Miracast

A Miracast a Wi-Fi Alliance által gondozott szabvány, melyet kép és hang vezeték nélküli átviteléhez fejlesztettek ki. Technikai alapja a Wi-Fi Direct, mely segítségével köztes eszköz (router, elérési pont) nélküli, két eszköz között közvetlen Wi-Fi kapcsolat létesíthető. Erre az alapra a Miracast egy kimondottan kép és hang átvitelére alkalmas réteget helyez rá, mely támogatja a Blu-ray anyagok HDCP védelmét is

A Miracast révén egy okostelefon vagy tablet képe és hangja átküldhető külső kijelzőre, például egy televízióra, de fordítva is megoldható a dolog, a tévé képe és hangja landolhat a kézi készüléken. Fontos megjegyezni, hogy a Miracast használata közben aktív marad a készülékünk Wi-Fi modulja, így akár internetes videókat is külső képernyőre küldhetünk, vagy film továbbítása közben tovább internetezhetünk, igaz a két technológia osztozik a rendelkezésre álló sávszélességen.

Az Android 4.2-es verziójától integráltan támogatja a Miracastot, de egyelőre csak felsőkategóriás okostelefonokkal és tabletekkel működik, melyek listája itt található, a támogatott megjelenítők listája pedig itt található. A technológia működése egyelőre még távolról sem zökkenőmentes, ezt a Netgear Push2TV eszközének tesztjénél saját bőrünkön tapasztaltuk.

Hirdetés