Melyik 10"-es, Windows 8.1 tablet a nyerő?

Hirdetés

Szereplők

Idén januárban úgy nézett ki, a Microsoft végre megcsinálta nyerő windowsos tabletetkoncepcióját, de végül kissé csalódni kellett a haladási irányában. Az Intel Bay Trail architektúrás Atommal egy olyan hardvert kaptunk, amivel végre kihasználhatóvá vált az a többlet, amit a Windows nyújt az Androidhoz vagy az iOS-hez képest, nevezetesen a megszokott, x86-os alkalmazások elfogadható sebességű futtatása. A csalódást azzal okozta a Microsoft és partnerei, hogy az új Atommal és a Windows 8.1-gyel nyolchüvelykes tableteket dobtak piacra, melyeken a klasszikus, notebookszerű munkaasztal nem volt igazán jól használható az apró képernyő miatt.


Balról jobbra: Lenovo, Acer, Prestigio [+]

Sokáig csak az Asusnak volt tízhüvelykes, kis notebookként is életképes megoldása, a Transformer Book T100, amit kipróbáltunk, nagyon tetszett, de anyagminőségével – különösen a hozzá adott billentyűzetével – nem voltunk maradéktalanul elégedettek. Most, hónapokkal később végre felébredtek a konkurensek, így az Acer Aspire Switch 10, a Lenovo Miix 2 10 és a Prestigio Visconte 2 formájában már van alternatívája az Asus T100-nak. Meg is néztük, melyiket lehet érdemes választani.


Balról jobbra: Prestigio, Acer, Lenovo [+]

Az Acer és a Lenovo a bevált recept szerint járt el, a Bay Trail-T család négymagos Atomját építették be, a tablet házát pedig a dokkolást szem előtt tartva alakították ki. Lényegében a tablettémát a hibrid notebookok irányából közelítették meg, hiszen ez az a kategória, ahol a Windows 8.1 domborítani tud.

Hardver tekintetében külön utakon jár a Prestigio. Valami különös oknál fogva nem a tabletekbe szánt Bay Trail-T, hanem a notebookokba való Bay Trail-M hardverre voksoltak. A beépített Celeron N2806-nak valamivel magasabb a CPU-órajele, mint a többiek Atomjainak, viszont csak két processzormagja, egyúttal kevesebb másodszintű gyorsítótára van, és GPU-részlege is lassabb valamivel. A tablet megformálásánál a billentyűzetes dokkolót csak külső megoldásként vették számításba, egyelőre nem is kínálnak kifejezetten a Visconte 2-höz szabott USB-s vagy Bluetooth-os klaviatúrát. Viszont ez a készülék 3G modemmel is kapható, míg a vetélytársaknál a mobilnet még opcionálisan sem kerül szóba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés