Melyik Windows 8.1-es, nyolccolos tablet a tuti?

Hirdetés

Megjelenés

Az elmúlt hónapokban az Intel újult erővel próbálja megvetni lábát a tabletek világában, mégpedig a Microsoft Windows 8.1 operációs rendszerére és a legújabb generációs Intel Atom processzorokra támaszkodva. Több nagy gyártó is előrukkolt a maga nyolchüvelykes megoldásával, közülük a Toshiba Encore-t és az Asus VivoTab Note 8-at már korábban kipróbáltuk. Most az Acer Iconia W4, a Dell Venue 8 Pro és a Lenovo Miix 2 8 került terítékre, de a két, korábban próbált modellt is figyelembe vettük, így az öt kurrens versenytárs ismeretében el tudjuk majd dönteni, melyiket érdemes leginkább választani.

Talán nem meglepő, hogy az Acer, a Dell és a Lenovo üdvöskéje szinte hajszálra azonos méretű dobozban érkezett, és kiegészítőik kínálata éppúgy hasonló, mint árazásuk. Az alapmodellekhez a töltőn és az adatkábelen kívül lényegében semmit sem kapunk, áruk pedig százezer forint környékén kezdődik. Hardveralapjuk is szinte hajszálra azonos: mindegyik modellben a négymagos Atom Z3730-et találjuk, ami egy egész erős jószág, mellé 2 GB rendszermemóriát, 32 vagy 64 GB-os eMMC háttértárat és 1280x800 pixeles, IPS kijelzőt adnak. Van még két webkamera, Wi-Fi, Bluetooth, sőt az akkumulátor 18 Wh kapacitása is hasonló a három tabletben, akárcsak a külső méretek és a súly.


Acer Iconia W4 / Dell Venue 8 Pro / Lenovo Miix 2 8

Megjelenésben sem túl nagyok az eltérések, de azért vannak. A Lenovo Miix 2 8-nak például a Toshiba Encore-hoz hasonlóan érintésérzékeny Windows gomb van az egyik rövid oldalán, az Acer Iconia W4-re pedig ugyanide, a kis világos peremre egy fizikai gombot tettek. Azért a Dell Venue 8 Pro és Asus VivoTab Note 8 sem maradt Windows gomb nélkül, csak rajuk kevésbé hangsúlyos helyre, az egyik élre került. Mind az öt tabletnél nagyjából azonos szélességű, a szélesvásznú, 16:10 oldalarányú kijelzővel egy síkban lévő keretet láthatunk; a Dell és az Asus egyszerű fekete, az Acer, a Lenovo és a Toshiba viszont világos peremet és hátlapot kanyarított a képernyő köré.


Acer Iconia W4 / Dell Venue 8 Pro / Lenovo Miix 2 8

Papíron a maga 8,35 milliméterével a Lenovo üdvöskéje a legvékonyabb, sőt 350 grammos súlyával a legkönnyebb is, de teljesen fekete, egyszerű dizájnja révén a 9 milliméteres Dell szemre karcsúbbnak tűnik, és 45 grammal nagyobb súlyát is csak akkor érezni, ha egymás mellett próbálhatjuk ki őket. Az Acer versenyzője az Asushoz és Toshibához hasonlóan nagyjából 11 milliméter vastag és 400 gramm körül mérlegel. Ebben a paraméterben a 445 grammos Toshiba a leggyengébb, a pehelysúlyú Lenovónál 95 grammal, vagyis 27%-kal nehezebb – ez már azonnal érezhető különbség.


Acer Iconia W4 / Dell Venue 8 Pro / Lenovo Miix 2 8

Hátulról nézve a Dellt találtuk a legcsinosabbnak, a középen lévő márkajelzéstől kiinduló körkörös textúra nem csak mutatós, hanem gumis anyaga révén stabil fogást is biztosít, ezért nekünk megjelenésben a Venue 8 Pro jött be a legjobban. Jól mutat a karcsú, világos keretes és hátlapos Lenovo is, és a fekete színével viszonylagos duciságát elrejtő Asus. A Toshiba lekerekített sarkai és vaskos kerete, illetve az Acer mechanikus gombja és nyúlványa kicsit ódivatúnak hatott a számunkra – már ha lehet ilyet mondani egy alig négyéves termékkategória képviselőire.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés