Hirdetés

Heti hardveradag újdonságokkal

Alaplapok és kártyaolvasókHivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Erre a hétre is jutott egy jó nagy adag friss, Intel Sandy Bridge processzorok alá való alaplap. Most két olyan modellre hívjuk fel a figyelmet, melyet minden bizonnyal sokan megcsodálnak majd, de kevesen választanak. Az Asus LGA1155-ös kínálatában a Maximus IV Extreme jelenti az abszolút csúcsot. A szokásos, platformra jellemző tételek mellett olyan extrákkal látták el, mint a három vezérlővel megoldott, összesen nem kevesebb mint tíz USB 3.0 csatlakozó vagy a négy SATA 3.0 aljzat, amit ugyanennyi SATA 2.0 és két eSATA egészít ki. Természetesen hosszú PCI Express csatolóból is rengeteg van, szám szerint négy. Szóló és páros módban 16 sávot kezelnek, hármat vagy négyet használva be kell érnünk fejenként 8 sávval. További extra a dupla gigabites hálózati vezérlő és a Bluetooth modul, utóbbi segítségével akár okostelefonunkról is vezérelhetjük a számítógép tuningját. Erre egyébként az egyik speciális, ROG Connect elnevezésű USB csatlakozó is használható. Egy másik számítógépet rákötve arról monitorozhatjuk és állíthatjuk a BIOS paramétereit, de akár a beállítási értékek kimentésére vagy használható új BIOS feltöltésére egy gombnyomással. Természetesen a komoly, fekete-vörös alaplap minden kondenzátora szilárdelektrolitos, és olyan sok fázis felel a stabil feszültségekért, hogy nem is merték kiírni a deszka adatlapjára. Az Asus Maximus IV Extreme vételára három év garanciával közelíti a százezer forintot.

A Gigabyte-nak egyelőre csak LGA1366-os alapokon van ultrabrutális, egyedi névvel ellátott alaplapja. A G1 sorozat néhány tagját pár hete mutattuk be, most az LGA1155-ös csúcsmodellt, a P67A-UD7-et vesszük elő. Ez a szintén nagyon látványos, feketébe öltöztetett alaplap nem kevesebb mint 24 fázisos áramellátó részleget állít csatasorba, ami két 12 fázisos részre bontható; ezzel megduplázza megbízhatóságát és tartósságát a gyártó szerint. Szintén négy hosszú PCI Express aljzattal látták el, melyekből kettő x16, kettő pedig x8 sebességre képes, meghajtva az SLI és a CrossFire minden válfaját. A Gigabyte üdvöskéjének hat SATA 3.0 csatlakozója van, de ebből kettőt a hátlapra vezettek ki, a 3.0-s USB aljzatok maximuma pedig itt is tíz. Emellett van még dupla gigabites vezérlő és seregnyi tuningos funkció. A Gigabyte P67-UD7 vételára három év garanciával nagyjából 85 000 forint.

Hogyan lehet a legolcsóbban és legrugalmasabban pendrive-ot csinálni? Úgy, hogy veszünk egy kártyaolvasót és egy memóriakártyát. Mi is meglepődtünk azon, hogy már milyen olcsón – párszáz forintért – hozzá lehet jutni egy mini kártyaolvasóhoz, ami a legelterjedtebb SD formátum minden méretét (normált, minit, micrót) kezeli akár 8-16 GB-os (SDHC) kapacitásig. A Logilink kínálatában két ilyen apróságot is találtunk, melyek 5-600 forintért vásárolhatóak meg. Elég hozzájuk venni egy 8 GB-os memóriakártyát, és alig több mint ötezer forintból máris van egy pendrive-unk, amit igény szerint fényképezőgépbe vagy telefonba is dughatunk.

Elsősorban USB csatlakozókban szűkölködő nebookokon, notebookokon jöhet jól a DeLock picike USB elosztója, ami egy aljzatból csinál könnyen és gyorsan kettőt. Az apróságot 1800 forint környékén kaphatjuk meg. Ugyanennyibe kerül a Connectland vidám színű microSD kártyaolvasója, ami mini USB-s töltéként is használható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés