Microsoft Surface 2 tablet: Windows RT második kör

Hirdetés

Surface 2

Kétség nem fér ahhoz, hogy a Microsoft Surface RT táblagépe és a hozzá kapcsolódó Windows RT operációs rendszer az elmúlt időszak egyik nagy számítástechnikai bukása volt. A redmondi szoftveróriás masszív, 900 millió dolláros mínuszt könyvelhetett el vele, és úgy hírlik, ez a fiaskó (hogy nem sikerült jól a tabletpiaci belépő) komolyan közrejátszott Steve Ballmer távozásában a Microsoft éléről. Nagyjából egy évvel a Windows 8 és a Windows RT operációs rendszer, illetve az Intel processzoros Surface és az ARM processzoros Surface RT tablet megjelenése után megérkezett a Windows 8.1 és RT 8.1, és velük az új tabletek is. Immár a Surface 2 az egyszerűbb, ARM-os, Windows RT 8.1-et futtató, és a Surface Pro érkezik Windows 8.1-gyel és Intel Haswell processzorral.

Tesztlaborunkban a Surface 2 tette tiszteletét a szintén frissített, hozzá tervezett Type Cover 2 billentyűzet társaságában. A Surface 2 nagyon elegáns dobozából egy mutatós, 10,6 hüvelykes képernyővel ellátott tablet bújt elő, ami szögletes, a gép hátlapja felé szűkülő formatervében az első Surface RT-t idézi – méretben (275 x 173 x 8,9 mm) és súlyban (676 gramm) sem sokban különbözik elődjétől. Egyedül színe változott, ami a képernyő fényes, fekete keretétől eltekintve matt szürke, ráadásul a világos rész minőségi magnéziumötvözetből készült, így alig látszanak meg rajta az ujjlenyomatok.

Kézbe kapva a Surface 2-t azonnal érezni, hogy itt felső kategóriás, prémium minőségű termékkel van dolgunk: az összeszerelési elsőrangú, a gépház nem recseg-ropog. Oldalt a tápcsatlakozó és alul a billentyűzet dokkolója is mágneses, nem kell bíbelődni velük, egyből a megfelelő pozícióba rántják a dugdosnivaló kábeleket. Az Apple iPadjeivel és a Google Nexus referencia tabletjeivel ellentétben a Microsoftnál nem fukarkodtak a bővítési lehetőségekkel, van teljes méretű USB 3.0 és micro HDMI aljzat, továbbá micro SD kártyaolvasó is, igaz, utóbbit egy kicsit eldugták a hátlapon. Ezenkívül kapunk még két okosan (a rövid oldalak tetejére) elhelyezett hangszórót és egy kétállású támasztót, amit nagyon szépen integráltak a Surface 2 hátuljába.

Méretben (10,6”) és képarányban (16:9) nem változott a Surface 2 kijelzője, viszont a felbontást megturbózták: a kor követelményeinek megfelelően Full HD-t, vagyis 1920x1080 pixelt kapunk nagyon is korrekt minőségű IPS panelen kiváló betekintési szögekkel és magas fényerővel. Érdekes módon a Microsoft hallgat azzal kapcsolatban, hogy milyen felületvédelmet kapott a képernyő, csak annyit tudunk – és ez látszik is rajta – hogy tükröződést csökkentő (antireflex) réteggel látták el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés