Radeon HD 2900 XT: elkészült, de tényleg!

Konklúzió

Ha csak szűken a pillanatnyi helyzetre és a Radeon HD 2900 XT-re koncentrálunk, akkor azt kell mondanunk, hogy a késlekedés ellenére jól sikerült a termék. A kipróbált tizenegy játékból hétszer megverte a vele egy árban lévő GeForce 8800 GTS 640 MB-ot, a 320 MB-os változatot még többször, és néhol a nagy GeForce 8800 GTX-et is megszorította, sőt akadt pár olyan eset is, amikor legyőzte. Szerencsére a szintetikus shader tesztekben tapasztalt gyengélkedések játékban nem jöttek elő. A nyolcszoros élsimítás bevezetése kiegyenlítette a számlát a GeForce 8 családdal, bár az új Radeonnál jobban visszaveti a teljesítményt. Szerintünk a Custom Filter Anti-aliasing nem hozott jelentős javulást, de értjük, miért volt rá szükség: hogy az AMD nagyobb számokkal büszkélkedhessen, mint az NVIDIA.

Ha tágabb értelemben értékeljük a Radeon HD 2000 sorozat elindítását, akkor bizony nem tűnik olyan jónak az AMD helyzete. Több hónapos halasztás után csak egy olyan grafikus kártyát tudtak építeni az R600 köré, amely a kisebbik nagy GeForce 8-at előzi meg, de a GTX-hez még nem nőtt fel. Azt is megemlíthetnénk, hogy fogyasztásban éppen fordított a helyzet, bár a korábbi rémhírekhez képet kellemes meglepetés, hogy a HD 2900 XT alig eszik többet, mint a 8800 GTX, meg különben is, a csúcskategóriában mit számít néhány watt?

Elemezve a GeForce 8800 GTX és Radeon HD 2900 XT teljesítményviszonyát és a fogyasztásról keringő pletykákat, felfedezhetünk egy meg nem született nagytestvért. Ha egy R600 köré épített VGA minden tekintetben meg akarná előzni vagy legalább szorítani a GeForce 8800 GTX-et, akkor legalább 20–40%-kal gyorsabbnak (vagy nagyobbnak) kellene lennie. Ennyit hozzáadva a HD 2900 XT durván 160 W körüli fogyasztásához, láss csodát, éppen az a 215 W körüli érték jön ki. Persze, ebben az esetben az R600-at 1 GHz környékén kellene járatni (ilyen pletykák is voltak), ami több mint bravúr lenne 700 millió tranzisztorral. Talán majd 65 nm-en. Mindenesetre a most megvalósult R600-bemutatkozáson világosan látszik, hogy nem ilyenre (és főleg nem mostanra) tervezték.

Hirdetés

Ami a kisebb, 65 nm-es csíkszélességgel készülő alsóbb kategóriás és notebookos lapkákat illeti, ott még szomorúbb a helyzet, ugyanis várni kell rájuk még egy-két hónapot. Némi reményre ad okot, hogy az RV630-as processzor köré épülő HD 2600-at nem nyírbálták meg oly mértékben, mint a GeForce 8600-at. A számolóknak több mint a harmada, a textúrázó résznek a fele, a raszterizálóknak pedig a negyede maradt meg. Kár, hogy itt is 128 bites a memóriavezérlő, akárcsak a konkurensnél. A 40 számolós RV610-re alapozó HD 2400 képességeit látatlanban inkább nem minősítenénk.

Az RV630 120 számolója felvet egy újabb kérdést: miért lett ilyen aránytalanul, 320-ról 120-ra vágva ez a szám. Véletlen lenne, vagy a háttérben rejtőzik egy háromszor (ne adj isten négyszer) 120 számoló egységes R600...?

A korábbi generációk felső- és középkategóriás GPU-it összevetve úgy tűnik, hogy az ATI és az NVIDIA is igyekszik elsorvasztani a középkategóriát, hogy ezzel a játszani kívánókat a felsőkategória aljára, a drágább videokártyákhoz csábítsa. Az X1000-es szériában még 48 számoló és 256 bites memóriavezérlő volt a csúcson, középen pedig ennek pontosan a fele, 24 számoló és 128 bites memóriavezérlő. Ugyanez volt a helyzet GeForce oldalon is. Most meg kapjuk a G80 harmadát, negyedét, és az R600-ból is alig marad több.

Hogyan tovább? Egyelőre csak a szokásosat tudjuk mondani: várjunk. De miért? Még mindig nem vallottak színt a DirectX 10-es játékok, még mindig nincs abszolút csúcs- és középkategóriás Radeon HD 2000. Azt sem szabad elhinni, hogy az NVIDIA tétlenül (árcsökkentés nélkül) nézi majd, ahogyan a Radeon HD 2900 XT megverte a GTS-eit, no meg ősszel újabb nagy ütésváltás várható. Jelen állás szerint az új Radeon nagyon jó termék, még az ingatag VGA-s helyzet ellenére is ajánlott azoknak, akik nagy, erős, modern, de nem (annyira) csillagászati árú VGA-ra vágynak.

 

Radeon HD 2900 XT

fLeSs és rudi

Az ATI Radeon HD 2900 XT-t az AMD, a GeForce-okat és a Radeon X1950 XTX-et az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés