Hirdetés

Mega hűtők, aranyos táp, varacskos joystick...

Western Digital újdonságok

Hivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (megfelelő kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Nagy lendülettel tölti újabb és újabb termékekkel a hazai piacot a Western Digital, rövidebb nevén WD. Most például elsők között jelentkezett 3 TB-os 3,5 hüvelykes, merevlemezzel, ami pillanatnyilag a legnagyobb kapacitású kategóriájában. Az óriás befogadóképességű Caviar Green viszont nem minden rendszerben használható zökkenőmentesen. A klasszikus BIOS ugyanis legfeljebb 2,19 TB-os adattárakat tud kezelni, ezért vagy az utódjának tekinthető UEFI-vel (Unified Extensible Firmware Interface) ellátott és GUID-et (Globally Unique Identifier) támogató alaplapra vagy BIOS-os alaplapnál speciális vezérlőre, HBA (Host Bus Adapter) kártyára lesz szükségünk. Ráadásul utóbbi esetben nem tudunk majd bootolni az óriásról. Szerencsére a legfrissebb platformokhoz ma már egyre több UEFI-s alaplapot készítenek, így mire beindulnak a 3 TB-os merevlemezek, addigra nem lesz probléma meghajtásukkal. A WD Caviar Green óriása három év garanciával 66 000 forintba kerül, tehát egyelőre még fajlagosan jóval drágább 2 TB-os, nagyjából 26 000 forintért megvásárolható márkatársánál.

Szintén a hármas szám köthető a Western Digital legújabb külső merevlemezeihez. A 2,5 hüvelykes, USB 3.0 csatlakozós Passport Essential SE alapmodell érdekessége, hogy már 1 TB-os kapacitással is elérhető. A nagy adatsűrűségű merevlemez az új csatolóval párban méretosztálya egyik leggyorsabb modelljévé teszi az apróságot, mely két év garanciával alig több mint harmincezer forintba kerül. Szintén USB 3.0 csatlakozós a MyBook Essential, melynek egyszerűbb változatát, a sima My Book 3.0-t már korábban kipróbáltuk. Az Essential valamivel komolyabb szoftveres körítést kapott, így picivel drágább. Az 1 TB-os verzióért 23 500 forintot, a 2 TB-osért 34 000 forintot kell fizetni, ezért fajlagosan a nagyobb éri meg jobban az árát.

Pár év alatt nagy elismerést vívott ki magának hálózati médialejátszók terén is a Western Digital, sokan használják és kedvelik a WD TV sorozat valamelyik tagját. Eddig hiányzott a családból a belső merevlemezes változat, most viszont nem is egy, hanem kettő érkezett belőle. A WD TV Live Hub beépített, 1 TB-os merevlemeze nem csak médialejátszásra és letöltésre, hanem fényképezőgép vagy kamera csatlakoztatásával azok tartalmának lementésére, nézegetésére is jó, ráadásul még külső USB-s adattárakkal is szinkronizálható. Emellett kezel USB-s billentyűzetet, távirányítója pedig programozható. További extrája, hogy HDMI csatlakozója már ismeri az 1.4-es szabványt. A hangzatos paraméterlistát Gigabit Ethernet csatlakozó teszi teljessé, de azzal vigyázni kell. Igaz, hogy a benne lévő hálózati vezérlő gigabites, de a gép lelke, a Sigma Designs médiaprocesszor csak 10/100 Mbps-ra képes. A Western Digital nagytudású médialejátszója 1 TB-os merevlemezzel nagyjából 56 000 forintba kerül. Elsőre soknak tűnhet ez az összeg, de a winchester 16 000 forint körüli árát leszámolva alig drágább a többi hasonló terméknél.

Aki viszont a minimális árat célozza meg merevlemezes médialejátszóval, az a WD Elements Play modelljével járhat nagyon jól. Ez lényegében egy 3,5 hüvelykes külső merevlemez, ami történetesen lejátszik minden lényeges videó-, kép- és hangformátumot. Hálózatra ugyan nem lehet rákötni, de van HDMI, illetve kompozit hang- és képkimenete. Az egyszerű kis készülék legérdekesebb paramétere a 38 000 forintos ára, amiben már az 1 TB-os merevlemez is benne van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés