak a második eddig, mert az elsőt eladtam (bár nem tettem volna). Ez a lap már a 21. éve van ugyan abban a gépházban, nem is akarom kiszedni, még át sem néztem rendesen. Bár az fura nekem, hogy a hátlapi portok nem színesek, mint a googles képeken, hanem feketék. Talán ez a rev1.0 lehet?
-
batyuska100
senior tag
válasz
batyuska100 #71480 üzenetére
Na, rendberaktam a gépet amennyire tudtam, egy BH6 lap van benne és egy Celeron 333 proci. A biosban amit el lehetett állítani, az el is volt állítva. Viszont amint megláttam a régi paint alkotásaimat a képeknél, elment a kedvem a formázástól és a Win98tól...
Tudod ki fogja felrakni azt a szutykot és feldriverezni mindent..
Az új terv egy 600+MHz S370 proci slotketben. -
batyuska100
senior tag
válasz
KROK640 #71482 üzenetére
Nem emlékszem pontosan, hogy milyen lap van benne, de nem hiszem, hogy lesz cpu upgrade benne. Marad a 300 vagy 350MHz-es Cerka benne. A Voodoo kártya egy 3 3000 16MB, egy másik gépből lett még kiszedve. Az 512MB ram kettő ugyan olyan 256-os modulból áll, amik 133MHz-en ketyegnek. Ha jól tudom, akkor még van a gépben valami jó Soundblaster hangkártya ami ISA csatolós, bővíthető memóriás - a google szerint egy AWE32.
A gép 1999 körül lett összeszerelve (minden alkatrészre ráírták a dátumot), a gép egy kesztyűgyárból van és iszonyat retkes volt. -
batyuska100
senior tag
Faterom el akart adni egy P2 gépet, gyorsan rávágtam, hogy ne add el, nekem kell, és kiderült, hogy az első gépemről van szó. Egy Abit BH6 (vagy BE6) lap van benne, valami Celeron proci, 512MB ram (2004 dátum van rajta, gondolom bővítés volt), egy Voodoo 3 (amikor az én gépem volt, akkor még valami gagyi S3 videokártya volt benne) és egy Quantum Fireball 6.4GB vinyó. Most valami ~ 10 éves XP van rajta, én is azzal használtam. Win98at tervezek rárakni, úgy gondolom, hogy a 700+MHz már XP képes. Perfekt karácsonyi ajándék, majd még írok róla részletesebben is, mégelő kellene szednem.
Ja és boldog karácsonyt!
-
batyuska100
senior tag
válasz
DarthSun #71441 üzenetére
Újabb hardvernél is előfordul, most nem akarok sokat írni, a lényeg az, hogy megpusztult a Xeon X3440-em alatt a P7P55D lap, a szervíz nem tudta tesztelni a procimat, mert "nincs olyan alaplap amivel kompatibilis" - otthon az egyetlen 1156-os brand gépembe beraktam és működött..
-
batyuska100
senior tag
válasz
envagyok #71064 üzenetére
Beépíthető vagy külső?
Én soha nem használtam floppy lemezeket (legalábbis régen, napi használat szerűen), szerintem iszonyatosan kevés az a 1.44MB. Faterom elsőgépében, amit 2003-ban vett, abban sem volt floppy meghajtó, csak dvd író (jó tudom, ez már bőven nem az a korszak).
Retro gépekre külső hddről vagy pendriveról szoktam átmásolni adatokat, XP-nél öregebb Windowst nem használok. -
batyuska100
senior tag
válasz
hege8888 #71018 üzenetére
Nekem nincs ónszippantóm, az utolsó alanynál egy gombostűvel böktem át az ónt, így is bevállt és működik is.
Bontott kondikat használok.
[kondicserélt alaplapok] -
batyuska100
senior tag
válasz
hege8888 #70988 üzenetére
Szerintem egy kicsi gyakorlat után te is ki tudod cserélni. Feljebb volt szó kondicseréről, ott vannak az én próbálkozásaim is, legalább nevetsz egy kicsit rajtuk.
Szerzel 1-2 s478 vagy ami olcsón beszerezhető lapot, gyakorolni tökéletesek. Én is ilyeneken tanultam meg forrasztani.
-
batyuska100
senior tag
válasz
MasterDeeJay #70959 üzenetére
A nem gyári P2 és P3 hűtőkben is már "repkednek a csapágygolyók" ennyi év után.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Synology NAS
- Xiaomi Pad 7 Pro - fél kiló, maradhat!
- Sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Tenda 4G Simkártyás Router 6hó jótállással!
- LENOVO LEGION SLIM 5 16APH8
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad Gaming 3 Garancia: 2026.07 // R7 5800H / GTX 1650 4GB
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest