Hirdetés

Hideggel jött hardverek

Grafikus kártyák és ház

Hivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Éppen három hete néztük meg az akkor ropogósan friss GeForce GTX 560 Ti viszonyát a Radeon konkurensekhez. Arra jutottunk, hogy ár/teljesítmény mutatóban félelmetesen közel áll hozzá a Radeon HD 6870, mely éppen annyival – 8-10 százalékkal – olcsóbb nála, mint amennyivel lassabb. Jó kis árversenyre számítottunk, de egyelőre nincs mozgás. Átlagos piaci árral számolva a GeForce GTX 560 még mindig 66-68 000 forintba kerül, a Radeon HD 6870 pedig 60-62 000 forint környékén kapható. Ráadásul a kínálat is elég bőséges mindkét oldalon. A referenciahűtős modellek mellett bőséggel találni egyedi hűtőseket. Az MSI például feltette a GeForce-ra és a Radeonra is a szokásos, kétventilátoros, sok hőcsöves Twin Frozr II hűtését, mely GeForce GTX 460-on jelesre vizsgázott nálunk. A Gigabyte pedig még egy lépéssel tovább ment, finoman tuningolt HD 6870-ére három ventilátort aggatott.

Fentről nézve viszont kiderül, mégis volt egy jelentős árbeli mozdulat a grafikus kártyák piacán. Ma 72 000 forint környékén vehetünk három év garanciás, háromventilátoros Gigabyte Radeon HD 6950-et, a két év garanciás, egyventilátoros Sapphire változat pedig már a hetvenezer forintos határ alá csusszant. Bár közvetlenül még nem versenyeztettük meg egymással a GeForce GTX 560-at és a Radeon HD 6950-et, a HD 6870-hez viszonyított teljesítményükből tudni lehet, hogy a kisebbik nagy Radeon úgy tíz százalékkal gyorsabb a GTX 560-nál. Mivel árban csak 5-6 százalék a GeForce előnye, ezért a HD 6950 – bár csak hajszálnyival, de – jobb alternatívának tűnik. A lényeg változatlan és továbbra is örömteli: erős a konkurenciaharc a grafikus kártyák felsőházában.

Újabb, olcsóbb kiadása érkezett a Cooler Master nagyszerű, CM 690 II házának. A Basic verzió legtöbb részletében megegyezik az alapmodellel, tehát ahhoz hasonlóan 496 mm magas, 529 mm mély és 215 mm széles, ugyanúgy négy nagy és hat kis meghajtóhelye van, ugyanúgy alsó tápos, ugyanúgy elfér benne alul a dupla vízhűtéses radiátor és ugyanúgy nincs a tetején SATA csatlakozó a bemélyített dobozkában. Amiben különbözik az alapmodelltől, hogy vázát a ma divatos fekete helyett világosan hagyták. A Cooler Master CM 690 II Basic három év garanciával 24 500 forintba kerül, nagyjából egy ezressel olcsóbb a korábbi modellnél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés