Merevlemez-körkép

Bevezető és résztvevők

Merevlemezekről beszélni sosem számított túlságosan felkapott és izgalmas témának, hiszen ellentétben a processzorokkal, videokártyákkal vagy chipsetekkel, a merevlemezeknek van pörgési sebességük, cache-ük és kapacitásuk, mással nemigen tudnak a gyártók sem kombinálni. Jönnek újabb és nagyobb modellek, néha növekszik a cache mérete, de más variálnivaló nincs. Vagyis mégiscsak vannak újítások, de ezek korántsem hoznak magukkal komolyabb változásokat. Gondoljunk csak az NCQ-ra, melynek segítségével (amennyiben a merevlemez, a vezérlő és a meghajtóprogram is támogatja) a merevlemez oly módon képes újrarendezni a vezérlő által feléje küldött parancsokat (írás, olvasás), hogy a sebesség megnő, köszönhetően a különböző fejpozicionálási késleltetések csökkenésének és a művelethatékonyság megnövekedésének. A natív NCQ-támogatással rendelkező merevlemezek egy olyan parancssorral rendelkeznek, amelyben a parancsok dinamikusan rendeződnek el attól függően, hogy mennyi adatvárakozásra és végrehajtásra van szükség. De vehetjük például az újabb SATA, a SATA II-es szabvány specifikációt is. Ez kimondja, hogy a csatolónak támogatnia kell a 3 Gb/s-os adatátvitelt, és támogatnia kellene különböző funkciókat, úgymint NCQ és Hot Plug. Ezúttal nyolc SATA-csatlakozású merevlemezt vizsgáltunk meg, vannak közöttük SATA és SATA II-esek, NCQ-t támogatók és nem támogatók, 8 és 16 MB gyorsítótárral rendelkezők, de egyvalami közös bennük: mindegyik 250 GB-os kapacitású.

Hirdetés

Résztvevők


Specifikációk [+]


Hitachi Deskstar 7K250 és T7K250 [+]

ABC-sorrendben haladva első gyártónk a Hitachi, mely korábbi tesztjeink alapján a 7K250-es szériának (is) köszönhetően visszaszerezte a felhasználók bizalmát, hiszen egy megbízható, a maga idejében gyors és halk merevlemezt alkotott. Mindezek után a Hitachi jelentkezett elsőként SATA II-es merevlemezzel, mely a nagysikerű előd után a T7K250 típusjelzést kapta. A T7K250 a 7K250-nél nagyobb, 125 GB-os tányérokkal dolgozik, támogatja a Native Command Queuing (innentől NCQ) technológiát, és persze a SATA-300-as csatolót. Azonban minden másban hordozza elődje tulajdonságait, nem változott a seek idő (8,5 ms), a fordulatszám (7200 rpm) és a cache mérete sem. A nagyobb tányéroknak köszönhetően elvileg mégis gyorsabb a T7K250, hiszen az adatok sűrűbben helyezkednek el, vagyis közelebb állnak egymáshoz, ezáltal pedig gyorsabb az adatok olvasása/írása. A T7K250 csak 160 és 250 GB-os változatban kapható, de megvásárolható SATA II-es és akár PATA verzióban is, utóbbi esetében sajnos le kell mondanunk a SATA II által megnövekedett sávszélességről (az ATA133 max 133 MB/s-ot engedélyez) és az NCQ támogatásáról is. A forgalmazó a Hitachi merevlemezekre 3 év garanciát vállal.


Maxtor MaXLine Plus II és DiamondMax 10 [+]

A Maxtor az utóbbi években már korántsem lopta be ennyire magát a felhasználók szívébe, merevlemezei göröngyös utat jártak be, ami főleg egyes típusainak megbízhatatlanságából adódott. Mégis, korábbi tesztjeinkben először a DiamondMax 9, majd a DiamondMax 10 mindig előkelő helyen végzett, már ami a sebességet illeti, ami viszont probléma, hogy zajosság és melegedés szempontjából is az elsők között (ha nem az első) foglaltak helyet. A Maxtor ezúttal két merevlemezzel képviseli magát tesztünkben, elsőként ismerkedjünk meg a MaXLine Plus II-essel, mely már akár kifutómodellnek is nevezhető 2003-as konstrukció; ha visszaemlékszünk, akkor ez az év a DiamondMax 9-es időszaka volt. A MaXLine szériáról jó tudni, hogy a gyártó belépőszintű szerverek számára készíti ezeket a modelleket, tehát nem egyszerű otthoni felhasználásra szánt termékekről van szó. Korábban léteztek 5400 rpm-es változatok (MaXLine II), azonban a MaXLine Plus II már 7200 rpm-es. A tányérok mérete is már "kőkori" 83 GB-os, a cache mérete azonban 8 MB, az átlagos elérési idő pedig 9 ms "körüli" (a gyártó kevesebb, mint 9 ms-et állít). Érdemes még kiemelni, hogy ezek a winchesterek már folyadékcsapágyasak, ami 2003-ban még nem volt teljesen általános jelenség. Joggal tehetnénk fel a kérdést: ez a merevlemez mégis miben különbözik a DiamondMax 9-től? A kérdés nagyon jó, ugyanis technológia szempontból semmiben, a MaXLine Plus II egy az egyben egy DiamondMax 9-es azzal a különbséggel, hogy a gyártó garantálja a több, mint 1 millió órás üzemidőt, márpedig ez csak a SCSI merevlemezekre jellemző (a DiamondMax 9-re csak szerencsés esetben). Lényegében a DiamondMax 9-es amolyan "válogatott" változatáról van szó. A MaXLine Plus II már csak 250 GB-os változatban kapható (korábban létezett 200 GB-os is), a gyártó 5 év garanciát vállal rá.

A Maxtor még a DiamondMax 10-zel is képviselteti magát, melyet jóindulattal a DiamondMax 9 utódjának is nevezhetünk, így a 7200-as fordulatszám adott. A DMax 10 esetében a gyártó a DMax 9-hez képest csökkentette az fejpozícionálási és lemezfelpörgési időt, illetve megnövelte a lemeztányérok méretét 100 GB-ra. Ezzel az eljárással nagyobb adatsűrűség és nagyobb méretű merevlemezek megjelenése válik lehetővé. Mindez jól látható a DMax 10-esek megjelenési méreteiben is, a Maxtor 80-tól 300 GB-ig kínálja ezt a típust. Következő újítás a puffer méretének megnövelése 8-ról 16 MB-ra, igaz, ez a tulajdonság csak a két legnagyobb, 250 és 300 GB-os modellre igaz, mi a 250-eset teszteltük. További újítás a teljesen natív SATA-csatlakozás implementálása, és végül, de nem utolsósorban a DiamondMax 10 egyik legfőbb újítása a DMax 9-cel szemben az NCQ támogatása. A gyártó a DiamondMax 10-re is 5 év garanciát vállal.


Samsung SpinPoint P120 [+]

Korábbi tesztünkben már bemutatkozott a Samsung P80-as merevlemezének 160 GB-os változata, ettől a típustól nem voltunk teljesen elragadtatva, se sebességben, se zajosságban nem nyújtott kiemelkedőt, abban a mezőnyben szürke egérként jellemeztük összteljesítményét. Ezúttal a P80-as továbbfejlesztett változatával ismerkedhetünk meg, mely a SpinPoint P120 névre hallgat. A Samsung egyáltalán nem olyan jól csengő név a merevlemezek piacán, mint akár a Seagate, akár a Western Digital; az elhatározás megvan a koreaiaknál, már csak az eredményektől függ a cég megítélése ezen a piacon. A SpinPoint P80 7200 rpm-es, 8 MB cache-es és 8,9 ms-os elérési idején a gyártó nem változtatott, azonban 80-ról 125 GB-ra növelte a tányérok méretét (vagyis nőtt az egységnyi területre eső adatsűrűség mértéke, ami gyorsulást hoz magával), felvértezte SATA-300-as csatlakozással és implementálta az NCQ támogatását, így megszületett a P120. A nagyobb tányérméreteknek köszönhetően az elérhető modellméret is kitolódott 250 GB-ra, így 200 és 250 GB-os modellekkel találkozhatunk a boltokban. A SpinPoint P120 megvásárolható PATA és SATA csatlakozással is, előbbi esetében le kell mondanunk az NCQ támogatásáról. A P szériás merevlemezek korábban problémásak voltak zajszint szempontjából, ugyanis ez a tulajdonság nagyban függött a motor gyártójától. A JVC motorral szerelt modellek híresek voltak egy amolyan magas hangú motorzajról, ami a NIDEC motoros modellekre nem volt jellemző (vannak ezzel ellentétes megfigyelések is). A nálunk járt modell NIDEC motoros.


Seagate Barracuda 7200.8 [+]

A Barracuda sorozatáról híres Seagate ezúttal a 7200.8 jelölésű modelljével képviselteti magát nálunk. A Seagate a Maxtorral egyetemben elsőként jelentkezett a 100 GB/tányér készítésű merevlemezekkel, ez adja a 7200.8-asok alapját is. A 200 és 300 GB-os méretű példányok még ezzel a tányérmérettel készülnek, ahogyan a 7200.7-esek is, ellenben a 250 és 400 GB-os változatok már 133 GB/tányér mérettel rendelkeznek, ami kissé furcsa helyzetet teremt, hiszen azonos családon belül az eltérő méretű példányok igen eltérő sebességgel is rendelkezhetnek. Vásárlásnál erre mindenképpen figyeljünk oda! A 7200.8 nevéből is adódóan 7200 rpm-es, és 8 ms-os elérési idővel kecsegtet, ami egyedülálló a mezőnyben. A 8 MB-os cache némi csalódásra adhat okot, hiszen ez a típus a Maxtor DMax 10 16 MB-os változatával együtt látott napvilágot. A 7200.8 SATA csatlakozással négy méretben vásárolható meg (200, 250, 300, 400 GB), míg a PATA változatra áhítozóknak a 200 GB-osról le kell mondaniuk. A Seagate sem hagyhatta ki a számításból az NCQ támogatását, azonban a SATA-300-as csatolóra még várnunk kell (nem mintha sokat veszítenénk vele). A gyártó 5 év garanciát vállal termékeire.


Western Digital Caviar SE és SE16 [+]

A Western Digital nyáron frissítette Caviar SE sorozatát, új modelleket mutatott be. A gyártó ezeket felvértezte SATA-300-as csatlakozással (WD2500JS), és az egyik 250 GB-os modellt 16 MB cache-sel látta el (WD2500KS), a Maxtoron kívül egyedüliként. Érdekesség, hogy a WD nem látta szükségesnek ennél több újítás bevezetését, ennélfogva a Caviar SE és SE16 továbbra sem támogatja az NCQ-t (a gyártó állítása szerint az NCQ az egyszerű felhasználók számára semmilyen teljesítménytöbblettel nem szolgál, ellenben az implementáláshoz szükséges chip megdrágítja a merevlemezt), továbbra is 83 GB-os tányérmérettel készül, maradt a 7200 rpm és a 8,9 ms-os elérési idő. Ez kissé furcsa hozzáállás, hiszen a többi gyártó már mind 100 GB-os tányérméret fölött jár, egyúttal ravasz taktika is, hiszen ha már ezzel a tányérmérettel is pariban maradnak, akkor a későbbiekben megnövelt tányérmérettel és NCQ implementálásával akár nagyot is dobbanthat a WD. Érdekességként megemlítjük, hogy a WD a többi gyártótól eltérően a merevlemez vezérlőelektronikáját elrejtette a kíváncsi szemek elől, ám ez egyúttal bizonyosfokú védelmet is nyújt az itt található chipek számára a külső behatások ellen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • WD: hosszanfriss kaviár

  A Western Digital hosszabb élettartammal és más extrákkal kecsegtető Caviar RAID Edition merevlemezét vizsgáltuk.

 • 400 GB-os merevlemezek tesztje

  Serial ATA interfésszel ellátott, 400 GB tárhelyet biztosító winchesterek teljesítményét vetettük össze.

 • A legújabb Raptor-nemzedék

  A Western Digital 150 GB-os merevlemeze nem csak teljesítményével okoz kellemes meglepetést.

 • 500 GB-os merevlemezek tesztje

  A Hitachi, a Maxtor, a Seagate és a Western Digital fél terabájt kapacitású, Serial ATA csatolóval ellátott adattárolóit vettük nagyító alá.

Előzmények

Hirdetés