- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen széket vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
Én nem vagyok a külső USB-s tárolók, dokkolók híve, tapasztaltam már hülyeségeket velük (pl. két diszkes dokkolóból eltűnt hirtelen az egyik és reboot kellett), de tény, hogy jól beállítva a Pi nem alszik be, mégsem fogyaszt sokat, kis pici gép. A rádugott merevlemezt pedig oprendszertől függően oda tudja adni a hálózaton akárminek, pl. NFS-en keresztül is (nekem az androidos Sony tv-m Kodija így látja), vagy hagyományos Windows-os megosztásként is Samba-n keresztül. Ezekkel nem sérül az alattuk levő fájlrendszer, ha megszakad a hálózati kapcsolat, stb.. Emellett nyugodtan bealudhat laptop, bármi, nem lesz gond, ez mindig megy (a NAS-ok ritkán alszanak be, általában 24 óra folyamatos üzemre tervezettek, bár én a sajátomat desktop géphez hasonlóan ki-be kapcsolom naponta 1x, mert az a munkagépem is most, míg meg nem veszem az új laptopot vagy gamer konfigom).
Szóval vehető szerintem. Fájlrendszerek között is van eltérés, melyik mennyire bírja a "csesztetést", áramszünet másolás közben és hasonlók esetén.. - már egy standard linuxos ext4 sem fog olyat dobni, hogy minden eltűnik és spéci adatmentő eszköz kelljen, nemhogy egy komolyabb célra kifejlesztett még modernebb fájlrendszer.
Pi-nél - mint minden NAS-nál - a hálózati kártya sebessége kardinális, 1Gbit-essel már lehet boldogulni, az első nagy backup így sem lesz vmi húha tempós, de utána minden inkrementális mentés (csak a változások mentése) már lényegesen gyorsabban lefut.
Pi3 B+ modelleken már Gigabit van, de belül az USB 2-es portra csatlakozik, ami 300 Mbit limitációt okoz az interfészen, így ez csak az elődök 100Mbit-es portjának háromszorosát tudja, nem tízszeresét. RPi 4 valós (teljes sebességre képes) Gigabit alatti Pi-vel nem foglalkoznék. Pi4/Pi5-el ilyen ~110MB/s tempó megoldható már.
A tempó tovább fokozódik mondjuk egy erre a célra épített PC esetében, ahol már vannak 2.5Gbit-es hálózati kártyák (mindkét oldalnak tudnia kell viszont, a laptop nem fogja tudni). Ha viszont a munkagép is ilyen és a NAS is, akkor vagy direktbe köti őket az ember, vagy fog egy 2.5Gbit-es switch-et és azzal már elkezdünk 200MB/s fölé menni.
10Gbit-es kártyákkal mindkét oldalon (ismétcsak direktbe kötve vagy erre képes switch-el közben) már a NAS-on létrehozott esetleges raid sebességelőnyét is látjuk, többszáz MB/s teljesen jól belefér.
De otthon kicsiben ha sok az adat, többszáz Giga, netán több tera, kell 1-2 éjszaka nonstop másolás Gigabit esetén. Ilyen nagy adatmennyiséget én már mindenképp raid-re pakolnék és majd csak ezután kitenni a polcra, mert borzasztó mennyiség tűnhet el egy hardver hiba esetén 1-lemezes felállásban, a visszaolvasáskor-visszaállításkor adott tempó pedig sokkal jobb raid-nél, mint külön HDD-nél, ha 2 lemezre kézzel másolod ki ugyanazt és csak 1-ről olvasol vissza. Ízlések és pofonok (és hardverek) árnyalják a sebesség kérdést mindig.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy ruhás topik
- Mindent a StreamSharkról!
- Telekom mobilszolgáltatások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- iPhone topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Okos Otthon / Smart Home
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- Seagate BarraCuda Pro 10TB - 3.5", 7200rpm, 256MB, SATA3 - Új, bontatlan - Eladó!
- Új, bontatlan Sandisk Extreme Pro Portable külső SSD 2TB 2000 MB/s
- BONTATLAN/Samsung Portable SSD T9 1TB
- Új SanDisk ultra 64GB - 128GB MicroSDXC kártyák . Árak a hirdetésben .
- CORSAIR MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!