Tesztpadon a legolcsóbb Samsung QLED tévé

Kipróbáltuk a 4K felbontású, HDR támogatású, kvantumpontos Samsung Q60R televíziót.

Samsung Q60R

A Samsung tartja magát az évekkel ezelőtt meghatározott stratégiához, és a televíziós szegmens felső kategóriájában a kvantumpontos LED LCD, azaz QLED technológiát részesíti előnyben az OLED eljárással szemben. 2019-ben is több ilyen modellel bővítették termékpalettájukat, amelyek között a Q60R család képviseli a belépőszintet, azaz ez a legolcsóbb idei Samsung QLED széria.

Samsung Q60R
Samsung Q60R [+]

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a kedvezőbb ár milyen kompromisszumok megkötésére kényszerít, milyen a képminőség, hogy szól, mi a helyzet a kezeléssel és az extrákkal!

Dizájn: semmi extra

Nincs mit szépíteni a dolgon: a Q60R meglehetősen konzervatív dizájnnal bír, és túlzás lenne különösebben figyelemfelkeltőnek nevezni. A készülékház 6,1 centiméter mély, amivel a világ legvékonyabb tévéje versenyben nem sok eséllyel indulhatna, de ennek igazából nincs is sok jelentősége. A keskeny, nagyjából egy centiméter széles káva ma már teljesen szokványosnak számít, és a külsőt alapvetően meghatározó, szélre pakolt talpakkal is rengeteg alkalommal találkozhattunk majd. E megoldás előnye, hogy a tappancsok pillanatok alatt felszerelhetőek a készülékre, a hátránya viszont, hogy keskeny szekrénykére, állványra nem lehet feltenni a készüléket.


[+]

Vannak olyan Samsung QLED televíziók, amelyeknél a ki- és bemeneteket, tunereket egy külső dobozra építik, azonban a Q60R esetében a hagyományos megoldás mellett törtek lándzsát.  Ennek megfelelően a hátlapon található négy darab HDMI 2.0 (az egyik ARC támogatású), két USB 2.0, valamint egy-egy komponens, kompozit, Ethernet, analóg és optikai digitális audió csatlakozó, illetve a fizetős digitális műsorok kódolásához szükséges CI+ slot sem hiányzik. Akinek erre van igénye, a televízió egyszerűen falra akasztható a szabványos Vesa konzolok segítségével.


[+]

Főbb paraméterek
Samsung Q60R (QE65Q60RATXXH)
Panel Samsung QLED VA LCD 10 bites panel
Háttérvilágítás Edge-LED
Képernyőméret 65 hüvelyk (165 cm)
Maximális felbontás 4K (3840x2160)
HDR támogatás Igen (HDR10, HDR10+, HLG)
Maximális kontrasztarány kb. 4500:1
Maximális fénysűrűség 800 cd/m²
Input lag 14,8 ms
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Film, Kiemelt, Normál, Természetes
Hangbeállítások Normál, Hangosított
Hangrendszer 2.0 csatornás, 20 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/-C/-S2
Interfész 4 db HDMI 2.0, 2 db USB 2.0, digitális audió, analóg audó, CI+ slot, Ethernet, komponens, kompozit
Extrák Tizen okostévérendszer, médialejátszó, böngésző, netes alkalmazások futtatása, kislexikon, HDR támogatás, háttér mód, Bluetooth hangeszközök csatlakoztatásának lehetősége
Teljesítményfelvétel Maximum: 200 watt, normál módban: 118 watt, készenléti üzemmódban: 0,4 watt
Méret Talppal: 1456,1 x 917 x 322,8 mm; talp nélkül: 1456,1 x 836,6 x 59,2 mm
Tömeg Talppal: 26,4 kg; talp nélkül: 26 kg
Gyártó honlapja www.samsung.hu
Termék honlapja Samsung Q60R (QE65Q60RATXXH)
Fogyasztói ár kb. 315 000 forint

Képminőség

QLED

Már korábban szóba került, hogy a Samsung idén is kitart a kvantumpontos képalkotási eljárás mellett. Ezt a megoldást már kiveséztük részletesen, így itt most csak röviden összefoglaljuk a lényeget: bár az elnevezésből arra lehetne következtetni, hogy a QLED esetében a riválisok által favorizált OLED továbbfejlesztett verziójáról van szó, erről szó sincs, a technológia a folyadékkristályos, azaz LCD technológián alapszik. A LED-ek által szolgáltatott kék háttérvilágítás áthalad egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal, azaz nanoméretű kristályokkal dúsan meghintett filmen, aminek eredményeként széles spektrumú fehér fény jön létre.


[+]

Ez papíron igen tiszta színárnyalatok megteremtését teszi lehetővé úgy, hogy az idő múlásával sem kell tartani a minőségromlástól, eltérően a fehér LED-ektől, amelyek hajlamosak enyhén besárgulni. A technológia előnye még, hogy elméletben nagyobb fényerőt és valósághűbb színmegjelenítést tesz lehetővé, ezzel párhuzamosan csökken a zavaró tükröződés mértéke.

Kontraszt, színek, betekintési szög

Mivel egy alapvetően LED háttérvilágításra épülő LCD eljárásról van szó, ezért értelemszerűen papíron sincs lehetőség a tökéletes, azaz 0 cd/m² fénysűrűségű fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére. Ez pedig ezúttal is bebizonyosodott a kalibrátorral végzett vizsgálatok során, hiszen Normál képmódban például 0,0283 cd/m² feketeszintet mértünk 130,6 cd/m² fehér fényerő mellett, ami 4610:1 valós kontrasztarányt jelent. Ez egyébként még mindig imponáló érték, és arra jutottunk, hogy filmeknél, videóknál a kontrasztosság teljesen megfelelő. Játékoknál viszont lehet értelme bekapcsolni a dinamikus kontraszt funkciót, amely ugyan azzal jár, hogy a finomabb átmenetek eltűnhetnek, viszont hangsúlyosabb lesz a különbség a világos és sötét képtartalmak között.


[+]

A tónusok épkézláb beállítások mellett szépek, természetesek, még a problémásnak számító hullámzó víz, napfényes mező vagy emberi bőr megjelenítésével sincs semmilyen probléma. A korábbi QLED tévéknél volt gond a betekintési szöggel, viszont e téren sikerült komoly javulást elérni. Csak nagyon kiszorított pozícióból, tág, 160-165 fokos szögből érzékelhető az árnyalatok enyhe fakulása, de invertálódást még ilyenkor sem tapasztaltunk. A modell szavatolja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, de a viszonylag kicsi maximális fényerő (800 cd/m²) miatt a HDR hatás nem olyan látványos, mint amit például a gyártó magasabb kategóriás, nagyobb fényerejű televíziói produkálnak.

Hirdetés

Mozgásmegjelenítés, homogenitás

A készülékbe Edge-LED háttérvilágítási eljárás került, azaz a fénykibocsátó diódák a keretben kaptak helyet, ezért előzetesen kicsit tartottunk attól, hogy a homogenitással lehetnek majd problémák. E téren viszont abszolút pozitívan csalódtunk, hiszen az egyes képtartományok fényereje között ugyan tapasztalható eltérés, azonban ennek mértéke csak maximum 8,28 százalék. Ez pedig azt jelenti, hogy e versenyszámban jobban teljesít jó néhány Direct-LED háttérvilágítási eljárást alkalmazó modellnél is, ráadásul hétköznapi használat, tehát filmezés, videózás, netezgetés és játék során sem futottunk bele felhősödésbe, foltosodásba.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A mozgásmegjelenítés során bizonyos tartalmaknál tapasztaltunk anomáliákat, azaz enyhe akadozást, illetve előfordult, hogy halvány auraféleség jelent meg az egyes objektumok körül. Ám az is tény, hogy ezen lehetett segíteni az Auto Motion Plus nevű interpolációs technológia bekapcsolásával. Beletelt egy kis időbe, amíg belőttük a pontos paramétereket, ám ezt követően eltűnt a zavaró effekt, tehát megéri pepecselni ezzel. Rossz minőségű forrásból származó, alacsony bitrátájú anyagok esetén előfordul enyhe zajosodás, ezen azonban viszonylag hatékonyan lehet segíteni a Zajcsökkentés opció aktiválásával. Kikapcsolt képmódosító funkcióknál 14,8 ms input lagot mértünk, ami jó érték, így a tévé játékra is remekül alkalmas.

Beégés: nincs

A Samsung a QLED kapcsán mindig kiemeli, hogy ellentétben a riválisnak tekintett eljárással, a tehcnológiából adódóan itt még az elvi lehetősége sincs meg a beégésnek, tehát nem kell attól tartani, hogy a képernyőn ott marad örökre vagy hosszabb-rövidebb időre a korábban nézett képtartalom. Extrém tesztre nem volt módunk, de azért nyomtunk egy hosszabb, nagyjából tízórás játékos maratont, ahol vannak fix képernyőelemek a játékban, és ezt követően is azt tapasztaltuk, hogy "tiszta" maradt a képernyő, nem tapasztaltunk aggodalomra okot adó enyhe szellemképesedést sem.

Előzetes és színpontos beállítások

A Samsung korábbi tévéihez hasonlóan a Q60R esetében is csupán négy előzetesen beállított képmód közül lehet választani. Ezek a profilok a már megszokott módon fényerejükben, színhőmérsékletükben és az aktív funkciókat tekintve is eltérnek egymástól, így jó eséllyel mindenki talál közöttük olyat, amelyik többé-kevésbé közel áll elvárásaihoz.

Profil/beállítás Kiemelt Normál
Fényerősség (fehérpont) 172,6 cd/m² 130,6 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0,0365 cd/m² 0,0283 cd/m²
Kontrasztarány 4727,1:1 4610:1
Legnagyobb delta E 12,85 12,69
Átlagos delta E 6,42 5,42
Színhőmérséklet 9000 K 7900 K

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a displayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Kiemelt, Normál – azért csak ez a kettő, mert amikor a tévét a számítógéphez csatlakoztattuk, akkor csak ezek voltak elérhetőek. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt és a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.


[+]

Ezt követően a célértékeket (120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk belőni, illetve a legnagyobb színpontosságot elérni, ami többé-kevésbé sikerült is. A színhőmérséklet 6600 K, a fénysűrűség 128,3 cd/m², a feketeszint 0,0304 cd/m² lett, így a kontrasztarány értéke 4220,8:1. A színpontosság terén egész jó eredményeket sikerült elérni: az átlagos delta E 0,69, a legnagyobb pedig 1,66 lett. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzatok a mért színteret ábrázolják. Eszerint a kijelző 122,7 százalékban fedi az sRGB színteret, de ezen belül a számottevő pontosság 98,5%, ami a tévék esetében az átlagosnál jobbnak számít.


[+]

Samsung Q60R színhelyes beállítások
Háttérvilágítás 22
Fényerő -2
Kontraszt 50
Szín 25
Élesség 10
Árnyalat (Z/P) 0
Dig. tiszta megjelenítés Ki/Auto (zajosodás esetén)
Kontrasztjavító Ki
Auto Motion Plus Ki/Egyedi (Elmosódáscsökkentés: 4-6, Torzításcsökkentés: 1-3)
Kontrasztjavító Ki
Film mód Ki
Színtónus Meleg 1
Gamma 2,2
Csak RGB üzemmód Ki
Színközbeállítások Natív
Fehéregyensúly P-nyereség 4
Fehéregyensúly Z-nyereség 8
Fehéregyensúly K-nyereség -4
P-eltolás 3
Z-eltolás 1
K-eltolás 0

Kezelés, netes alkalmazások, hangminőség

Okostévé

A gyártó összes idei televíziójához hasonlóan a Q60R-be is a házon belül készülő, Tizen-alapú smart platform került. A magyar nyelven is kommunikáló grafikus kezelőfelületen csak minimális változtatásokat végeztek a korábbi verziókhoz képest, pedig azért ráfért volna egy komolyabb ráncfelvarrás. Túlzsúfolt, a struktúra nem az igazi, egyes menüpontok rossz helyen vannak, bizonyos paramétereket, funkciókat pedig hosszadalmasan lehet elérni. Ebből fakadóan a navigáció, a kezelés nehézkes, ám az is tény, hogy a sebességgel és stabilitással nincs gond, nem lassult be, nem fagyott le és nem produkált spontán újraindulásokat.


[+]

A termék dobozában talált távirányító egy szimpla kialakítású, nem túl dizájnos, cserébe sok gombot tartalmazó kiegészítő. Ezt sokkal jobb megoldásnak találjuk, mint a csúcsmodellek mellé pakolt, kecses, szép, de kevés gombbal ellátott perifériákat, hiszen így jóval egyszerűbben és gyorsabban elérhetőek közvetlenül az egyes szolgáltatások, beállítások. A tévé képes együttműködni az USB-n keresztül rádugott egérrel, billentyűzettel, ami a különféle netes applikációk futtatása során meglehetősen hasznos lehet.


[+]

Netes tartalmak

Mert hát természetesen ezek sem hiányozhatnak! Nagyjából 130 applikáció letöltésére és futtatására van lehetőség, amelyek között a trendeknek megfelelően legnagyobb arányban a különféle tartalomszolgáltató appok kaptak helyet. A kínálatban megtalálható a Netflix, az HBO Go, az Amazon Prime, a YouTube, a Spotify, hogy tényleg csak a legfontosabbakat, legnépszerűbbeket említsük. Emellett akad néhány életmóddal kapcsolatos szoftver, például olyan, ami recepteket tartalmaz és segít megtanulni főzni, valamint a játékok sem hiányoznak, bár ezek olyan primitívek, hogy még nagyon rövid ideig sem neveznénk szórakoztatónak őket. A netes szörfözésre is van mód, azonban a böngésző a weboldalak mobilos verzióját tölti be, ami viszont egy ilyen nagy, fektetett képernyőn elég idétlenül fest.


[+]

Hangrendszer

A beépített hangrendszeren érződik a spórolás, hiszen a magasabb kategóriás Samsung QLED televíziókkal ellentétben ebből a modellből hiányzik az integrált mélysugárzó, ugyanis csak két, egyenként 10 wattos, rejtett hangsugárzó került bele. Ennek megfelelően a basszusokból gyakorlatilag semmit sem hallani, a hangzás steril, művi, hiányzik belőle az élet, a dinamika.


[+]

Hanghibákba mondjuk nem futottunk bele, zörgést, zajosodást nem tapasztaltunk, mindenesetre akinek fontos a megszólalás, az nem ússza meg egy jobb külső hangrendszer beüzemelése nélkül. A kínálatban csak két előre programozott hangmód található meg. Amennyiben valakinek ezek közül egyik sem nyeri el a tetszését, akkor még mindig ott lenne a hangszínszabályzó, amelybe azonban nem sikerült belépnünk, így nem is tudtuk módosítani az arányokat. Érdekes....

Médialejátszó és egyéb extrák

Médialejátszó

A televízióban megtalálható az előre telepített médialejátszó alkalmazás. A grafikus kezelőfelület rendben van, kellően felhasználóbarát, magyarul is kommunikál, így a használata még annak sem okozhat különösebb problémát, aki egyébként idegenül mozog a technológiai eszközök világában. A szoftver a JPG mellett a BMP és PNG típusú képek megjelenítését teszi lehetővé. A diavetítés elindítható, viszont a fotók részletes információit tartalmazó EXIF adatokat nem sikerült a képernyőre varázsolnunk. Az audiotartalmaknál az MP3 és a WMA mellett a veszteségmentesen tömörített, és ezáltal jó hangminőséget biztosító FLAC típusú állományok megszólaltatása is megoldott. Az ID3 tagek kezelését az alkalmazás támogatja, viszont a metaadatként a fájlokban található dalszöveg megjelenítésére nincs lehetőség, de ezt azért túl lehet élni.


[+]

Videós tesztcsomagunk átpörgetése során konstatáltuk, hogy a DivX, Xvid és Killa_sample mellett a 10 bites (Suzumiya, Sword Art) fájlok lejátszását is megtagadta a szoftver. A többivel viszont nem volt gond, a 4K HDR állományok is szépen, simán futottak, még a 4K HDR (HDR10 és HDR10+) anyagok is. A surround formátumok terén sem teljesített tökéletesen: a Dolby TrueHD és a Dolby Atmos megszólaltatása sem működött. A külső feliratok kezelése viszont problémamentes, hiszen a betűket vékony keret övezi, ennek hála pedig a szöveg mindig nagyon jól látható.

Bluetooth

A tévé támogatja a Bluetooth technológia használatát, és ennek köszönhetően a kompatibilis hangeszközök vezeték nélküli úton is csatlakoztathatóak hozzá. A kapcsolat kellően stabil maradt, és a késleltetés minimális, így ez a funkció teljesen jól használható.

Kislexikon

A tévé rendelkezik egy beépített, magyar nyelvű használati utasítással, kislexikonnal, amely az e-Manual névre hallgat. Ebben ábécésorrendbe szedve megtalálhatóak az egyes fogalmak, így a funkciókra, paraméterekre, alkalmazott technológiákra közvetlenül is rákereshetünk. Emellett lehet témakörök szerint is keresgélni, azaz információt kaphat a felhasználó arról, hogy hogyan csatlakoztathatóak a külső eszközök, vagy hogyan használhatóak az egyes beállítások, funkciók, azaz például hogyan teremtheti meg az ízléséhez leginkább passzoló képvilágot.


[+]

Miracast

A Samsung Q60R támogatja a Miracast használatát is, aminek révén a kompatibilis mobil eszközök kijelzője tükrözhető a tévére, például a telefonunkon futó filmek, játékok egyszerűen átküldhetőek a nagy képernyőre. Némi érezhető késleltetéssel azért számolni kell, ami játékoknál kicsit zavaró lehet.

Háttér mód

A Samsung exkluzív szolgáltatása innen sem hiányzik, amelynél a a hagyományos mozgóképek, videók, filmek helyett különféle képek, illusztrációk és animációk megjelenítésén van a hangsúly.  Például mód nyílik arra, hogy egy órát pakoljunk a képernyőre, ahol a mutatókat különféle grafikai elemek helyettesítik, de kérhetünk hullámzást is, vagy a tévé adatbázisában megtalálható képeket, illetve mi is tölthetünk fel fotókat. Lehet különféle virtuális keretek közül is válogatni, így a végeredmény kicsit olyan lesz, mintha a televízió képernyője helyett egy "valódi" képet vagy ábrát nézegetnénk.


[+]

Egy különleges funkció, hogy a tévé képernyőjén megjeleníthető az aktuális háttér is, tehát, ha például egy téglafal előtt áll a készülék, akkor a kijelzőre pont olyan téglák varázsolhatóak. Ez nem mágia, hiszen egy telefonnal kell lefotózni a tévé külsejét a SmartThings alkalmazásban, és ezek után az elektronika már elvégez mindent magától. Ennek köszönhetően a készülék minden korábbinál jobban a környezetébe integrálható.

Értékelés

A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy a Samsung Q60R a közép- és a felsőkategória határán mozgó modell, ami a termék árán is meglátszik. A Tizen-alapú okostévérendszer kellően stabil, viszont a grafikus kezelőfelület lehetne egy fokkal átláthatóbb, szellősebb. Az elérhető internetes alkalmazások köre megfelelő, a fontos applikációk nem hiányoznak. Az olyan extra szolgáltatások, mint a Bluetooth, a Miracast támogatás vagy épp a kislexikon, jól működnek, és van is értelmük, épp úgy, mint az exkluzív Háttér módnak.


[+]

Az előre telepített médialejátszó alkalmazás korrekt, de azért vannak kisebb formátumtámogatási hiányosságai, ezeket remélhetőleg a jövőben orvosolja majd a cég. A beépített hangrendszer nem valami nagy szám, hozza a kötelezőt, hibákat nem produkál, de csodákra nem képes. A kép minősége szerintünk rendben van, hiszen bár a tökéletes feketéről le kell mondani, de a színek szépek, a mozgásmegjelenítésnél sem tapasztalni nagy hibákat, a színpontosság és a homogenitás terén pedig kifejezetten jól teljesít a tévé. Már 315 000 forintért meg lehet venni, amivel egyértelműen a drágább ilyen méretű és felbontású készülékek közé tartozik, de az is igaz, hogy ennél vannak sokkal többe kerülő LED LCD és OLED modellek is a piacon, és ez az összeg a tudásához képest egyáltalán nem mondható magasnak.


Samsung Q60R QLED televízió

elefant

A Samsung Q60R QLED tévét a Samsung magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés