Melyik 10"-es, Windows 8.1 tablet a nyerő?

Kijelző, hangzás

Mai tesztalanyaink egyaránt 10,1 hüvelykes, IPS technológiás kijelzőt kaptak, de meglehetősen eltérő felbontásút. A legkomolyabb a Miix 2 10 megjelenítője, melynek 1920x1200 képpontja 224 ppi-s pixelsűrűséget jelent, ami mögött messze elmarad a Switch 10 a maga 1366x768 képpontjával és 155 ppi pixelsűrűségével. Utóbbihoz áll közel a Visconte 2, aminek 1280x800 képpont jutott, tehát 150 ppi a pixelsűrűsége.

Hirdetés


Balra átlagos, jobbra nagy pixelsűrűségű kijelző képe a Windows 8.1 munkaasztalán

A Windows 8.1 viszont egy olyan operációs rendszer, ahol a pixelsűrűség esetén a kevesebb többet, vagy legalábbis ugyanannyit jelent. A Modern felület élekkel határolt, egyszerű formatervéhez semmi szükség a Full HD körüli felbontásra, a klasszikus munkaasztalon meg egyenesen szenvedett a Miix 2 10. Az egyes ablakok fejlécében szép vékony karakterek jelentek meg, de a nagy pixelsűrűségre fel nem készített alkalmazások – tehát szinte mindegyik – grafikája és menüsorai már raszteresen felskálázva, elmosódva jelentek meg. A fenti képen a Miix 2 10 és a Visconte 2 HD Tune képernyője nagyon jól illusztrálja a problémát. A két képrészlet a tabletek kijelzőjén nagyjából egyforma méretű volt. Ezen a területen még sokat kell fejlesztenie a Microsoftnak, bár tény és való, hogy a Windows 8.1-ben már ritkábban látni olyan széteső képet, amilyennel a Windows 7 és 8 esetében gyakran találkoztunk a nagyfelbontású kijelzőkön.

Nem csak felbontás, hanem fényerő és kontrasztarány terén is a Lenovo versenyzője volt a nyerő a maga 381 cd/m²-es maximumával és 550:1-hez arányával. Az Acer és a Prestigio sem maradt le sokkal, maximumuk 328, illetve 311 cd/m² volt, 500:1 illetve 520:1 kontrasztarány mellett, ami lényegében egyformának mondható. Gyakorlatban viszont az Acer képét találtuk a legkellemesebbnek. Minimális fényerőben nem tudnak annyira lemenni a tízhüvelykes Windows 8.1-esek, mint korábban az elit iOS és Android tabletek, sötétben a legalacsonyabb szintet is túl világosnak éreztük. Betekintési szögek terén viszont minden rendben volt, bár lapos szögeknél mindhárom tesztalanyunknál – különösen a Prestigiónál – kissé kékbe fordultak a színárnyalatok.


A Miix 2 10-nek oldalt és a dokkolójában is JBL hangszóró van

Annak ellenére, hogy a Switch 10-nek vannak a felhasználó felé fordított hangszórói, a Miix 2 10 szól a legjobban. A JBL segítségével készített hangszórók alapból elfogadhatóan szóltak, de ehhez hozzátesz egy komoly löketet – különösen a basszusok terén –, amikor a dokkolóba ültetjük, melyben plusz hangszóró rejtőzik. Az Acer sem szól rosszul, rendben van a hangja, de egy kicsivel többet vártunk tőle. A Visconte 2 elég rossz helyre tett, egyetlen hangszórója pontosan azt a gyenge zenei minőséget produkálja, ami várható volt, legfeljebb a rendszerüzenetek megszólaltatásához megfelelő, minden komolyabb dologhoz erősen ajánlott egy füles vagy külső hangszóró használata.


Szerényen szól a Visconte 2 egyetlen, hátlapi hangszórója

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés