S/PDIF - digitális audiointerfészek

Az S/PDIF (Sony/Philips Digital Interconnect Format vagy Sony Philips Digital Interface) egy olyan audiointerfész, amely biztosítja két eszköz között a hangok digitális átvitelét. Ennek előnye, hogy az átvitel során a jel nem szed össze olyan zajokat, mint azt analóg jeltovábbítás esetén teheti, valamint ha mindkét eszköz egyébként is digitálisan dolgozza fel a hanganyagot, akkor így elkerülhető két teljesen felesleges és esetleg zajjal, veszteséggel és torzulással járó konverzió (digitális -> analóg, majd analóg -> digitális).

Mint az a rövidítés nevéből is látható, a tervezést és szabványosítást elsősorban a Sony és a Philips végezte, azonban a munka az AES3 kidolgozásával párhuzamosan folyt. Nem véletlenül, hiszen a cél és a működési elv is szinte azonos, csak még az S/PDIF elsősorban a szórakoztatóelektronika területére készült, addig az AES3-at kifejezetten professzionális audioeszközök digitális összekötésére teremtették, ügyelve a két terület különböző elvárásaira.

Az S/PDIF-et általában audioeszközök digitális összekapcsolásához használják, azonban az utóbbi időben egyes kategóriákban háttérbe szorultak a HDMI tömeges terjedése miatt, igaz ez főleg olyan területeken, ahol nem csak hang-, de párhuzamosan képátvitel is történik. Gondoljunk csak például egy modern tévére vagy AV erősítőre, ha az adott környezetben minden eszköz támogatja a HDMI interfészt, akkor ez a legkézenfekvőbb és legkönnyebb megoldás. Ettől függetlenül az olyan berendezések, amelyek csak a hangokban érintettek (pl. hangrendszer, minőségi CD/SACD lejátszó), jellemzően nem támogatják a HDMI ki- és bemenetet, de az S/PDIF-et jó eséllyel.

Egyszerű RCA koax kábel
Egyszerű RCA koax kábel

Az S/PDIF sávszélessége két PCM audiocsatorna átvitelére alkalmas, ennél több csatorna igénye esetén valamilyen tömörítési eljárásra (pl. Dolby Digital vagy DTS) van szükség. Tömörített folyam esetén azonban fontos, hogy ne csak a küldő legyen képes az adat kódolására, de a fogadó félnek is ismernie kell az adott tömörítési eljárást a csatornák dekódolásához és szétválasztásához. Fontos és említésre méltó, hogy az újfajta, többcsatornás veszteségmentes tömörítések, mint például a DTS HD és a Dolby TrueHD sávszélesség igénye meghaladja az S/PDIF rendelkezésre álló sávszélességét, így ezek átvitele eredeti formában csak HDMI-n keresztül lehetséges – többek között ez is a HDMI malmára hajtja a vizet.

Optikai TOSLINK kábel
Optikai TOSLINK kábel

Maga az S/PDIF kapcsolat lehet koaxiális (RCA) vagy optikai (TOSLINK - Toshiba Link). Ezek alkalmazása abszolút eszközfüggő, S/PDIF kompatibilis terméken lehet csak az egyik, csak a másik, vagy akár mindkettő. A koaxiális megoldás a legköltséghatékonyabb, ugyanis nem igényel digitális/optikai konverziót, valamint az átvitel egyszerű 75 ohmos, koaxiális elrendezésű kábelen keresztül történik, végükön RCA csatlakozóval. Ezt és ennek aljzatát narancssárga (esetleg fekete) színkóddal szokás megkülönböztetni az egyéb analóg komponens és kompozit csatlakozóktól. Egyes esetekben előfordulhat, hogy nem RCA, hanem szabványos 2,5/3,5 mm-es jack aljzaton lehet kinyerni a digitális adatot, ekkor egyszerűen csak egy olyan audiokábelt kell beszerezni, amelynek végein az összekötni kívánt berendezéseknek megfelelő csatlakozó van.

Optikai 3,5 mm jack átalakító
Optikai 3,5 mm jack kábel

Az optikai (TOSLINK) összeköttetéshez speciális optikai kábelre van szükség, ennek hosszát körülbelül 6 méterben maximalizálták, így elsősorban egymáshoz közeli eszközök összekapcsolására szokás használni. Helytakarékosság szempontjából egyes alaplapok, hangkártyák és notebookok az analóg, 3,5 mm-es jack fejhallgató kimenetet optikai képességekkel kombinálják, vagyis az aljzat „világít”. Ilyen esetben speciális, jackdugó formájú csatlakozóra vagy egy adapterre van szükség, amivel már a hagyományos optikai kábelek is használhatók. Az optikai kábeleknél ügyelni kell arra is, hogy ne legyenek rajtuk éles törések, hajlítások, azonban a néhány korlátozás és a némi felárért cserébe az optikai összeköttetés biztosan nem okoz úgynevezett földhurkot és elektromágneses interferenciát, hiszen a jel galvanikusan leválasztott.

Optikai 3,5 mm jack adapter
Optikai 3,5 mm jack adapter

Hirdetés