Szupermodellek a VGA-bizniszben

Versenyzőink

Már az AMD Radeon HD 2900 XT megjelenése előtt eldöntöttük, hogy készítünk egy átfogó elemzést a felsőkategóriás videokártyákról, ám mindenképpen meg akartuk várni az új VGA-hoz való első hivatalos meghajtóprogramot. Elmondhatjuk, hogy évek óta változatlan a friss grafikus kártyák körüli hajcihő: a gyártók készítenek egy új GPU-t, a tesztoldalak pedig kapnak mellé egy bétás drivert, amely a kiforrottságtól igen messze áll. A bétás meghajtóprogrammal elért eredményekből csak megsaccolható az adott chip valódi tudása; hónapokkal később már teljesen másképp viszonyul egy-egy új kártyageneráció elődeihez és ellenfeleihez. Ezúttal sem történt ez másként; az AMD az R600 mellé egy bétás drivert mellékelt, majd hamar kiderült, hogy további bétaállapotú driverek keringenek a neten, melyekkel állítólag gyorsul a kártya. Felmerült bennünk a kérdés, hogy a programozók miért nem hamarabb készítették el ezt a „gyorsító” drivert, vagy miért nem tudott az AMD várni pár napot az új meghajtóprogramra? Ezzel a taktikával csak önmagukkal tolnak ki, hiszen az olvasókban rögzül az első benyomás – az R600 nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket –, és csak konkrét vásárlási szándékkal olvassák el újra a teszteket „hátha gyorsult a kártya” felsóhajtással. A PROHARDVER! mindig igyekszik naprakészen bemutatni a hardverek teljesítményét, ezért a HD 2900 XT-t az első találkozásttól számított egy hónapon belül ismét leteszteltük, ezúttal a legújabb hivatalos driverrel (Catalyst 7.5), de kipróbáltunk további verziókat is, hogy tisztázzuk a felmerült kérdéseket. Ennek ellenére komolyan örülnénk neki, ha a gyártók – ez most főleg az AMD-re igaz – előre is gondolkodnának egy kicsit.


A teszt résztvevői [+]

Előző tesztünkben azt láttuk, hogy a Radeon HD 2900 XT játéktól függően hol gyorsabb, hol lassabb volt a vele egy ársávban található GeForce 8800 GTS 640 MB-os változatánál. Tegyük hozzá, hogy a jó eredményt egyes játékokban mindkét fél úgy érte el, hogy a grafika hagyott némi kívánnivalót maga után. Elvárható tehát, hogy az újabb driverrel a kezdeti hibák elháruljanak, esetleg gyorsuljon egy kicsit a kártya. A HD 2900 XT-ről megállapítottuk, hogy hangos, fűt rendesen és sokat is fogyaszt; ezeken a problémákon nem tud segíteni a driver, így ezek a megállapítások továbbra is igazak lesznek. Lássuk a felhozatalt – nem csak és kizárólag a HD 2900 XT újratesztelése volt az egyetlen célunk.


Sapphire Radeon HD 2900 XT és Dual X1950 Pro [+]

Az AMD grafikus processzorai köré épülő videokártyákból mindössze kettőt teszteltünk le. Az egyik természetesen a HD 2900 XT, melyet az AMD legközelebbi partnere, a Sapphire gyártott. A VGA egy nagyméretű dobozban található, egyik oldalán kivágással, melyen át kilátszik a tiszteletet parancsoló méretű és tömegű videokártya. A Sapphire a HD 2900 XT mellé is a tőle már megszokott eszközöket csomagolta: egy felhasználói kézikönyvet, egy S-Video és kompozit kábelt, egy komponens kábelt, két analóg/DVI átalakítót, egy HDMI/DVI átalakítót, egy CrossFire-hidat, driver CD-t, PowerDirector 4 CD-t, PowerDVD 6 CD-t, illetve egy teljes verziójú 3DMark06-os CD-t. Kaptunk a kártya mellé még egy kis füzetet is, mellyel majd ingyen letölthetjük a Half Life 2 Black Box csomagot, ez a HL2:Episode Two, Team Fortress 2 és a Portal című játékokat tartalmazza.

Hirdetés

A másik, AMD GPU-(k)ra épülő videokártya szintén a Sapphire-től származik, és X1950 Pro Dual névre hallgat. Biztosan vannak néhányan, akik még emlékeznek az egy évvel ezelőtt szárnyra kapott pletykákra, melyek az ATI Geminiről szóltak. Akkoriban még csak pletykaszinten terjedt, hogy az ATI egy dupla GPU-s videokártyát tervez az NVIDIA GeForce 7950 GX2-re válaszolva, és valószínűsítették, hogy RV570XT kódnevű GPU-k kapnak rajta helyet (akkoriban még nem létezett az X1950 Pro sem). A Gemini azonban nemcsak emiatt tűnt érdekesnek, hanem a két grafikus processzor összeköttetésének technikai megvalósítása miatt is. Úgy hírlett, hogy egy olyan külső, direkt erre a célra tervezett chipet akarnak felhasználni, amellyel a – végülis CrossFire összeköttetésben lévő GPU-k – a hagyományos CrossFire-nél gyorsabban kommunikálnak egymással. A kártya végül csak idén januárban látott napvilágot, amikor már a Sapphire sem tudott tovább várni az R600-ra, és a CES-en bemutatta az X1950 Pro Dualt. Ez, mint neve is mutatja, két X1950 Pro GPU-t összekapcsoló videokártya lett. A gyártó emellé is nagyon hasonló körítést szánt, mint amit a HD 2900 XT-nél láthattunk. A HDMI-kimenet helyett kapunk egy hátsó panelt, melyen két különálló analóg kimenet található, a komponens kábel helyett kompozit és S-Video hosszabítókat találtunk a dobozban, míg a CrossFire-híd helyett két PCIe tápkábel-átalakító volt a csomagban.


A HD 2900 XT két oldala [+]

A Sapphire HD 2900 XT teljes mértékben megegyezik a referencia HD 2900 XT-vel, amin nincs is mit csodálkozni, valószínűleg a „Built by AMD” kártyákat is a Sapphire gyártja, csak a ventilátoron található matrica tér el az eredetitől. A kártya órajelei is ennek megfelelően alakulnak, a GPU 740, a memóriák pedig 825 (effektíve 1650) MHz-en járnak.


A Dual X1950 Pro két oldala és a hűtés [+]

Érdekesebbnek tűnik az X1950 Pro Dual, amely emlékeztet minket az Asus közel kétéves dupla 6800 GT-jére. A Sapphire tervezőmérnökei talán úgy voltak vele, hogy ha az Asus már megtervezte egyszer, akkor minek fáradozzanak újra – az X1950 Pro Dual elvi felépítése szinte teljesen megegyezik a dupla 6800 GT-jével. A videokártyán egy óriási hűtőborda található, mely teljes egészében alumíniumból készült, hiszen az RV570-es mag nem túl forrófejű. Közepén egy szép nagy ventilátor található, ez 2D-ben nagyon halk, de 3D-ben igencsak begyorsul és felhangosodik, ám ennél is nagyobb probléma, hogy a két GPU által termelt hőt csak a számítógépházon belül keringeti. Mivel a VGA nem kétszlotos, és nincs hőelvezető csatorna, a felmelegedett levegő nem távozik a házból. A nyomtatott áramkör megtervezéséhez nem kellett túl sok fantázia, gyakorlatilag egymás mellé ültettek két grafikus processzort, körbeépítették őket memóriachipekkel, és megszületett a kártya. A NYÁK 28 x 13 cm-es, tehát sok házba be sem fér. A grafikus gyorsító „természetesen” két tápcsatlakozót igényel, viszont ami meglepő, hogy CrossFire csatlakozókat is találunk rajta. Ez azt jelenti, hogy elméletileg két ilyen videokártya összeköthető egy „Quad-CrossFire” konfigurációt létrehozva, mindössze annyi ezzel a bibi, hogy az AMD meghajtóprogramja nem támogat ilyen üzemmódot (talán kifejlesztik egyszer...).


Az RV570-es GPU-k, a memóriák és a PCI Express switch [+]

Mindkét grafikus processzor RV570-es (bár nincs erre utaló felirat a chipeken), azaz tényleg két X1950 Pro összekötéséről van szó. A memóriák 1,2 ns-osak, ezek elvileg 833 MHz-ig bírják a strapát, tehát a Sapphire itt nem spórolt, hiszen a mezei X1950 Prókon általában 1,4 ns-os modulok találhatóak. A VGA talán legnagyobb érdekessége az a chip, amely az egyik GPU alatt található. Kis keresgéléssel rá is találtunk a neten, egy PLX Technology által készített PCI Express switchről van szó, mely összesen 32 PCI Express sávot képes vezérelni, ami ez esetben bőven elegendő. Ez egyébként kisebbfajta csalódás is, hiszen azt hittük, hogy egy külön e célra kifejlesztett AMD chip fogja vezérelni a GPU-kat (a pletykák valami ilyesmiről szóltak), de persze érthető ez a hozzáállás – ha valaki egyszer már elkészített egy ilyen chipet, akkor minek újat tervezni?


Galaxy GeForce 8800 Ultra és Albatron GeForce 8800 GTS-ek kiterítve [+]

Tesztünk második érdekessége a GeForce 8800 Ultra, melyet az NVIDIA nem sokkal a HD 2900 XT megjelenése előtt adott ki, mintegy nyomatékosítva fölényét a piacon. A 8800 Ultra egyáltalán nem különös kártya, mindössze egy felturbózott GTX, semmi több (ezt persze már megszokhattuk). A 8800 Ultrát a Galaxy tálalásában vehettük szemügyre, ami ezúttal nem volt problémás, ugyanis nem egy egyedi tervezésű, hanem egy teljesen referenciafelépítésű kártyát kaptunk kézhez. A Galaxy még a 8800 Ultra csomagolását sem viszi túlzásba, a kártya mellé leírásokat, driver CD-t, tápkábelt, S-Video kábelt, illetve komponens átalakítót és egy analóg/DVI átalakítót kaptunk.

Tesztünk negyedik résztvevője a már jól ismert GeForce 8800 GTS, melyet ezúttal az Albatron színeiben üdvözölhettünk. A nagymellű lányok korszaka az Albatronnál is beköszöntött, ők is rájöttek, hogy így mindent könnyebb eladni. Az Albatron a 8800 GTS mellé egy leírást, egy driver CD-t, kábeleket és átalakítókat mellékel, semmi kirívó vagy különös dolgot nem ad a gyártó; a videokártya teljesen referenciafelépítésű, leszámítva a matricát, az órajelek is az NVIDIA ajánlásának megfelelően lettek beállítva, így nincs is több mondanivalónk róla.


A 8800 Ultra és a 8800 GTX szinte megegyeznek [+]


A GeForce 8800 Ultra csupaszon [+]

Visszatérve a 8800 Ultrára, vegyük kicsit jobban szemügyre a kártyát. Az NVIDIA a GTX amúgy is bitang nagy hűtőjét látszólag még nagyobbra cserélte – legalábbis a burkolat terjedelmesebb lett, viszont ezen kívül nem látunk a VGA-n semmi különöset. Igaz, a burkolat az egész kártyát beborítja, tehát ezt el kell távolítanunk ahhoz, hogy valóban látszódjon belőle valami. Levéve a GTX-ről és az Ultráról is a hűtőházat, láthatóvá válik a hűtőrendszer. A NYÁK semmit nem változott, és a hűtés is csak kicsit. A ventilátor pozíciója feljebb került, ennek megfelelően a hűtőborda is kicsit máshogy néz ki. A lapátok ebben a kicsit kiugró pozícióban hűvösebb levegőt tudnak beszívni, már amennyiben a számítógépház oldalában is van valahol ventilátor, amely hűvös levegővel látja el a ház belsejét. A 8800 Ultra ventilátora a GTX-éhez képest nem lett se nagyobb, se lassabb, tehát tényleg csak egy ráncfelvarrásról van szó. A kártya órajelei 612/1500/1080 MHz lettek a GTX 575/1350/900 MHz-ével szemben.


A Point of View 8800 GTX csomagolása [+]

Végül ne feledkezzünk a Point of View GeForce 8800 GTX-éről sem, amely természetesen a rajta látható matricát leszámítva teljesen referenciafelépítésű, ennek megfelelően órajelei is 575/1350/900 MHz-esek. A kártya mellé egy leírást, egy S-Video kábelt, két analóg/DVI átalakítót, egy tápkábelt, egy komponens átalakítót és egy Dark Messiah Might and Magic játékprogramot kapunk.


A méretarányok [+]

Utolsó képünkön a méretarányok láthatók, balról jobbra a GeForce 8800 GTS, Radeon HD 2900 XT, GeForce 8800 GTX és Ultra, majd Sapphire X1950 Pro Dual kártyák következnek. A HD 2900 XT alig 1 cm-rel hosszabb a 8800 GTS-nél, melynél az egyforma hosszúságú 8800 GTX és Ultra kb. 2 cm-rel nyúlik túl. Érdekes kérdés lehet, hogy a Sapphire X1950 Pro Dual a méretével arányosan gyors is?

 

VGA megnevezése NVIDIA GeForce 8800 Ultra NVIDIA GeForce 8800 GTX NVIDIA GeForce 8800 GTS AMD Radeon HD 2900 XT Sapphire X1950 Pro Dual
GPU kódneve G80 G80 R600 2 x RV570
Gyártástechnológia 90 nm (TSMC) 90 nm (TSMC) 80 nm (TSMC) 80 nm (TSMC)
Tranzisztorok száma 681 millió 681 millió 700 millió 2 x 330 millió
GPU órajele 612 / 1500 MHz 575 / 1350 MHz 500 / 1200 MHz 740 MHz 2 x 580 MHz
Vertex shader egységek száma 128 darab skalár stream processzor 96 darab skalár stream processzor 64 komplex és 256 darab egyszerű stream processzor 2 x 8
Pixelfutószalagok száma 2 x 36 pixel shader
Pixel shaderek száma
Textúrázók száma 32 textúracímező,
64 textúraszűrő
24 textúracímező,
48 textúraszűrő
16 2 x 12
ROP egységek száma 6 blokk 5 blokk 16 2 x 12
Támogatott PS- és VS-verzió 4.0 / 4.0 4.0 / 4.0 4.0 / 4.0 3.0+ / 3.0+
Memóriavezérlő 384 bites Crossbar 320 bites Crossbar 512 bites Ring Bus 2 x 256 bites Ring Bus
Memória órajele 1080 MHz 900 MHz 800 MHz 825 MHz 2 x 700 MHz
Memória-sávszélesség 101300 MB/s 86400 MB/s 76800 MB/s 105600 MB/s 2 x 44800 MB/s
Memória mérete 768 MB 320 vagy 640 MB 512 MB 2 x 512 MB

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés