Radeon HD 2900 XT: elkészült, de tényleg!

Hirdetés

Custom Filter Anti-aliasing és Avivo HD

A Radeon X1000-es széria legkülönlegesebb újítása a Ring Bus memóriavezérlő volt. A 256 bit fölött már csak nehezen bővíthető crossbar architektúrát ez a két körben, egymással ellentétes irányban szaladó megoldás váltotta fel. Az NVIDA a G80-ban megtartotta a crossbart, és egészen 384 bitesre bővítette. Az R600 természetesen továbbvitte a kettős gyűrűt, sőt a korábbi 256 bitesről 512 bitesre bővítette, amivel eddig nem látott, 100 000 MB/s feletti memória-sávszélességet ért el. Az X1000-esknél még központi memóriavezérlő döntötte el, hogy az egyes részegységek hogyan és mikor érjék el a tárat, az R600-nál már nincs ilyen. A nyolc darab 64 bites memóriacsatorna a gyűrűn négy megállóba tömörül, ezek használatáért versengenek a GPU komponensei. A késleltetés csökkentése érdekében korábban két ellentétes irányú, fejenként 256 bites szál futott körbe, most mindkét irányban megduplázták őket.

A kornak megfelelően modernizáláson ment át az új GPU nagyfelbontású (HD) videók lejátszásáért felelős része is. A kék lézeres lemezformátumokkal fokozatosan elterjedő HD videók lejátszását bizonyos mértékben már eddig is gyorsították a GPU-k, de a munka egy része, az entrópiakódolás még a CPU-ra marad. A GeForce 8500/8600 szériában debütáló G84/G86 GPU volt az első, mely ezt is felvállalta, de csak a H.264/AVC kódolás esetében. Az új Radeonok már VC-1-nél is megoldják ezt, teljesen tehermentesítve a központi processzort. A lejátszást dedikált hardver, az UVD (Unified Video Decoder) végzi, így a fogyasztás is nagymértékben csökken.

Nem hiába kapta az új Radeon széria a HD előtagot. A nagyfelbontású tartalmak lejátszásához gyakran kapcsolódó HDCP másolásvédelemhez szükséges kulcsot is tartalmazzák a GPU-k, nem kell hozzájuk külső CryptoROM-ot telepíteni a kártyára. Másik különlegességük, hogy audiovezérlőjük is van. Nincs már szükség arra, hogy hangkártyánkat, vagy alaplapi hangkodekünket fizikailag összekössük a VGA-val.

Minden Radeon HD-hez jár DVI/HDMI adapter, mellyel a kép mellett 48 kHz-es, 16 bites sztereó vagy AC3 (5.1-es) hangot is továbbítanak. Erre a ma forgalomban lévő hasonló adapterek nem képesek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés