IFA 2013: komoly előrelépés lesz a HDMI 2.0

Az idei IFA hivatalos megkezdése előtt bemutatkozott a HDMI szabvány 2.0-s verziója, mely az aktuális verzióhoz képest jelentős előrelépésnek számít. Az új aljzatból legtöbbet a 4K-s tévék profitálnak majd, mivel 2.0-s HDMI csatoló 18 gigabit/másodperces tempót kínál, ami elegendő ahhoz, hogy a 3840x2160 pixeles felbontású tartalmak 50, vagy akár 60 Hz-es frissítés mellett is megjelenjenek a kijelzőn. Az aktuálisan használt HDMI 1.4 az előbbi felbontásban csak 30 Hz-re elég, vagyis a fejlődés jól látható.

Hirdetés

A HDMI 2.0 a kép megjelenítés mellett 32 hangcsatornát támogat, illetve a korábban bemutatkozott „dynamic auto lip-sync” technológia is a rendszer része maradt, ami a hang és a kép szinkronizálásáért felel. Utóbbi azért lényeges, mert az újabb hardverek mindkét tartalomra alkalmazhatnak utófeldolgozást, ami elcsúszáshoz vezethet, de ezt HDMI az 1.3b-s verzió óta szinkronizálja. Újítás, hogy a HDMI 2.0 képes két különálló videofolyamot továbbítani egy kijelzőre, illetve négy hangfolyam áteresztése is megoldható. Emellett hivatalos támogatást kapott a moziszerű 21:9-hez képarány, ami a jövőben nagy szerephez juthat majd.

Az új szabvány nem ír elő új kábeleket, így az aktuális nagysebességű, 2-es kategóriába tartozó megoldások megfelelnek a HDMI 2.0 igényeinek. Új aljzatra persze a kimeneti és a bemeneti oldalon is szükség lesz, de maga a csatlakozó kialakítása változatlan, így a kompatibilitás minden szempontból biztosított.

Arról egyelőre nincs adat, hogy mely termékek érkeznek HDMI 2.0-s interfésszel. A hitelesítéshez szükséges tesztspecifikációk idén elkészülnek, így a következő év folyamán már építhetnek a gyártók az új szabványra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HDMI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés