Melyik 10"-es, Windows 8.1 tablet a nyerő?

Összefoglalás

Melyik is a legjobb, idehaza beszerezhető, tízhüvelykes, Windows 8.1 tablet? Ennek a kérdésnek a megválaszolására mai három tesztalanyunk, az Acer Aspire Switch 10, a Lenovo Miix 2 10 és a Prestigio Visconte 2 mellett be kell vonni az Asus Transformer Book T100-at is. Az értékelést ezúttal a legkönnyebb a végéről kezdeni, ugyanis a Prestigio a Visconte 2 esetében szerintünk rossz lóra lett a notebookba szánt Celeron N2806 processzorral, ami magasabb órajele miatt egyszálas teljesítményben jobbnak ígérkezett az Atomnál, de egycsatornás memóriavezérlője a CPU és GPU részleget is visszafogta. Van viszont egy olyan extrája a Visconte 2-nek, ami miatt sokak számára mégis a legjobb választás lehet, a 3G modem. Ilyet konkurensei nem kínálnak, pedig ez a mobil feladatvégzés egyik fontos eleme. Az árazással sincs gond, a 32 GB-os, modem nélküli verzió egy picivel százezer forint alatt megvehető, a 3G ajánlott végfelhasználói ára 124 900 forint, de pár ezressel olcsóbban is láttuk már.

Hirdetés


Több gyenge pontja is van a Prestigio Visconte 2-nek, viszont ez az egyetlen 3G modemmel ellátott modell

A fennmaradó Acer, Asus, Lenovo trióból már sokkal nehezebb választani, mert lényegében azonos hardverük lévén teljesítményben, illetve a szoros verseny miatt árban is nagyon közel vannak egymáshoz. Így aztán a kisebb-nagyobb részletek összevetése lesz az, ami dönteni fog köztük, ezek megítélése pedig sok esetben szubjektív, az egyéni igények eltérhetnek a mi megfontolásunktól.


Nem túl szép, de kifejezetten jó az Acer Aspire Switch 10

Megjelenésre kevéssé tartjuk tetszetősnek az Acert világos keretével és bumfordi formatervével, az Asus pedig fényes hátlapjával és jellegtelenségével unalmas. A Lenovo csinos, a tablet és dokkolója kimondottan jól néz ki összecsukva, viszont kézbe fogva nagyon vágnak a tablet alsó sarkai. A külső kiviteli minőségét és a dokkoló megvalósítását tekintve viszont szerintünk az Acer a nyerő, a legigényesebben van összerakva, a legjobb a zsanérja és a két rész mágneses kapcsolódása. Az Asus gyenge burkolati anyagával kissé bazárinak, a Lenovo kitámasztós zsanérjával viccnek tűnik mellette, így külső tulajdonságai alapján az Acerre voksolnánk.


Csinos jószág a Lenovo Miix 2 10, de dokkolója nem az igazi

Kiegészítőkben az Acernek újabb plusz pont jár a legjobb dokkoló részért, amiből még merevlemezes is kapható. Szerintünk a kellően nagy kijelző mellett éppen a dokkoló játszik kulcsszerepet a Windows 8.1 tabletek sikerében, ez az a részlet, aminek segítségével funkcionalitásban az iOS-t és Androidot futtató konkurensek fölé emelkedhetnek, kihasználhatják az x86-os alkalmazások előnyét. Legalábbis addig, amíg az létezik, mert az iOS és Android appkínálata mind jobb és jobb. Úgyhogy az Aceré a legjobb dokkoló, kár, hogy az Asusé nem olyan jó minőségű anyagból van, a Lenovónál viszont a gombok gyenge nyomáskomfortját részben ellensúlyozza a két USB csatlakozó és az extra hangszóró.

További extrák terén a Lenovo 1920x1200 pixeles kijelzőjével kell foglalkozni, aminek a mai világban erős vásárlócsalogató értéke van, de nekünk az a tapasztalatunk, hogy a Windows 8.1 nem tud ebből profitálni, sőt a klasszikus munkaasztalon inkább hátrány a nagy pixelsűrűség, így ezért nem adunk plusz pontot. Dicséret jár viszont a GPS-ért, amit ugyan a Microsoft kissé elbaltázott, de a HERE Maps segítségével előhozható tudása, illetve a Miix 2 10-nek van hátlapi (szükség)kamerája. Az Asusnál a legnagyobb, 30 wattórás akkut emelnénk ki, ami majdnem másfélszerese az Acer kapacitásának. Garancia terén viszont egy évével az Acer hátrányban van a többiekre adott 2 évvel szemben, noha némi plusz összegért akár három évre is bővíthetjük ezt, akár véletlen sérülésekre (például törés) is bebiztosítva magunkat és a tabletet.

Summázva a tapasztalatainkat, egy dolgot biztosan állíthatunk: a Windows 8.1 sokkal jobban érzi magát 10,1 hüvelyken, mint 8 hüvelyken. Szerintünk a jelenlegi kínálatból az Acer Aspire Switch 10 a legjobb tízhüvelykes Windows 8.1 tablet, ezért ajánlott címet kap tőlünk, de a Lenovo Miix 2 10 is tetszett nekünk, ahogy korábbi tesztünkben az Asus Transformer Book T100 is. A Prestigio kicsit mellényúlt hardver terén, de a Visconte 2 az egyetlen 3G modemmel is kapható modell, ezt mindenképp ki kell emelni. Mi 64 GB-os, dokkolóval 110-120 000 forint körül kapható változataikat keresnénk ezeknek a tableteknek, és egyelőre csak akkor választanánk tabletre Windows 8.1-et, ha sima tartalomfogyasztásnál valami komolyabb dologra használnánk, illetve fontos az x86-os kompatibilitás. Ellenkező esetben Android és iOS alapon sokkal egyszerűbben kezelhető, könnyebb, csinosabb és jobb üzemidejű alternatívákat találhatunk ebben az árkategóriában.

Acer Aspire Switch 10 tablet Lenovo Miix 2 10 tablet

rudi

Az Acer Aspire Switch 10 tabletet az Acer hazai képviselete, a Lenovo Miix 2 10 tabletet az USAnotebook laptopmintabolt, a Prestigio Visconte 2 tabletet a Prestigio hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés