- RAM topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Autós kamerák
- Projektor topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- M.2 SSD: hova tedd, hogy a leggyorsabb legyen?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
westlake
félisten
-
westlake
félisten
AMD Ryzen 7 5800X3D 3D V-Cache CPU Benchmarks Leak Out, Up To 9% Faster Than Ryzen 7 5800X
Harmatos az a 7%. Igaz, csak Geekbench.
-
westlake
félisten
AMD’s Robert Hallock confirms Ryzen 7 5800X3D does not support overclocking
Azért kíváncsi leszek arra a "locked-locked" dologra.
-
westlake
félisten
Ez az összes CPU-ra, memóriára, és VGA-ra is igaz.
Az, hogy valamit a gyártó is "engedélyez" nem jelenti azt, hogy garanciát is vállal rá. Ennyi erővel az LN2-vel kivégzet (extrém feszültséges) darabokat is simán ki lehetne cserélni, nem? Vagy a tuning mértéke is definiálva van valahol a garanciális ügyintézéssel kapcsolatban? -
westlake
félisten
Amit nem tilos, azt lehet. Az hogy valaminek az "engedélyezése" nincs rajta valamin, az nem jelenti azt, hogy ha csinálod azt a valamit, akkor tiltott dolgot csinálsz. Az AMD sehol nem tiltotta, tehát lehet csinálni. Nem kell külön engedélyezni valamit, ha alapból megteheted. Nincs szükség semmilyen "hegesztésre", tehát gyári feature-t használnál ki. Megvettél egy terméket, ami a tiéd. Nem tiltották meg a dolgot, tehát csinálhatod. Függetlenül attól, hogy nem hívták fel rá a figyelmedet, hogy "csinálhatod".
-
westlake
félisten
Ez nem így működik. Majd ha aláíratnak mindenkivel egy dokumentumot, hogy saját felelősségre használják azt a BIOS-t (és tuningolnak), amit ők ki sem adtak volna. Engem nem kell hogy érdekeljen, hogy milyen "feature" hol nincs feltüntetve, meg milyen program nem működik azzal az SKU-val. Hazaviszem, beszerelem az alaplapba és tuningolom azzal a funkcióval, amit biztosit (gyárilag) az alaplap.
Indokolják meg a miértjét és talán elfogadom.
-
westlake
félisten
Mikor számított valóban az élettartam szempontjából a tuning? Soha. Nem, nem a feszültségemelésről beszélek, meg az LN2-es rekordokról. Ha az lenne a háttérben, amit te írsz (kizártak tartom), akkor pedig az AMD vállalja a felelősséget érte, hogy olyan AGESA-kat adott ki, amik nem tiltják az említett SKU tuningját.
Mindenesetre én tervezem tesztelni a dolgot, szóval már serényen gyűjtögetem a BIOS-okat. -
westlake
félisten
Sokat nem kellett várni az első AGESA 1.2.0.6c-s BIOS-okra.
Viszont azt hozzátenném a dologhoz, hogy a mostani "Support Vermeer-X CPU (Ryzen 7 5800X3D)" csak terelés. Már az 1.2.0.5-ös is támogatta. Sőt, azóta ugye volt 1.2.0.6-os és 1.2.0.6b is. Nyilván ezek mind támogatják már. Hogy miért van kiemelve megint a support? Azért, amiért állítólag az AMD ugyanúgy presszálja az alaplapgyártókat egy bizonyos AGESA alkalmazására (ahogy teszi ezt egyébként az Intel is a mikrokódokkal). A tuning miatt. Tudom, az Intel-nél más a helyzet, de ha jól rémlik, a múltban ők is próbáltak hasonlót elérni. Minden bizonnyal a mostani AGESA már lock-os.
-
westlake
félisten
-
westlake
félisten
válasz
Petykemano #6627 üzenetére
Ha nem a következő verzióban 1.2.0.6c, akkor az 1.2.0.7-ben biztos tiltják az 5800X3D tuningolhatóságát. A kérdésedre válaszként írtam, hogy miben különbözhet a annyira az 1.2.0.7 az elődeitől. Tudom, hogy a anti-tuning dolog nem újdonság.
-
westlake
félisten
-
westlake
félisten
válasz
S_x96x_S #6459 üzenetére
Miért, ki mondta, hogy a X670(?)-es alaplapokon lesz? Ő arra reagált, hogy te megemlítetted a PCIe 5.0-ás támogatottságot. Az 5.0-ás PCIe port pedig kimeríti ezt. A támogatottság egyrészt a lane, másrészt valamelyik csatlakozó. Én arra céloztam, hogy az AM5 megjelenése sem indokolja jobban a PCIe 5.0-ás SSD-k megjelenését. Arról nem is beszélve, hogy tudomásom szerint senki nem említette (eddig) az M.2-es csatlakozást. PCIe 5.0-áról volt szó.
Pontosabban kell fogalmazni. Nincs olyan, hogy "PCIe5-ös NVME SSD - csatlakozó". Vannak portok, amikre csatlakoztathatók az SSD-k. A PCIe port is ilyen, ahogy a SAS, a SATA, az U.2 és az M.2 is.
Egyébként pedig: Mainstream PCIe 5.0 SSDs Only Expected in 2024
-
westlake
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #6457 üzenetére
Nem értem az összefüggést. Alder Lake S már van egy ideje.
-
westlake
félisten
válasz
nyul105 #6387 üzenetére
Termékszám alapján nem szokták megkülönböztetni az eltérő steppingeket. Legalábbis nekem nem rémlik, hogy az Intel, vagy az AMD így járt volna el a múltban. Az ő szemszögükből ezeket a termékek megegyeznek. A dobozon és IHS-en található feliratokból viszont mindig kideríthető. Ehhez viszont ismerni kell ugye az új terméken lévő feliratokat. A korábban rendelt és raktáron lévő darabok biztosan régebbiek. Pontosan nem lehet tudni, hogy az AMD mikortól szállítja az új steppinges darabokat. Mint ahogy azt sem lehet tudni, hogy azok például mikor jutnak el hozzánk. Biztosan akkor lehet tudni, ha valaki megnézi, hogy újabb-e, de a kereskedők/beszállítók nem szeretnek ilyenekkel foglalkozni, ami egyébként érthető.
Ettől függetlenül egyébként lehet, hogy a kereskedők olyan kódokat is megadnak, amiket egyébként nem kellene. Ezekből pedig valószínűleg kideríthető.
Jelenleg nem áll rendelkezésemre elégséges információ ahhoz, hogy bármit is biztosra mondjak. Ráadásul az Intel processzorok "világát" sokkal jobban ismerem, mint az AMD-két.
-
westlake
félisten
válasz
Petykemano #6290 üzenetére
Egyrészt nem értem, hogy ennek a dolognak mi köze ehhez a fórumhoz, másrész nincs benne semmi különleges. Körülbelül 5 perc alatt bele lehet hegeszteni bármelyik AM4-es lap BIOS-ába "bármilyen" CPU támogatottságát. MSI, ASUS lapokban valóban nincs benne gyárilag (egy-egy random X370-es lap BIOS-át néztem meg), de a Gigabyte december 24-ei BIOS-ában ugyanúgy ott van az, ami mostani hír lényege.
-
westlake
félisten
Intel Core i9-12900HK gets tested, faster than AMD Threadripper 1950X in Cinebench R20
113W-ot eszik csak a CPU.
-
westlake
félisten
válasz
S_x96x_S #6255 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy te mindent szándékosan (vagy nem szándékosan) félreértesz. Nem írtam olyat, hogy technikailag nem megvalósítható, hogy Zen 4c-re épült asztali CPU-t gyártson és értékesítsen az AMD. De semmi nem akadályoz abban, hogy mutass csak egy olyan cikket/hírt, amiben arról van szó, hogy Zen 4c asztali CPU-(ka)t tervez az AMD.
-
westlake
félisten
válasz
S_x96x_S #6251 üzenetére
Oké, de erről "senki" nem beszélt, te hoztad szóba. Én még mindig (és eredetileg is) Zen 4--ről és desktop vonalról beszéltem. A Zen 4c meg egy másik történet semmi köze a desktop vonalhoz. Eleve nem is célozhattam erre a vonalra, hiszen a Genoa (Zen 4) 96, a Bergamo (Zen 4c) meg 128 magnál "jár".
Egyébként pedig bocsánatot kérek, ha félreérhetően fogalmaztam meg a témaindító hozzászólásomat. Való igaz, hogy a Zen 4 nem desktop exkluzív.
-
westlake
félisten
válasz
S_x96x_S #6245 üzenetére
Bocsánat, de nem igazán értem, hogy mit is szerettél volna átadni. A "Zen 4 (Raphael)"-ből és a "desktop"-bol hogy jutottál el az EPYC-ig? Remélem nem vagy tájékozatlan és nem hiszed azt, hogy a Zen 4 EPYC "exclusive" lenne. Legalábbis én erre következtetek a kérdésedből, miszerint: "ZEN4 vagy ZEN4c -s chipletet szeretnél az asztali gépedbe?"
-
westlake
félisten
válasz
Petykemano #5999 üzenetére
Nem tudom. A cikben szerepel úgy, hogy "Vermeer X/S line". Egyébként van bármi jelentősége jelenleg, hogy mi a pontos kódnév? Szerintem nincs.
-
westlake
félisten
-
westlake
félisten
MD Ryzen 6000 series in late January?
Úgy legyen! Szegény Intel Gen12.
-
westlake
félisten
#2117: Mihez képest? Bruttó 650.000 forintért vettem annó a 7980XE-t. Szerintem ez ebben a kategóriában teljesen normális.
A W-3175X-et meg még viccként sem említeném a 3000$-os árával. Arról nem is beszélve, hogy az alaplap hozzá 1900$.
-
westlake
félisten
-
westlake
félisten
-
westlake
félisten
válasz
Petykemano #1699 üzenetére
Hagyjuk már ezt a maszlagot, hogy nem real world. Mintha számítana. Real world ugyanúgy be lesz alázva az Intel. Nem tudom minek kevered bele a szoftvert a dologba, amikor nem arról van szó. Hardveres tudásról beszéltem. Ahogy látom nagyon elsiklasz a lényeg felett.
-
westlake
félisten
Gondolom azért néhány szemfüles már kiszúrta azt az AMD eredményt. Ez most vagy az EPYC Rome (4500$-7000$, 200W/225W), vagy a flagship TR3. Ha az előbbi, akkor (maximum) 225W-on veri el a két darab ~7500$-os Caskade Lake-et (2*205W), ha pedig az utóbbi akkor nyilván simán lehet az akár 400W-on egy tuningolt TR3. Bízzunk benne, hogy az előbbi. Bár engem az sem zavarna, ha az utóbbi lenne és mondjuk ~3800$-ért kapnék 15.000$-nyi Intel teljesítményt.
Bocsánat, de egyáltalán nem érdekel, ha valaki azzal jönne, hogy a 64 magot hasonlítom az 52 maghoz. Ár-érték arány és fogyasztás. Ez a kettő számít! Engem az sem érdekelne, ha csilliárd magos lenne az AMD.
-
westlake
félisten
-
-
westlake
félisten
válasz
S_x96x_S #1369 üzenetére
Semmire nem megy vele. Nem "ennyi" a különbség a két család között. Ráadásul aki elvakult Inteles, vagy szimplán csak sosem venne AMD-t (mert alkalmanként képtelen az ésszerűen dönteni) azok megvennék az eredeti áron is azokat a CPU-kat. Szóval ezzel a lépéssel valójában csak magukat szívatják.
-
westlake
félisten
-
westlake
félisten
válasz
Devid_81 #1346 üzenetére
Kereslet, kínálat. A képlet nagyon egyszerű: ha ér annyit, amennyit kérnek, akkor a vásárló megfizetni. Ha nem ér annyit, akkor nem fizeti meg. Utóbbi esetben a gyártó elgondolkodik, hogy esetleg csökkentse az árakat. De ilyen nem lesz, mert meg fogják venni az X570-es alaplapokat a felhasználók ennyiért, mint ahogy a processzorokat is. Jelen állás szerint az Intelnek semmilye sincs, amivel felvehetné a versenyt a harmadik generációs Ryzen családdal. Tudásban igen (részben), de árban (és fogyasztásban) végképp nem! Nincs olyan, hogy "rendben van", meg hogy "nincs rendben". Nem kötelező hardvert vásárolni. Nem kell az élethez.
-
westlake
félisten
-
westlake
félisten
válasz
#82819712 #1333 üzenetére
Nem gondolkodsz. Mond az valamit, hogy 7 nm? Ahogy látom, nem.
230W-ra saccolom egyébként a legerősebb harmadik generációs TR fogyasztását. Egy komolyabb léghűtéssel is lehet használni olyan CPU-t, ami 300W felett éget. Szóval nem kicsit túldramatizálod a dolgot. Egyáltalán nem kell egy ilyen kategóriás CPU mellé hűtést is csomagolni. -
westlake
félisten
Jöhet a 3950X bejelentés.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch OLED 64GB fehér játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung U28E590DS 60Hz 4K TN 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3067
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
- Surface Laptop 5 Touch 13.5 Retina i7-1265U 10mag 4.8Ghz 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Önerő nélkül is elvihető! Részletfizetés. 27 % Áfás számlával Dell Alienware QD-OLED gamer monitor
- Xiaomi Redmi 13 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest