Radeon HD 2900 XT: elkészült, de tényleg!

Hirdetés

Tesztek – II.

Amilyen jól ment a HD 2900 XT Rainbow Sixben, olyan gyenge volt a másik nagyon modern játékban, a Stalkerben. Az 1600x1200-as felbontás ismét kifogott a kevesebb memóriás GTS-en, de az új Radeonnal így is egált hozott ki. A több memóriás GTS majd 50%-kal volt gyorsabb náluk, a GTX pedig kis híján rájuk duplázott.


Radeon HD 2900 XT / GeForce 8800 GTS

A Stalkerben több grafikai különbséget is felfedeztünk. Az első képen a GeForce sokkal kontúrosabb és melegebb, barátságosabb színvilágú tájat rajzolt, mint a Radeon. Az a sejtésünk, hogy a fejlesztők vagy egy rideg, elmosódott tájat akartak, olyat, mint amilyet a Radeon produkált (vagy - és ez a valószínűbb - a különbség a dinamikusan változó időjárási viszonyoknak, a porfelhőnek köszönhető). A második képen a bal oldali fák árnyékának körvonala a GeForce-nál elmosódik a távolban, a Radeonnál végig éles marad. A kapu előtti útszakasz viszont a GeForce-nál éles, a Radeonnál gyorsan elmosódik. Nem tudjuk, mi volt a látványtervezők célja, de nekünk a GeForce produkciója tetszett jobban.

Máig a VGA-k egyik legjobb izzasztója az Oblivion. Bizony itt még GeForce 8800 GTX-re van szüksége annak, aki 1600x1200-as felbontásnál, maximális részletességű, szűrt HDR-es képpel is 30 fps fölötti sebességet akar. A HD 2900 XT tuning nélkül a GTS-ek mögött maradt, de húzással megelőzte őket. Viszont a GeForce-okat is lehet ám húzni!

A városi jelenet már nem volt ilyen megterhelő, de ott is maradtak az erdőben tapasztalt sebességviszonyok.


Radeon HD 2900 XT


GeForce 8800 GTS

Az oblivionos képek nagyon hasonlítottak egymáshoz. Annyi különbséget láttunk, hogy a Radeon HD-nél a távoli textúrák valamivel élesebbek voltak.

Az első játék, amiben fölényesen nyert a Radeon HD 2900 XT, a Call of Juarez volt. Valami okból éppen ennek a játéknak a DirecX 10-es demóját adta nekünk ide az ATI. Az 1280x1024-es felbontásban, élsimítás nélkül is 30–40 fps körüli értékek a motor optimalizálatlanságára utalnak, ráadásul az ATI kártya képén nem voltak rendben az árnyékok.


Radeon HD 2900 XT


GeForce 8800 GTS

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés