Új sebességszintet állít fel a Radeon HD 6990

Az AMD végre bemutatta a HD 6000-es generáció leggyorsabb megoldását, ami nem elhanyagolható módon az eddig készült leggyorsabb grafikus kártya is egyben. A Radeon HD 6990 névre hallgató szörnyeteg az Antilles kódnevet viseli, és a Northern Islands termékcsalád része. A Sweet Spot stratégiának megfelelően a rendszer két darab Cayman lapkára épül, ami komoly feladat elé állította a mérnököket a fogyasztási határok belövése szempontjából.

AMD Radeon HD 6990
AMD Radeon HD 6990

A Cayman lapka felépítését már egy cikkben is elemeztük, így az architektúra tulajdonságait nem vesszük át újra. Az Antilles gyakorlatilag két ilyen chipet alkalmaz egy PCI Express 2.1-es szabványt támogató PLX vezérlővel összekötve. A két grafikus processzor összesen 3072 shader processzort tartalmaz 192 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatorna mellett. A magórajelet a tervezők 830 MHz-re állították be, aminek hála a Radeon HD 6990 számítási teljesítménye elérheti a 5,1 TFLOPS-ot is. Az 5 GHz-es effektív órajelen üzemelő, GDDR5 szabványú memórialapkák 256 bites buszon kapcsolódnak a Caymanekhez, ahol chipenként 32 darab blending és 128 Z mintavételező található. A fedélzeti memória kapacitása GPU-nként 2 GB lesz.

Antilles, azaz két darab Cayman
Antilles, azaz két darab Cayman

A két GPU egymás mellé illesztése nem túl nagy feladat, ám szabványos konfigurálás már annál inkább. Ez főleg annak tudatában nehéz, hogy az OEM gyártók rá sem néznek a 300 wattos PCI-SIG határértéknél többet fogyasztó kártyákra, míg a potenciális vásárlókat ez a specifikáció nem érdekli, vagyis csak a teljesítményt tartják szem előtt. A mérnökök feladata tehát nem volt más, mint alkotni egy szabványos csúcskártyát, ami a teljesítményéhes és maximalista felhasználók igényeit is tökéletesen kielégíti. Ez korábban lehetetlen volt, de a Cayman GPU tartalmaz egy PowerTune nevű technológiát, ami nagymértékű konfigurálhatóságot tesz lehetővé. Innentől kezdve el lehet felejteni az abszolút értelemben vett maximális fogyasztást, hiszen ez a paraméter széles, 300-tól 450 wattig terjedő skálán állítható be, a felhasználó igényeinek megfelelően. Mindez szoftveres oldalról vezérelhető a Catalyst meghajtó Overdrive menüjében.

Hirdetés

A kiindulási alapnak az AMD egy 375 wattos maximális fogyasztást kreált, ami 350 wattos tipikus energiaigényt jelent a legtöbb program esetében. Gyakorlatilag ez a PowerTune alapbeállítása, vagyis minden kiskereskedelmi forgalomba szánt termék erre a paraméterre lesz hitelesítve. A PowerTune lefelé és fölfelé is skálázhatja a maximális fogyasztást 75-75 wattal. Az OEM gyártók számára a lefelé skálázás lesz a prioritás, hiszen a kártya minimális PowerTune beállítások mellett szabványosnak minősül. Ilyenkor a fentebb részletezett alapórajelek ugyan nem változnak, de a termék lassabb lesz az alapállapothoz képest, hiszen az órajel a terhelés függvényében úgy csökken, hogy a kártya fogyasztása ne lépje túl a 300 wattot. Gyakorlatilag itt a magórajel dinamikus és valós idejű vezérléséről van szó, amit teljes mértékben a hardver végez a futtatott program terhelésének megfelelően. Természetesen ezt a beállítást nem csak az OEM gyártók, hanem a dobozos terméket vásárló felhasználók is alkalmazhatják, ha úgy tartja kedvük. Ehhez az Overdrive menüben a PowerTune beállítást kell a legkisebb értékre állítani.

Az kártya másik módja az AUSUM nevet kapta, ami a viccesen hangzó Antilles Unlocking Switch fog Uber Mode rövidítése. Ez a beállítás tuningnak számít, tehát érdemes körültekintően eljárni. A kártya tetején található egy BIOS kapcsoló, ami a másodlagos, tuninghoz készített BIOS-t aktiválja. Ilyenkor a lapkák 1,175 V-ot kapnak, ami számottevően magasabb az alapbeállítások melletti 1,12 V-nál, továbbá a magórajel 880 MHz-re nő. Ezen a ponton a VGA még mindig a 375 wattos PowerTune limittel dolgozik, de az Overdrive menüben található csúszka csúcsértéke mellett a maximális fogyasztás 450 wattra is nőhet. Az AMD belső mérései szerint az AUSUM beállítás 415 wattos tipikus energiaigényt jelent. Természetesen a PowerTune limitet nem kötelező állítgatni, de számítani kell arra, hogy a termék 375 wattos paraméter mellett nem tartja meg a 880 MHz-es magórajelet. Az AMD egyébként a referenciaterméket teljesen felkészítette a 450 wattos fogyasztásra, és a gyártópartnerek ezt a kártyát nem módosíthatják, vagyis mindenki ugyanarra az alapra fog építeni.


[+]

A konfigurálhatóság tehát nagyon tág határok között mozog, ám az extrém tuningosok még ezt is fokozhatják, hiszen az Overdrive felület elméletben 1200 MHz-ig engedi emelni a magórajelet, és 6 GHz-ig növelhető a memória effektív frekvenciája. Természetesen ez a fajta tuning már komoly stabilitásproblémákat eredményezhet, így otthoni környezetben egyáltalán nem ajánlott az alkalmazása, de a tuningversenyeken biztos lesznek folyékony nitrogénnel hűtött Radeon HD 6990-ek a határokon hajtva.

A hőelvezetésről két darab különálló hőkamrás borda gondoskodik, melyet egy hőmérséklet-vezérelt ventilátor hűt pontosan a kártya közepén. A két darab 8 tűs PCI Express csatlakozót alkalmazó termék a terheléstől mentes időszakokban 37 wattal is megelégszik. A hátlapon egy dual-link DVI kimenet található, amit négy darab mini DisplayPort 1.2-es interfész egészít ki. Mindegyik kártyához jár majd három átalakító, melyek egy-egy mini DisplayPortot használhatnak el, és passzívan HDMI-re, passzívan DVI-ra, valamint aktívan DVI-ra alakítják át a jelet. Ez természetesen az Eyefinity kiépítését segíti.

A hardver mellett az AMD szoftverekkel is készült. A Radeon HD 6990 nyitócíme a Dragon Age 2 lesz, mely támogatja az Eyefinity technológiát és a HD3D-t is, továbbá a játék a DirectX 11-et is kihasználja, ami felületi tesszellációt, fejlett árnyékolást és megvilágítást, illetve post process szűrőket ad hozzá a programhoz, továbbá az AMD szponzorálásával elérhető lesz egy magas minőségű textúrákat alkalmazó kiegészítés, ami az információk szerint röviddel a játék megjelenése után lesz letölthető. A Dragon Age 2 persze nem az egyetlen játék, ami a Gaming Evolved partnerprogramon belül készül. A vállalat dolgozik a Total War: Shogun 2, a Deus Ex: Human Revolution, valamint a DiRT 3 című szoftvereken is.


[+]

Az AMD Radeon HD 6990 persze messze nem lesz olcsó megoldás. A prémium teljesítményszinthez prémium ár is dukál, az új csúcstartó ugyanis 699 dolláros MSRP áron érkezik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés