Nagy VGA-k, notebookok és egyebek

Megjelenítés

Hivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Új királya van a grafikus kártyák világának; most éppen úgy fordult a kocka, hogy az AMD után ismét az AMD és nem az NVIDIA ül a trónra. A csúcsra a Radeon HD 6990 került, ami két GPU-val, óriási mérettel és fogyasztással hengerel. Két Cayman kódnevű lapka került rá, összesen 3072 számolóegységgel, 192 textúrázó csatornával, 830 MHz-es órajellel. Hozzájuk 256 bites buszon összesen 4 GB memória kapcsolódik, ami 5 GHz-es effektív órajelen jár, szóval a Radeon HD 6990-nek a fele sem tréfa. Hát még a fogyasztása! Normál állapotban 300 wattot kér, de turbózva (880 MHz-en és emelt feszültséggel) ez az érték 450 wattra emelkedik. A bátrak még tovább tuningolhatnak, no meg azt sem szabad elfelejteni, hogy megfelelő alaplappal könnyedén összeköthető két ilyen grafikus fenevad. Jó hír, hogy néhány nagyvas már érkezett a hazai piacra is. Természetesen az ár híven tükrözi a királyságot, valahol 185 000 forint környékén mozog.

Úgy tudni, március végén érkezik az NVIDIA válasza, a GeForce GTX 590, ami szintén egy dupla GPU-s bálna lesz, minden bizonnyal hasonló teljesítménnyel, fogyasztással és árral. Addig viszont felmerül a kérdés, milyen alternatíva kínálkozik 185 000 forint környékén? Hasonló árban van két Radeon HD 6970, melyek párba állítva akár olyan gyorsak is lehetnek, mint a HD 6990 turbós állásban, de akkor együttes fogyasztásuk is eléri majd a 450 wattos szintet. Szintén kétszázezer forint alatt maradhatunk három Radeon HD 6870-nel, de a HD 6800 család tagjaiból csak kettőt lehet összekötni. GeForce oldalról két GTX 580 talán gyorsabb is egy HD 6990-nél, de egy ilyen kettős ára már meghaladja a negyedmillió forintot. Amit zöldben ajánlani tudunk picivel kétszázezer alatt, az a két GeForce GTX 570-ből felépített SLI rendszer. Elvileg egy ilyen felállás hozhatja a Radeon HD 6990 tudásszintjét, bár mostanában abba az irányba haladnak a gyártók, hogy a csúcs játékokhoz saját vasukat előnyben részesítő kiegészítőt gyártanak. Ezzel a szerencsétlen húzással elérhető az is (lásd a Dragon Age 2 esetében), hogy egy kétszázezres grafikus alrendszer a feleannyiba kerülő konkurens szintje alá lassuljon.

Szép, látványos monitorral kedveskedik a vásárlóknak az Asus. Az ML228H két körívből összeillesztett állványa, kontrasztos, fekete előlapja és fehér hátulja nagyon érdekes összhatást kelt, ráadásul a látszattal ellentétben magassága állítható és a kijelző dönthető is. Panelből TN+film technológiás, LED-es háttérvilágításos került bele, képátlója 21,5 hüvelyk, felbontása pedig 1920x1080 pixel. Bemenetnek HDMI-t, illetve D-Subot kapunk, előbbi átalakítóval DVI-ra transzformálható. Az Asus ML228H vételára három év garanciával 50 000 forint alatt marad.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés