Radeon HD 2900 XT: elkészült, de tényleg!

Hirdetés

Radeon HD 2900 XT testközelből

Elég legyen az elméletből, fogjuk meg a vasat! Tesztlaborunkba egy szép piros Radeon HD 2900 XT érkezett. Miért csak XT és nem XTX?! Egyelőre az ATI csúcsmodellje nem a csúcsmodell. Ez egyfelől rossz, másfelől viszont jó. Rossz, mert azt sejteti, hogy még nem sikerült mindent kihozni az R600-ból, nem lesz ellenfele a csúcs GeForce-nak. Jó, mert így valószínűleg nem lesz olyan magas az ára, és a vásárlók számára a GTX-nél sokkal érdekesebb GTS-t fogja meg-, árát pedig leszorítani.

A kártya nagy, de távolról sem olyan nagy, mint amilyennek a rossz nyelvek rebesgették. Nagyjából egy centiméterrel hosszabb a Radeon X1950 XTX-nél vagy a GeForce 8800 GTS-nél, ami egyáltalán nem vészes. A korábbi csúcs Radeon hűtőjének formaterve nem sokat változott, lényegében csak a matricázás és a ventilátor mérete tér el elődjétől. Majd meglátjuk, hogy az egyes gyártók milyen címkére cserélik őket.

Végre élőben is megcsodálhattuk a hatos mellett a nyolctűs tápcsatlakozót. Erre azért van szükség, mert a VGA hivatalosan több mint 210 wattot fogyaszt, a PCI Express csatoló és a két hattűs aljzat pedig csak 210 watt leadására képes. Elég meredek értékek ezek, főleg annak tükrében, hogy teljes GeForce 8800 GTX-es konfigurációnk a Core 2 Duo processzorral együtt is csak 230 wattot evett. Mindjárt kiderítjük, mi a valóság a HD 2900 XT-vel kapcsolatban. A nyomtatott áramkör végén komoly digitális PWM áramköröket láttunk, és volt ott két sor, valószínűleg feszültségkezelő FET-nek is kihagyva némi hely. Ezek minden bizonnyal a még nagyobb fogyasztású majdani HD 2900 XTX-hez kellenek.

Az új nagy Radeonnak mindkét oldalán vannak memóriamoduljai. Ilyet ATI és NVIDIA oldalon is régen láttunk már. Valószínűleg azért van így, hogy majd az 1024 MB-os nagytesónál elég legyen a 32 MB-os chipeket 64 MB-osakra cserélni. A kis téglácskák kicsit aszimmetrikusan vannak elhelyezve. Ugyan a borítástól nem látszott, de a HD 2900 XT és eztán az összes Radeon egy ideig az X1950 Prónál bevezetett CrossFire-t használja. A párosban mind a két kártyának (vagy idővel akár többnek is) egyformának kell lennie, nincs szükség speciális master kártyára, mint korábban.

Az R600-as GPU hatalmas, bár valószínű, hogy a fémsapka alá bújtatott G80 is van ekkora. A tesztpéldány felülete teljesen üres volt, a gyártásra vonatkozó adatokat a lesarkazásgátlóra nyomtatták. A GPU 2007 tizenegyedik hetében, tehát március közepén készült. Valószínűleg ezért nem volt még kinn Radeon HD 2900 a CeBIT-en (legalábbis nyilvánosan).

Van még egy meglepő tulajdonsága a memóriának: nem GDDR4-es! A Hynixtől származó modulok mezei, 1 ns-os késleltetésű GDDR3-ak. Azért így is a leggyorsabb modulok, melyeket élőben láttunk. A videobemenetet továbbra is egy régi jó Theater 200 chip kezeli.

Hagyományosan jó nagyra sikeredett a processzorhűtő. A GPU természetesen hőcsövekkel megtámogatott rézblokkot kapott. A memóriamodulok mellett a PWM-eken is hővezető párnácskák vannak.

Mivel a fonákon is lakik RAM, ide is kellett egy testesebb fémlemez. A rézmag bordájának lamelláin két heat-pipe osztja el a hőt; a meleg levegőt a felső műanyagburok és a ventilátor a kártya hátulja felé továbbítja. A nagy VGA-knál egyre gyakrabban használt, sok kis lapátos kerék szerencsére nem olyan bikaerős, mint amilyet a korábbi kémfotókon látunk. 12 voltról 0,94 ampert felvevő motorja teljes fordulaton így is durván feleannyit fogyaszt, mint egy teljes Radeon HD 2400. Szerencsére a lapátkerék 2D-ben szinte hangtalan volt, akárcsak a GeForce 8800-ak, de 3D-ben hamarabb felpörgött és hangja is nagyobb volt a konkurensekénél, mindemellett nem volt túl zavaró.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés