- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- RAM topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Steam Deck
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
frescho
addikt
válasz quailstorm #73759 üzenetére
Pont ezért nem is kell beleszámolni. A sima, lényegi változtatás nélküli Z80 (most az NMOS-CMOS átállástól tekintsünk el) volt az a CPU amivel a legtöbb számítógép készült. De ha a továbbfejlesztést, meg a lerakatnyi mikrokontrollert beszámítjuk, akkor megint a Z80 a nyerő. Egyszerűen annyi ideig gyártották változtatás nélkül, hogy nem tudta csak a kortárs 6502 megszorongatni.
hokuszpk: A Z80 utódait házon belül szúrták el. Az IBM-nek inkább azt "köszönhetjük" hogy most nem a Motorola viszi a prímet. Mondjuk nekem a kedvencem az Acorn túlélési szériája a BBC mikro-tól a telefonjainkig.
All: Két hét után ma befejeztem a Z80-as sztorit, kicsit motiváltam magam azzal, hogy meg tudjam mutatni nektek Az Oral History-t ajánlom mindenkinek, mert van benne korai Inteltől kezdve minden nyavalya. Commodore vagy IBM, csak keresni nem lehet jól benne.
https://frescho.hu
-
hokuszpk
nagyúr
válasz quailstorm #73759 üzenetére
"yors keresés alapján csak annyit találtam, hogy annak is vannak továbbfejlesztései,"
a Zilog csinalt 16 bites procit, es 32 biteset is, köszönjük (?) az IBMnek, hogy a Z80 sikere utan nem az lett az "uralkodo szeljaras". Namondjuk ebben is bennevolt az AMD, mert az IBM egyik fo szempontja volt, hogy ha nem sajat gyartas, akkor legyen alternativa, es akkoriban az AMD licenc alapjan gyartotta az Intel klonokat.
kötsög AMDElső AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Autós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen autót vegyek?
- RAM topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- CES 2025: Ötletes és bivalyerős külső akkut hozott az Anker
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- Quad Core AMD Athlon X4 740 3,2 GHz FM2 Processzor
- Ryzen 7 7800X3D
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, bontatlan - Gari 2030.01.28. - ig - Eladó!
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest