Hirdetés

Új évszak, új hardverek

AlaplapokHivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hosszú, tömött sorban érkeznek a boltokba az Intel Sandy Bridge processzoraihoz való, javított alaplapok. A napokban már vagy húsz-harminc különböző modellt számoltunk meg, ami óriási kavarodást jelent majd. Hogyan érdemes választani? A komolyan integrált processzor és északi híd miatt most a szokásosnál is erősebben érvényes, hogy a teljesítményt nem az alaplap, hanem a processzor határozza meg. Választani a kiegészítő funkciók és az ár alapján érdemes, amiben megint csak nagyon-nagyon közel állnak egymáshoz a konkurensek. Hogy még zavarosabb legyen a helyzet, a tuningos P67 mellé megjött a P65, a monitorkimenetes H67 mellé pedig a H61 vezérlőchip. Továbbá processzorvonalon is érkeznek az olcsóbb variánsok. A legkisebb Sandy Bridge processzor, amit a hazai piacon láttunk, a Core i3-2100. Órajele 3,1 GHz, nem támogatja a turbót, de két magja négy szálon (Hyper-Threading) dolgozik, szóval nem egy elveszett darab a kicsike. Ráadásul grafikus magja – bár a kisebb HD Graphics 2000 – alapszinten játékhoz is elég gyors, HD videók terén pedig kiváló. A kis újdonság ára dobozos kiszerelésben, három év garanciával körülbelül 30-32 000 forint.

Az olcsó processzor alá való alaplapok széles választékából felszerelés és ár tekintetében az Asrock H61M/U3S3-at emelnénk ki. Egyelőre ezzel a modellel kapjuk a legtöbbet pénzünkért. A kategóriában jellemző két DDR3 memóriafoglalat, egy hosszú PCI Express 2.0 x16, két SATA 3.0 csatlakozó mellett került rá két USB 3.0 aljzat, hátlapján pedig ott mosolyog a D-Sub és DVI mellett a HDMI 1.4 csatlakozó, mely a 3D-s Blu-ray tartalmak átvitelére is képes. Emellett a kis alaplap kondenzátorai mind japánban készült, szilárdelektrolitos modellek, vételára pedig alig haladja meg a húszezer forintot. Igaz, hogy a konkurens Asus, Gigabyte vagy MSI is kínál hasonló árban, ráadásul három év garanciával H61-es alaplapokat, de azokról rendszerint hiányzik a HDMI 1.4 vagy az USB 3.0 vagy mind a kettő.

Aki hasonlóan jó képességű HTPC-t szeretne, annak drágább alaplapot kell vennie. Érdekes, de okos húzással állt elő az Asus. Az eddig jobbára Mini-ITX lapra integrált, multimédiában remek AMD Brazos platformot microATX alaplapra tette rá. Így meg tudott szabadulni a legzavaróbb részletétől, a processzor hűtőjén sivító kis ventilátortól. Ráadásul a több bővítőkártyával olyan kiegészítők előtt nyílt meg az út, mint a tévétuner vagy a különálló, csúcsminőségű hangkártya. Az Asus E35M1-M Pro fel van szerelve minden földi jóval. Kondenzátorai szilárdelektrolitosak, hátlapján van D-Sub, DVI és HDMI monitorkimenet, két USB 3.0, továbbá eSATA és FireWire csatlakozó, belül pedig még öt SATA 3.0 aljzat és egy hosszú, de csak négyszeres sebességű PCI Express 2.0 csatoló. A komoly kis alaplap ára is komoly, három év garanciával 36 000 forint, de processzor már nem kell hozzá. Aki kibírja USB 3.0 nélkül, az az Asus E35M1-M-mel spórolhat négyezer forintot.

Aki pedig mégis inkább Mini-ITX alapon építené meg brazosos mozigépét, akár Sapphire alaplapot is vehet alá. Az elsősorban AMD-s grafikus kártyáiról ismert cég régóta foglalkozik alaplapokkal, bár nálunk annyira nem gyakran látni termékeit. A kis PURE Fusion Mini E350 (egyszerűben IPC-E350M1) hasonlóan jól felszerelt, mint a fenti Asus megoldás. Van három monitorkimenete, két USB 3.0, továbbá eSATA és FireWire csatlakozója. Érdekessége, hogy notebookos SO-DIMM DDR3 memóriamodulokat fogad, és a hosszú PCI Express 2.0 csatoló mellett egy rövid, notebookos mini PCI Express buszt is készítettek rá, amibe például Wi-Fi adaptert illeszthetünk. Mondjuk ezzel lesz egy probléma: nincsenek antennacsatlakozók. A másik rázós pont a kicsi, idővel minden bizonnyal zajosodó hűtőventilátor. A Sapphire jól felszerelt mini alaplapja ugyanúgy 36 000 forintot kóstál, mint a fenti Asus.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés