Melyik 10"-es, Windows 8.1 tablet a nyerő?

Szereplők

Idén januárban úgy nézett ki, a Microsoft végre megcsinálta nyerő windowsos tabletetkoncepcióját, de végül kissé csalódni kellett a haladási irányában. Az Intel Bay Trail architektúrás Atommal egy olyan hardvert kaptunk, amivel végre kihasználhatóvá vált az a többlet, amit a Windows nyújt az Androidhoz vagy az iOS-hez képest, nevezetesen a megszokott, x86-os alkalmazások elfogadható sebességű futtatása. A csalódást azzal okozta a Microsoft és partnerei, hogy az új Atommal és a Windows 8.1-gyel nyolchüvelykes tableteket dobtak piacra, melyeken a klasszikus, notebookszerű munkaasztal nem volt igazán jól használható az apró képernyő miatt.


Balról jobbra: Lenovo, Acer, Prestigio [+]

Sokáig csak az Asusnak volt tízhüvelykes, kis notebookként is életképes megoldása, a Transformer Book T100, amit kipróbáltunk, nagyon tetszett, de anyagminőségével – különösen a hozzá adott billentyűzetével – nem voltunk maradéktalanul elégedettek. Most, hónapokkal később végre felébredtek a konkurensek, így az Acer Aspire Switch 10, a Lenovo Miix 2 10 és a Prestigio Visconte 2 formájában már van alternatívája az Asus T100-nak. Meg is néztük, melyiket lehet érdemes választani.


Balról jobbra: Prestigio, Acer, Lenovo [+]

Az Acer és a Lenovo a bevált recept szerint járt el, a Bay Trail-T család négymagos Atomját építették be, a tablet házát pedig a dokkolást szem előtt tartva alakították ki. Lényegében a tablettémát a hibrid notebookok irányából közelítették meg, hiszen ez az a kategória, ahol a Windows 8.1 domborítani tud.

Hardver tekintetében külön utakon jár a Prestigio. Valami különös oknál fogva nem a tabletekbe szánt Bay Trail-T, hanem a notebookokba való Bay Trail-M hardverre voksoltak. A beépített Celeron N2806-nak valamivel magasabb a CPU-órajele, mint a többiek Atomjainak, viszont csak két processzormagja, egyúttal kevesebb másodszintű gyorsítótára van, és GPU-részlege is lassabb valamivel. A tablet megformálásánál a billentyűzetes dokkolót csak külső megoldásként vették számításba, egyelőre nem is kínálnak kifejezetten a Visconte 2-höz szabott USB-s vagy Bluetooth-os klaviatúrát. Viszont ez a készülék 3G modemmel is kapható, míg a vetélytársaknál a mobilnet még opcionálisan sem kerül szóba.

Hirdetés

Megjelenés, minőség

Kézbe kapva, kicsit megforgatva az Acer, a Lenovo és a Prestigio tízhüvelykesétől sem estünk hanyatt; műanyagházuk korrektül össze van rakva, de semmi különös. Szerintünk a kisebb méretű, nyolchüvelykes Windows 8.1-esek mezőnye jobb ezen a téren, bár lehet, hogy csak kisebb mérete miatt tűnt jobban összerakottnak a Dell Venue 8 Pro vagy az Asus VivoTab Note 8.


Fentről lefelé: Acer Switch 10, Lenovo Miix 2 10, Prestigio Visconte 2

Ma már a mezőnyben legvékonyabb Acer 8,9 mm-es vastagsága sem számít különlegesnek, ráadásul elég bumfordira szabták a házát. Ízlés kérdése, de nekünk kevéssé tetszett az előlap sötét keretének extra, világos pereme, azt viszont értékeltük, hogy a homlokzatra helyezték, a felhasználó felé fordítva a két hangszórót. Szálcsiszolt hátlapja mutatós, nehéz eldönteni, hogy fémből vagy műanyagból van-e, inkább az előbbire voksolnánk. Csatlakozók terén korrekt a Switch 10 kínálata, a micro USB és a hangkimenet mellett micro HDMI-t is kapunk, van microSD kártyaolvasó és egy mágneses csatlakozósor, amivel a dokkoló kapcsolódik. Bár tableten nincs sok haszna, azért hiányoltuk a hátlapi kamerát.


Fentről lefelé: Acer Switch 10, Lenovo Miix 2 10, Prestigio Visconte 2

A Lenovo Miix 2 10 műanyagból készült háza az Acerhez hasonlóan igyekszik egyedi lenni, és ez a mutatvány szemre jól is megy neki, de kézbe véve már eléggé olcsó tapintású a burkolata, ráadásul két alsó sarka, amit az ember tenyérbe fogna, nagyon hegyes, emiatt kényelmetlen fogás esik rajta. A csatlakozókínálat itt is rendben van, lényegében megegyezik az Acerével (micro USB, micro HDMI, hangkimenet, microSD kártyaolvasó), még a mágneses csatlakozósor is jelen van az egyik hosszú oldalon, de persze nem kompatibilisak a tabletek egymás dokkolóival.


Fentről lefelé: Acer Switch 10, Lenovo Miix 2 10, Prestigio Visconte 2

Bármennyire vigyáztunk rá, néhány perc alatt sikerült pár karcolást csinálnunk a Miix 2 10 műanyag hátlapjára. Ezen már kamera is van, 5 megapixeles, a két hangszórót viszont a rövidebb oldalakra tették, szerencsére kellően magasra, így nem fogjuk kézzel eltakarni őket. Már az Acernél is szívtuk a fogunkat a viszonylag nagy, 585 grammos súly miatt, de a Lenovo még ezen is túltesz a maga 625 grammjával. Ilyen nehéz készüléket már nem kényelmes hosszabb ideig kézben tartani, ráadásul – nagyobb súlyuk ellenére – a jellemzően könnyebb Android és iOS konkurenciákénál kisebb, 21 és 25 wattórás akkumulátort kapunk.


Fentről lefelé: Acer Switch 10, Lenovo Miix 2 10, Prestigio Visconte 2

A maga 665 grammjával a Prestigio Visconte 2 még vetélytársaihoz képest is ólomsúlyúnak tűnt, pedig itt is csak 25 Wh alatti akkut kapunk. Klasszikus tablet külseje van, amin nincs egyedi részlet, viszont vágós él vagy előlapot elcsúfító plusz keret sem. A hátlap karcállóságáról nem tudunk nyilatkozni, mert hányattatott sorsú bemutatódarabot kaptunk, már kicsomagoláskor kisebb karcokkal a hátán, de az előlapja makulátlan volt. Hangszóróból csak egy került a hátlapra, viszont van rajta kamera is, a Lenovóéhoz hasonlóan 5 megapixeles. A Prestigio is társaival megegyező csatlakozókínálattal érkezett, de itt a micro USB, micro HDMI, hangkimenet és microSD kártyaolvasó mellett van egy SIM kártyahely is a 3G modemmel ellátott változatoknál, mint amilyen a tesztgépünk is volt.

Kiegészítők

A Windows 8.1-es tabletek használhatóságának új dimenziót ad egy billentyűzet, ezt nagyon jól tudják az Acernél is. A Switch 10 nem hiába kapta a konzumer notebookok Aspire megnevezését: gyárilag dokkolóval érkezik, amivel kis notebookká – ha úgy tetszik, netbookká – varázsolható. Mint korábban említettük, mágneses a kapcsolat a két rész között, ami sokkal elegánsabb a Windows 8.1 vonalon eddig uralkodó reteszesnél, ráadásul nem csak egy, hanem két irányban is befogathatjuk a tabletet, mint azt az alábbi képek mutatják. Az Acer mérnökei példásan stabil zsanért terveztek, ami a nehéz tabletet is stabilan, minimális holtjátékkal tartja, messze lekörözve az Asus Transformer Book T100 mechanikus reteszes, lebegő megoldását.A Switch 10 mágnesesen csatlakozó billentyűzetével nagyon sokoldalú

Az Acer billentyűzetes dokkolója kivitelében is lekörözi az Asusét: a Switch 10 alsó része kellemes tapintású műanyagból készült, fenéklemeze pedig fém. Ennek köszönhetően meglehetősen masszív, és bár az Asus gombjai hosszabb úton, kellemesebb nyomásponttal dolgoznak, az Aceré mégis fölé emelkedik merev alapjának és jó anyagminőségének köszönhetően. A touchpad méretével és működésével is meg voltunk elégedve, csatlakozóból viszont csak egyetlen USB-t kapunk. A sima billentyűzetes változat mellett van vaskosabb, merevlemezes dokkoló is a Switch 10-hez.


A billentyűzet minősége és nyomáskomfortja is rendben van

A Lenovo is mágnesesen kapcsolódó dokkolót ad a Miix 2 10-hez, de ezzel vége is a hasonlóságnak. Itt a dokkoló opcionális kiegészítő, nem minden verzióhoz jár, a zsanér stabilitásának problémáját pedig egyszerűen megkerülték. A tablet egy bevágásba támaszkodik bele fix szögben, és sajnos meglehetősen labilisan, emiatt célszerű asztalon vagy nyugodt környezetben, ölben használni, mert némi rázás hatására kieshet helyéről. Ez a megoldás is kétféleképpen állítható össze, és a tablet mutatósan, dizájnosan illeszkedik a dokkolóba. További jó pont jár a két USB csatlakozóért és az extra hangszóróért, viszont a Lenovónál nem tudunk merevlemezes vagy akkumulátoros dokkolóról.


A Lenovo megoldása egyszerűbb és labilisabb

A Miix 2 10 billentyűzete nem valami fényes, nyomásútja és nyomáspontjának határozottsága messze elmarad az Acer vagy az Asus megoldása mögött, ráadásul az alapja és az egész dokkoló nagyon rugózik, ezzel még határozatlanabbá téve használatát. A gombok kiosztása sem sikerült valami fényesre, nincs felső, funkcióbillentyűs sor (Fn váltóval érhetőek csak el), az Esc nulla elé helyezése is több kellemetlenséget okozott, míg megszoktuk az elrendezést. A touchpad méretét és működését itt is megfelelőnek találtunk, nem éppen világklasszis, de megteszi.


A billentyűzet minősége is szerényebb, de kapunk két USB portot és hangszórót is

Teljesítmény, adatok

Az Aspire Switch 10 és a Lenovo Miix 2 10 az első negyedévben érkezett, és a frissített Intel Atom Z3745 rendszerchipet kapta, ami nem sokban különbözik az előd Z3740-től. Ugyanúgy 1,33 GHz-es alap és 1,86 GHz-es turbó órajelen fut a négy CPU-mag, és a grafikus részleg 311 MHz-es alapórajele is változatlan, de immár 667 helyett akár 778 MHz-ig is felpöröghet, ami 16%-os emelkedést jelent. A Prestigio viszont a notebookokba szánt Celeron N2806-ra szavazott, ami szintén Bay Trail architektúrás, de csak két CPU-magja van 1,6 GHz-es alap és 2,0 GHz-es turbó órajellel, grafikus egysége pedig 313/756 MHz-en jár. Lényeges különbség a két rendszerchip között, hogy az Atomnak 2 MB-os másodszintű gyorsítótára és két memóriacsatornája van, míg a Celeron csak 1 MB gyorsítótárral és egycsatornás memóriavezérlővel rendelkezik.

Termék megnevezése Acer Aspire Switch 10 Lenovo Miix 2 10 Prestigio Visconte 2
(PMP812E3GGR)
Operációs rendszer Windows 8.1 32 bit Windows 8.1 32 bit Windows 8.1 64 bit
CPU Intel Atom Z3745 Intel Atom Z3745 Intel Celeron N2806
GPU Intel HD Graphics 4 végrehajtó egységgel – integrált
RAM 2 GB LPDDR3-1066 2 GB LPDDR3-1066 2 GB LPDDR3-1066
Háttértár 32/64 GB Hynix eMMC 32/64 GB Samsung eMMC 32/64 GB Kingston eMMC
Kijelző 10,1 hüvelykes, kapacitív IPS érintőpanel
1366x768 pixel felbontással, 155 ppi
10,1 hüvelykes, kapacitív IPS érintőpanel
1920x1200 pixel felbontással, 224 ppi
10,1 hüvelykes, kapacitív IPS érintőpanel
1280x800 pixel felbontással, 150 ppi
Kamera 2 MP előlapi
2 MP előlapi
5 MP hátlapi
1 MP előlapi
5 MP hátlapi
Hangszórók sztereó sztereó monó
Kommunikáció IEEE 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 IEEE 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS IEEE 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, opcionális 3G modem
Interfész - micro USB,
- micro HDMI,
- audiokimenet,
- mircoSD kártyahely,
- dokkolócsatlakozó,
- USB a dokkolón
- micro USB,
- micro HDMI,
- audiokimenet,
- mircoSD kártyahely,
- dokkolócsatlakozó,
- 2 db USB a dokkolón
- micro USB,
- micro HDMI,
- audiokimenet,
- mircoSD kártyahely
Érzékelők - fényérzékelő
- gyorsulásmérő
- giroszkóp
- fényérzékelő
- gyorsulásmérő
- giroszkóp
- fényérzékelő
- gyorsulásmérő
- giroszkóp
Méret 262 x 177 x 8,9/18 mm 261 x 173 x 9,2/16,2 mm 258 x 173 x 11 mm
Tömeg 585/1170 gramm 625/1070 gramm 685 gramm
Akkumulátor 21 Wh 25 Wh 24 Wh
Gyártó honlapja www.acer.hu www.lenovo.hu www.prestigio.hu
Termék honlapja Aspire Switch 10 Miix 2 10 Visconte 2
Fogyasztói ár 99 900 Ft - 32 GB + dokkoló
109 900 Ft - 64 GB + dokkoló
119 900 Ft - 32 GB + 500 GB HDD a dokkolóban
109 900 Ft - 64 GB eMMC
124 900 Ft - 64 GB eMMC + dokkoló
99 900 Ft - 32 GB eMMC
124 900 Ft - 32 GB eMMC 3G modemmel
Garancia 1 év 2 év 2 év

Tesztalanyaink egyformán 2 GB memóriát és 32 vagy 64 GB-os háttértárat kaptak, ami microSD kártyával bővíthető. A 32 GB-os belső tár sem olyan vészes, a Prestigio tesztpéldányon 15 GB üres helyünk volt mellette. Ugyancsak közös pont az egy adatfolyamos (150 Mbps-os elvi csúcssebességű), n-es Wi-Fi adapter és a Bluetooth modul, a Miix 2 10-nek GPS-e, a Visconte 2-nek pedig a konkurensek között egyedüliként 3G modemje van ezen felül. Árazásban pillanatnyilag az Acer a legjobb, bár GPS és 3G modult sem kínál, de a 64 GB-os, dokkolós összeállítás 109 900 forintos ára kedvező, várhatóan a konkurensek is utána mennek majd.

Fontos részlet, hogy mindhárom tesztalanyunkhoz és az Asus Transformer Book T100-hoz is jár a Microsoft Office Home and Student változata. A Lenovo GPS modulja kapcsán meg kell említeni, hogy a Microsoft elég szerencsétlenül oldotta meg az implementálást, így aztán a Bing Maps vagy a Google Maps nem tudja kihasználni a helyzetmeghatározó képességet trükközés nélkül. Még szerencse, hogy a Nokia ingyenes és elég ügyes HERE Maps appjával vagy a Map Factor Navigator Free-vel működőképes.

Mérések eltérő platformon Lenovo
Miix 2 10
Prestigio Visconte 2 Microsoft Surface Pro 2 Apple
iPad Air
Sony Xperia Z2 Tablet
CPU/SoC Intel
Atom Z3745
Intel
Celeron N2806
Intel
Core i5-4200U
Apple A7 Qualcomm Snapdragon 801
GPU HD Graphics HD Graphics HD Graphics 4400 PowerVR G6430 Adreno 330
GeekBench 3 793 / 2618 761 / 1314 2539 / 4831 1481 / 2698 904 / 2437
3DMark Ice Storm Extreme 9682 8434 maxed maxed maxed
3DMark Ice Storm Unlimited 6776 6600 44 245 15 297 18 299
GFX Bench T-Rex offscreen 913 452 3698 1191 1534
Futuremark Pacekeeper 1189 1091 4250 1808 874

Klasszikus tabletfelhasználásnak megfelelő tesztprogramokkal mérve látható, hogy az Atom Z3745 tartani tudja a lépést az ARM-alapú csúcsmodellekkel, a kis Celeron viszont sokkal halványabban teljesít, ARM-vonalon az aktuális középmezőnybe vagy az előző generációs csúcsmodellek közé férne csak be. Valahol vicces ez a dolog, mert az Atomot egyszerű tabletekbe, míg a Celeront notebookokba szánja az Intel, az ember azt gondolná, utóbbi lesz az erősebb. A gyenge szereplésben a kevesebb CPU-mag mellett benne van a kisebb gyorsítótár és az egyetlen memóriacsatorna is, utóbbi főként a grafikai teszteknél (GFX Bench és 3D Mark) húzta be a kéziféket. Az Atom Z3745 magasabb IGP órajele lévén a Z3740-nél nagyjából 10%-kal jobb eredményt hozott a 3DMarkban és a GFX Benchmarkban is.

Processzor megnevezése Intel Atom Z3745 Intel Celeron N2806 Intel Celeron 1037U
CPU órajele 1,33-1,83 GHz 1,60-2,00 GHz 1,8 GHz
Magok/szálak száma 4/4 2/2 2/2
Gyorsítótár 2 MB L2 cache 1 MB L2 cache 2 MB L2 cache
AIDA64 v4.20 – CPU Queen 13 744 7473 8587
AIDA64 v4.20 – CPU PhotoWorxx 4035 2438 4798
AIDA64 v4.20 – CPU Zlib (kB/s) 73,2 39,8 54,4
AIDA64 v4.20 – CPU AES 1435 159 236
AIDA64 v4.20 – CPU Hash (MB/s) 667 375 722
AIDA64 v4.20 – FPU VP8 1553 1187 2006
AIDA64 v4.20 – FPU Julia 3046 1663 2630
AIDA64 v4.20 – FPU Mandel 1067 567 1502
AIDA64 v4.20 – FPU SinJulia 729 390 797
Renderelés – Cinebench 10 1 CPU 974 929 3112
Renderelés – Cinebench 10 x CPU 3372 1956 6045
Tömörítés – 7-zip benchmark (MIPS) 3811 1940 4223
Kitömörítés – 7-zip benchmark (MISP) 5912 3096 4047
Videókonvertálás – AGknot 2.55 (s) 127 - 90
Memóriatesztek – AIDA64 2 GB LPDDR3-1066 2 GB LPDDR3-1066 4 GB DDR3-1600
AIDA64 v4.20 olvasás (MB/s) 10 908 7009 11 721
AIDA64 v4.20 írás (MB/s) 8416 4195 11 515
AIDA64 v4.20 másolás (MB/s) 9749 5902 10 789
AIDA64 v4.20 késleltetés (ns) 117,6 103,5 71,8

Notebookokra jellemző feladatok ellátásában sem jeleskedett a Prestigio Visconte 2-ben dolgozó Celeron N2806, az Atom Z3745 alacsonyabb órajele ellenére rendszeresen ráduplázott. Érdemes eme két processzorhoz hasonlítani a legkisebb Core processzorokat, amiket esetünkben az Ivy Bridge alapú Celeron 1037U képviselt, de ennél a modernebb, Haswell alapú utód CPU-részlege sem gyorsabb. Bizony, a négymagos Atom ezt a kétmagost is több esetben maga mögé tudta utasítani, hasonló hardverkörítéssel (memória és háttértár) gyakorlati felhasználás közben kevesen tudnának különbséget tenni köztük.


Acer - Lenovo - Prestigio háttértárának sebessége

És éppen a gyakorlati felhasználói élmény a kulcsfontosságú egy tablet vagy akár mini notebook megítélésénél, mert ezekkel az eszközökkel jellemzően nem állnak neki a felhasználók videót renderelni vagy komoly 3D-s játékokat futtatni. Internetezés, film- és képnézegetés közben jól helytálltak, a modern kezelőfelület mozgatásában nem tapasztaltunk komolyabb akadásokat még a szerényebb hardverű Visconte 2-nél sem. Bár a húzósabb weboldalak azért megfogták, és az atomos Acerrel és Lenovóval ellentétben már az alkalmi képszerkesztés (átméretezés, vágás, kis színkorrekció és vízjelezés) is nagyon nyögvenyelősen ment.

Kijelző, hangzás

Mai tesztalanyaink egyaránt 10,1 hüvelykes, IPS technológiás kijelzőt kaptak, de meglehetősen eltérő felbontásút. A legkomolyabb a Miix 2 10 megjelenítője, melynek 1920x1200 képpontja 224 ppi-s pixelsűrűséget jelent, ami mögött messze elmarad a Switch 10 a maga 1366x768 képpontjával és 155 ppi pixelsűrűségével. Utóbbihoz áll közel a Visconte 2, aminek 1280x800 képpont jutott, tehát 150 ppi a pixelsűrűsége.


Balra átlagos, jobbra nagy pixelsűrűségű kijelző képe a Windows 8.1 munkaasztalán

A Windows 8.1 viszont egy olyan operációs rendszer, ahol a pixelsűrűség esetén a kevesebb többet, vagy legalábbis ugyanannyit jelent. A Modern felület élekkel határolt, egyszerű formatervéhez semmi szükség a Full HD körüli felbontásra, a klasszikus munkaasztalon meg egyenesen szenvedett a Miix 2 10. Az egyes ablakok fejlécében szép vékony karakterek jelentek meg, de a nagy pixelsűrűségre fel nem készített alkalmazások – tehát szinte mindegyik – grafikája és menüsorai már raszteresen felskálázva, elmosódva jelentek meg. A fenti képen a Miix 2 10 és a Visconte 2 HD Tune képernyője nagyon jól illusztrálja a problémát. A két képrészlet a tabletek kijelzőjén nagyjából egyforma méretű volt. Ezen a területen még sokat kell fejlesztenie a Microsoftnak, bár tény és való, hogy a Windows 8.1-ben már ritkábban látni olyan széteső képet, amilyennel a Windows 7 és 8 esetében gyakran találkoztunk a nagyfelbontású kijelzőkön.

Nem csak felbontás, hanem fényerő és kontrasztarány terén is a Lenovo versenyzője volt a nyerő a maga 381 cd/m²-es maximumával és 550:1-hez arányával. Az Acer és a Prestigio sem maradt le sokkal, maximumuk 328, illetve 311 cd/m² volt, 500:1 illetve 520:1 kontrasztarány mellett, ami lényegében egyformának mondható. Gyakorlatban viszont az Acer képét találtuk a legkellemesebbnek. Minimális fényerőben nem tudnak annyira lemenni a tízhüvelykes Windows 8.1-esek, mint korábban az elit iOS és Android tabletek, sötétben a legalacsonyabb szintet is túl világosnak éreztük. Betekintési szögek terén viszont minden rendben volt, bár lapos szögeknél mindhárom tesztalanyunknál – különösen a Prestigiónál – kissé kékbe fordultak a színárnyalatok.


A Miix 2 10-nek oldalt és a dokkolójában is JBL hangszóró van

Annak ellenére, hogy a Switch 10-nek vannak a felhasználó felé fordított hangszórói, a Miix 2 10 szól a legjobban. A JBL segítségével készített hangszórók alapból elfogadhatóan szóltak, de ehhez hozzátesz egy komoly löketet – különösen a basszusok terén –, amikor a dokkolóba ültetjük, melyben plusz hangszóró rejtőzik. Az Acer sem szól rosszul, rendben van a hangja, de egy kicsivel többet vártunk tőle. A Visconte 2 elég rossz helyre tett, egyetlen hangszórója pontosan azt a gyenge zenei minőséget produkálja, ami várható volt, legfeljebb a rendszerüzenetek megszólaltatásához megfelelő, minden komolyabb dologhoz erősen ajánlott egy füles vagy külső hangszóró használata.


Szerényen szól a Visconte 2 egyetlen, hátlapi hangszórója

Kamera, üzemidő

Jó kamerát eddig nem igazán láttunk tableten, és ebben mai tesztünk alanyai sem hoztak változást. Az Acer, Lenovo és Prestigio előlapi kamerája sem több kötelező szükségmegoldásnál, ami ideális fényviszonyok mellett sem készít túl jó képeket vagy videót. Az Acer és Lenovo esetében legalább van némi lehetőségünk a korrekcióra a Full HD felbontású végeredmény kisebbre méretezésével, a Prestigio viszont csak 720p-t tud.


Balról jobbra: Acer, Lenovo, Prestigio előlapi kamerájával készült fotó

Az Acernél nem is vesződtek hátlapi kamera beépítésével, ami nem mondható olyan rossz ötletnek, hiszen a konkurenseké sem sok mindenre használható, ugyanakkor a százezer forint fölötti kategóriában mégiscsak illik betenni a csomagba, ha másért nem, hát azért, mert a többiekében is van. A Lenovo és a Prestigio is 5 megapixelt tud, de a Miix 2 10 produkciója sokkal meggyőzőbb, optikája fényerősebb. Több forrásból érkező vagy az ideálisnál gyengébb fény mellett azért zajosodott, de a félhomályban készült, tulipános témával nagyon jól megbirkózott, a közelije is elfogadható lett. A kinn, fátyolfelhők alatt lőtt fotó viszont úgy néz ki, mintha vakító napfényben készítettük volna, pedig még expozíciókompenzációt is alkalmaztunk.Lenovo Miix 2 10 hátlapi kamerájával készített fotók

A Visconte 2 hátlapi kamerája nem igazán tudott mit kezdeni gyenge fényben. Képei annyira zajosak lettek, hogy eltűnt róluk minden részlet, és a JPG tömörítés még egy pofont adott neki. A félhomályos, tulipános téma nagyon sötét lett, a közelinél nem sikerült fókuszálni, a kinti fotó iszonyatosan párássá vált.Prestigio Visconte 2 hátlapi kamerájával készített fotók

Akkumulátoros üzemidőben a Lenovo versenyzője volt a nyerő, annak ellenére, hogy képernyőjén a legtöbb pixel kellett mozgatnia. Igaz, neki van a legnagyobb, 25 wattórás akkuja, az Acer 21, a Perstigio 24 wattórásat kapott, míg a legtöbb ARM konkurens és az Asus T100 is 30 wattórával gazdálkodik. A Lenovo nyugalomban, kikapcsolt vezeték nélküli hálózati eszközökkel, minimális fényerővel elért közel tizenkét és fél órás ideje kimondottan jó az Acer kilenc és fél, illetve a Prestigio kevesebb mint nyolc órájához képest. Így a Lenovo hozza az Asus Transformer Book T100 szintjét, de az Androidot vagy iOS-t futtató konkurensek ennél sokkal jobbak. Hasonló a helyzet a videólejátszással is, ott hat és fél órával nyert a Lenovo az Acer hat és a Prestigio öt és fél órájával szemben, de az Asus T100 vagy az ARM konkurensek a tíz órát is felülmúlják.

Teljes terhelésen a Lenovo és az Acer valamivel több mint három órát, a Prestigio valamivel kevesebb mint három órát bírt. Meg kell még említeni, hogy csak a Visconte 2 töltője 5 voltos, micro USB-s, de közel nyolc óra kellett neki a teljes feltöltéshez. Szintén sokalltuk a Miix 2 10 kereken ötórás töltését, ugyanis a Switch 10 egy azonos teljesítményű töltővel alig több mint két óra alatt visszatáplált. Hogy teljes legyen a kép, az Asus Transformer Book T100-nak hat óra kellett a feltöltéshez az Aceréhez és a Lenovóéhoz hasonló töltővel.

Összefoglalás

Melyik is a legjobb, idehaza beszerezhető, tízhüvelykes, Windows 8.1 tablet? Ennek a kérdésnek a megválaszolására mai három tesztalanyunk, az Acer Aspire Switch 10, a Lenovo Miix 2 10 és a Prestigio Visconte 2 mellett be kell vonni az Asus Transformer Book T100-at is. Az értékelést ezúttal a legkönnyebb a végéről kezdeni, ugyanis a Prestigio a Visconte 2 esetében szerintünk rossz lóra lett a notebookba szánt Celeron N2806 processzorral, ami magasabb órajele miatt egyszálas teljesítményben jobbnak ígérkezett az Atomnál, de egycsatornás memóriavezérlője a CPU és GPU részleget is visszafogta. Van viszont egy olyan extrája a Visconte 2-nek, ami miatt sokak számára mégis a legjobb választás lehet, a 3G modem. Ilyet konkurensei nem kínálnak, pedig ez a mobil feladatvégzés egyik fontos eleme. Az árazással sincs gond, a 32 GB-os, modem nélküli verzió egy picivel százezer forint alatt megvehető, a 3G ajánlott végfelhasználói ára 124 900 forint, de pár ezressel olcsóbban is láttuk már.


Több gyenge pontja is van a Prestigio Visconte 2-nek, viszont ez az egyetlen 3G modemmel ellátott modell

A fennmaradó Acer, Asus, Lenovo trióból már sokkal nehezebb választani, mert lényegében azonos hardverük lévén teljesítményben, illetve a szoros verseny miatt árban is nagyon közel vannak egymáshoz. Így aztán a kisebb-nagyobb részletek összevetése lesz az, ami dönteni fog köztük, ezek megítélése pedig sok esetben szubjektív, az egyéni igények eltérhetnek a mi megfontolásunktól.


Nem túl szép, de kifejezetten jó az Acer Aspire Switch 10

Megjelenésre kevéssé tartjuk tetszetősnek az Acert világos keretével és bumfordi formatervével, az Asus pedig fényes hátlapjával és jellegtelenségével unalmas. A Lenovo csinos, a tablet és dokkolója kimondottan jól néz ki összecsukva, viszont kézbe fogva nagyon vágnak a tablet alsó sarkai. A külső kiviteli minőségét és a dokkoló megvalósítását tekintve viszont szerintünk az Acer a nyerő, a legigényesebben van összerakva, a legjobb a zsanérja és a két rész mágneses kapcsolódása. Az Asus gyenge burkolati anyagával kissé bazárinak, a Lenovo kitámasztós zsanérjával viccnek tűnik mellette, így külső tulajdonságai alapján az Acerre voksolnánk.


Csinos jószág a Lenovo Miix 2 10, de dokkolója nem az igazi

Kiegészítőkben az Acernek újabb plusz pont jár a legjobb dokkoló részért, amiből még merevlemezes is kapható. Szerintünk a kellően nagy kijelző mellett éppen a dokkoló játszik kulcsszerepet a Windows 8.1 tabletek sikerében, ez az a részlet, aminek segítségével funkcionalitásban az iOS-t és Androidot futtató konkurensek fölé emelkedhetnek, kihasználhatják az x86-os alkalmazások előnyét. Legalábbis addig, amíg az létezik, mert az iOS és Android appkínálata mind jobb és jobb. Úgyhogy az Aceré a legjobb dokkoló, kár, hogy az Asusé nem olyan jó minőségű anyagból van, a Lenovónál viszont a gombok gyenge nyomáskomfortját részben ellensúlyozza a két USB csatlakozó és az extra hangszóró.

További extrák terén a Lenovo 1920x1200 pixeles kijelzőjével kell foglalkozni, aminek a mai világban erős vásárlócsalogató értéke van, de nekünk az a tapasztalatunk, hogy a Windows 8.1 nem tud ebből profitálni, sőt a klasszikus munkaasztalon inkább hátrány a nagy pixelsűrűség, így ezért nem adunk plusz pontot. Dicséret jár viszont a GPS-ért, amit ugyan a Microsoft kissé elbaltázott, de a HERE Maps segítségével előhozható tudása, illetve a Miix 2 10-nek van hátlapi (szükség)kamerája. Az Asusnál a legnagyobb, 30 wattórás akkut emelnénk ki, ami majdnem másfélszerese az Acer kapacitásának. Garancia terén viszont egy évével az Acer hátrányban van a többiekre adott 2 évvel szemben, noha némi plusz összegért akár három évre is bővíthetjük ezt, akár véletlen sérülésekre (például törés) is bebiztosítva magunkat és a tabletet.

Summázva a tapasztalatainkat, egy dolgot biztosan állíthatunk: a Windows 8.1 sokkal jobban érzi magát 10,1 hüvelyken, mint 8 hüvelyken. Szerintünk a jelenlegi kínálatból az Acer Aspire Switch 10 a legjobb tízhüvelykes Windows 8.1 tablet, ezért ajánlott címet kap tőlünk, de a Lenovo Miix 2 10 is tetszett nekünk, ahogy korábbi tesztünkben az Asus Transformer Book T100 is. A Prestigio kicsit mellényúlt hardver terén, de a Visconte 2 az egyetlen 3G modemmel is kapható modell, ezt mindenképp ki kell emelni. Mi 64 GB-os, dokkolóval 110-120 000 forint körül kapható változataikat keresnénk ezeknek a tableteknek, és egyelőre csak akkor választanánk tabletre Windows 8.1-et, ha sima tartalomfogyasztásnál valami komolyabb dologra használnánk, illetve fontos az x86-os kompatibilitás. Ellenkező esetben Android és iOS alapon sokkal egyszerűbben kezelhető, könnyebb, csinosabb és jobb üzemidejű alternatívákat találhatunk ebben az árkategóriában.

Acer Aspire Switch 10 tablet Lenovo Miix 2 10 tablet

rudi

Az Acer Aspire Switch 10 tabletet az Acer hazai képviselete, a Lenovo Miix 2 10 tabletet az USAnotebook laptopmintabolt, a Prestigio Visconte 2 tabletet a Prestigio hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés